Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: úte dub 13, 2021 11:33 pm


Ako zacat? FVE pre RD v Bratislave

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
Předchozí

Re: Ako zacat? FVE pre RD v Bratislave

Příspěvekod jahodovák » sob bře 13, 2021 10:42 pm

Pokud nemáš na 3 fáze motory,tak to není žádný velký problém,stačí je spojit do jednoho okruhu a mít měnič,který to utáhne při souběhu všech najednou běžících spotřebiců.Ja jedu motory jen na sít a ostatní mám předěláno na dva okruhy a na každém jeden aexpert 5kva.Na jen jednu fázi to nemám proto,že aexperty nejsou identické a tím pádem je nemohu zapojit vedle sebe pro větší výkon.Má to své výhody a i nevýhody,když jeden náhodou odejde,ještě se nestalo,je možno tyto větve spojit a dát pozor na souběh a mezitím druhý opravit,případně vyměnit za rezervní.Přepínání je obyčejnými paketáky 0-1-2 ručně.Pokud odejdou oba,jde to přepnout zpět na veřejnou sít,to snad nikdy nebudu potřebovat.Jinak sporák ač byl připojen na třífázové vedení tak je stejně zapojen jen na dvě a změnou propojek jde i na jednofázový okruh .
6,4kWp-2 krát aexpert MKS,cca 40kW LIFE A LION
jahodovák
 
Příspěvky: 1183
Registrován: ned dub 02, 2017 2:45 pm

Re: Ako zacat? FVE pre RD v Bratislave

Příspěvekod beethowen » ned bře 14, 2021 9:52 am

Mohl by být ještě problém s 3f topnými tělesy, které jsou zapojeny do trojuhelníka, ale zas tak časté nejsou.
Předpokládám, že to TČ dle těch výkonů budeš mít asi 3-fázové? Tam by problém byl.
Co spoustě lidem nebusí dojít je, že může být v některých místech nedostatečný průřez nulového vodiče, protože u 1f se vše co teče do jednotlivých větvích vrací po N zpět. V 3f jsou proudy fázopvě posunuté, takže v ideálních případech, kdy je vše symetricky zatíženo, nemusí přes N téct skoro žádný proud. Na to je třeba myslet.
Uživatelský avatar
beethowen
 
Příspěvky: 684
Registrován: pát čer 23, 2017 6:46 pm
Bydliště: Brno-venkov

Re: Ako zacat? FVE pre RD v Bratislave

Příspěvekod kodl69 » ned bře 14, 2021 10:01 am

Na to dycky myslím, když ženská pozapíná všechny plotýnky na indukci naplno. ale naštěstí to v součtu nevydá přes 5kW, takže do 20A se vejdeme, což je pro2.5mm2 drát na hranici, když těma ostatníma teče mnohem míň nebo nic, tak se kabel jako celek nepřehřeje.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 5530
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Ako zacat? FVE pre RD v Bratislave

Příspěvekod xmasin » ned bře 14, 2021 11:03 am

kodl69 píše:Na to dycky myslím, když ženská pozapíná všechny plotýnky na indukci naplno. ale naštěstí to v součtu nevydá přes 5kW, takže do 20A se vejdeme, což je pro2.5mm2 drát na hranici, když těma ostatníma teče mnohem míň nebo nic, tak se kabel jako celek nepřehřeje.

A není ta indukce jen dvoufázová? Nedávno jsem zapojoval indukci a už byla na dvě fáze a jeden fázový vodič (šedý) byl přeznačen na nulák a musel se přepojit v rozvaděči, takže každá fáze pak má "svůj" nulák a pak je zatížení vodiče v pořádku.
xmasin
 
Příspěvky: 1517
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm

Indukční deska

Příspěvekod Frenky » ned bře 14, 2021 11:30 am

xmasin píše:
kodl69 píše:Na to dycky myslím, když ženská pozapíná všechny plotýnky na indukci naplno. ale naštěstí to v součtu nevydá přes 5kW, takže do 20A se vejdeme, což je pro2.5mm2 drát na hranici, když těma ostatníma teče mnohem míň nebo nic, tak se kabel jako celek nepřehřeje.

A není ta indukce jen dvoufázová? Nedávno jsem zapojoval indukci a už byla na dvě fáze a jeden fázový vodič (šedý) byl přeznačen na nulák a musel se přepojit v rozvaděči, takže každá fáze pak má "svůj" nulák a pak je zatížení vodiče v pořádku.

Nevím jak ty starší indukce, ale tento týden jsem po vesnici zapojoval dvě nové. Indukční deska je připravena na připojení na jednu fázi (černá a hnědá do jedné dutinky) a (modrá a šedá na které je modrá bužírka do druhé dutinky). Takže indukční desku lze zapojit i jen na jednu fázi, nebo ustřihnout dutinku (černá - hnědá), opatřit dutinkami novými a zapojit na dvě fáze. Ta druhá dvojice dutinek (modrá a šedá na které je modrá bužírka) samosebou na PE vodič nebo PEN. Jinak se mi ty přívodní kablíčky k indukční desce moc nezdají, v pohodě na ně navlíknu (těsně) i 1,5 dutinku. Takže to není 2,5 ani náhodou. Všude se šetří a krade. Hlavně že návod je asi v 5-ti jazycích, ale obrázky k elektrickému připojení jsou, jak bych to řekl kulatně, prostě zavádějící.
24x Solární panel JINKO SOLAR 225 Pmpp=225W, 2x Regulátor STUDER VT-80, 2x Střídač Studer XTM 4000-48, BSP, RCC, AKU 48V LFP200Ah, 2x AKU DURATHON E4815. Řizení a dohled, SDS, vlastní vyčítání arduinem DUE v krabičce (ARMOSY), export dat do RPi s databází a html stránkou.
http//95.85.214.80, http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=3&t=4809
Uživatelský avatar
Frenky
 
Příspěvky: 773
Registrován: pon led 21, 2013 6:36 pm
Bydliště: Doubravička

Re: Ako zacat? FVE pre RD v Bratislave

Příspěvekod fatter » ned bře 14, 2021 11:47 am

Indukcna doska je bezne na dve fazy (aj ked sa da napojit iba na jednu), pretoze maju bezne okolo 7 az 8kW, co je na jednu fazu dost. Indukcnu dosku som z napajania zo solarov vyskrtol, moja ma 7,5kW. Dva menice ktore by to utiahli, nemam a Axpert 5kW to neutiahne.
30xGS55 (1600W)JV a 30xGS55 (1600W)JZ, 6x320W PERC JZ, Axpert 48V 5kW 800Ah gel. olovo, menič 2500W, MPPT 48V40A 300Ah AGM olovo,BMS Victron BMV700,702
fatter
 
Příspěvky: 144
Registrován: čtv led 18, 2018 12:11 pm

Re: Ako zacat? FVE pre RD v Bratislave

Příspěvekod vlkazajac » ned bře 14, 2021 11:54 am

Môžeš použiť prúdové prednostné relé, na to sa zabúda. Gastroprocesu to nijako závažne neuškodí, termostaty na varných doskách sú už zaplatené .....
1060 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1920 Wp, 3 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
Uživatelský avatar
vlkazajac
 
Příspěvky: 3021
Registrován: úte čer 11, 2013 9:40 pm

Re: Ako zacat? FVE pre RD v Bratislave

Příspěvekod jahodovák » ned bře 14, 2021 12:05 pm

Nevím jak vy ale já ještě nikdy neviděl indukční desku zapojenou na maximumu na všech plotínkách,dokonce jsem někde slyšel,že pokud se dá naplno,je omezen výkon a nejede to naplno,takže aexpert s tím nemá problém,maximálně na chvíli vypadne.
6,4kWp-2 krát aexpert MKS,cca 40kW LIFE A LION
jahodovák
 
Příspěvky: 1183
Registrován: ned dub 02, 2017 2:45 pm

Re: Ako zacat? FVE pre RD v Bratislave

Příspěvekod fukuši » ned bře 14, 2021 12:18 pm

Přesně musíš si uvědomit že prachy vítězí tak všechny ind.desky maj poddimenzovanou elektroniku která neumožnuje puštění všech pozic na plno.Axpert 5kw to dá levou zadní.Jel jsem i na 3kW čínana několik let a pohoda.
fukuši
 
