Battery monitor

LiFePO4, LiFeYPO4, atd., zkušenosti, rady, tipy ...
1lubos1

Battery monitor

Nový příspěvek od 1lubos1 »

Zdravim...
Rad by som poznal odpoved, preco Battery monitor mi graficky zobrazuje stav nabitia baterii Lifepo4, SOC napr. 22%, pritom podla napatia baterie, ktore zobrazuje, by mali mat SOC cca 70-80% ? Stretol sa s touto situaciou niekto?
Přílohy
battery box01.png
Battery monitor.png
rva
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Battery monitor

Nový příspěvek od rva »

Protože zatímco napětí není problém změřit velmi přesně, SOC se změřit nedá, ale počítá se. Ten výpočet má chybu, které je stále větší s tím, jak delší čas uplynul od plného nabití (nebo vybití) baterie, kdy se SOC (automaticky) nastaví na 100% (0%).
Lokalita: Šumperk

Nový příspěvek od Matess »

a je to zpusobene nepresnym merenim proudu... bud to meri presne male proudy, nebo velke... cili v nejaky moment to vzdy meri spatne a proto to pocita blbe Ah dodane a odebrane ze kterych potom pocita soc.
Soban
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16

Nový příspěvek od Soban »

A za další u lifepo4 nelze z napětí určit SOC! je tam tak malý rozdíl v napětí a akorát velké skoky na začátku a konci.

Pokud baterymonitor měří rozumně tak platná hodnota bude přesnější z něho a čím častěji bude baterka na 100% tím bude hodnota přesnější.

Určitě přesnější jak odečítání napětí.

Ovšem pokud to jsou hodnoty z BMS tak ty taky neměří přesně a chce to brát s rezervou.

U BMS bych skontroloval zda měří správně proud jak malé 100-500mA tak velké 10-50A atd.....
3,6kWp ::pv:: | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt*
TomHC
Lokalita: Hlohovec, SR
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: 14

Nový příspěvek od TomHC »

Tak ten SoC sa dá trafiť podľa napätia celkom dobre, len musíš odpojiť batériu a nech ju ustáliť zopár (desiatok) hodín. Ako sa vraví, "vek je len číslo", rovnako to platí aj o SoC :)
2x MUST PH1800 5.5kW, 8.85kWp 3x 2S3P, V+J+Z, 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh), BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 11/2024 = 8.7 MWh AC
Matess
Lokalita: Šumperk

Nový příspěvek od Matess »

vubec... napeti vs soc totiz cestuje i s vekem baterky... mam stare winstony co pri 3,2V jsou na 80% a nove Eve co pri 3,2V jsou na 20%. Tohle ma myslim zmakle jen jk bms kde se da nastavit jake napeti znamena reset soc na 100% aniz by clovek musel tu baterku tahat do nejakeho nesmyslne vysokeho napeti...
PetrDubi
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Výkon panelů [Wp]: 10790
Kapacita baterie [kWh]: 13

Nový příspěvek od PetrDubi »

JBD BMS v novějších verzích (nevím jestli to mají ty starší, co měly na vypínání cvakající relé) má nastavitelné napětí pro několik úrovní SOC (myslím, že tam je 25, 50, 75 a 100%), takže to jde upravit i u jiných BMS (předpokládám, že JBD nebude jediná).
Sám jsem si to nastavoval, aby mi to správně resetovalo SOC při nabití, protože mám maximální nabíjecí napětí 55V a BMS mi zůstávala třeba na 90-95%.
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
Soban

Je to tam, ale nevšimnul jsem si že by to mělo vliv na zobrazování soc.
PetrDubi
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Výkon panelů [Wp]: 10790
Kapacita baterie [kWh]: 13

Nový příspěvek od PetrDubi »

Má to vliv, když se napětí baterie dostane do bodu pro určitou úroveň napětí, tak se nastaví SOC. Nevím, jestli to funguje pořád nebo jenom při nabíjení.
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
Soban

Právě jsem nevysledoval že by se dle toho nastavovala SOC, a pokud jsem použil jiný SW tak tam byly ty body dokonce po 10%.

Jinak SOC na BMS se mi hejbalo i při změně od kdy se zapíná balancing....

Jinak je taky možné že by se to SOC dle napětí nastavovalo jak je baterka vypnutá a není odběr i nabíjení po nějakou dobu, což u FVE moc dobře nejde :-)

Prostě já BMS neřeším, tam je důležité správně mět nastavené odpínání baterky dle napětí a proudu (zkratu) a to funguje OK, SOC měřím BMV712 od victronu.
Valdano
Lokalita: Česká Lípa

Nový příspěvek od Valdano »

Záleží jakým konkrétním algoritmem se SOC počítá v té či oné BMS. Obecně jednotné to není a různé způsoby výpočtu SOC mají i různou přesnost a různé chyby.

Coulombova technika počítání
Coulombovo počítání je populární metoda, která odhaduje SoC integrací proudu tekoucího do a z baterie v průběhu času. Tato metoda však vyžaduje přesné vybavení pro měření proudu a může v průběhu času trpět kumulativními chybami. Podrobnější popis odhadu stavu nabití s ​​Coulombovou technikou počítání.

Kalmanova filtrace
Kalmanova filtrace je pokročilá technika, která kombinuje měření napětí a proudu a poskytuje přesnější odhady SoC. Je to užitečné zejména pro LiFePO4 baterie, které mají stabilní napěťové profily. Kalmanovo filtrování minimalizuje dopad šumu a poskytuje konzistentní výsledky. Podrobnější popis metody odhadu stavu nabití s ​​Kalmanovým filtrem. Příklad odhadu SOC pomocí Kalmanova filtru.

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek