Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: ned lis 29, 2020 8:47 pm


spínání DC 56V/40A

Diskuze, rady, nápady, postřehy v oblasti alternativních zdrojů energie, elektrorozvodů, elektrozařízení, regulace, komponent a úsporných spotřebičů.

spínání DC 56V/40A

Příspěvekod LubošV » čtv bře 26, 2020 8:03 am

Zdravím všechny a ptám se, zda byste mi poradili vhodné DC solid state relé pro spínání topných tyčí v bojleru. Všechny zatímní pokusy s například:
https://www.aliexpress.com/item/3303719 ... web201603_ a podobnými skončily uškvařením spínacího prvku po jednom cyklu zap/vyp.
V současné době spínám zátěž předimenzovanými 3f stykači s kaskádově zapojenými kontakty. Z neznámých důvodů se občas stane, že sepnutím zátěže mi to vyhodí všechna BMS na 3 dílčích packách, což hrozí zničením reglů od panelů (PCM 8048) v době jejich oslunění. A to je těžký problém, proto nouzově topné tyče spínám ručně přes odpínače 100A.
Dík za odpověď, LubošV
LubošV
 
Příspěvky: 29
Registrován: ned pro 18, 2011 11:42 am

Re: spínání DC 56V/40A

Příspěvekod DanoP » čtv bře 26, 2020 8:52 am

Nepotesim, ale SSR rele na cca 60 -100A 60-100V DC od renomovaneho vyrobcu (napr. Crydom D1D80) stoji cez 100Eur.
https://www.tme.eu/sk/katalog/jednofazove-rele-s-vystupom-ssr_100052/?visible_params=914%2C2%2C757%2C936%2C915%2C916%2C167%2C698%2C945%2C32%2C317%2C10%2C82%2C35%2C270%2C2182%2C693%2C922%2C117%2C1605%2C522%2C138%2C430%2C1398%2C272%2C271%2C2390%2C31%2C429%2C74%2C73%2C1390%2C98&mapped_params=757%3A1478058%3B914%3A1459229%3B936%3A1503664%3B
Cena vyrazne stupa ak je spinane DC napatie nad 32-40V.
Inak bol tu na fore aj odkaz na analyzu cinskych SSR a aj na upravy aby to fungovalo ako ma a na doplnkove ochranne obvody.
1770Wp monokryštál + Fangpusun MPPT 150/45 + Studer XTM4048 + 10kWh LiFePO4, vlastny monitoring na https://www.mms-softec.sk/pip/
DanoP
 
Příspěvky: 712
Registrován: stř črc 06, 2016 11:27 am
Bydliště: Trnava, Slovensko

Re: spínání DC 56V/40A

Příspěvekod beethowen » čtv bře 26, 2020 8:57 am

LubošV píše:Zdravím všechny a ptám se, zda byste mi poradili vhodné DC solid state relé pro spínání topných tyčí v bojleru. Všechny zatímní pokusy s například:
https://www.aliexpress.com/item/3303719 ... web201603_ a podobnými skončily uškvařením spínacího prvku po jednom cyklu zap/vyp.
V současné době spínám zátěž předimenzovanými 3f stykači s kaskádově zapojenými kontakty. Z neznámých důvodů se občas stane, že sepnutím zátěže mi to vyhodí všechna BMS na 3 dílčích packách, což hrozí zničením reglů od panelů (PCM 8048) v době jejich oslunění. A to je těžký problém, proto nouzově topné tyče spínám ručně přes odpínače 100A.
Dík za odpověď, LubošV

Já to mám takto: viewtopic.php?f=3&t=5358#p119821
Je pravda, že ty čínské jsou většinou úplně na nic. mě to vydrželo tak 1 den a to jsem byl na 30% udávaných parametrů.
Uživatelský avatar
beethowen
 
Příspěvky: 516
Registrován: pát čer 23, 2017 6:46 pm
Bydliště: Brno-venkov

Re: spínání DC 56V/40A

Příspěvekod thomas.007 » čtv bře 26, 2020 11:11 am

Tak když čínské SSR používají čínské tranzistory, tak se ani nelze čemu divit.
šidí se jak samotný čip, tak přívodní drátky k čipu i heatspreader, který je z obyčejné oceli.
Zajímavý test je (asi v polovině stránky) zde: http://rayer.g6.cz/elektro/psu4pc.htm
Cituji: Destrukční proud tranzistorů:
TESLA KD605 >20A (tranzistor stále funkční),
RCA 2N3055 =17A (stav KO),
ST(TO-3) 2N3055 =15A (stav KO),
ST(TO-247) 2N3055 =16A (stav KO),
a teď finále
GM 2N3055 (čína)=prorazil se hned při zapnutí 50W halogenky...
http://rayer.g6.cz/elektro/psu4pc/2n3055.jpg
thomas.007
 
Příspěvky: 69
Registrován: pát říj 28, 2016 1:30 pm

Re: spínání DC 56V/40A

Příspěvekod LubošV » čtv bře 26, 2020 7:30 pm

Pánové, děkuji za tipy, asi zkusím ten Crydom.
LubošV
LubošV
 
Příspěvky: 29
Registrován: ned pro 18, 2011 11:42 am

Re: spínání DC 56V/40A

Příspěvekod Tom_007 » čtv bře 26, 2020 8:56 pm

Ahoj. Já zatím tu čínu používám s úspěchem. Mám to DC 200 V. Spínám 70 V - 10 A řídicím napětím z reglu spínáným přes nastavený SOC. Nějaký pátek zatím funguje bez poruchy, ale mám to zatím jen tento rok.
4x poly 1100W; Epsolar 40A; Epsolar 20A; Kombiměnič Axpert PF1 24V/2000W; 24/12V systém.
Tom_007
 
Příspěvky: 45
Registrován: stř črc 20, 2016 3:38 pm

Re: spínání DC 56V/40A

Příspěvekod beethowen » čtv bře 26, 2020 9:13 pm

Tom_007 píše:Ahoj. Já zatím tu čínu používám s úspěchem. Mám to DC 200 V. Spínám 70 V - 10 A řídicím napětím z reglu spínáným přes nastavený SOC. Nějaký pátek zatím funguje bez poruchy, ale mám to zatím jen tento rok.

To 200V je jedno z těch lepších. Máš 200V 60A? A zkoušel jsi více než těch 10A?
Uživatelský avatar
beethowen
 
Příspěvky: 516
Registrován: pát čer 23, 2017 6:46 pm
Bydliště: Brno-venkov

Re: spínání DC 56V/40A

Příspěvekod Tom_007 » pát bře 27, 2020 9:22 pm

Bohužel jsem nezkoušel. Mám na to napojené dva panely paralelně. Až u nás udeří korona a bude více času, tak to vyzkouším trochu přepojit.
4x poly 1100W; Epsolar 40A; Epsolar 20A; Kombiměnič Axpert PF1 24V/2000W; 24/12V systém.
Tom_007
 
Příspěvky: 45
Registrován: stř črc 20, 2016 3:38 pm

Re: spínání DC 56V/40A

Příspěvekod pavelsiman » sob bře 28, 2020 8:26 am

Ja mam na pripájanie dc zataze victron Ochrana batérií Smart BP-100 48V len zopnem gnd. Mam otestované pri 48v 50A trvalé a na 24 v vetve tým mam oddelené LI-ION od Lifepo4 a v pohode aj 100A
pavelsiman
 
Příspěvky: 71
Registrován: čtv lis 01, 2018 9:36 am

Re: spínání DC 56V/40A

Příspěvekod Jozef51 » stř dub 15, 2020 7:31 pm

DanoP píše:... Inak bol tu na fore aj odkaz na analyzu cinskych SSR a aj na upravy aby to fungovalo ako ma a na doplnkove ochranne obvody.

Dano ta analyza a upravy SSR by ma zaujimali. Nemate presny odkaz kde to najst? (samozrejme idem to skusit aj ja)
Jozef51
 
Příspěvky: 373
Registrován: stř bře 01, 2017 8:06 am

Re: spínání DC 56V/40A

Příspěvekod Jozef51 » čtv dub 16, 2020 7:24 am

Dano, stravil som vecer nad MyP a hladal nieviempresneco a vobecneviemkde. Vysledok sa dal predvidat. Snad pomoze nahoda.
Inak ss rele bez upravy su na spinanie vacsich vykonov do ohrevnych telies ktore nemaju potlaceny vlastnu indukcnost podla mna - dost nevhodne. Jedine merania na systeme spinania DC do ohrevneho telesa som nasiel od oldak-a
viewtopic.php?f=5&t=4978&p=93877#p93859
Z jeho udajov je mozne odhadnut energiu puzlu po vypnuti na cca 1-2 Jouly. Nie je to nic strasne ak mate obvod ktory tuto energiu zachyti, nepusti spat do elektroniky a baterie. A nasledne trebars vyziari-spotrebuje na vhodnom odpore. Problemom su 2 Jouly u oldak-a ktory spatny pulz nezachytil a ten sa premenil na napatie cez 100V na privodnych vodicoch, elektrolyte, poistke a tranzistoroch spinaca (ktory samozrejme odisiel). Nieco podobne sa asi deje aj na ss rele. A ak rele nema dostatocne dimenzovanu prepatovu ochranu tak konci aj ss rele. Ale v systeme FVE ani toto nestaci. Prepatova ochrana ss rele moze ochranit elektroniku rele. Ale cast spatneho pulzu sa moze cez prepatovu ochranu rele dostat pred spinac (zalezi na jeho vnutornom zapojeni) a znicit elektroniku pred spinacom. Myslim, ze vsetky uvedene scenare nie su iba moj vymysel. Vsetko som precital v diskuziach na MyP.
Jozef51
 
Příspěvky: 373
Registrován: stř bře 01, 2017 8:06 am

Re: spínání DC 56V/40A

Příspěvekod kodl69 » čtv dub 16, 2020 9:01 am

energie 1-2 J? v indukované špičce od DC topného tělesa? W=L*I*I/2 mi to vychází na indukčnost v řádu milihenry pro proud 40A... A to jistě nebude tolik, ani včetně několika metrů kabelu. Spíš jde o Q celýho obvodu a tím i o napětí, které se naindukuje na spínacím prvku. kolikrát pokus o odrušení, tj kondenzátor připojenej paralelně k zátěži udělá medvědí službu, že vytvoří rezonanční obvod, díky kterýmu se zvýší napětí na spínacím prvku. Proto se používají na potlačení RC členy příp nelineární prvky jako transily a pod. Přenos energie na vstupo SSR v měřitelném množství se děje až při průrazu optočlenu, jinak je vevnitř kapacita řádu pikofaradů, přes kterou toho při technických kmitočttech moc neprojde, samozřejmě u vf je to jinak... Proto je vhodný mezi řízení a výkonový prvky vždy dát galvanický oddělelní, aby nedošlo k likvidačnímu efektu viz předchozí příspěvek. Pak na první pohled nikdo nechápe, proč se odporoučel procesor, a ono to přišlo po gnd z přep. ochrany...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 5051
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: spínání DC 56V/40A

Příspěvekod Jozef51 » čtv dub 16, 2020 12:33 pm

kodl69 píše:energie 1-2 J? v indukované špičce od DC topného tělesa? W=L*I*I/2 mi to vychází na indukčnost v řádu milihenry pro proud 40A...

1-2J je hruba odhadometria z toho co popisal oldak. V podstate su to jedine cisla o ktore sa viem aspon nejak opriet (nemam a nebudem mat podobny system). Ze zhorelo nejake ss rele znamena iba jeddine. Asi boli prekrocene nejake technicke hranice. A potom mozno bolo vadne. Zaujimave na Danovom prispevku je to, ze podobny problem uz niekto vyriesil. A bolo by fajn vediet ako.
Jozef51
 
Příspěvky: 373
Registrován: stř bře 01, 2017 8:06 am


Zpět na Elektroporadna

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot], Google [Bot] a 1 návštěvník

Reputation System ©'