Příspěvky: 342
Registrován: úte úno 19, 2013 10:27 pm

Re: Ako zacat? FVE pre RD v Bratislave

Příspěvekod fatter » ned bře 14, 2021 12:32 pm

Pod varnou doskou bezne byva elektricka truba, a ked sa vari na platni tak bezne sa sucasne vari aj v trube.Moja truba ma na stitku 2,7kW. Aby som venoval celeho Axperta na platne a trpol ci niekto nezapne varnu kanvicu (1kW) ci kavovar (0,8kW) ci co, tak radsej som ho vynechal. Jeden z dovodov, preco nahanam teraz silny menic.
30xGS55 (1600W)JV a 30xGS55 (1600W)JZ, 6x320W PERC JZ, Axpert 48V 5kW 800Ah gel. olovo, menič 2500W, MPPT 48V40A 300Ah AGM olovo,BMS Victron BMV700,702
fatter
 
Příspěvky: 144
Registrován: čtv led 18, 2018 12:11 pm

Re: Ako zacat? FVE pre RD v Bratislave

Příspěvekod jahodovák » ned bře 14, 2021 1:14 pm

Ono pokud ti ten aexpert vypadne při zapnutí rychlovarky,tak stačí na chvílku vypnout troubu nebo desku a po uvaření kafíčka klidně dovařit,měniči to až zas tak nevadí,naskočí sám a kafíčko nijak dlouho nevaříš...než jsem si pořídil druhý měnič,docela často se to takto u nás dělo,a zatím běží bez poruch,ten první je z 2013....
6,4kWp-2 krát aexpert MKS,cca 40kW LIFE A LION
jahodovák
 
Příspěvky: 1183
Registrován: ned dub 02, 2017 2:45 pm

Re: Ako zacat? FVE pre RD v Bratislave

Příspěvekod kodl69 » ned bře 14, 2021 1:32 pm

pokud byla dvoufázová, a přívod je 5x2.5, tak tím N vodičem neteče 2x proud fáze, ale 4/3 proudu fáze, takže se pro 5kW do 16A v pohodě vlezeš.
Indukce je kombinovaná, dvě plotýnky indukce a dvě klasika sklokeramika, EHG46341FK, takže doopravdy 3f připojení.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 5530
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Ako zacat? FVE pre RD v Bratislave

Příspěvekod 1martin » ned bře 14, 2021 9:38 pm

tak u mna na 3f ide jednak TČ a tiez cerpadlo v bazene... cize chapem ze to by problem asi bol.

zda sa ze fve na 1f teda nie je cesta, a spat k 3f.
ako ale dobre zvolit velkost menica?
pri subehu susicky, pracky, pec. truby, kanvice a pod. to budu celkom vysoke cisla (+ u nas TC a bazen)...
a ako sa napr XTM sprava pri pretazeni? ochrana ho vypne a nahadzuje sa rucne?
1martin
 
Příspěvky: 15
Registrován: ned úno 28, 2021 6:54 pm

Re: Ako zacat? FVE pre RD v Bratislave

Příspěvekod 1martin » stř bře 17, 2021 8:58 am

Prestudoval som par dalsich vlakien tu, a par manualov menicov.
Mam pocit ze:
- som mudrejsi co sa tyka panelov a umiestnenia, presny pocet, typy a zapojenie ale zatial otvorene
- som mudrejsi co sa tyka baterky: zatial v nej nevidim zmysel vzhladom na potrebnu velkost, cenu a komplikacie celeho riesenia. Nevylucujem nejaku minimalisticku verziu (ak by sme nasli dovod)
- pripojenie k DS moze by legalne kvoli drobnym prietokom, ale dodavat im nevidim zmysel

Stale som neobjavil menic, ktory by splnal moje predstavy:
- 3f, resp. sustava 3x1f
- schopnost fungovat bez baterii (idealne)
- najvyssi zaznamenany odber na fazach som videl 6, 4 a 4 kW, pri subehu tep. cerpadla, sauny a rury. Rozhodol som sa saunu prehodit priamo na DS, aj tak sa pouziva za tmy. Cim by sa max odber mal dostat niekde na cca 3.5kW na fazu.

p.s. Ak by ste mali tip na dobru instalacnu firmu ktora s tym celym v BA pomoze, budem rad za sukr.spravu.
1martin
 
Příspěvky: 15
Registrován: ned úno 28, 2021 6:54 pm

Předchozí

Zpět na Plánované elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

Reputation System ©'