Vadný článek LiFePo

LiFePO4, LiFeYPO4, atd., zkušenosti, rady, tipy ...
Pavel111
Lokalita: Čestice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 16700
Kapacita baterie [kWh]: 77
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Vadný článek LiFePo

Nový příspěvek od Pavel111 »

Rád bych se podělil o zkušenost,jak mne vadný článek vyškolil.Mám 5 bateriových sekcí.V noci z předvčerejška na včerejšek ve 3 v noci najednou tma.Vzbudili mně členové rodiny (asi přestal svítit stromeček)a řekl jsem ať to přepnou manuálně na grid.OK.Ráno jsem na příčinu přišel hned.Nízké napětí DC.
V jedné sekci je horší jeden článek už z výroby,pravděpodobně se zhoršuje.Má menší kapacitu.BMSka zareagovala tak,že když spadnul pod 2,65V,tak odpojila celou sekci.Tato sekce možná už byla odpojena déle a nevěděl jsem o tom ani já,ani Smart Shunt.Takže Smart Shunt začal dost kecat s procenty.
Takže výsledek byl ten,že i když má Smart Shunt přepojit při 20% na grid,tak to už při 20,5% spadlo kvůli ochraně baterie,kdy napětí DC kleslo na 48V a vypnulo se vše.
Ráno jsem zjistil celkem hned,že BMSka celou sekci(1/5kapacity)odpojila už kdoví kdy kvůli vadnému článku.
Asi už to bylo delší dobu,protože se mi nezdálo,co Smart Shunt ukazoval za procenta v porovnání s napětím.
Tak jsem to včera ráno řešil:
BMSka tu baterku prostě nepřipojí,dokud je na článku nízké napětí.To je ten problém.(leda že bych změnil parametry,což se mi nechtělo při vědomí nebezpečí,že to zapomenu vrátit zpět :roll: )
Je to krajní článek(jak jinak :D )tak je dobře přístupný a připojil jsem ho na laboratorní zdroj.
Ale ouha!Celá sekce s vadným článkem ,díky tomu že už byla nějakou dobu odpojena,byla jako celek mnohem nabitější než ostatní sekce.
Takže když jsem napětí na špatném článku zvedl a BMS připojila sekci k ostatním,tak tam tekly takové proudy,že špatný článek klesl ihned pod napětí,kdy to BMS zase hned vypnula,takže to začlo cyklovat.
Naštěstí svítilo slunce od rána.Tak jsem si počkal,až se ostatní sekce dorovnají napětím a bez problémů připojil.
Jeden článek z osmdesáti,a kolik to udělá neplechy...
Problém je v tom,že jsem myslel,že se to dá v JK BMS někak vyselektovat,kdy při poklesu napětí se už nedá vybíjet ale nabíjet ano.Ale takto to zjevně nefunguje.Buď je to připojené nebo odpojené.Předpokládám nějaké jednoduché SSR?
... vím,že se dá selektivně odkliknout"povolit nabíjení" a "povolit vybíjení",což jsem samozřejmě zkusil.
Naposledy upravil(a) Pavel111 dne čtv pro 26, 2024 4:33 pm, celkem upraveno 1 x.
16,6 kWp-MPPT Victron-třífáz Victron 24kW(6xMP5000VA)-77 kWh LiFePo4
glottis
Lokalita: okolí Mělníka
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Re: Vadný článek LiFePo

Nový příspěvek od glottis »

u jkbms je prepinac emergency. To ti pak dovoli zapnout nabijeni nebo vybijeni i pres veschny alarmy. Jine bms nevim
Pavel111

Jestli je to jen emergency nevím,ale normálně to reaguje ihned.Alarmy normálně nemám.U tohoto konkrétníno alarmu kvůli nízkému napětí na článku jsem vyzkoušel vše.Zapnout nabíjení a vypnout vybíjení na BMS byl první pokus.
Soban
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16

Nový příspěvek od Soban »

Nějak trochu nechápu.

Když BMS vypne baterii na podpětí buď celé baterky nebo článku tak by se mělo nabíjení normálně spustit jak bude dostatečné napětí na svorkách, a mělo by to udělat i s polovodiči tak stejně i pokud je tam stykač.

Mám dvě BMS JBD a jednu JK a bez problémů.
Tak stejně při spojení dvou baterií o nestejném SOC se žádné závratné proudy nekonají - mám 230Ah + 125Ah +120Ah a při spojení tam teklo krátkodobě 80A a během pár sekund se to ustálilo na 20A a klesalo to. Mám na nich 125A pojistky.

Jinak nechápu tu tvoji tmu, přece jak se měnič vypne tak se to celé přepne automaticky na DS pokud tam je napětí, přece je základ to udělat blbuvzdorně.

Mě jak měnič naměří malé napětí na baterce tak se přepne do bypassu a pokud z nějakého důvodu toto nezafunguje tak externí přepínač FVE/DS jak nemá napětí na FVE vstupu a má na DS tak se přepne na DS.

Takže abych zůstal potmě musel by být výpadek DS a zároveň všechny baterky vybité na 0% že by se měniče vypnuly na podpětí.
3,6kWp ::pv:: | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt*
rva
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40

Nový příspěvek od rva »

Špatným kontaktem jednoho balančního vodiče jsem u JK BMS ověřil, že
1. Pokud max delta V mezi články překročí nastavenou mez, tak JK BMS vypne jak nabíjení, tak vybíjení. Když se to vrátí k normálu, zapne je zpět:
JK BMS reakce na velký rozdíl napětí.png
2. Pokud některý článek překročí přednastavenou mez, vypne se jen dobíjení, ale vybíjet baterii jde. Jakmile napětí přebíjeného článku poklesne, zapne se znovu i dobíjení (modrá barva je maxV a ne deltaV):
JK BMS reakce na vysoké napětí článku.png
Lokalita: nedaleko od Trencina
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 2080 + 4800
Kapacita baterie [kWh]: 9,6

Nový příspěvek od betmen »

Ráno jsem zjistil celkem hned,že BMSka celou sekci(1/5kapacity)odpojila už kdoví kdy kvůli vadnému článku.
jk bms ma svoj interny log, pristupny cez app.
tam najdes presny cas, datum a dovod, kedy a preco sa to udialo...

a potvrdzujem slova rva, jkbms odpoji nabijanie a pri poklese napatia na danom clanku to opat pripoji.
u mna sa to nastastie stalo este pred spustenim elektrarne vo faze nabijania zo siete, takze mppt nedostal cez hubu.
Přílohy
Screenshot_2024-12-26-19-36-08-142_com.jktech.bms.jpg
stacionárny dom :
2080Wp, Siton210, 2x 100L Drazice
4830Wp, Must PV1800 VHM 5548, Calb 16 x 180Ah
pojazdný dom:
120Wp + 12V, 100Ah olovo
prenosná elektraren :
homemade skladaci 2x60Wp + 12V, 75Ah olovo
Pavel111

Soban píše: čtv pro 26, 2024 5:23 pm
Tak stejně při spojení dvou baterií o nestejném SOC se žádné závratné proudy nekonají
Ano,žádné závratné proudy tam nešly.Jenže když je jeden článek 300Ah v háji,tak je i 43A moc.To byly ty tři vteřiny,než ten článek spadl tak moc,že ho BMS utla.V praxi tam možná šlo pravděpodobně krátkodobě víc,ale technika má zpoždění..43A bylo to co jsem viděl přes BT.Byl to ale fičák,že to mohl být i dvojnásobek.
A to,že byla tma,je takto nastaveno.Normálně to přepne na grid včas.Ale když jsou baterky z nějakého důvodu na nule(byť nečekaně) tak je to notaus.
Mám to nastaveno tak,že Smartshunt to přepne na Grid při 20% a nikdo si ani nevšimne.
Ale když Smart Shunt má špatné informace a jede dál,tak měniče prostě při 48V vypnou.Hotovo,bez debat.A je tma.Nevím,co je k nepochopení.
Každý ví,že ta křivka napětí jde pak ke konci strmě dolů.
mopadzi
Lokalita: Okolí Uherského Brodu

Nový příspěvek od mopadzi »

BMSky určené pro paralelní provoz mají takzvaný proudový limiter ( z něho je vidět toroidní tlumivka) takže není problém spojovat různě nabité packy. Jinak je potřeba lehce zauvažovat a dobře to dopadne
kdo si hraje nezlobí
9xRenesola 240Wp+9x Benq 265Wp, 6xTrina 410Wp, 14x Leapton 450Wp, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%. BMW i3 BEV
Pavel111

[/quote]

a potvrdzujem slova rva, jkbms odpoji nabijanie a pri poklese napatia na danom clanku to opat pripoji.

