Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pát čer 25, 2021 10:52 am


Oznaceni domu s FVE

Alternativní zdroje energie a právní úprava, revize, nařízení ...
Další

Oznaceni domu s FVE

Příspěvekod dumi » stř bře 27, 2019 6:59 am

Ahoj, me tak napadlo, mate nejak.oznacen dum, nebo treba v elektrickem.rozvadeci s elektromerem ze v dome je druhy oddeleny elektricky okruh? Napriklad pro hasice?

je na to naka norma?

Diky.
Dumiho ostruvek: 4,7kWp, 13,3kWh, 2400W inverter
dumi
 
Příspěvky: 2037
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm

Re: Oznaceni domu s FVE

Příspěvekod tomas » stř bře 27, 2019 7:24 am

To by muselo platit i pro všechny UPSky a zatím jsem neviděl že by někdo při koupi UPSky věšel na plot nějakou výstrahu.
Pouze u věřených objektů bývá centrál stop a total stop např. pro UPSku na evakuační výtahy a protipožární systém. Jenže pokud tam někdo k počítači připojí další UPSku, tak už to potom postrádá význam a některé spotřebiče budou pod napětím i po stisknutí tlačítka total stop.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2170
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Oznaceni domu s FVE

Příspěvekod dumi » stř bře 27, 2019 7:44 am

me spis slo jestli nekdo mate u jistice u elektromeru cedulku treba. Ale zas se bojim aby neprudil eon
Dumiho ostruvek: 4,7kWp, 13,3kWh, 2400W inverter
dumi
 
Příspěvky: 2037
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm

Re: Oznaceni domu s FVE

Příspěvekod ota » stř bře 27, 2019 8:10 am

Tabulku s nápisem
PROVOZNÍ NAPĚTÍ FOTOVOLTAICKÉ ELEKTRÁRNY JE 50V

Dále ceduli APO dle normy znamená Auto Power OFF, pod ní tlačítko a fázi za fíčkem přes odpor šlusnout a tlačítko na zem aby se dalo vypnout 230V a nemuselo to být přes relé s vlastní spotřebou.
5kWp + 3kW Multiplus, 15kWh LiFe
http://www.elektrarna.estranky.cz/
Uživatelský avatar
ota
 
Příspěvky: 2226
Registrován: čtv dub 18, 2013 8:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko

Re: Oznaceni domu s FVE

Příspěvekod dumi » stř bře 27, 2019 8:14 am

To tam mas.nebo to tak ma byt?
Dumiho ostruvek: 4,7kWp, 13,3kWh, 2400W inverter
dumi
 
Příspěvky: 2037
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm

Re: Oznaceni domu s FVE

Příspěvekod youda » stř bře 27, 2019 9:00 am

Já dal na hlavní rozvaděč velkou ceduli s nápisem, určenou pro hasiče:
"PANELY NA STŘEŠE JSOU POUZE DEKORACE. NESTŮJTE A KOUKEJTE HASIT!"
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 3035
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: Oznaceni domu s FVE

Příspěvekod ota » stř bře 27, 2019 10:47 am

dumi píše:To tam mas.nebo to tak ma byt?

Ceduli mám u hl.vypínače, tlačítko je v projektu.
5kWp + 3kW Multiplus, 15kWh LiFe
http://www.elektrarna.estranky.cz/
Uživatelský avatar
ota
 
Příspěvky: 2226
Registrován: čtv dub 18, 2013 8:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko

Re: Oznaceni domu s FVE

Příspěvekod tomas » stř bře 27, 2019 11:35 am

ota píše:Tabulku s nápisem
PROVOZNÍ NAPĚTÍ FOTOVOLTAICKÉ ELEKTRÁRNY JE 50V

Dále ceduli APO dle normy znamená Auto Power OFF, pod ní tlačítko a fázi za fíčkem přes odpor šlusnout a tlačítko na zem aby se dalo vypnout 230V a nemuselo to být přes relé s vlastní spotřebou.


Pozor na to že takové "vypínací tlačítko" bude funkční jen když bude za fíčkem (v síti napětí). Pokud se tam napětí objeví později, tak případné předchozí mačkání tlačítka fíčko nevybaví.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2170
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Oznaceni domu s FVE

Příspěvekod brumlaj » stř bře 27, 2019 12:20 pm

Ano, požárníci si přáli ceduli tak ji tam maj. Je tam fosforeskujíce psáno "Fotovoltaická elektrárna na střeše". A na každém ovlivněném rozvaděči a HDS je nálepka "Pod napětím i při vypnutém hlavním vypínači". Holt bytový dům je něco jiného než dům rodinný. A pevné rozvody až po zásuvky včetně rozvaděče jsou také něco jiného než UPS jako spotřebič strčená do zásuvky u stolu na kterém je počítač. Ale to jsme již blízko elektrotechnických kvalifikací.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj
 
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm

Re: Oznaceni domu s FVE

Příspěvekod tomas » stř bře 27, 2019 12:36 pm

Pokud je to klasická On-Grid elektrárna na samolepka "Pod napětím i při vypnutém hlavním vypínači" na všech rozvaděčích a HDS je nesmysl. Tato samolepka má být jen skutečně tam kde je něco pod napětím i při vypnutém vypínači, tedy pouze na rozvaděči kde je DC napětí z panelů a střídači. Na tom zbytku mělo být "Pozor zpětný proud" a na některých nových HDS už je to dokonce na všech od výroby.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2170
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Oznaceni domu s FVE

Příspěvekod brumlaj » stř bře 27, 2019 12:54 pm

Napsal jsem ovlivněném rozvaděči a na HDS to je právě proto aby si to hasiči uvědomili. Tedy nesmysl to není i když technicky to tak může vypadat. Raději plané varování než mrtvý v domě. O ongridech se zde nesmí mluvit. ;-) mimochodem ten zpětný proud je právě charakterizován zátěží nevykompenzovaným ongridem......
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj
 
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm

Re: Oznaceni domu s FVE

Příspěvekod dumi » stř bře 27, 2019 1:21 pm

Ja prave premyslel do HDS neco jako
"V dome je provozovana oddelena elektricka sit, ktera je pod napetim i privypnutem hlavnim jistici"

ale nevim jestli to dava smysl a nechci si nabehnout u EONu az mi pujdou odecist elektromer.
Dumiho ostruvek: 4,7kWp, 13,3kWh, 2400W inverter
dumi
 
Příspěvky: 2037
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm

Re: Oznaceni domu s FVE

Příspěvekod brumlaj » čtv bře 28, 2019 12:34 pm

dumi píše:Ja prave premyslel do HDS neco jako
"V dome je provozovana oddelena elektricka sit, ktera je pod napetim i privypnutem hlavnim jistici"

ale nevim jestli to dava smysl a nechci si nabehnout u EONu az mi pujdou odecist elektromer.
Inu tady bych asi nechal radit Bábu Dymákovou. Trochu mi napověděl ČEZ. :

dovolujeme si reagovat na Váš e-mail týkající se dotazu na podmínky pro instalaci UPS.
Pro instalaci UPS je nutné splnit stejné podmínky jako pro instalaci zdrojů pracujících
v krátkodobém ostrovním provozu. Podmínky jsou uvedeny v Příloze č.4 PPDS.
Zejména čl. 5 - odpojení odběrného místa v případě ztráty napětí v DS a čl.7 -
instalace vazebního spínače.
Je nutné splnit blokovací podmínky mezi UPS a napájeným zařízením vůči instalaci
odběrného místa trvale připojené k DS.
Při provozu náhradního zdroje (UPS) bude technickými opatřeními zajištěno zabránění
zavlečení zpětného napětí a zpětné dodávce el. energie do DS.

Jde o zařízení, jehož funkce je iniciována v době bez napětí v DS.
Při splnění blokovacích podmínek nejde o paralelní provoz s DS a podmínky pro připojení
UPS nejsou součástí smlouvy o připojení.

S pozdravem

ČEZ Distribuce, a. s.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj
 
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm

Re: Oznaceni domu s FVE

Příspěvekod dumi » čtv bře 28, 2019 12:39 pm

No nevim, moc sem to z toho nepobral. Jako chapu ze se to nemusi hlasit, nicmene to hasice moc zajimat nebude :)
Dumiho ostruvek: 4,7kWp, 13,3kWh, 2400W inverter
dumi
 
Příspěvky: 2037
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm

Re: Oznaceni domu s FVE

Příspěvekod tomas » čtv bře 28, 2019 1:00 pm

brumlaj píše:Napsal jsem ovlivněném rozvaděči a na HDS to je právě proto aby si to hasiči uvědomili.

No právě, když to uvidí nějaký hasič tak se zbytečně začne hroutit nebo utíkat aby po něm nezačala elektrárna metat hromy blesky.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2170
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Oznaceni domu s FVE

Příspěvekod brumlaj » čtv bře 28, 2019 1:02 pm

dumi píše:No nevim, moc sem to z toho nepobral. Jako chapu ze se to nemusi hlasit, nicmene to hasice moc zajimat nebude :)
Jasně ale Tvůj dotaz byl co EOFF - takže pokud máš vše jak má být dle PPDS a máš papír o nastavení ochran, tak klidně nalep. V opačném případě hrozí výzva EOFFu na doložení......
tomas píše:No právě, když to uvidí nějaký hasič tak se zbytečně začne hroutit nebo utíkat aby po něm nezačala elektrárna metat hromy blesky.
No při vyjadřování se chvástali že když ví kam jedou a že tam je FVE tak levá zadní i pod napětím. Ještě že to nebudu muset zkusit....
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj
 
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm

Re: Oznaceni domu s FVE

Příspěvekod dumi » čtv bře 28, 2019 1:18 pm

diky, no je otazka jak bych u axperta dokladal ze je to nepropojeny, manualem? :D
Dumiho ostruvek: 4,7kWp, 13,3kWh, 2400W inverter
dumi
 
Příspěvky: 2037
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm

Re: Oznaceni domu s FVE

Příspěvekod xmasin » čtv bře 28, 2019 2:30 pm

Já teď dráždím ČEZ DS s připojením UPS o výkonu 5 kW, chtěli technické údaje UPS a schéma instalace, tak jsem jim to poslal a jsem zvědavý, co z nich vypadne.
xmasin
 
Příspěvky: 1551
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm

Re: Oznaceni domu s FVE

Příspěvekod redcrown » čtv bře 28, 2019 3:29 pm

Co za údaje UPS jsi jim poslal?
V provozu: poloostrov 4kWp JV, 4x XTM4000-48, 1x VT80, 18kWh LFP 14S10P + Batrium
Ve výstavbě k doplnění: 4kWp SZ, 4,5kWp JJZ, 1,2kWp tracker, 2x VT80 + 1x VT40, 12kWh LFP
Uživatelský avatar
redcrown
 
Příspěvky: 1082
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Oznaceni domu s FVE

Příspěvekod xmasin » čtv bře 28, 2019 5:03 pm

Jen výrobce bez označení typu, druh UPS (online), výkon, proud a účiník.
xmasin
 
Příspěvky: 1551
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm

Další

Zpět na Legislativa a právo

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'