Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je sob zář 22, 2018 2:05 pm


Regulace topení pomocí PLC

Arduino, SDS, Raspberry, Linux, vzdálený dohled, automatizace, měření, opensource, closedsource, hotová řešení, DIY, stavebnice, komponenty, software, postupy, návody, schémata, rady, zkušenosti ...
Další

Regulace topení pomocí PLC

Příspěvekod luky » pon led 16, 2017 9:44 am

Honza_H píše:...Jinak data čtu rovnou z Axperta do Arduina a potom vše do PLC přes ethernet. PLC řídí celý dům (osvětlení, topení a pod).
...

Můžeš prozradit detaily PLC? Už pár měsíců lezu po netu a nejsem z toho moudrej. Budu řídit kotelnu na dřevoplyn s akumulací, elektrokotlem a bojlerem...

Admin edit: Odděleno od tématu FVE 2kW a VE cca 300W JL
luky
 
Příspěvky: 231
Registrován: pon kvě 19, 2014 10:38 am
Reputation: 14

Re: Regulace topení pomocí PLC

Příspěvekod Honza_H » pon led 16, 2017 6:35 pm

Můžu, ale asi nepomůžu. Sehnal jsem v bývalé firmě PLC S7-300. Ale pro tebe bude ideální něco malého. Nedávno jsem dělal jednoduchou věc se Zeliem od Schneideru, nebo Logo od Siemens. Pokud chceš něco sofistikovanějšího, tak určitě Siemens S7-1200. Za málo peněz je to moc muziky. Je to relativně jednoduchý se spoustou příkladů na blaja.cz. H.
FVE 2kW, VE 500W, Axpert 4kW, 16x LiFePo 100Ah
Uživatelský avatar
Honza_H
 
Příspěvky: 13
Registrován: ned říj 23, 2016 10:14 am
Reputation: 6

Re: Regulace topení pomocí PLC

Příspěvekod gupa » úte led 17, 2017 9:58 am

Nestačí něco hodně jednoduchého jako EUROSTER 11WB atp?
Stále lepší výběr je špatná jízda, než dobrá chůze.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1610
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputation: 55

Re: Regulace topení pomocí PLC

Příspěvekod luky » úte led 17, 2017 12:39 pm

Požadavky jsou:
- čerpadlo nabíjení TUV + spínání elektroohřevu
- záložní elektrokotel (když odjedem na týden na hory a pak to musí umět na dálku zatopit před příjezdem domu)
- směšovací 3cest.ventil pro topení se servem (ekviterm) + čerpadlo topení
- "navíc" bych rád: měření všech teplot a zobrazení v obýváku. Kvůli "ladění" i logování teplot.
Kotel má svůj regulátor a ten stejně pojede jenom plným výkonem do aku. Tam není co řídit.
Když se to shrne, je to asi 15 teplot + 5 relé + 2 tranzistorové výstupy a webový server.

V úvahu připadá:
- Honewell SDC (u nás prodáváno i jako Attack Regumat a Atmos ADC01)
- Siemens RVS

Nakonec bude prostě lepší to navrhnout na míru, protože tyhle regulace stojí obrovský balík (>15k) a neumí to všechno, co bych chtěl.
Takže PLC:
- Tecomat Foxtrot (hafo peněz >15k a přijde mi to nějaké "nedodělané")
- SDS BIG (pěkný, levný=5k, ale není nic "připraveného" - žádné hotové knihovny, všechno napsat sám. Tím už se to blíží vlastní stavbě na Arduinu.)
- Controllino (Arduino s pěkně zpracovaným HW)
- Domat MXPLC - dlouhodobě můj favorit. Sice hafo peněz (cca 22 s DPH), ale program gratis a díky výbavě není potřeba nic okolo. Navíc komunikace na všechny strany je dost standartní, takže není problém rozšíření čímkoli.
- xLogic (už jsem v minulosti zavrhnul)
- Siemens LOGO8 / S7-1200 - Tohle teprve studuju. Možná by se dalo s tím, co chci dostat na podobnou částku jako s Domatem.

Poslední varianta je Arduino a okolí "po svém". Tomu se (zatím) bráním. Dělal jsem tu kotelnu z kotlíkový dotace a zdá se, že mi asi 20k zbývá do její vyčerpání.
luky
 
Příspěvky: 231
Registrován: pon kvě 19, 2014 10:38 am
Reputation: 14

Re: Regulace topení pomocí PLC

Příspěvekod xmasin » úte led 17, 2017 1:25 pm

A co takhle Loxone? Umí vše, co potřebujete. Stačil by Vám základní řídící modul + modul pro 1-wire čidla.
http://www.loxone.cz Sám mám takto udělanou chatu. Programování je velmi jednoduché pomocí předpřipravených bloků.
Řídící modul má na sobě 8 digitáních vstupů 24V, 4 analogové vstupy 0-10V, 4 analogové výstupy 0-10V a 8 relé 230V/5A. Pomocí 1-wire modulu můžete připojit až 20 čidel maxim/dallas DS18B20 nebo DS2438.
xmasin
 
Příspěvky: 799
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm
Reputation: 13

Re: Regulace topení pomocí PLC

Příspěvekod luky » úte led 17, 2017 2:38 pm

Jo, na Loxone jsem zapomněl. To je taky jedna z variant. Trochu mě u toho odrazuje, že to nelze nějak jednoduše a levně rozšířit. Leda vzít miniserver + Modbus a rozšíření řešit přes Modbus.
Ovšem po přečtení pár stesků na https://www.vodnici.net/ si říkám, jestli je to to pravé... (Že má každý systém svoje mouchy chápu...)
No a taky miniserver+modbus je 18k. A za 22 je ten Domat s 88I/O...
Zobrazovací jednotka počítám, že bude nejlevnější tablet, na kterém bude webová stránka. Když se to rozbije, za 1000Kč se vždycky sežene náhrada :-)
luky
 
Příspěvky: 231
Registrován: pon kvě 19, 2014 10:38 am
Reputation: 14

Re: Regulace topení pomocí PLC

Příspěvekod xmasin » úte led 17, 2017 2:54 pm

Já jsem Loxone vcelku jednoduše rozšířil o moduly Quido od Papoucha. Původně jsem je chtěl připojit pomocí RS485 sběrnice (Loxone má RS485 modul), ale nakonec jsem to vyřešil pomocí UDP protokolu a převodníku serial/ethernet od Wiznetu. Pokud nepotřebujete nějaké extra věci (přijde mně, že na tom blogu si s tím dost hrají) tak mi přijde Loxone jako rozumná volba. Navíc Loxone má podporu i pro komunikaci s různými střídači a jinými zařízeními. Sám jsem rozchodil komunikaci s BMV-700 od Victronu a nepotřeboval jsem na to ani program v PicoC. Kolega rozchodil komunikaci s ethernetovými moduly Quido přes HTTP a také bez problémů.
Co se týče modbusu má nevýhodu v nutnosti periodického dotazování (sám mám takto připojen elektroměr s modbus komunikací). Zde je příklad modulu s modbus komunikací pro rozšíření Loxonu http://www.sedtronic.cz/cz_modul-railduino,76.html případně vyrábí i různé 1-wire moduly (sám je používám) http://www.sedtronic.cz/cz_unica-1-wire-modul,71.html
Jen pro zajímavost, moje instalace Loxonu je už poměrně rozsáhlá (miniserver, 3x extension, dimmer, dmx, modbus, rs232, rs485, 1-wire moduly) a funguje k naprosté spokojenosti včetně řízení topení a pokud letos zprovozním plánovanou FVE, tak ji budu řídit Loxonem také.
xmasin
 
Příspěvky: 799
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm
Reputation: 13

Re: Regulace topení pomocí PLC

Příspěvekod gupa » úte led 17, 2017 9:07 pm

luky píše:Požadavky jsou:
- čerpadlo nabíjení TUV + spínání elektroohřevu
- záložní elektrokotel (když odjedem na týden na hory a pak to musí umět na dálku zatopit před příjezdem domu)
- směšovací 3cest.ventil pro topení se servem (ekviterm) + čerpadlo topení
- "navíc" bych rád: měření všech teplot a zobrazení v obýváku. Kvůli "ladění" i logování teplot.
Kotel má svůj regulátor a ten stejně pojede jenom plným výkonem do aku. Tam není co řídit.
Když se to shrne, je to asi 15 teplot + 5 relé + 2 tranzistorové výstupy a webový server.



To jsem čekal něco lepšího. Musím se ale veřejné diskuze zdržet. Mám totiž Petry, kotel jsem hodil do šrotu kvůli debilům co si schvalují bonzácké zákony.

Jinak co bych použil a mám vyhlídlý je Rievtech s wifi už jen kvůli laborování a kvůli bloku vačkového spínače, což sice má i Schneider v Zeliu ale Rievtech se mi jeví jako lepší volba a hlavně mnohem lepší SW.
Stále lepší výběr je špatná jízda, než dobrá chůze.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1610
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputation: 55

Re: Regulace topení pomocí PLC

Příspěvekod luky » úte led 17, 2017 11:14 pm

gupa píše:To jsem čekal něco lepšího. Musím se ale veřejné diskuze zdržet. Mám totiž Petry, kotel jsem hodil do šrotu kvůli debilům co si schvalují bonzácké zákony.

Jinak co bych použil a mám vyhlídlý je Rievtech s wifi už jen kvůli laborování a kvůli bloku vačkového spínače, což sice má i Schneider v Zeliu ale Rievtech se mi jeví jako lepší volba a hlavně mnohem lepší SW.

Tak přiznávám, že se těch věcí najde víc. Ale tohle je seznam věcí, které potřebuju. Popravdě jsem to chtěl vyřešit nějakým "standardním" regulátorem, ale k mému překvapení nic takového není. Ty dva uvedené se k tomu jen trošku blíží.
Pak je další seznam věcí, který bych chtěl (a má to nějaký smysl), kdyby to šlo. Namátkou:
- nádrž na dešťovou vodu (sledování hladiny, blokování čerpadla při nízké hladině, ovládání zálivky...)
- sledování kotle (hlavně teploty spalin, případně nahrazení továrního regulátoru)
- podle aktuální venkovní teploty počítat výdrž tepla v AKU
- v době nepřítomnosti udržovat teplotu AKU na nezámrzné teplotě (AKU je "venku" a je v ní 3x7,5kW těleso)
- v létě protáčet ventily a čerpadla, aby nezatuhly
- na místo meteostanice mít po domě několik ESP8266+LCD s venkovní teplotou apod.
- sledování spotřeby elektřiny v čase (potřebné pro správnou volbu tarifu), případně spínání spotřebičů v NT tak, aby nevybavil hlavní jistič. Umožnilo by to jít s jističem dolů, kdyby prošla změna tarifů.
- požární hlásič
...fantazie by byla :-)

No a jestli ještě klesnou ceny panelů a já budu mít volné oběživo, bude FV ohřev bojleru a přebytky narvu do AKU.

Mimochodem, kotel není potřeba vyhazovat. Stačí na něm najít štítek s těmito údaji: Výkon 7kW, účinnost 80%. (Příkon musí být pod 10kW).
luky
 
Příspěvky: 231
Registrován: pon kvě 19, 2014 10:38 am
Reputation: 14

Re: Regulace topení pomocí PLC

Příspěvekod kodl69 » stř led 18, 2017 5:29 pm

Já to mám s venovní teplotou jinak - mám jedno esp8266 s čidlem venku, a na čemkoliv s prohlížečem si doma tu teplotu zobrazím.
Všichni blázní s "chytrými domy" ale mě stačí dům hloupej, spíš se zaměřuju na to, aby jednotlivý věci dokázaly fungovat samostatně, hlavně bez připojení na nějaký vzdálený servery. Takže třeba teplotu v boileru v podkroví ukazuje klasickej termostat, ale ještě je měřená arduinem s ethernetem a má web rozhraní ve vnitřní síti.
Topení reguluju podobně jako Gupa, prostě když je mi zima, přiložím.
ostrov 3000Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 2651
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 180

Re: Regulace topení pomocí PLC

Příspěvekod dracekvo » stř led 18, 2017 7:00 pm

S-7 řady 300/1200/1500 můžu myslím docela slušně poradit, co se týče programování. Programuju v práci. S dvanáctistovkou si řídím domácí pivovar :D
Ale je potřeba tak nějak počítat, že je to Siemens a profi řešení, tudíž to bude dražší, než méně značkové PLC.

http://dracekvo.rajce.idnes.cz/Hotovo/
2850Wp, Tristar MPPT 60A, 500Ah LiFePO 48V, 5kW LF PowerJack by Matěj
dracekvo
 
Příspěvky: 882
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm
Reputation: 44

Re: Regulace topení pomocí PLC

Příspěvekod luky » pát led 20, 2017 8:35 am

kodl69 píše:Já to mám s venovní teplotou jinak - mám jedno esp8266 s čidlem venku, a na čemkoliv s prohlížečem si doma tu teplotu zobrazím.
Všichni blázní s "chytrými domy" ale mě stačí dům hloupej, spíš se zaměřuju na to, aby jednotlivý věci dokázaly fungovat samostatně, hlavně bez připojení na nějaký vzdálený servery. Takže třeba teplotu v boileru v podkroví ukazuje klasickej termostat, ale ještě je měřená arduinem s ethernetem a má web rozhraní ve vnitřní síti.
Topení reguluju podobně jako Gupa, prostě když je mi zima, přiložím.

Porovnej:
A) otočím hlavu a na displeji vidím, že je venku -10°C
B) najdu tablet, odemknu, spustím chrome, napíšu adresu, počkám na načtení stránky a vidím, že venku je -10°C

Neboj, nepokouším se o "inteligentní dům". Potřebuju řídit kotelnu. Ten zbytek je jen drobné zvýšení komfortu, případně využití PLC na věci, které se běžně řeší mnoha separátními "krabičkami".
luky
 
Příspěvky: 231
Registrován: pon kvě 19, 2014 10:38 am
Reputation: 14

Re: Regulace topení pomocí PLC

Příspěvekod luky » pát led 20, 2017 8:42 am

dracekvo píše:S-7 řady 300/1200/1500 můžu myslím docela slušně poradit, co se týče programování. Programuju v práci. S dvanáctistovkou si řídím domácí pivovar :D
Ale je potřeba tak nějak počítat, že je to Siemens a profi řešení, tudíž to bude dražší, než méně značkové PLC.

http://dracekvo.rajce.idnes.cz/Hotovo/

Poradit? To je nebezpečná nabídka :-)
Uznávám, že topení je oproti domácímu pivovaru velmi nezajímavá věc :-D
Když tedy máš trochu přehled, můžeš mi poradit nějaké "méně značkové PLC"?
Případně, nějaký nápad na "levné rozšíření"? Na kritické věci (topení) by se použilo profi řešení a na dodatkové funkce by se použilo něco levnějšího (další měření teplot, další výstupy..). Napadá mě přes RS485 připojit Quido od Papoucha, i když to taky není moc low-cost.
Protože když porovnám Siemens S7-1200 a Kolínský Tecomat Foxtrot, tak ten Siemens není dražší.

Otázka pro piráty - dá se pracovat s S7-1200 aniž bych utrácel za SW?
luky
 
Příspěvky: 231
Registrován: pon kvě 19, 2014 10:38 am
Reputation: 14

Re: Regulace topení pomocí PLC

Příspěvekod mobilik » pát led 20, 2017 10:07 am

Potrebujes SW tiaportal a verzia 14 ma okolo 18Gb... Ano a su nastroje na licencie.
Jo a na 30dni je zdarma.
Ak si to nainstalujes do virtualky, tak sa to da velmi jednoducho riesit. :-)

Odoslané z HTC One X pomocou Tapatalku
mobilik
 
Příspěvky: 1736
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)
Reputation: 158

Re: Regulace topení pomocí PLC

Příspěvekod dracekvo » pát led 20, 2017 10:30 pm

Abych řekl pravdu, tak nic jiného než siemens neznám, takže ani s levnějším PLC neporadím.
Rozšiřující karty pro S7-1200 nejsou moc levné. Karty S7-300 jsou o hodně levnější a dají se dobře koupit jako bazarové. Akorát jsou zase drahé procesory. Hlavně ty co mají ethernet. Tak sem to vyřešil tak, že procesor mám s7-1200 a přes ethernet převodník připojené karty z řady 300. Ale stejně i tak ta výbava co mám doma stála cca 20 tis. Hodně drahý jsou hlavně analogový vstupy pro teploměry.
Tiaportál stačí V13 a je placený. Ale jak jistě všichni tuší, nechá se to udělat tak, aby to fungovalo i bez placení :D

S tím obchízením přes nějakou komunikaci taky moc nevím. Toto v práci neřešíme. Když je něco potřeba, tak se to prostě koupí i když to stojí několik tisíc. Karty 232 a 485 existujou, ale taky nejsou moc levný. Jedině to pořešit nějak po ethernetu, modbus a podobný věci to umí.
Taky je problém v zobrazování. Originál se počítá s průmyslovou vizualizací. Tak běži buď na operátorskejch panelech, nebo na windows 7. Já používám normální pc pro ovládání, ale kdybych ho musel mít zapnuté stále tak nevím, jestli by se to vyplatilo vzhledem ke spotřebované elektřině.
Samotný siemens zatím pokud vím, nepodporuje android nebo něco podobného. Takže nějaké méně energeticky náročné zobrazování a ovládání by se muselo opět řešit přes vlastní externí aplikaci.

Ale stejně mi to příde jako jít s kanónem na vrabce. Na kotel a další věci by stačila i dvoustovka.
2850Wp, Tristar MPPT 60A, 500Ah LiFePO 48V, 5kW LF PowerJack by Matěj
dracekvo
 
Příspěvky: 882
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm
Reputation: 44

Re: Regulace topení pomocí PLC

Příspěvekod gupa » sob led 21, 2017 1:53 pm

Já myslím, že na toto stačí nějaká ip kamera(y) a GSM příkazy s několika povely pro sepnutí. Kamera mi ukáže přes obrazovku stav teploměrů které si dám do jednoho místa jak na nástěnku, případně kouř a jeho barvu z komína a třebas přes slídu jeden záběr do trysky. Příkazy mi zapnou ten elektrokotel a nebo vypnou kotel nebo kotel na dřevo. Vše ostatní ale i to odepínání, mohou činit termostaty.

Systém vizuálních čidel (hlavně u spalování) si nedávno jeden výrobce kotlů opatentoval. Je to takové směšné, ale velmi progresivní způsob, když jsou faktická schraňování nějakých dat oteplotě atp. kničemu. Nevím kčemu by mi byla zjistit teplotu v baráku, když kněmu jedu a vím na tuti, že je prostě studenej.

Tak když mám nato, napíšu sms a elektrokotel prostě sepne a ještě mi odpoví. Takové mrhání penězi za komunikaci s kotelnou ale není nic pro mne.

PLC je v tomto případě nanic. Si myslím. Jo kdybych dovezl hromadu dřeva a nějaký spojitý způsob příprav by mi z toho nákladu a po naypání do mlýnku připravilo teplo v baráku, jak když se hodí prádlo do automatické pračky, tak bych si doázal takové využití představit podle toho co chci nařát a také podle toho jaké palivo jsem zrovna dovezl.
Stále lepší výběr je špatná jízda, než dobrá chůze.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1610
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputation: 55

Re: Regulace topení pomocí PLC

Příspěvekod luky » pon led 23, 2017 9:22 am

gupa píše:Já myslím, že na toto stačí nějaká ip kamera(y) a GSM příkazy s několika povely pro sepnutí.
...

Asi mluvíme každý o něčem jiném. Když vezmu opravdu minimální variantu, potřebuji "něčím" ovládat čerpadlo topení+servopohon směšovacího ventilu, čerpadlo nabíjení bojleru a elektrokotel.
Prakticky by tedy šlo mít jeden regulátor+prostorový termostat na topení, druhý diferenční regulátor pro bojler a třetí prostorový termostat pro elektrokotel. Jinak bych musel zaměstnat trpaslíka, co bude 24 hodin denně sedět u kolečka a kroutit...
Podobnou situaci jsem strejdovi na chalupě řešil. Je tam ADEX, Euroster, bezdrátový termostat a EZS Jablotron. No a vím, kolik to stálo peněz a kolik jsem použil sprostých slov než jsem to uchodil. Proto jsem usoudil, že doma to bude něco "volně programovatelné".
luky
 
Příspěvky: 231
Registrován: pon kvě 19, 2014 10:38 am
Reputation: 14

Re: Regulace topení pomocí PLC

Příspěvekod gupa » pon led 23, 2017 12:36 pm

Připadá mi, že zatím moc paliva jsi nespálil. Právě z manuální obsluhy můžeš potom usoudit, co přesně potřebuješ. Dá se to fyzicky popsat co máš, jaký typ kotle, jaký elektorkotel, jaký akumulátor, jaký ohřev vody a co chceš jak řídit nebo je to ve stadiu plánu PLC kotelny která ještě neexistuje ani jako plán co by měla dělat? Jen těch 15 teplotních čidel musí být ranec. Přitom jsou dnes dřevokotle které mají celou tuto logiku už nachysnanou, naposledy jsem četl Vernera a i to nabíjení, i to dálkové ovládání, čerpadlové skupiny a tp ...
Stále lepší výběr je špatná jízda, než dobrá chůze.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1610
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputation: 55

Re: Regulace topení pomocí PLC

Příspěvekod luky » pon led 23, 2017 1:57 pm

Minulou zimu jsem měl Verner V25 s vestavěnou regulací ADEX (řídilo si to samo čtyřcestný ventil). Díky dotaci jsem to všechno vyhodil (i s radiátorama) a udělal to celé znova (úplně sám). Předtím jsem to konzultoval s projektantem topení (skoro-soused). Teď mám Attack SLX20 profi, aku 2280l, elektrokotel 12kW, bojler s výměníkem i elektroohřevem, v domě deskové radiátory s termohlavicemi. V AKU jsou (prozatím k ničemu) 3x7,5kW elektropatrony. Tepelná ztráta domu do 10kW. Přikládám schéma zapojení. Teď to provozuju v takovém "dočasném" stavu - nemám připojený bojler ani AKU. A nemám žádnou regulaci.
Kotel má v sobě vlastní regulátor. Attack na tom má vytištěné vlastní označení, návod ve slovenštině na attack.sk. Podle teploty vody a spalin řídí otáčky ventilátoru a jedno čerpadlo. V cílovém stavu pojede naplno do AKU, takže tam není co dalšího řídit. Snad jen podle teploty spalin jít včas přiložit. Aku bych měl nabít asi na dvě naložení (realita se teprve ukáže). Verze s lambdou (která by uměla řídit celou kotelnu) stojí o 30t Kč víc. Tak bohatej nejsem.
Z finančního hlediska by to nemusela být katastrofa. Zamlouvají se mi dvě varianty:
A) Domat MXPLC (má 16 analogových vstupů) + Pt100 (cca 22k + 1500)
B) SDS BIG + DS18B20 (5k + 750)
Podotýkám, že bych to asi ještě nacpal do dotace, takže 80% částky platit nebudu (admin promine).

Co se týče Vernera, ten zkrachoval.
Před samotnou realizací jsem toho dost nastudoval. Částečně proti své vůli, ale potřeboval jsem pomoct strejdovi s jeho chalupou. Topenáři mu udělali kotelnu tak, že to nefungovalo. Po mém zásahu je to OK už dva roky. (Soudím podle počtu telefonátů - dříve každých 14 dní, teď jednou ročně). Tam má Atmos+čtyřcestný ventil+radiátory, k tomu bojler a elektrokotel.
Tak řekněme, že dřeva i uhlí už jsem spálil dost. Doma topím odpadem z dřevovýroby (tj. odřezky prkýnek z výroby palet) nebo krajinkama.
Komín jsem předloni postavil nový: Schiedel isostat 200, 8,5m, zateplený 6cm vaty v celé aktivní délce.
Přílohy
kotelna.PNG
luky
 
Příspěvky: 231
Registrován: pon kvě 19, 2014 10:38 am
Reputation: 14

Re: Regulace topení pomocí PLC

Příspěvekod gupa » pon led 23, 2017 3:28 pm

Ty pozice zhruba odpovídají plánované skutečnosti? Tz. elkotel někde u radiatorového okruhu, dno akumulátoru je tak vysoko nad kotlem kvůli samotížnosti a dobíjení, vzdálenost bojleru, pozice čerpadel.
Stále lepší výběr je špatná jízda, než dobrá chůze.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1610
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputation: 55

Další

Zpět na Automatizace, měření, statistiky

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

Reputation System ©'