Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pát lis 15, 2019 10:48 am


Přetěžování topného tělesa.

Diskuze, rady, nápady, postřehy v oblasti alternativních zdrojů energie, elektrorozvodů, elektrozařízení, regulace, komponent a úsporných spotřebičů.
Další

Přetěžování topného tělesa.

Příspěvekod chatař » úte říj 15, 2019 10:15 am

Zdravím všechny. Mám takový dotaz na někoho, kdo to ví. Zajímalo by mě, o kolik procent lze přetížit "mokré" topné těleso v bojleru, aby nehrozilo jeho poškození. Tak třeba mám topné těleso 2400W, když ho po delší dobu zatížím výkonem 2600, nebo 2700W, stane se mu něco? Vyšší napětí předpokládám že až tolik nevadí. Elektrická pevnost je někde jinde, než provozní napětí. Za případnou reakci děkuji. Jiří.
chatař
 
Příspěvky: 83
Registrován: stř bře 20, 2019 4:05 pm

Re: Přetěžování topného tělesa.

Příspěvekod diablo007 » úte říj 15, 2019 10:24 am

Jakým způsobem chceš zatížit těleso které je spotřebič a zátěž?
Uživatelský avatar
diablo007
 
Příspěvky: 1814
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm

Re: Přetěžování topného tělesa.

Příspěvekod chatař » úte říj 15, 2019 10:45 am

Možná trochu nerozumím otázce. Prostě mám třeba devět panelů, a Siton mi bude prát při dobrém oslunění do tělesa 2600, možná 2700W. Tak se bojím, aby po čase 2400W těleso neodešlo a já nemusel kupovat nové, tříkilowattové. Nebo ho koupit rovnou? Upgraduji fotovoltaiku (chtěl bych) o další 295 W panel. Napěťově to Siton ještě zvládne, jde mi to, co bude dělat topná patrona. :-)
chatař
 
Příspěvky: 83
Registrován: stř bře 20, 2019 4:05 pm

Re: Přetěžování topného tělesa.

Příspěvekod rottenkiwi » úte říj 15, 2019 10:46 am

Keď sú tam dráty k bojleru 2x1.5 mm2 Cu a napatie 220 V
a potom vymeníš dráty za 2x4 mm2 Cu a pustíš tam 240 V,
tak 2x10 m bude mať:

1. 0.26667 + 20.16 ohmu = 20.43333
A 220 * 220 / 20.4333 = 2369 W.

2. 0.1 + 20.16 hmu = 20.26666
A 240 * 240 / 20.266666 = 2842 W.

S teplotou hore bude odpor stúpať a prúd klesať.
Dělej vše, jak nejlépe dovedeš. Ale ne lépe. 4. dohoda.
Si anode Spectrum BMS SEI formation Float Ochrana High SOC deg. MPPT Život MUDr. Helena
Uživatelský avatar
rottenkiwi
 
Příspěvky: 3048
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Bydliště: SO, SK

Re: Přetěžování topného tělesa.

Příspěvekod Vitek » úte říj 15, 2019 10:58 am

AHOJ CHATAŘI
ZROVNA V SITONU MÁŠ NASTAVENÍ MAXIMÁLNÍHO VÝKONU TOPNÉHO TĚLESA ( PO DOSAŽENÍ VÝKONU ZAČNĚ PROUDOVĚ OMEZOVAT A UPRAVOVAT STŘÍDU)
SÁM SEM SE SITONEM LETOS V KVĚTNU ZAČAL A KONČÍM TED U 2 X 5Kw AXPERT PARALELNĚ A X KW PANELŮ-

OMEZENÍ VÝKONU TAM FUNGUJE VÝBORNĚ. RESPEKTIVE SNÍŽÍ SE STŘÍDA, ZVEDNE NAPĚTÍ NA mppt A SNÍŽÍ PROUD ZÁTĚŽÍ
ZDAR vÍTEK
Naposledy upravil Vitek dne úte říj 15, 2019 11:02 am, celkově upraveno 1
Panely Jinko 8,8 kWp,PIP5048mk,Vytěžovač greenbono, olovo 625 Ah,victron BMV 712 smart
Vitek
 
Příspěvky: 340
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am

Re: Přetěžování topného tělesa.

Příspěvekod chatař » úte říj 15, 2019 10:59 am

Já vůbec nevím, jaké napětí a proud tam bude, o tom rozhoduje Siton na základě osvětlení panelů. Už se mi stalo, že jsem tam měl jen 2000W patronu, výkon osmi panelů 2360 Wp, ve skutečnosti tam šlo někdy i přes 2500W a po čase mi jedna větev tělesa odešla. Tak jsem koupil patronu 2400 W, a nyní v pořádku. Jenže chtěl bych přidat ještě jeden panel, takže bude celkem k dispozici 2655 Wp. Tož nevím, jestli to ta patrona zvládne. Když tak zkusím, a uvitím, jestli nebudu kupovat třetí topné těleso. :lol: No jo, ale to je delší, nevím, jestli by mi do bojleru ještě vešlo. :cry: Bojler je homodomo.
chatař
 
Příspěvky: 83
Registrován: stř bře 20, 2019 4:05 pm

Re: Přetěžování topného tělesa.

Příspěvekod diablo007 » úte říj 15, 2019 11:09 am

Pokud má siton nastavení výkonu tělesa není co řešit elektronika si výkon omezí tak jak ho nastavis
Uživatelský avatar
diablo007
 
Příspěvky: 1814
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm

Re: Přetěžování topného tělesa.

Příspěvekod Vitek » úte říj 15, 2019 11:11 am

diablo007 píše:Pokud má siton nastavení výkonu tělesa není co řešit elektronika si výkon omezí tak jak ho nastavis

Diablo, má a funguje to dobře, zkoušeno na 8s 2P panelech 225Wp jen neupotřebuješ všechen výkon.... proto jsem koupil axperta a greenbono
Zdraví Víťa
Panely Jinko 8,8 kWp,PIP5048mk,Vytěžovač greenbono, olovo 625 Ah,victron BMV 712 smart
Vitek
 
Příspěvky: 340
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am

Re: Přetěžování topného tělesa.

Příspěvekod diablo007 » úte říj 15, 2019 11:16 am

Jinak teď nechci kecat ale výkon spirály je defakto daný ohmovým zákonem nejsem si jistý zda siton ho může donutit odebírat větší výkon jedině že by zvedl napětí ale při zachování napětí 230v by odběr proudu měl záviset na jeho odporu s ten je daný pevné výrobcem
Uživatelský avatar
diablo007
 
Příspěvky: 1814
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm

Re: Přetěžování topného tělesa.

Příspěvekod diablo007 » úte říj 15, 2019 11:16 am

Taky máš doma normálně bojler na 16a jistici a nezačne ti ti z ničeho nic odebírat víc i když by to síť klidně dala
Uživatelský avatar
diablo007
 
Příspěvky: 1814
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm

Re: Přetěžování topného tělesa.

Příspěvekod dumi » úte říj 15, 2019 11:19 am

Predpokldam, ze tazatel ma namysli zvednuti napeti nad 230V, pak samozrejmne stoupa vykon telesa na ukor zivotnosti, kde je ona hranice je otazkou, pri dobrem chlazeni (coz v bojleru nebude) by to vadit nemuselo. Podle meho to bude zaviset na konkretni teplote na povrchu topneho elementu, coz pujde blbe zmerit.
Dumiho ostruvek: 2kWp, 4,8kWh, 2400W inverter
dumi
 
Příspěvky: 1115
Registrován: stř zář 05, 2018 7:38 pm

Re: Přetěžování topného tělesa.

Příspěvekod Vitek » úte říj 15, 2019 11:19 am

Diablo, větší výkon tělesa dosáhneš jedině vyšším napětím. což u 10S 60 čl. panelů máš např 300V pak při zachování ohmova zákona ( zanedbám vyšší rezistivitu díky vyšší teplotě topného drátu )
je
P=UxU/R
při 230V a výkonu 2300W máš 10A proud. resp odpor 23 Ohmů

ted to přijde ….
Trojčlenkou řešíme

P=U x U / R = 300 x 300 / 23 = 3913 W !!!!!!

Mnoho zdaru Vítek
Panely Jinko 8,8 kWp,PIP5048mk,Vytěžovač greenbono, olovo 625 Ah,victron BMV 712 smart
Vitek
 
Příspěvky: 340
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am

Re: Přetěžování topného tělesa.

Příspěvekod beethowen » úte říj 15, 2019 11:28 am

chatař píše:Zdravím všechny. Mám takový dotaz na někoho, kdo to ví. Zajímalo by mě, o kolik procent lze přetížit "mokré" topné těleso v bojleru, aby nehrozilo jeho poškození. Tak třeba mám topné těleso 2400W, když ho po delší dobu zatížím výkonem 2600, nebo 2700W, stane se mu něco? Vyšší napětí předpokládám že až tolik nevadí. Elektrická pevnost je někde jinde, než provozní napětí. Za případnou reakci děkuji. Jiří.

Já mám jako vytěžovač těleso 2x750W na 48V, takové malé čínské. Měl jsem z toho taky strach a zatím 2 roky to krmím při 55V na baterce cca 2x1000W a zatím v pohodě. A to jsem měl obavu, protože jsou do jenom 2 smyčky délky asi 22cm.
Já si myslím, že v pohodě. Já přetěžuju o 35%, ty bys to měl jenom o 15%.
3,8kWp Suntech poly, 2,6kWp IBC poly, MPPSolar PIP-4048MSD, Li-ion 120P14S 300Ah (2.kus ve výstavbě)
Uživatelský avatar
beethowen
 
Příspěvky: 231
Registrován: pát čer 23, 2017 6:46 pm
Bydliště: Brno-venkov

Re: Přetěžování topného tělesa.

Příspěvekod chatař » úte říj 15, 2019 11:58 am

Já vím, že na Sitonu jde omezit výkon, ale je mi to proti srsti. To je úplná fotovoltaická svatokrádež škrtit výkon na měniči. :D Ano, Siton tam pustí větší napětí,a tím i vyleze výkon. Zajímalo by mě, kde je ta hranice, o kolik můžu překročit výkon tělesa. Já si myslím, že 10% zvýšení výkonu by mohlo těleso tolerovat, však je chlazeno vodou, ale nevím,a výrobci se mi psát nechce. Stejně by mi asi odepsal, aby měl klid, že předepsané napětí musím dodržet. :)
chatař
 
Příspěvky: 83
Registrován: stř bře 20, 2019 4:05 pm

Re: Přetěžování topného tělesa.

Příspěvekod chatař » úte říj 15, 2019 12:03 pm

Díky "beethowene" za tvou zkušenost. Já také doufám, že to těch 15% navíc ještě zvládne. Však to nebude pořád. :D
chatař
 
Příspěvky: 83
Registrován: stř bře 20, 2019 4:05 pm

Re: Přetěžování topného tělesa.

Příspěvekod Vitek » úte říj 15, 2019 12:10 pm

chatař píše:Já vím, že na Sitonu jde omezit výkon, ale je mi to proti srsti. To je úplná fotovoltaická svatokrádež škrtit výkon na měniči. :D Ano, Siton tam pustí větší napětí,a tím i vyleze výkon. Zajímalo by mě, kde je ta hranice, o kolik můžu překročit výkon tělesa. Já si myslím, že 10% zvýšení výkonu by mohlo těleso tolerovat, však je chlazeno vodou, ale nevím,a výrobci se mi psát nechce. Stejně by mi asi odepsal, aby měl klid, že předepsané napětí musím dodržet. :)


Když to víš tak je to OK dodržuj parametry a je to... pokud chceš používat přebytky efektivněji kup jiné zařízení, viz jak jsem psal.

10 procent navíc bývá u suchých těles cca 50 % kratší život protože vyroste teplota na drátu. pokud je mokré teleso, dimenzují se na určitý výkon na jednotku plochy, pak se nestíhá drát uchladit vodou a taky je kratší život.

co je pro tebe důležitější je jasný - přetížit těleso než to praskne.... , místo toho abys koupil 2 x tolik panelů a měl vodu i při polojasnu :D

No mnoho zdaru...Vítek
Panely Jinko 8,8 kWp,PIP5048mk,Vytěžovač greenbono, olovo 625 Ah,victron BMV 712 smart
Vitek
 
Příspěvky: 340
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am

Re: Přetěžování topného tělesa.

Příspěvekod diablo007 » úte říj 15, 2019 12:44 pm

Vitek píše:Diablo, větší výkon tělesa dosáhneš jedině vyšším napětím. což u 10S 60 čl. panelů máš např 300V pak při zachování ohmova zákona ( zanedbám vyšší rezistivitu díky vyšší teplotě topného drátu )
je
P=UxU/R
při 230V a výkonu 2300W máš 10A proud. resp odpor 23 Ohmů

ted to přijde ….
Trojčlenkou řešíme

P=U x U / R = 300 x 300 / 23 = 3913 W !!!!!!

Mnoho zdaru Vítek

Vycházel sem z toho že siton dodržuje výstupní velikost napětí na 230v nezávisle na vstupním pokud se toto neděje tak pak je to špatně
Uživatelský avatar
diablo007
 
Příspěvky: 1814
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm

Re: Přetěžování topného tělesa.

Příspěvekod Vitek » úte říj 15, 2019 12:48 pm

Siton je rozstřídávač SS napětí. má MPPT tracker a podle toho taky posílá napětí do zátěže. má velikou účinnost ( jen ztráty na 4 ks tranzistorech resp 2 a 2 ( plnů můstek) tzn přes 95 procent učinnost což na ohřev vody stačí. napětí nezvyšuje. jen je tedy při dimenzování dbát na správné napětí naprázdno. celkem jsem to provozoval 2 měsíce....
Siton nemá zpětnovazební napěťovou regulaci nebo aspoň o ni nevím.
Panely Jinko 8,8 kWp,PIP5048mk,Vytěžovač greenbono, olovo 625 Ah,victron BMV 712 smart
Vitek
 
Příspěvky: 340
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am

Re: Přetěžování topného tělesa.

Příspěvekod diablo007 » úte říj 15, 2019 12:49 pm

Pokud má mppt tracker neměl by mít problém ořezat napětí na požadované ne?
Uživatelský avatar
diablo007
 
Příspěvky: 1814
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm

Re: Přetěžování topného tělesa.

Příspěvekod Vitek » úte říj 15, 2019 12:53 pm

no to bude otázka spíše na autora regulátoru. Ostatně jde vždy jen o výkon dodaný do spirály, tzn pokud máme 1,5 kW spirálu není problém napojit 5 kW panelů siton víc nepustí než je aktuální nastavení výkonu spirály tuším že v SW je rozmezí 1000 - 2800W jako nastavitelná zátěž.

Tak nevidím důvod proč ořezávat napětí když napětí je dané výkonem resp stavem mezi napětím a proudem ( ohmuv zákon )
TZN napětí tam bude takové aby se protlačil proud odporem spirály....
Panely Jinko 8,8 kWp,PIP5048mk,Vytěžovač greenbono, olovo 625 Ah,victron BMV 712 smart
Vitek
 
Příspěvky: 340
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am

Další

Zpět na Elektroporadna

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'