Hybrid návrh pre rodinný dom

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
Odpovědět
Vlaaado
Příspěvky: 66
Registrován: ned úno 09, 2020 8:54 pm
Reputace: 2

Re: Hybrid návrh pre rodinný dom

Příspěvek od Vlaaado »

diablo007 píše:Jednoduché počty v létě když je největší výroba bývá většinou i tolik tepla ze tepelné čerpadlo bude spíš vypnuté . Elektromobil který by měl pobrat tu energii bude s tebou v práci takže kam těch 35kwh denně z 5kwp panelů dáš?
bazén by som chcel vykurovat cca od 5 do 7 a od 9 do 10 mesíce, ano ten 8 to netreba, to máva voda 30 stupnov aj teraz.
vtedy celý dom vychladiť cez deň.
Vlaaado
Příspěvky: 66
Registrován: ned úno 09, 2020 8:54 pm
Reputace: 2

Re: Hybrid návrh pre rodinný dom

Příspěvek od Vlaaado »

volente píše:Mám FVE o výkonu 4,5kWp, za rok vyrobí asi 4-4,5 MWh. Jsem schopen být soběstačný 7 měsíců, za dodržení určitých podmínek týkajících se souběhu spotřebičů. A to včetně ne vždy ideálního počasí. Ovšem bez baterie správně navržené kapacity to opravdu nejde. S nízkou kapacitou znamená jeden horší den přepnutí na síť, nemluvě o životnosti baterie při takovém využití. Takže z tohoto příkladu si můžeš vypočítat návratnost. Na vyšší roční výnos se v našich klimatických podmínkách těžko dostaneš, a když tak v řádu jednotek procent.
SUPER konečne k veci! kolko ušetríš ročne? akú máš baterku?
Uživatelský avatar
marko250
Příspěvky: 3335
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Reputace: 485
Lokalita: Hlučín
Bydliště: Hlučín

Re: Hybrid návrh pre rodinný dom

Příspěvek od marko250 »

KDYŽ POMINEME TY MALÉ BATERKY TAK NELZE OPOMENOUT MĚNIČE.Ty výkony si převeďte na reálné využití,třeba ta sušička+trouba+drobnosti=6kW souběh.To pak můžete mít na střeše třeba 20kWp a baterku 100kWh a bude Vám to k ničemu,když to slunce neumíte přelít do spotřeby domu(3x klima,dohřev bazénu atd.)S tím co jste postnul využijete za rok tak 2MWh/rok a to jsem velmi optimistický.A pochybuji,že své ženě vysvětlíte,že může jet jen jeden spotřebič a to v dobu slunce na panelech,jelikoš baterku nemáte velkou a jejím přetěžováním půjde do kitek.
1.2.5kW
2.6kW
3.2.5kW
12.68kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
Vlaaado
Příspěvky: 66
Registrován: ned úno 09, 2020 8:54 pm
Reputace: 2

Re: Hybrid návrh pre rodinný dom

Příspěvek od Vlaaado »

goodbie píše:7kwh v baterce je naprosto o ničem,pokud bude jediná priorita FVE na ní jen a pouze vydělávat prachy je debata o ničem.
Čiže trváte natom, že FVE nedokáže zarobiť ak si ju dáš na klúč?!

Vieš o tom, že baterky budú za tri roky o cca 30- 40% lacnejšie? je riešenie kúpiť hybrid a baterky dať neskôr?

je vela možností, ako to urobiť, Ty si neponukol ani jednu :)
Vlaaado
Příspěvky: 66
Registrován: ned úno 09, 2020 8:54 pm
Reputace: 2

Re: Hybrid návrh pre rodinný dom

Příspěvek od Vlaaado »

marko250 píše:KDYŽ POMINEME TY MALÉ BATERKY TAK NELZE OPOMENOUT MĚNIČE.Ty výkony si převeďte na reálné využití,třeba ta sušička+trouba+drobnosti=6kW souběh.To pak můžete mít na střeše třeba 20kWp a baterku 100kWh a bude Vám to k ničemu,když to slunce neumíte přelít do spotřeby domu(3x klima,dohřev bazénu atd.)S tím co jste postnul využijete za rok tak 2MWh/rok a to jsem velmi optimistický.A pochybuji,že své ženě vysvětlíte,že může jet jen jeden spotřebič a to v dobu slunce na panelech,jelikoš baterku nemáte velkou a jejím přetěžováním půjde do kitek.
1.2.5kW
2.6kW
3.2.5kW
klíma sa dá krasne nastaviť aby išli po sebe, nie naraz, a dúfam, že aj bazén.

áno manželku moc neovplyvním, ale dokáže sa naučiť, že ráno pustí pračku na 12tu a myčku na 11 hodinu.

mikrovlnku a konvicu už neriešim....
Uživatelský avatar
beethowen
Příspěvky: 872
Registrován: pát čer 23, 2017 7:46 pm
Reputace: 153
Bydliště: Brno-venkov

Re: Hybrid návrh pre rodinný dom

Příspěvek od beethowen »

Ono se to tu totiž opakuje stále dokola. Vždycky se někdo zaregistruje a přijde s nějakou skvělou nabídkou od firmy. Když mu tu většina lidí rozmlouvá a oponuje, tak má stejně klapky na uších. Ti co alespoň trochu chtějí slyšet si to rozmyslí, ti co nechtějí, tak si to od té firmy i s dotacema koupí a potom chtějí pomoct co s tím, zjistí jak to ta firma ojebala, atd. A sem tam se tu objeví někdo kdo chce slyšet zjistí, že by ho to mohlo bavit a postaví si to sám a zůstane tu s náma. Důležité je vědět, že jako investice to doma při současných cenách elektřiny může být jenom ve velmi ojedinělých případech (třeba ohřev vody).
V konečném důsledku to tu nasírá některé dlouhodobé členy, kterých si vážím a občas se stává, že od nás odejdou. To mě potom štve. Ale to už tu většinou ti co to zavinili nejsou, takže jim je to úplně jedno.
Tak proto asi takový tón.
Ode mně poslední rada - lépe počítat a nepřiklánět se k hezčím číslům, spíš k horším.
Jeden nástroj je tady: https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/tools.html
Dále je třeba znát průběh odběrů během roku a během dne. Potom se dá spočítat optimální PV pole a optimální baterie a měnič. To se dá nacenit a zjistit, jak to vlastně bude a že to nebude s tou návratností tak skvělé.
Potom se rozmyslet jestli to chci: A- provozovat jako koníček, nebo B- se na to vykašlat, nebo C- to zadat firmě.
Pravděpodobně zjistíš že B
PavelR
Příspěvky: 3105
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Reputace: 220
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Hybrid návrh pre rodinný dom

Příspěvek od PavelR »

ahoj. rikas ze budes mit bazen ktery bys vyhrival tak jak tak. to je tedy dosti hladovy spotrebic idealni na prebytky - tedy aspon do leta. znam jeden vyhrivany bazen a v lete se topeni vypina protoze uz by se tam dali nahazet veprovy kolena slany uz je :D

co jsem se dival na nabidky tak jedina ma nejaky ecotherm 2.0 ridici jednotku - co jsem vygooglil tak je to praschsprosty wattrouter.
Muj nazor je ze nejdulezitejsi je prave to rizeni - vycitat stav fve - idelne datove a na zaklade pozadovane logiky ridit spotrebice - prave ty prebytky. Jinak jde ekonomika do haje.
Pokud se divas pouze na ekonomiku tak musis vyuzit vse coz byva v lete problem kam s tim. Takze spinat bojlery bazeny klimy ... a to chce aspon nejaky plc nebo tak neco

myslis ze ty baterky za par let budou o tolik levnejsi? my tady na to cekame uz dlouhy roky...

jo a jeste je dobry mit to nainstalovany nekde kde je misto. poradny velky rozvadec na budouci upravy, a k te ridici logice mit pristup a mit moznost si uzivatelsky menit chovani
Naposledy upravil(a) PavelR dne stř úno 12, 2020 8:24 pm, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
volente
Příspěvky: 2413
Registrován: stř srp 20, 2014 1:01 am
Reputace: 421
Bydliště: Brno - venkov

Re: Hybrid návrh pre rodinný dom

Příspěvek od volente »

Všechny údaje jsou v mém podpisu, baterky 19kWh také. Ta hodnota je pro mne na hraně a budu rozšiřovat alespoň na 25kWh. Ovšem hlavně je potřeba přizpůsobit spotřebu a využití energie, a to je mnohdy ten největší problém. Jsou souběhy spotřebičů které se dají řešit třeba přednostním proudovým relé, ale jinak je to o výchově osazenstva domu.
5,5kWp - 4x Solartec mono 180Wp +¨6x IBC 155Wp poly + 10x Solea 170Wp mono + 6x Husinage HSG 190Wp + 6x Calyxo 70Wp amorf vertikálně (JV), 2x ZN ShineSolar poly 250Wp + 2x 260Wp poly (JZ), Epever LS 3024B, Epever LS 2024B, MakeSkyBlue 20A, eSmart 3 - 60A, 19 kWh Li-Ion, Axpert MSXE PF1, 24V/3,0kW, Axpert MSXE 24V/2,4kW.
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm
Reputace: 258

Re: Hybrid návrh pre rodinný dom

Příspěvek od brumlaj »

Pokud se o techniku nezajímáš, tak bych doporučil pokrýt 50-60% roční spotřeby. Nebudeš mít zbytečně přebytky, tedy návratnost bude nejkratší. Takže 3-4kWp. Akumulaci - absolutní minimum kapacity akumulátorů je nabíjet MINIMÁLNĚ 3 hodiny, raději hodin 5 a více. Jinak ničíš akumulátor. Takže k uvedenému špičkovému výkonu minimálně 10-15kWh v akumulátorech, klidně více. No a třetí je měnič. Nech si dopodrobna vysvětlit jak funguje. Třeba existují měniče které mají malý "backup" výstup pro absolutně nezbytné spotřebiče a potom "tlustý" výstup který je nafázován na hlavní přívod. Nevýhoda je, že pokud vypadne distributor, tak svítíš, internetuješ, ale například neuvaříš vodu na indukci. A to si musíš sám se sebou ujasnit co od FVE požaduješ. Monitoring který Ti běží doma a jsi schopen zpětně zjistit co se s elektřinou a zařízením dělo je nutnou součástí a bez toho FVE nebrat. Blbosti jako čumění do mobilu na aktuální stav za účelem chlubení se v hospodě jsou pouze marketingový tahák který dobře prodává, jinak je k ničemu.

edit: A hlavně zapřemýšlet zda v budoucnu budeš rozšiřovat a v případě že to nepopřeš nezvolit systém kde je už teď stop pro rozšíření....
Naposledy upravil(a) brumlaj dne stř úno 12, 2020 8:38 pm, celkem upraveno 1 x.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
Uživatelský avatar
beethowen
Příspěvky: 872
Registrován: pát čer 23, 2017 7:46 pm
Reputace: 153
Bydliště: Brno-venkov

Re: Hybrid návrh pre rodinný dom

Příspěvek od beethowen »

PavelR píše: Pokud se divas pouze na ekonomiku tak musis vyuzit vse coz byva v lete problem kam s tim. Takze spinat bojlery bazeny klimy ... a to chce aspon nejaky plc nebo tak neco
Ale pokud by se tato spotřeba nevytvořila, tak by ta ekonomika, taky moc nebyla. :? :?
Uživatelský avatar
marko250
Příspěvky: 3335
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Reputace: 485
Lokalita: Hlučín
Bydliště: Hlučín

Re: Hybrid návrh pre rodinný dom

Příspěvek od marko250 »

Ale v těch návrzích jsou 2x měniče co umí stále jen 2.5kW a jeden co má psáno 6kW,když se dostanete mimo tyto limity, tak jednoduše zbytek jede ze sítě a nevyužívá se celá FVE.V tu chvíli v létě to panelové pole bude dávat od 10-15hod kolem 4kW,ale k čemu to bude? Pak nastane přechodné období kdy svítí každý druhy/třetí den a Vy to nemáte kam uložit na ty tmavé mezidny.
Ono je to jednoduché ,pokud Vám firmy řekly že za nezměněného chování pokryjete 60-70% spotřeby v domě za rok,tak trvejte na dopsání této absurdity do smlouvy,ale né na firmu,ale na konkrétní fyzickou osobu s vrácením celé investice a nápravu škod na domě po deinstalaci. Věřte,že se dozvíte skryté informace a s tím vykrytím to nebude tak růžové.
12.68kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
goodbie
Příspěvky: 1453
Registrován: pát bře 08, 2013 7:19 pm
Reputace: 72
Bydliště:

Re: Hybrid návrh pre rodinný dom

Příspěvek od goodbie »

Vlaaado píše:
goodbie píše:7kwh v baterce je naprosto o ničem,pokud bude jediná priorita FVE na ní jen a pouze vydělávat prachy je debata o ničem.
Čiže trváte natom, že FVE nedokáže zarobiť ak si ju dáš na klúč?!

Vieš o tom, že baterky budú za tri roky o cca 30- 40% lacnejšie? je riešenie kúpiť hybrid a baterky dať neskôr?

je vela možností, ako to urobiť, Ty si neponukol ani jednu :)
pokud to bude s dotací tak sám tam neupravíš nic,vždy jen přes firmu což bude stát další prachy a budeš ještě domu muset pustit kde jakého mamlase na kontrolu jak dotace byla použitá,prodávat elektřinu za nějakých 2,50 nebo kolik dostaneš je fakt kšeft,bejt to 14kč jako před rokem 2014 pak by se stálo o tom bavit,baterky levnější nebudou na to zapomeň,my tady budujeme FVE které jsou 3/4 sezony soběstačné a tím šetříme,že nekupujeme elektřinu ze sítě,učíme se jak bejt energeticky nerozežranej a hledáme způsob jak toho dosáhnout,a ty nám zde do hav tlučeš nesmysl s dotací,tak o čem to je??
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputace: 521

Re: Hybrid návrh pre rodinný dom

Příspěvek od mypower.cz »

Dodavam, ze jsou tu dokonce lide, kteri se skrze byrokracii zbavili po case zeleneho bonusu a maji ted nad svou FVE absolutni kontrolu, coz pokladaji za velky prinos. Chtel jsem taky napsat o soubezich a prednostnich proudovych rele (proste treba bojler vypne, pac manzelka chce ted hned rychlovarku a pote bojler zas zapne - uplne v poho), ale volente me predbehl.
Ja sam jsem si nechal udelat ve sve dobe 800Wp za 170000 na klic (kdy ze to bylo 2010?). Dnes by to bylo za hubicku. Jenze nemohl jsem ani vymenit jistic skrze zaruku a tak jsem se na to vykaslal (a to jsem zadne dotace nemel), prepsal dilo na sebe a vzal si zaruku jen na komponenty a od te doby jedu sam a upravy si delam sam (nebo s pomoci fora), samozrejme nebyt tohoto fora, tak jsem bezradny.
PavelR
Příspěvky: 3105
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Reputace: 220
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Hybrid návrh pre rodinný dom

Příspěvek od PavelR »

beethowen píše:
PavelR píše: Pokud se divas pouze na ekonomiku tak musis vyuzit vse coz byva v lete problem kam s tim. Takze spinat bojlery bazeny klimy ... a to chce aspon nejaky plc nebo tak neco
Ale pokud by se tato spotřeba nevytvořila, tak by ta ekonomika, taky moc nebyla. :? :?
ano. zapomel jsem napsat slovo smysluplne. Takze pokud ohrivam vodu elektrinou ze site - je to korektni spotrebic.
Vlaaado pise ze chce bazen ohrivat elektrinou takze taky by ta spotreba byla. Pokud pouziva klimu i bez fve tak taky no problem. Idealne mit uz i na unor, brezen nejakou moznost to posilat do topeni - prave ty prebytky.

Ted to jen uridit tak aby to fungovalo samo od sebe, spolehlive a tim padem ta ekonomika byla co nejlepsi. Do ekonomiky spada i to mit to rizeni pod svoji spravou a umet si doladit chovani. Ono zvat si tam na kazdou upravu cloveka z instalacni firmy muze tu ekonomiku dost ohrozit.
Vlaaado
Příspěvky: 66
Registrován: ned úno 09, 2020 8:54 pm
Reputace: 2

Re: Hybrid návrh pre rodinný dom

Příspěvek od Vlaaado »

goodbie píše:
Vlaaado píše:
goodbie píše:7kwh v baterce je naprosto o ničem,pokud bude jediná priorita FVE na ní jen a pouze vydělávat prachy je debata o ničem.
Čiže trváte natom, že FVE nedokáže zarobiť ak si ju dáš na klúč?!

Vieš o tom, že baterky budú za tri roky o cca 30- 40% lacnejšie? je riešenie kúpiť hybrid a baterky dať neskôr?

je vela možností, ako to urobiť, Ty si neponukol ani jednu :)
pokud to bude s dotací tak sám tam neupravíš nic,vždy jen přes firmu což bude stát další prachy a budeš ještě domu muset pustit kde jakého mamlase na kontrolu jak dotace byla použitá,prodávat elektřinu za nějakých 2,50 nebo kolik dostaneš je fakt kšeft,bejt to 14kč jako před rokem 2014 pak by se stálo o tom bavit,baterky levnější nebudou na to zapomeň,my tady budujeme FVE které jsou 3/4 sezony soběstačné a tím šetříme,že nekupujeme elektřinu ze sítě,učíme se jak bejt energeticky nerozežranej a hledáme způsob jak toho dosáhnout,a ty nám zde do hav tlučeš nesmysl s dotací,tak o čem to je??
prosím Vás začinám chytat vyrážky zo slova dotace, mne nejde o žiadnu dotaci, a mimochodom druhu FVE uvažujem na firemnú budovu bez dotace. zabudnite už na dotace!!! bavme sa o stavbe FVE na klúč, lebo to sám neviem, a ja si rozhodnem či to bude s dotací nebo bez ní.
neviem vložiť vývoj ceny baterií,
ale pre vašu informáciu aspon orientačne
2010 = 1183 €/kwh
2020 = 150 €/kwh
2025 = 90/kwh
Vlaaado
Příspěvky: 66
Registrován: ned úno 09, 2020 8:54 pm
Reputace: 2

Re: Hybrid návrh pre rodinný dom

Příspěvek od Vlaaado »

PavelR píše:
beethowen píše:
PavelR píše: Pokud se divas pouze na ekonomiku tak musis vyuzit vse coz byva v lete problem kam s tim. Takze spinat bojlery bazeny klimy ... a to chce aspon nejaky plc nebo tak neco
Ale pokud by se tato spotřeba nevytvořila, tak by ta ekonomika, taky moc nebyla. :? :?
ano. zapomel jsem napsat slovo smysluplne. Takze pokud ohrivam vodu elektrinou ze site - je to korektni spotrebic.
Vlaaado pise ze chce bazen ohrivat elektrinou takze taky by ta spotreba byla. Pokud pouziva klimu i bez fve tak taky no problem. Idealne mit uz i na unor, brezen nejakou moznost to posilat do topeni - prave ty prebytky.

Ted to jen uridit tak aby to fungovalo samo od sebe, spolehlive a tim padem ta ekonomika byla co nejlepsi. Do ekonomiky spada i to mit to rizeni pod svoji spravou a umet si doladit chovani. Ono zvat si tam na kazdou upravu cloveka z instalacni firmy muze tu ekonomiku dost ohrozit.
Som technologický nadšenec takže manažment FVE si budem ladit rád( v zmysle časový manažment spotreby, a čítanie grafov a apky a prispôsobenie sa FVE, do rozumnej miery...
Vlaaado
Příspěvky: 66
Registrován: ned úno 09, 2020 8:54 pm
Reputace: 2

Re: Hybrid návrh pre rodinný dom

Příspěvek od Vlaaado »

marko250 píše:Ale v těch návrzích jsou 2x měniče co umí stále jen 2.5kW a jeden co má psáno 6kW,když se dostanete mimo tyto limity, tak jednoduše zbytek jede ze sítě a nevyužívá se celá FVE.V tu chvíli v létě to panelové pole bude dávat od 10-15hod kolem 4kW,ale k čemu to bude? Pak nastane přechodné období kdy svítí každý druhy/třetí den a Vy to nemáte kam uložit na ty tmavé mezidny.
Ono je to jednoduché ,pokud Vám firmy řekly že za nezměněného chování pokryjete 60-70% spotřeby v domě za rok,tak trvejte na dopsání této absurdity do smlouvy,ale né na firmu,ale na konkrétní fyzickou osobu s vrácením celé investice a nápravu škod na domě po deinstalaci. Věřte,že se dozvíte skryté informace a s tím vykrytím to nebude tak růžové.
a kde ste nato došel že mi povedali za nezmeneného chování? to je prvé co som prehodnotil, kde ešte nemám ledky, jak môžem načasovať spotrebiče, a kam dat prebytky. prosím nedomýšlajte si, sme snad na odborném foru.
dub042
Příspěvky: 272
Registrován: pát kvě 09, 2014 8:11 pm
Reputace: 14

Re: Hybrid návrh pre rodinný dom

Příspěvek od dub042 »

Za mě na střechu bych dal panelů, co se vejde, čínskýma regulatorama ( makesky, esmart3...) , bych to taha do baterek, baterky se tu lionky prodávaj často no a pak už jen měnič, jedu x let na PowerJacku a maká, jak šroubek, bms, mám china, paliče taky, pokud umite trochu programovat, tak si z přebytkem uděláte, co chcete...
Uživatelský avatar
volente
Příspěvky: 2413
Registrován: stř srp 20, 2014 1:01 am
Reputace: 421
Bydliště: Brno - venkov

Re: Hybrid návrh pre rodinný dom

Příspěvek od volente »

Tak snad bude lepší těch 5 počkat a potom uvidíš. Bez správné kapacity baterek se totiž návratnosti asi nedožiješ.
Systém bude sice lacinější, ale výhodný tak leda pro distributora.
Pokud to tedy nebude systém na ohřev vody.
5,5kWp - 4x Solartec mono 180Wp +¨6x IBC 155Wp poly + 10x Solea 170Wp mono + 6x Husinage HSG 190Wp + 6x Calyxo 70Wp amorf vertikálně (JV), 2x ZN ShineSolar poly 250Wp + 2x 260Wp poly (JZ), Epever LS 3024B, Epever LS 2024B, MakeSkyBlue 20A, eSmart 3 - 60A, 19 kWh Li-Ion, Axpert MSXE PF1, 24V/3,0kW, Axpert MSXE 24V/2,4kW.
Vlaaado
Příspěvky: 66
Registrován: ned úno 09, 2020 8:54 pm
Reputace: 2

Re: Hybrid návrh pre rodinný dom

Příspěvek od Vlaaado »

beethowen píše:Ono se to tu totiž opakuje stále dokola. Vždycky se někdo zaregistruje a přijde s nějakou skvělou nabídkou od firmy. Když mu tu většina lidí rozmlouvá a oponuje, tak má stejně klapky na uších. Ti co alespoň trochu chtějí slyšet si to rozmyslí, ti co nechtějí, tak si to od té firmy i s dotacema koupí a potom chtějí pomoct co s tím, zjistí jak to ta firma ojebala, atd. A sem tam se tu objeví někdo kdo chce slyšet zjistí, že by ho to mohlo bavit a postaví si to sám a zůstane tu s náma. Důležité je vědět, že jako investice to doma při současných cenách elektřiny může být jenom ve velmi ojedinělých případech (třeba ohřev vody).
V konečném důsledku to tu nasírá některé dlouhodobé členy, kterých si vážím a občas se stává, že od nás odejdou. To mě potom štve. Ale to už tu většinou ti co to zavinili nejsou, takže jim je to úplně jedno.
Tak proto asi takový tón.
Ode mně poslední rada - lépe počítat a nepřiklánět se k hezčím číslům, spíš k horším.
Jeden nástroj je tady: https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/tools.html
Dále je třeba znát průběh odběrů během roku a během dne. Potom se dá spočítat optimální PV pole a optimální baterie a měnič. To se dá nacenit a zjistit, jak to vlastně bude a že to nebude s tou návratností tak skvělé.
Potom se rozmyslet jestli to chci: A- provozovat jako koníček, nebo B- se na to vykašlat, nebo C- to zadat firmě.
Pravděpodobně zjistíš že B
Ved preto som sem prisiel, aby mi niekto vysvetli, že sa mylim vo vypočte, že to je nereálne atd.

uvažujem teda, že zatial tento projekt odložím o pár rokov, ked sa vačšina zhoduje, že to bude neekonomické.

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek