FVE a svářečka
Měniče stejnosměrného proudu na střídavý proud, porovnání účinnosti, ztráty, optimalizace použití měničů, střídače v UPS - záložní zdroje.
-
FVE a svářečka
Je tu někdo kdo má zkušenost se svářením přez FVE? Jde mi o odolnost FETů v měniči. Ptám se, ne proto, že bych chtěl svářet, ale jen jestli to někdo risknul.
Investicí do FVE chci ušetřit, né okrádat národ na odpustcích za výkup a nějaký barevný bonus!
2.8kWp + Vertex/InfiniSolar 3kW + 100Ah 48V LiFeYPO + A20mikroserver = moje FVE
2.8kWp + Vertex/InfiniSolar 3kW + 100Ah 48V LiFeYPO + A20mikroserver = moje FVE
-
- Lokalita: Žabčice
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 29139
- Kapacita baterie [kWh]: 12
- Chci prodávat energii: ANO
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: FVE a svářečka
inu ja to nerisknul ja na to prachsproste zapomel. Svaroval (v mem pripade lepil) jsem invertorem a slo to v pohode. Pravda je ze jsem varil tenkym dratem na nejakych 80A plny vykon by menic asi nedal.
Jak by se chovalo bezny trafo pri prilepeni elektrody je otazka....
Jak by se chovalo bezny trafo pri prilepeni elektrody je otazka....
-
U mě přijeli chlapci s bránou, chtěli po mě 230V, rozhučel se měnič a při zjišťování proč jsem zjistil že svařují komponenty brány. Měnič to dal.
-
moj 2.5kW menic tento invertor nedal http://zvaracky.heureka.sk/gude-160-gc/ , ani ked bol nastaveny na ~40A, asi pri vytvarani obluku potrebuje vacsi vykon na dlhsi cas aky je menic ochotny podrzat, s 2kW centralou to slo v pohode asi do 80A (vzhladom na moje "zvaracske" schopnosti je to ale diskutabilne zistenie
-
Neviem, moj otec stale riesi ze skusi zvarat na mojom menici 5000W poverjack LF, stale mu to zakazujem, ale viem ze pride cas ze tam nevudem a skusi to... Snad to prezije, lebo inak ho obesim.
Najprv sa učíme chodiť a hovoriť, neskôr sa učíme sedieť a držať hubu... :stupidme:
Hybridná FVE dom: 6,3kWp, Victron Energy, 12kWh Pylontech+GB-Aku
On-Grid FVE dom: 3,6kWp, FRONIUS AC Coupling+VB
OFF-Grid FVE chata: 1,5kWp, Axpert, PCM, 200Ah/24V 18650
-
- R.I.P.
Tak to nie, ani žartom.
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
-
Již jsme několikrát svařovali přes trapézový měnič 3kW trvale hutermann-hi3000, který máme v autě.
Původně byl měnič v této elektrárně:
https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=3&t=6
Je nutné mít ale nastartovaný motor a šlápnout trochu na plyn, jinak to akumulátor v autě dlouho nevydrží.
Svářečku máme invertorovou, s trafosvářečkou by to asi nešlo.
A ještě pozor na to, že invertor nebo jakýkoliv jiný zdroj s aktivním PCF se nesnese s obdélníkovým nebo trapézový průběhem napětí. Je nutné použít anti-aktivPFC filtr:
http://rayer.g6.cz/hardware/s12ii430.htm
U sinusového měniče který má minimálně 4kW bych se ničeho nebál, ani svařovat maximálním proudem. O nic více svářečce nedá ani zásuvka z distribuční sítě.
Původně byl měnič v této elektrárně:
https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=3&t=6
Je nutné mít ale nastartovaný motor a šlápnout trochu na plyn, jinak to akumulátor v autě dlouho nevydrží.
Svářečku máme invertorovou, s trafosvářečkou by to asi nešlo.
A ještě pozor na to, že invertor nebo jakýkoliv jiný zdroj s aktivním PCF se nesnese s obdélníkovým nebo trapézový průběhem napětí. Je nutné použít anti-aktivPFC filtr:
http://rayer.g6.cz/hardware/s12ii430.htm
U sinusového měniče který má minimálně 4kW bych se ničeho nebál, ani svařovat maximálním proudem. O nic více svářečce nedá ani zásuvka z distribuční sítě.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
-
Přidávám se a mám takovou teorii opravdu jen teorii. svařování z FVE. Frekvenční měnič 7kW napájený bateriema do meziobvodu, pak svářečka CO2 300Amp. lépe mi však vychází udělat nebo sehnat výkonný step-down měnič a jet přímo z něj. Svařování v CO2 potřebuje konst U a I je proměnný. Jen takovy menic sehnat. jeho výst. proud bych potřeboval 300Amp a 30V zhruba počítám že 9 kW baterii NiCd asi neseženu ale v tomto případě bych odstříhl definitivně DS svářečka by se dost odlehčila o trafo
3x panel á45W, 24V 36Ah SLA, step-down, 1ks autobaterie, UPS. (bez MPPT)
Plán: >1kWp.
-
- Lokalita: pod Brnem
- Systémové napětí: 24V
No a co svařovat bez FETů přímo z baterie?
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
-
No já teda nevím, ale při potřebě svářet bez dostupné AC sítě bych solár rozhodně netrápil. Buď bych použil malý autogen (prodávají se přenosné sady s malými bombičkami), nebo honil klasickou svářečku z diesel agregátu.
-
ano ale svařovací proud bude furt na max. musel by bejt minimálně PWM regulátor s vyhlazovací tlemivkou, měničem bych to nenazva, páč by to nemělo napěťovou z5tnou vazbu. ale rámcově by to šlo.... CO2 svářečka se od MMA liší u MMA řídíš proud a je měkká, u MAGu nastavuješ obloukové napětí které je tvrdé. M.gupa píše:No a co svařovat bez FETů přímo z baterie?
3x panel á45W, 24V 36Ah SLA, step-down, 1ks autobaterie, UPS. (bez MPPT)
-
Ahojte nemáte náhodou niekto ešte info o zváraní z FVE? Potrebujem zvariť zopár drobností na chatke (schodiskové zábradlie plus iné drobnosti) a bojím sa na môj power jack 5kW/24V pripojiť invertor alfa in 160 . Pre info akumulátory mám trakčné 500Ah (jungheinrich). Pri zváraní by som posiloval akumulátory 50A nabíjačkou.
-
Ahoj, predal som jednemu PJ 5kW a potom asi o mesiac mi len tak zavolal ze mi dakuje ze perefektny menic a podobne, ze mu vsetko v pohode taha a minule na nom dokonca zvaral, velmi bol spokojny akurat ja som sa cudoval. Takze skus, neviem sice aku zvaracku mal, ale zvaral.
Najprv sa učíme chodiť a hovoriť, neskôr sa učíme sedieť a držať hubu... :stupidme:
-
- Lokalita: Brno
Zdravím ,
ke svařování obalenou elektrodou se dá použít přímo 24V aku - sice není plynulá regulace , ale co sem viděl a slyšel tak to šlo docela pěkně . Svářecí invertor beztak dělá napětí kolem 24V .
Svařecí invertor napájený měničem - problémy může dělat studený start svařečky (nabití kondíků) , lepší typy mají proudový omezovač . jenže už jsem potkal i pár "levnějších" kousků bez omezovače jež bezproblémů vyráželi 32A DS jistič . Bez problémů sem svařoval invertorem GAMA 165 s 2,5mm elektrodama na 5kW HF měnič .
Napadá mě ještě jedna varianta : svařovat proudem přímo z panelů zapojit paralerně a regulovat přidáváním nebo ubíráním panelů .
Elektronům zdar
ke svařování obalenou elektrodou se dá použít přímo 24V aku - sice není plynulá regulace , ale co sem viděl a slyšel tak to šlo docela pěkně . Svářecí invertor beztak dělá napětí kolem 24V .
Svařecí invertor napájený měničem - problémy může dělat studený start svařečky (nabití kondíků) , lepší typy mají proudový omezovač . jenže už jsem potkal i pár "levnějších" kousků bez omezovače jež bezproblémů vyráželi 32A DS jistič . Bez problémů sem svařoval invertorem GAMA 165 s 2,5mm elektrodama na 5kW HF měnič .
Napadá mě ještě jedna varianta : svařovat proudem přímo z panelů zapojit paralerně a regulovat přidáváním nebo ubíráním panelů .
Elektronům zdar
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny
Chibi v textu vyhrazeny
-
- Lokalita: Žabčice
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 29139
- Kapacita baterie [kWh]: 12
- Chci prodávat energii: ANO
- Chci/Mám dotaci: NE
Dnes uz mam nasvarovano na menici o neco vic. ( mam uz svuj invertor). 8kw PJ a TIG pri 140A bez problemu.
Abrams: po prostudovani teorie o svareni na svarforu bych rekl ze s 24V se bude blbe zapalovat oblouk na elektrode. Elektroda potrebuje idealne vyzsi napeti na zapaleni a mekkej zdroj kterymu padne napeti ( zdroj proudu). Taky bez regulace max proudu by to byl asi mazec.
Asi by na to sly dopre pouzit primo panely (pokud je jich dost) maji spravnou VA charakteristiku - mam Voc cca 100V a kdyz jsem krisnul dratama o sebe tak to vytahlo oblouk cca 1-2cm jak nic.
Napada me ze aku 24V by se mohli pouzit pro MIG/MAG metodu. Tam se nenastavuje proud ale napeti zdroje, ktery je v idealnim pripade tvrdy. Proud se meni podle posuvu dratu a vzdalenosti horaku od lazne.
Abrams: po prostudovani teorie o svareni na svarforu bych rekl ze s 24V se bude blbe zapalovat oblouk na elektrode. Elektroda potrebuje idealne vyzsi napeti na zapaleni a mekkej zdroj kterymu padne napeti ( zdroj proudu). Taky bez regulace max proudu by to byl asi mazec.
Asi by na to sly dopre pouzit primo panely (pokud je jich dost) maji spravnou VA charakteristiku - mam Voc cca 100V a kdyz jsem krisnul dratama o sebe tak to vytahlo oblouk cca 1-2cm jak nic.
Napada me ze aku 24V by se mohli pouzit pro MIG/MAG metodu. Tam se nenastavuje proud ale napeti zdroje, ktery je v idealnim pripade tvrdy. Proud se meni podle posuvu dratu a vzdalenosti horaku od lazne.
-
Akurat vcera som mal taky napad.... pridem domov, DS nefunguje, potrebujem zvarat plot tak reku ci zapnem co2 zvaracku na menic alebo nie? ale nakoniec kym som vsetko pripravil a nanosil zelezo tak zapli DS, tak sa zvaranie cez menic nakoniec nekonalo utiahol by to PJ8kw?
+- 25kWp, 53V 700Ah LifeYpo4+zaloha olovo, 2x5kW Axpert + 3x XTM 4000+Victron quattro 15.000, 5x Victron 250/100, https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?t=780 KIA EV6
-
Isto ano, aj 5kW o utiahol.
-
Tak keď si všetko pripravím skúsim aj ja .
-
A nebo si na šroťáku pořídit rotační svářečku triodyn. Přidělat spalovací motor a máte svářecí soustrojí jak víno. Jen váha bude asi 200kg
-
Len invertor už mám, je malý skladný. A na príležitostné zváranie by FVE mohla stačiť. Mám aj vojenskú 4-4,5kW elektrocentrálu dá sa aj s ňou zvárať, ale mám pocit že veľmi danému typu invertoru neprospieva a nechcem ho zničiť. Horšie chytá oblúk a to zváranie nie je ako s ,,tvrdou,, sieťou
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 6 Odpovědi
- 1341 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od fugas
-
- 3 Odpovědi