Umiestniť batériu niekde mimo domu, ako sa chrániť pred požiarom a ako hasiť vzniknutý požiar?
Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
-
- Lokalita: Česká Lípa
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Umiestniť batériu niekde mimo domu, ako sa chrániť pred požiarom a ako hasiť vzniknutý požiar?
Mimo dům na vlastním pozemku do 25m od stávajícího vedení DS se to dá řešit drobnou stavbou, která dle aktuálního stavebního zákona nevyžaduje povolení ani kolaudaci.
Stavební zákon č. 283/2021 Sb.
Stavební zákon č. 283/2021 Sb.
§5 Stavba
(2) Stavby jsou
a) drobné, které jsou uvedeny v příloze č. 1 k tomuto zákonu
Drobné stavby nevyžadují povolení a kolaudaci.Příloha č. 1 k zákonu č. 283/2021 Sb.
Drobné stavby
(1) Drobnými stavbami jsou
a) stavby nebo zařízení a jejich údržba, a to
28. připojení k distribuční soustavě pomocí elektrické přípojky nebo smyčky, to vše v hladině nízkého napětí a v maximální délce do 25 m od vedení a zařízení stávající distribuční soustavy...
f) stavební úpravy pro instalaci využívající obnovitelný zdroj energie s celkovým instalovaným výkonem do 50 kW, pokud se jimi nezasahuje do nosných konstrukcí stavby, nemění se způsob užívání stavby, nevyžaduje posouzení vlivů na životní prostředí, jsou splněny podmínky zejména požární bezpečnosti podle právního předpisu upravujícího požadavky na bezpečnou instalaci výroben elektřiny, a nejde o stavební úpravy stavby, která je kulturní památkou,
Drobné stavby se mohou provádět a odstranit svépomocí.§171
Záměr vyžaduje povolení s výjimkou drobných staveb a změn využití území, u kterých tak stanoví tento zákon.
§159 Provádění a odstraňování staveb, zařízení a terénních úprav
(2) Svépomocí může stavebník provádět
a) drobné stavby uvedené v příloze č. 1 k tomuto zákonu, s výjimkou staveb uvedených v odstavci 1 písm. a) bodu 11 a 12 této přílohy, jakož i stavby uvedené v odstavci 1 písm. a) bodech 1 a 2 přílohy č. 1 k tomuto zákonu, které jsou umisťovány v odstupové vzdálenosti méně než 2 m od hranic pozemků,
-
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Re: Umiestniť batériu niekde mimo domu, ako sa chrániť pred požiarom a ako hasiť vzniknutý požiar?
Rád bych tomu věřil.
Nicméně soudní znalec tam jednoznačně řekl, že pokud nějaké vedení jde mimo stávající objekt, tak stavební úřad.
Uváděl tam dokonce takovou šílenost, že i svod hromosvodu, pro který chci zarazit a zakopat nějaké zemnicí tyče pár centimetrů od baráku, by už pod to spadal taky.
Možná jenom oznámení, to nevím a dál jsem to nezjišťoval.
Na tom školení bylo i několik revizáků a nikdo to tam nezpochybňoval.
Nicméně soudní znalec tam jednoznačně řekl, že pokud nějaké vedení jde mimo stávající objekt, tak stavební úřad.
Uváděl tam dokonce takovou šílenost, že i svod hromosvodu, pro který chci zarazit a zakopat nějaké zemnicí tyče pár centimetrů od baráku, by už pod to spadal taky.
Možná jenom oznámení, to nevím a dál jsem to nezjišťoval.
Na tom školení bylo i několik revizáků a nikdo to tam nezpochybňoval.
-
Důvod proč to nikdo nezpochybňoval mohl být i v tom, že si tam v reálu nikdo nebyl pořádně jistý. Řada ustanovení je ve stavebním zákoně relativně nových a tak se v tom i řada odborníků může v ledasčem nesprávně orientovat a různé chyby tak mohou být třeba i na školeních. V některých ohledech se může stát, že se to vytříbí až po nějakém čase. Můj názor je ten ať se na to písemně poptá na stavebním úřadě jak na to budou nahlížet s tím, že o něčem takovém zatím jen uvažuje a zda by to bylo možné zrealizovat v rámci institutu drobné stavby bez nutnosti o cokoli pro tento účel u nich žádat s tím, že tím připojením mimo dům do vzdálenosti těch v příloze zmíněných 25m nijak nezasáhne do nosných konstrukcí domu a budou splněna ustanovení definovaná v příloze č. 1 k zákonu č. 283/2021 Sb. v odstavci 1 písmeno a) bod 28) a písmeno f) a uvidí jaké písemné stanovisko k tomu zaujmou a teprve podle toho se pak může rozhodnout.
-
- Lokalita: Napajedla
- Systémové napětí: >48V
- Výkon panelů [Wp]: 8000
- Kapacita baterie [kWh]: 11kWh
Já mám baterku a střídač 20 metru od baráku co tě zajímá?
-
Nejistota zde panuje v tom smyslu zda to nové úpravy ve stavební zákoně umožňují v současnosti provést tzv. legálně i s propojením až do domu v rámci institutu drobné stavby, u které není potřeba o nic žádat na stavebním úřadě. Tedy primárně bez stavebního povolení.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 3 Odpovědi
- 330 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Majkl
-
- 7 Odpovědi