dave píše:Ahoj, jake mas skusenosti po roku s tym Solax? tiez momentalne zvazujem tieto 2 znacky Solax X3-Hybrid-10.0T VS GoodWe GW10K-ET, dik
Zdravím a omlouvám se za "pozdní" odpověď - nějak mi unikl dotaz a popravdě je tu určitě mnohem více zkušenejších lidí...
Za rok mám výrobu 10MWh, do gridu jsem jim dodal 500KWh, z gridu odebral další 3MW (listopad-únor). Baterii jsem zvětšil na 4x5.8KW (TriplePower víc nejde, bohužel). Úspora podle fakturace - rozdíl proti roku 2019 je cca 23.000, nicméně jsme se nechutně rozežrali, když svítí sluníčko tak jede filtrace a tepelné čerpadlo u bazénu mnohem víc než by muselo, lepší to spálit než jim to za 30hal/1KWh prodávat šmejdům takže reálně kdybychom se chovali stejně i bez FVE tak platíme víc

V podstatě přesně po roce mi umřel střídač (konec února 2021), ozvaly se dvě rány (večer bez sluníčka) a hotovo. Za 14 dní po nahlášení přišel nový střídač - bohužel s jinou montážní sadou (G2?), takže znovu vrtat a ještě je to tak debilní, že visí nakřivo od zdi i když je vše přiděláno správně - estetika, ale zamrzí. Věc co řeším a vnímám dost jako sviňárnu je to, že na ten původní střídač byla záruka 10 let, na ten co přišel je "jen" 5 let, uvidíme jak to dopadne.
Co mi vadí je "jen" cca 3,5KW phasebalance (někde jsem zahlédl, že má být nová 15KW verze a ta by stála za to si počkat), hluk větráku při odběru nad 8KW (do té doby je absolutní ticho). Odběr neustále nějaký je, odhaduji to tak 150W na vlastní spotřebu střídače když nespí. Je debilní, že už nesvítí slunce, baterie jsou vybité a on ještě tak hodinu čeká než se hodí do standby. Na Triplepower baterie nejde nastavit maximální úroveň nabití, nabíjí je stále do 100% pokud svítí. Minimum nastavit jde. Aktualizace FW se ději tak nějak "na vyžádání", přibudou funkce ale nikdo je nikde nevysvětlí, takže vlastně nevím k čemu tam jsou, manuály na stránkách jsou ke staré verzi, Datasheety nalezneš asi 3 verze a vyber si která je ta správná atp.
Jak tu psali zkušenější - na takové to "domácí žvýkání" je to asi fajn. Aplikace na mobilu i webové rozhraní už konečně trochu fungují, každý den přijde email kolik se vyrobilo. Nějaké hezčí grafy a statistiky jsem neřešil, nejsem programátor a ani nevím jestli by to z toho šlo nějak dostat.
Pokud chceš něco dalšího, klidně se ptej.