Topná jednotka do akumulačních nádrží Dražice

Ohřev TUV, aku nádrže, boilery, ohřívače vody, vytápění, klimatizace
radeczek

Topná jednotka do akumulačních nádrží Dražice

Nový příspěvek od radeczek »

Zdravím vás, solárníci,
během rekonstrukce RD jsem předělával komplet vytápění, topím dřevem, kotel Atmos 25kW - natápí dvě akumulační nádrže Dražice 750l NAD v2 (https://www.dzd.cz/akumulacni-nadrze/be ... tuv#GOnad2) + bojler. Z těchto nádrží se přes 4cestné ventily se servomotory a ekvitermní regulace natápí topné okruhy domu.
Jelikož jsem měl během rekonstrukce spoustu jiných starostí, tak mi stačilo žít v domnění, že nádrže mají nátrubek G 6/4 do kterých později dám adekvátní topné jednotky a jaro/podzim budu pálit přebytky v nádržích. Nicméně můj topenář zapojil nádrže lehce nestandardně:
1) Horní vývod pro odvzdušnění využil jako vývod pro topné okruhy + odvzdušnění
2) Nátrubek G6/4 pro topnou jednotku využil pro vstup vratky z okrhů.
aku.png
aku.png (41.38 KiB) Zobrazeno 194 x
Tedy žádný další nátrubek není volný.
Chtěl bych se vás zeptat, jestli vás nenapadne nějaké vhodné řešení, jak nádoby využít k pálení přebytků. První, co mě napadlo, bylo spojit obě vratky před nádobou a uvolnit si nátrubek pro TJ, nicméně si nejsem jist, jestli to něco nenaruší (nějakou proudy okruhů či kdovíco).

Děkuji za jakoukoliv radu.
R
MikroCZ
Lokalita: STredni čechy
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 6400
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Topná jednotka do akumulačních nádrží Dražice

Nový příspěvek od MikroCZ »

Ahoj. No máš to zapojené jako prioritně barák, což je OK. Ale ta zpátečka mě smysl nedává. Přepojil bych vratku z okruhu a spojil ji z zpátečkou do kotle. Jedině, že by to zapojil tak, aby nebyl ejektor ve zpátečce a nebyla snaha přisávat zpátečku z radiatoru do zpátečky kotle. Ale to si myslím , by nemusel být tento případ.
Stejně by bylo potřeba ale, aby si ještě popsal jak to máš dál, tj čím řídíš topný okruh, 3cest, atd..
pibi
Lokalita: Východně od 3nce
Výkon panelů [Wp]: 14kWp
Kapacita baterie [kWh]: 44kWh

Nový příspěvek od pibi »

Napadá mě před nádobu:
https://dum.bazos.cz/inzerat/196173427/ ... okotel.php

Pro FVE se kupuje V3, ale na to je pozdě. :wall:
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah + 16x300Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
TomHC
Lokalita: Hlohovec, SR
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: 14

Nový příspěvek od TomHC »

K tomu inzerátu - bakelitové ističe z roku pána a sandále :lol: :lol: :lol:
2x MUST PH1800 5.5kW, 8.85kWp 3x 2S3P, V+J+Z, 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh), BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 11/2024 = 8.7 MWh AC
radeczek

Nový příspěvek od radeczek »

MikroCZ píše: úte led 07, 2025 10:29 am
Ahoj. No máš to zapojené jako prioritně barák, což je OK. Ale ta zpátečka mě smysl nedává. Přepojil bych vratku z okruhu a spojil ji z zpátečkou do kotle. Jedině, že by to zapojil tak, aby nebyl ejektor ve zpátečce a nebyla snaha přisávat zpátečku z radiatoru do zpátečky kotle. Ale to si myslím , by nemusel být tento případ.
Stejně by bylo potřeba ale, aby si ještě popsal jak to máš dál, tj čím řídíš topný okruh, 3cest, atd..
Kotel má svůj kotlový okruh s čerpadlem a přísun studené vody do něj řídí termoventil, tuším na 60stupňů (místo Ladomatu). Ten je napojen do akumulaček.
Každý topný okruh má své čerpadlo a třícestný směšovací ventil, který je poháněn servem. Řízení zajišťuje ekvitermní regulace: https://tech-controllers.cz/p/eu-i-3-plus-open-therm . Okruhy jsou 4, dva podlahové, dva radiátorové. Jedná se o poměrně velký, dvougenerační dům.