[/quote]
Ano,souhlas,to funguje.S tím problém nemám.I když to byl jeden z důvodů,proč jsem posiloval baterku.Není příjemné,když kvůli jednomu vadnému článku který jde nad limit, BMS odpojí celou sekci a pak do zbývajících sekcí jde najednou o to víc proudu.
Nicméně jsem byl asi nepochopen.Já mám opačný problém.Mám problém při vybíjení.
Victrony mám nastaveny na 48V schutdown a systém mi nenabídl v tomto stavu to přepnout na grid.To je jen nouzovka,aby netrpěly baterky.
Upřímně řečeno,nikdy jsem nečekal,že k této situaci někdy dojde.Ale díky jednomu článku v jedné sekci(jednomu z celkem osmdesáti),co dokonale ve výsledku zblbnul Smart Shunt,se to povedlo.
Diablo1st
Lokalita: MY, SR
Výkon panelů [Wp]: 10200
Kapacita baterie [kWh]: 15

Nový příspěvek od Diablo1st »

Inak je obdobie temna. Prečo máš nastavený SoC limit na tak nízko?
Toto sa mi presne stalo u známeho, kde sme zabudli prestaviť limit SoC na pripojenie DS a rovnako smartshunt ušla a o dosť. Tiež mal nastavených 20% Soc na pripojenie DS a 45V na vypnutie systému. Nanešťastie nastalo to, že smartshunt ukazovalo 21%, ale napätie bolo 45V :(
Treba zdvihnúť SoC alebo 1x-2x do mesiaca dobiť do plna, aby sa smartshunt resetla na 100%
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp a 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS
mopadzi
Lokalita: Okolí Uherského Brodu

Nový příspěvek od mopadzi »

SOC kecá....
kdo si hraje nezlobí
9xRenesola 240Wp+9x Benq 265Wp, 6xTrina 410Wp, 14x Leapton 450Wp, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%. BMW i3 BEV
TomHC
Lokalita: Hlohovec, SR
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: 14

Nový příspěvek od TomHC »

Diablo1st píše: čtv pro 26, 2024 9:18 pm
Inak je obdobie temna. Prečo máš nastavený SoC limit na tak nízko?

Treba zdvihnúť SoC alebo 1x-2x do mesiaca dobiť do plna, aby sa smartshunt resetla na 100%
Tesať do kameňa. Tiež mám v zime spodné soc na 30%. Ku tomu napäťový limit na 50.5V a veru ešte pridám aj kontrolu najnižšieho napätia na článku.
2x MUST PH1800 5.5kW, 8.85kWp 3x 2S3P, V+J+Z, 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh), BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 11/2024 = 8.7 MWh AC
Pavel111

mopadzi píše: čtv pro 26, 2024 8:35 pm
BMSky určené pro paralelní provoz mají takzvaný proudový limiter ( z něho je vidět toroidní tlumivka) takže není problém spojovat různě nabité packy. Jinak je potřeba lehce zauvažovat a dobře to dopadne
Ale o tom toto vlákno není.Proudový limiter jsem si vyřešil tím,že jsem si počkal,až slunce začne dělat co má.Když začlo slunce nabíjet a MPPTčka napětí zvedly,tak jsem byl překvapen,jak byl proud nízký když jsem sekci připojil.Do 1A.Ale jde to jen když jsem doma a hlídám to.Normálně nebýt vánoce...asi bych to po manželce nemohl chtít,aby toto řešila :lol:
Nikdy jsem neměl problém spojovat různě nabité packy,ale prostě mi to nedošlo.Viděl jsem,že tento pack se špatným článkem je nabitější než ostatní(z důvodu,že ho BMS odstavila na mně neznámou dobu),ale v té rychlosti-kdo z nás by předem počítal pár desetinek voltu kolik to udělá mezi jednotlivými sekcemi?-jsem si to neuvědomil.Nicméně-kdyby byl článek v pořádku,tak bylo vše ok.
Ale o čem toto vlákno je a co mne s.re?
Že JK BMS po kolapsu jednoho článku pod nastavenou úroveň už nepřipojí celý pack zpět ani když je nastaveno nabíjení ON a mohlo by se tím pádem zvednout napětí v celém packu a i v tom špatném článku.
Představoval bych si to asi tak,že po dosažení nejnižšího napětí na kterémkoli článku BMS vypne vybíjení,ale nabíjení má povoleno a tak se časem vše dorovná.Ne abych to musel dohánět laboratorním zdrojem!
Shrnutí:
BMS mi na základě špatnéno článku odpojí Aku sekci a zpět ji nepřipojí.Protože napětí špatného článku se samo nezvýší a tím pádem mi BMS zpět pack nepřipojí,aby se to dalo řešit.A nevím o tomto stavu v baterce,pokud to často nesleduji.Ale kdo to dělá?(sleduje tak moc?)
Tím pádem zblbne vše.Když nemá Smart Shunt 1500Ah ale jen 1200Ah tak samozřejmě zblbne a pošle celý systém do kytek,protože si myslí,že má větší baterku,než ve skutečnosti má.-bez packu,co má vadný článek-
A potom nastane blackout.Protože baterky mají v tom závěrečném cyklu strmý pád.
Nechci nikoho strašit,ale když máte takovou větší realizaci,jako my,máte specifické problémy.
TomHC

Představoval bych si to asi tak,že po dosažení nejnižšího napětí na kterémkoli článku BMS vypne vybíjení,ale nabíjení má povoleno a tak se časem vše dorovná.Ne abych to musel dohánět laboratorním zdrojem!
Tiež by som to tak čakal. Myslím, že rovnako sa mi zachovala aj JBD BMS (kým som nemal všetko ošetrené automatizáciami) - len z hornej strany. Jeden článok uletel pri nabíjaní a BMS vypla charge aj discharge mosfety. Logika by mala byť, že ak je vyššie napätie, tak iba prestaň nabíjať - a keď je nižšie, tak prestaň vybíjať. Z toho správania je vidieť, že tie BMS proste nie sú stavané pre FVE.
2x MUST PH1800 5.5kW, 8.85kWp 3x 2S3P, V+J+Z, 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh), BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 11/2024 = 8.7 MWh AC
Pavel111

Ano,přesně tak.Možná mi už na podzim BMS kvůli vadnému článku vypnula sekci(pack)a já o tom ani nevěděl.A o tom to vše je.Dokud je dost slunce,tak si toho nevšimneme.Vadný článek se neprojeví,dokud je dost energie.Jenže pak jeden vadný článek v jednom Batterypacku udělá to,že ho odpojí,aniž by si toho někdo všiml.
Problém je ten,že už tam ku konci těch 300Ah z toho nefunkčního packu chybí.Pak spadne napětí a je...tma.
Pavel111

Problém nastal v tom,že jedna z pěti baterek přestala být funkční.Smart Shunt to nevěděl,díky tomu nechal systém vybít až na minimum,kdy vyply střídače kvůli ochraně baterky.Smart Shunt počítal s 1500Ah ale reálně tam bylo pouze 1200Ah,protože byla jedna sekce odpojená kvůli jednomu vadnému článku.Tím to totálně rozhodilo systém.Nechci z toho dělat vlny,jen by mne to prostě dříve nenapadlo.Nezávidím,těm,co to musí řešit s firmou,co jim to realizovala.
Soban
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16

Nový příspěvek od Soban »

Já to pořád nechápu?

Přece měnič musí být nastaven tak aby zavčas přepnul na bypass nezávisle na ostatních věcech!

Tj bypass u mě 24,8V a vypnutí 23,5V.

Tak stejně BMS při přepětí vypne pouze nabíjení, při podpětí zase vybíjení.

Takže když se jeden článek vypne na podpětí tak nabíjení musí fungovat.....

Nemáš tam něco blbě nastavené?

Jinak odpojení jedné baterky od FVE nemúže způsobit kolaps FVE, pokud ano máš to blbě....

PS. Taky se mi baterka odpojila a kolaps nenastal.
3,6kWp ::pv:: | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt*
Valdano
Lokalita: Česká Lípa

Nový příspěvek od Valdano »

Pavel111 píše: čtv pro 26, 2024 11:26 pm
pak jeden vadný článek v jednom Batterypacku udělá to,že ho odpojí,aniž by si toho někdo všiml.
To je, ale vaše chyba, že nemáte uděláno monitorování každé sekce zvlášť a v každé sekci i každého článku a jakmile se něco stane, že nemáte nastavené žádné upozornění, alarm. Pokud byste to měl uděláno, tak byste měl i tu informaci včas, že se sekce odpojila a také kvůli kterému článku v ní a mohl jste reagovat daleko dříve výměnou toho vadného článku a ne to nechat "vyhnít" až k blackoutu.
Pavel111 píše: čtv pro 26, 2024 11:26 pm
Problém je ten,že už tam ku konci těch 300Ah z toho nefunkčního packu chybí.Pak spadne napětí a je...tma.
Vy nemáte nastavené přepnutí bypassem na DS podle napětí jak už zmínil výše Soban? Pokud ne tak to máte prostě špatně udělané a tohle je jen důsledek toho, že jste si to takto špatně udělal. Pokud všechny sekce postupně poklesnou napětově, tak by měl systém vyhodnotit, že jsou vybité a automaticky přepnout na DS, a to je naprosto primární záležitost bez ohledu na aktuální výpočet SOC, které je nepřesné. SOC je pouze dodatečná alias druhotná kontrola a lze se podle něj řídit jen když je napěťově vše OK. Pokud Váš systém neumí kontrolu pro účely přepnutí na DS dle obojího tj. primární podle napětí a až sekundární podle SOC tak je potřeba nastavit pokud je to možné a nebo prostě dodatečně dodělat přepínání na DS jen primární podle napětí.
Naposledy upravil(a) Valdano dne pát pro 27, 2024 8:26 am, celkem upraveno 7 x.
TomHC

Soban, čítaj. Aj mne hore uletený článok odpojil aj vybíjanie a bola tma.

Chápem, že Pavlov systém prepína len na základe SoC a vôbec nerieši prepnutie na sieť pri poklese napätia ktoré zodpovedá tým 20%. Potom už iba úplne vypnutie na Low DC cut-off.

Victron nepoznám - dokáže Multiplus interne prepnúť na sieť cez relé, ako čínske kombi bedne? Disponuje Cerbo hodnotou napätia najslabšieho článku a vie to použiť v asistentovi?

V každom prípade, ak to vyplo pri 48V/10%, tie baterky asi nebudú veľmi šťastné. Všetky...
Valdano
Lokalita: Česká Lípa

Nový příspěvek od Valdano »

TomHC píše:
Chápem, že Pavlov systém prepína len na základe SoC a vôbec nerieši prepnutie na sieť pri poklese napätia ktoré zodpovedá tým 20%.
No a to je právě chyba. Řídit přepínání na DS jen podle SOC bez ohledu na napětí je prostě špatně od samotného základu a pokud je to na tom postaveno tak se nelze divit tomu co se stalo. Na to měl myslet už při stavbě toho systému a podle toho i podřídit výběr a konfiguraci všech komponent tak, aby to takto nebylo. Minimálně by měl mít monitorování každé sekce zvlášť a v každé sekci i každého článku a jakmile se něco stane tak by měl mít nastavené upozornění, alarmy. To by ho pak včas informovalo o výpadku té jedné sekce a mohl zareagovat dřív.
Naposledy upravil(a) Valdano dne pát pro 27, 2024 8:31 am, celkem upraveno 1 x.

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek