Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pon led 24, 2022 8:53 pm


Nastavení = omezení výkonu měniče

Diskuze na téma zařízení určených pro převod a stabilizaci napětí, zejména DC/AC měniče a DC/DC měniče, zkušenosti, teorie, praxe ...

Nastavení = omezení výkonu měniče

Příspěvekod berry » pon pro 13, 2021 2:27 pm

Ahoj.
Nesetkali jste se někdo s měničem, u kterého lze nastavovat maximální výkon?
Např. u 5kW měniče chci, aby mi dodával po omezenou/nastavenou dobu jen 2kW.

Díky za odpovědi.
berry
6x Poly AS-EU-6P30-285W, GF-SUN-1000G2H, Fangpusun MPPT 150/45, LiFePO4 sadomo z 32700 asi 78Ah/48V
?
berry
 
Příspěvky: 58
Registrován: ned dub 05, 2020 6:39 pm
Bydliště: Olomouc

Re: Nastavení = omezení výkonu měniče

Příspěvekod beethowen » pon pro 13, 2021 5:00 pm

A když se ten výkon překročí, tak se má stát co? Má se ten měnič vypnout, nebo přepnout do bypassu?
Ono totiž z podstaty věci je takový měnič zdrojem konstantního napětí. Výkon na výstupu je určený tedy hlavně zátěží. Pokud se nějakým způsobem překročí max. výkon, většinou zafungují nějaké ochrany.
U Studeru se dá např. nastavit, že pokud výstupní výkon překročí nějakou mez po nějakou dobu, tak se třeba sepne transfer relé a odepne se až výkon klesne pod nějakou mez, nějakou dobu. Výstup potom může být v hybridu, nebo jenom na síť. Těch různých podmínek, co se má kdy udát a z jakých příčin je tam spousta.
Uživatelský avatar
beethowen
 
Příspěvky: 708
Registrován: pát čer 23, 2017 6:46 pm
Bydliště: Brno-venkov

Re: Nastavení = omezení výkonu měniče

Příspěvekod Lubik » pon pro 13, 2021 11:09 pm

Nestačilo by proudové relé za pár stovek ?
Nastavíš proud, hysterezi, zpoždění a kontakt ti bude spínat co bude potřeba
Panely 4x 280W , Isolar 3kW, 24V 300 Ah
Uživatelský avatar
Lubik
 
Příspěvky: 70
Registrován: pon úno 15, 2021 10:04 pm
Bydliště: Praha

Re: Nastavení = omezení výkonu měniče

Příspěvekod tomas » úte pro 14, 2021 12:34 am

Marně vzpomínám na nějaký střídač který by to neuměl, minimálně v servisním menu bylo omezení výkonu snad u všech. Ale pokud to chceš neustále měnit, tak si pořiď například Fronius kde to lze dělat i přes modbus.
Ovšem než omezovat výkon střídače, tak je často výhodnější ten přebytek energie spálit například v topném tělese.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2267
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Nastavení = omezení výkonu měniče

Příspěvekod Pawel » úte pro 14, 2021 12:38 am

Nějak nechápu k čemu je dobré omezit výkon. Vždy záleží na zátěži. Jestli nechci zatěžovat měnič více jak 2kW tak tam připojím jen ty 2kW. Když to přetížím tak budou padat ochrany a bude to řvát.
?
Pawel
 
Příspěvky: 228
Registrován: stř říj 02, 2013 7:57 am

Re: Nastavení = omezení výkonu měniče

Příspěvekod berry » úte pro 14, 2021 9:46 am

Děkuji všem za návrhy.
Zjevně jsem se špatně vyjádřil.
Jde mi o to, že měnič je připojen k baterii (kombinované/hybridní taky k panelům), kterou (snad zatím) mám malou a neodpovídá možnému odebíranému proudu.
Pokud tedy uvažuji správně - baterii s kapacitou 80Ah chci vybíjet jen maximálně 0,5C = 40A, což odpovídá při 52V baterii zátěži maximálně 2080W. Všechny hodnoty ale dlouhodobě raději nižší, asi 0,3C.
Popravdě, zatím nevím, jak se chová měnič při bypass módu. Ale představuji si, že měnič požadovaný výkon pro zátěž dodá 2kW a zbytek požadovaného výkonu si spotřebiče vezmou z DS.
Moje představa je asi zkreslená tím, že zatím používám gridfree modráska GF-SUN-1000G2H u kterého toto nastavení je možné, viz. https://www.i4wifi.cz/cs/faq/1829.
Chtěl bych přejít na "jiný" typ měniče, který vůbec nedělá přetoky. Pamatuji si, že jsem zde na fóru viděl graf měniče Studer, který je tak rychlý při ukončení odběru, že k přetoku nedojde. Sice používám gridfree dva roky a elektroměr má v registru 2.8.0 stále "1". Mám ale obavu z toho, že se to jednoho blbého dne změní.
Dalším důvodem k přechodu na hybridní typ měniče je, že gridfree končí při výpadku elektřiny.

Nechci přepojovat spotřebiče nad 2kW na jinou fázi, nechci ostrov. Upgrade baterie plánuji podle prostředků.
6x Poly AS-EU-6P30-285W, GF-SUN-1000G2H, Fangpusun MPPT 150/45, LiFePO4 sadomo z 32700 asi 78Ah/48V
?
berry
 
Příspěvky: 58
Registrován: ned dub 05, 2020 6:39 pm
Bydliště: Olomouc

Re: Nastavení = omezení výkonu měniče

Příspěvekod tomas » úte pro 14, 2021 10:05 am

U hybridů lze většinou nastavit maximální nabíjecí a vybíjecí proud akumulátoru. Dokonce až na nulu - provoz bez akumulátoru :-)
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2267
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Nastavení = omezení výkonu měniče

Příspěvekod berry » úte pro 14, 2021 10:07 am

No, tohle asi hledám. Nevíte typ?
6x Poly AS-EU-6P30-285W, GF-SUN-1000G2H, Fangpusun MPPT 150/45, LiFePO4 sadomo z 32700 asi 78Ah/48V
?
berry
 
Příspěvky: 58
Registrován: ned dub 05, 2020 6:39 pm
Bydliště: Olomouc

Re: Nastavení = omezení výkonu měniče

Příspěvekod tomas » úte pro 14, 2021 10:51 am

Solax, Sofarsolar, Infinosolar, Goodwe a spousta dalších.......... Ale na nulový přetok zapomeň to je technicky nereálné pokud bude výkon překračovat příkon. Nutný souhlas distributora. Jedině snad některé kombinované měniče jako je Axpert, tam některé verze nepracují paralelně se sítí, jen se spotřeba přepíná mezi sít a měnič nebo ještě verze s dvojí konverzí, ale tam je zase horší účinnost.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2267
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Nastavení = omezení výkonu měniče

Příspěvekod Marcus81 » úte pro 14, 2021 11:09 am

Tak isto to pohodlne zvladne Victron v ESS rezime.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Hybrid, 4x260Wp Amerisolar, 6x260Wp Mono CSun, 2x260Wp Aleo, 9x 230Wp JuliSolar, 32x Astronergy 245Wp, 3f-Victron Energy Multiplus 48/5000, 270 Ah AGM 48V, 800 Ah OPzV stacionarne, 2xMPPT Victron Energy 150/70-Tr, 1xMPPT Victron Energy 150/60, 1xMPPT Victron Energy 150/45-Tr, AC-out Coupling Fronius Symo 4.5-3-M
zatial vsetko vo výstavbe...
Uživatelský avatar
Marcus81
 
Příspěvky: 328
Registrován: pát dub 28, 2017 7:05 pm
Bydliště: Blízko Senec, SVK

Re: Nastavení = omezení výkonu měniče

Příspěvekod berry » úte pro 14, 2021 11:25 am

Victron Energy Multiplus 48/3000 za 35kKč?
Abych řekl pravdu, doufal jsem v "něco levnějšího" ;)
6x Poly AS-EU-6P30-285W, GF-SUN-1000G2H, Fangpusun MPPT 150/45, LiFePO4 sadomo z 32700 asi 78Ah/48V
?
berry
 
Příspěvky: 58
Registrován: ned dub 05, 2020 6:39 pm
Bydliště: Olomouc

Re: Nastavení = omezení výkonu měniče

Příspěvekod tomas » úte pro 14, 2021 11:47 am

a to jen v jedné fázi. 3 fázový Solax 10kW starší verze G3 je za nějakých 65 tisíc Kč s DPH.
https://shop.iftech.cz/6-hybridni
3 x Victron 3kW ve třech fázích tedy vyjde na cca 105 tisíc Kč.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2267
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Nastavení = omezení výkonu měniče

Příspěvekod Marcus81 » úte pro 14, 2021 11:48 am

Nenapisal si aky mas financný strop :)
Neviem ci nieco lacnejsie s takymi funkciami ktore pozadujes najdes...
Hybrid, 4x260Wp Amerisolar, 6x260Wp Mono CSun, 2x260Wp Aleo, 9x 230Wp JuliSolar, 32x Astronergy 245Wp, 3f-Victron Energy Multiplus 48/5000, 270 Ah AGM 48V, 800 Ah OPzV stacionarne, 2xMPPT Victron Energy 150/70-Tr, 1xMPPT Victron Energy 150/60, 1xMPPT Victron Energy 150/45-Tr, AC-out Coupling Fronius Symo 4.5-3-M
zatial vsetko vo výstavbe...
Uživatelský avatar
Marcus81
 
Příspěvky: 328
Registrován: pát dub 28, 2017 7:05 pm
Bydliště: Blízko Senec, SVK

Re: Nastavení = omezení výkonu měniče

Příspěvekod Pawel » úte pro 14, 2021 1:33 pm

Asi bude levnější si pořídit pořádný baterky.
?
Pawel
 
Příspěvky: 228
Registrován: stř říj 02, 2013 7:57 am


Zpět na Střídače, měniče napětí, invertory

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'