Kotel se více méně řídí sám svým termostatem podle teploty vody v jeho okruhu vypne ventilátor a utlumí se.

Ano, rozumím, měl jsem to řešit při realizaci, toho, že topenář využil nátrubek pro TJ jsem si všiml až letos. Rekonstrukce byla dlouhá a náročná.

Takže by šlo spojit vartku z topných okruhů a zpátečku z kotle před nádobami a nátrubek pro TJ využít?
Díky moc.
R
gupa
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Nový příspěvek od gupa »

TomHC píše: úte led 07, 2025 11:43 am
K tomu inzerátu - bakelitové ističe z roku pána a sandále :lol: :lol: :lol:
Zdroj docela čistýho stříbra. Pokud něco někdo o kontaktech ví, tyto jističe jsou docela spolehlivý na kontaktech. A oto jde, ne jak ty bílý modulový topítka co svítí v termokameře jak oheň v kotli.

Edit: Jo a k tématu napadlo mne propojit do systému něco jako elektrokotel jako další kotel. Jsou i bazénový trubkový topidla.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
pibi
Lokalita: Východně od 3nce
Výkon panelů [Wp]: 14kWp
Kapacita baterie [kWh]: 44kWh

Nový příspěvek od pibi »

:read: Vždyť ten inzerát z Bazoše je na elektrokotel 3x3kW i s čerpadlem a nějakým smetím okolo.
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah + 16x300Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
gupa
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Nový příspěvek od gupa »

radeczek píše: úte led 07, 2025 5:25 pm
Takže by šlo spojit vartku z topných okruhů a zpátečku z kotle před nádobami a nátrubek pro TJ využít?
Díky moc.
R
Měl jsem zato, že k připojení x několika kotlů, slouží hlavně kotlový okruh. Naněm má každý kotel své jistící prvky a ventily k rychlé instalaci nebo odejmutí. Z tohoto okruhu se rozvádí teplá ohřevná voda do dalších okruhů. Další okruhy mohou být radiátorové, pro podlahového, stěnového, stropního vytápění. Nebo do ohřevu TUV, nebo do okruhu který ohřívá nějakou technologii spojenou s potřebou topné vody. (měl jsem i okruh pro výrobu medoviny)
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
JirkaE
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh

Nový příspěvek od JirkaE »

radeczek píše: úte led 07, 2025 5:25 pm

ANO - bez problémů.

Horní vývod je stejně menší a snižuje průtok vody už nyní.

Nahoře je teď 1" + 5/4" a dole 5/4" + 6/4".

Pokud je to samotíž měl by se součet plus-mínus dodržet, ale pokud je to s čerpadlem, bude to mít velmi malý vliv, i kdyby jsi měl coulové trubky k radiátorům, což už dnes nikdo nedělá.

Edit: Pravděpodobně se to bude muset celé ale vypustit kvůli přepojení a pak je i možnost ,,rozepnout zip izolace" a navařit další nátrubky 6/4".
Bojler 1 nyní na zimu z DS.
Teplota vody jen z FV (předehřev) : Bojler 2 a Bojler 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
Porovnání všech 3 stringů : String 1 - String 3
MikroCZ
Lokalita: STredni čechy
Výkon panelů [Wp]: 6400

Nový příspěvek od MikroCZ »

Přepojit. vypustit topení, zavřít kohouty kde to jde, aby si pokud možno izoloval soustavu, a nemusel si vypouštět a napouštět moc velký objem. škoda, že ti nejde aku odpojit, uzavřít kohoutama. Patronu bys, pokud bys ji měl připravenou a napakovanou, vyměnil i v plném obsahu aku. uteče trochu vody, ale nebudou to 10sítky litrů. Záleží jaké máš možnosti. Dej asi univerzál celou topnou jednotku, a né jen těleso. máš rovnou i termostat atd. Ale to zas zálěží, jaké jsou možnosti. Přepojovat budeš sám, nebo někoho pozveš?

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek