glxs2 píše:Ano presne tak, MK stale zere tych +- 50w z bateriek aj ked je v bypass rezime. Zistil som ze ma este dva dalsie rezimy. Ak ho vypnem tak aby nenabehol bypass (tzn. ze je tma) a DS je pripojena, tak zere 10w z beteriek (ventilatory sa stale tocia na minimum). Ak mu vezmem aj DS tak konecne zaspi tak ze nezerie nic ani z bateriek a funguje len ako nabijac, takze sa rano prebudi a zacne nabijat. Ako nabijac samozrejme funguje stale pokial na PV nieco je.
MK menic sa mi zda ako dobry stroj zial s nedomyslenym softwarom pre zimnu prevadzku.
Keby tak vedel dobijat z DS prudom 1A namiesto min. 2A
a keby tak mal moznost automaticky prepnut na bypass namiesto AC-DC-AC v pripade ze nema PV (napriklad v noci)
Dobry vecer prajem.
Rad by som este doplnil skusenost s minimalizovanim spotreby Axpert King (MK) v zimnom rezime. Musel som dokupit automaticky prepinac sieti
https://www.aliexpress.com/item/32943977119.html ktory prepne na DS hned ako vypne Axpert. V Axperte mam nastavene "Cut off voltage" na nejaku pre baterky bezpecnu napatovu uroven 50V (pri lion 14s). Takze pocas tmavych dni axpert bezi len pocas dna kedy zerie 50w + nieco dobija a pokryva nevyhnutnu spotrebu.
Vecer mam na vyber:
1. bud ho vypnem manualne hned po zotmeni rucne a nabehnem na DS - to v pripade ze dalsi den hlasia tiez tmu cim usetrim cca 1kwh co by menic za dlhu noc skonzumoval pre vlastnu spotrebu.
2. Ak hlasia na druhy den pekne, tak ho necham bezat aj pocas noci. Za noc baterky vycucne do tych 50V a vypne sa. Po strate napetia z menica kupeny prepinac prepne na DS niekedy napr. nad ranom. Rano potom menic moze zacat nabijat do sytosti vybite baterie.
- Kupeny prepinac je sice hlucny ale v noci nikoho nezobudil.
- Pri prepnuti, svetla obcas bliknu, obcas nie, dolezite je ze wifi router, TV, chladnicka, PC toto prepnutie neregistruju.
Ziskane vyhody:
- ak je len jeden slnecny den pocas tmaveho obdobia, tak sa vacsina vyrobenej energie uskladni v bateriach na napr. dalsie dva tmave dni. (v zime moje 10kwp pole vyrobi max 15kwh)
- takmer vsetka vyrobena slnecna energia sa spotrebuje v dome a len cca 400wh v axperte (8h x 50w)
- baterky sa pouzivaju len na uskladnenie slnecnej energie a nie energie z DS.
Axpert na DS pripojeny nieje, inak by zas zacal blaznit s nezmyselnym nevypnutelnym dobijanim baterii z DS.
Samotny Axpert pocas tmavych dni vie zabezpecit stratou konverzie AC-DC-AC + vlastnou spotrebou len vacsiu spotrebu z DS nez keby bolo vsetko vypnute a sla len DS.
Este jedna optimalizacia ma napada a to mat tieto prepinace dva zapojene seriovo a jeden vysoko ucinny maly (500w-1500w) menic s minimalnou vlastnou spotrebou ktory by v tychto pripadoch bezal a axpert v zime sluzil len ako nabijacka baterii + vynimocne pre energeticky narocnejsie spotrebice. Ma nikto dobru skusenost s takymito ucinnymi menicmi?
Prajem Vam veseleho Silvestra dnes a vsetko dobre v Novom roku.