Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: stř dub 08, 2020 3:38 pm


spínání DC 56V/40A

Diskuze, rady, nápady, postřehy v oblasti alternativních zdrojů energie, elektrorozvodů, elektrozařízení, regulace, komponent a úsporných spotřebičů.

spínání DC 56V/40A

Příspěvekod LubošV » čtv bře 26, 2020 8:03 am

Zdravím všechny a ptám se, zda byste mi poradili vhodné DC solid state relé pro spínání topných tyčí v bojleru. Všechny zatímní pokusy s například:
https://www.aliexpress.com/item/3303719 ... web201603_ a podobnými skončily uškvařením spínacího prvku po jednom cyklu zap/vyp.
V současné době spínám zátěž předimenzovanými 3f stykači s kaskádově zapojenými kontakty. Z neznámých důvodů se občas stane, že sepnutím zátěže mi to vyhodí všechna BMS na 3 dílčích packách, což hrozí zničením reglů od panelů (PCM 8048) v době jejich oslunění. A to je těžký problém, proto nouzově topné tyče spínám ručně přes odpínače 100A.
Dík za odpověď, LubošV
LubošV
 
Příspěvky: 27
Registrován: ned pro 18, 2011 11:42 am

Re: spínání DC 56V/40A

Příspěvekod DanoP » čtv bře 26, 2020 8:52 am

Nepotesim, ale SSR rele na cca 60 -100A 60-100V DC od renomovaneho vyrobcu (napr. Crydom D1D80) stoji cez 100Eur.
https://www.tme.eu/sk/katalog/jednofazove-rele-s-vystupom-ssr_100052/?visible_params=914%2C2%2C757%2C936%2C915%2C916%2C167%2C698%2C945%2C32%2C317%2C10%2C82%2C35%2C270%2C2182%2C693%2C922%2C117%2C1605%2C522%2C138%2C430%2C1398%2C272%2C271%2C2390%2C31%2C429%2C74%2C73%2C1390%2C98&mapped_params=757%3A1478058%3B914%3A1459229%3B936%3A1503664%3B
Cena vyrazne stupa ak je spinane DC napatie nad 32-40V.
Inak bol tu na fore aj odkaz na analyzu cinskych SSR a aj na upravy aby to fungovalo ako ma a na doplnkove ochranne obvody.
1770Wp monokryštál + PIP4048MS + 10kWh LiFePO4, vlastny monitoring na https://www.mms-softec.sk/pip/
DanoP
 
Příspěvky: 384
Registrován: stř črc 06, 2016 11:27 am
Bydliště: Trnava, Slovensko

Re: spínání DC 56V/40A

Příspěvekod beethowen » čtv bře 26, 2020 8:57 am

LubošV píše:Zdravím všechny a ptám se, zda byste mi poradili vhodné DC solid state relé pro spínání topných tyčí v bojleru. Všechny zatímní pokusy s například:
https://www.aliexpress.com/item/3303719 ... web201603_ a podobnými skončily uškvařením spínacího prvku po jednom cyklu zap/vyp.
V současné době spínám zátěž předimenzovanými 3f stykači s kaskádově zapojenými kontakty. Z neznámých důvodů se občas stane, že sepnutím zátěže mi to vyhodí všechna BMS na 3 dílčích packách, což hrozí zničením reglů od panelů (PCM 8048) v době jejich oslunění. A to je těžký problém, proto nouzově topné tyče spínám ručně přes odpínače 100A.
Dík za odpověď, LubošV

Já to mám takto: viewtopic.php?f=3&t=5358#p119821
Je pravda, že ty čínské jsou většinou úplně na nic. mě to vydrželo tak 1 den a to jsem byl na 30% udávaných parametrů.
3,8kWp Suntech poly, 2,6kWp IBC poly, MPPSolar PIP-4048MSD, Li-ion 120P14S 300Ah (2.kus ve výstavbě)
viewtopic.php?f=3&t=5358#p103484
viewtopic.php?f=18&t=4136&p=74178&hilit=15kWh+LI.ion#p72550
Uživatelský avatar
beethowen
 
Příspěvky: 429
Registrován: pát čer 23, 2017 6:46 pm
Bydliště: Brno-venkov

Re: spínání DC 56V/40A

Příspěvekod thomas.007 » čtv bře 26, 2020 11:11 am

Tak když čínské SSR používají čínské tranzistory, tak se ani nelze čemu divit.
šidí se jak samotný čip, tak přívodní drátky k čipu i heatspreader, který je z obyčejné oceli.
Zajímavý test je (asi v polovině stránky) zde: http://rayer.g6.cz/elektro/psu4pc.htm
Cituji: Destrukční proud tranzistorů:
TESLA KD605 >20A (tranzistor stále funkční),
RCA 2N3055 =17A (stav KO),
ST(TO-3) 2N3055 =15A (stav KO),
ST(TO-247) 2N3055 =16A (stav KO),
a teď finále
GM 2N3055 (čína)=prorazil se hned při zapnutí 50W halogenky...
http://rayer.g6.cz/elektro/psu4pc/2n3055.jpg
thomas.007
 
Příspěvky: 64
Registrován: pát říj 28, 2016 1:30 pm

Re: spínání DC 56V/40A

Příspěvekod LubošV » čtv bře 26, 2020 7:30 pm

Pánové, děkuji za tipy, asi zkusím ten Crydom.
LubošV
LubošV
 
Příspěvky: 27
Registrován: ned pro 18, 2011 11:42 am

Re: spínání DC 56V/40A

Příspěvekod Tom_007 » čtv bře 26, 2020 8:56 pm

Ahoj. Já zatím tu čínu používám s úspěchem. Mám to DC 200 V. Spínám 70 V - 10 A řídicím napětím z reglu spínáným přes nastavený SOC. Nějaký pátek zatím funguje bez poruchy, ale mám to zatím jen tento rok.
2x poly 260W=520W; Epsolar 40A; Epsolar 20A; Kombiměnič Axpert 2000W; 24/12V systém.
Tom_007
 
Příspěvky: 22
Registrován: stř črc 20, 2016 3:38 pm

Re: spínání DC 56V/40A

Příspěvekod beethowen » čtv bře 26, 2020 9:13 pm

Tom_007 píše:Ahoj. Já zatím tu čínu používám s úspěchem. Mám to DC 200 V. Spínám 70 V - 10 A řídicím napětím z reglu spínáným přes nastavený SOC. Nějaký pátek zatím funguje bez poruchy, ale mám to zatím jen tento rok.

To 200V je jedno z těch lepších. Máš 200V 60A? A zkoušel jsi více než těch 10A?
3,8kWp Suntech poly, 2,6kWp IBC poly, MPPSolar PIP-4048MSD, Li-ion 120P14S 300Ah (2.kus ve výstavbě)
viewtopic.php?f=3&t=5358#p103484
viewtopic.php?f=18&t=4136&p=74178&hilit=15kWh+LI.ion#p72550
Uživatelský avatar
beethowen
 
Příspěvky: 429
Registrován: pát čer 23, 2017 6:46 pm
Bydliště: Brno-venkov

Re: spínání DC 56V/40A

Příspěvekod Tom_007 » pát bře 27, 2020 9:22 pm

Bohužel jsem nezkoušel. Mám na to napojené dva panely paralelně. Až u nás udeří korona a bude více času, tak to vyzkouším trochu přepojit.
2x poly 260W=520W; Epsolar 40A; Epsolar 20A; Kombiměnič Axpert 2000W; 24/12V systém.
Tom_007
 
Příspěvky: 22
Registrován: stř črc 20, 2016 3:38 pm

Re: spínání DC 56V/40A

Příspěvekod pavelsiman » sob bře 28, 2020 8:26 am

Ja mam na pripájanie dc zataze victron Ochrana batérií Smart BP-100 48V len zopnem gnd. Mam otestované pri 48v 50A trvalé a na 24 v vetve tým mam oddelené LI-ION od Lifepo4 a v pohode aj 100A
pavelsiman
 
Příspěvky: 44
Registrován: čtv lis 01, 2018 9:36 am


Zpět na Elektroporadna

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

Reputation System ©'