dotaz na zapojení panelů reklamace - Goodwe
Souhrn tématu
Správné zapojení solárních panelů Goodwe 8ET je klíčové pro optimální výkon. Panely 8 ks na jihozápad a 6 ks na jihovýchod by měly být rozděleny do dvou stringů podle orientace, nikoli 7+7 ks. Nesprávné spojení panelů z různých stran střechy může způsobit stínění a snížení výkonu střídače. Pokud firma zapojila panely nevhodně, lze reklamovat nesprávné zapojení kvůli ovlivnění výkonu a neefektivitě systému.
- jenda4
- Reputace:0
dotaz na zapojení panelů reklamace - Goodwe
Zdravím, chci se optat , dnes mi přišla dokumentace k FVE Goodwe 8ET , 3-fáze , baterie 11.2kw , 6.3 kw . Dotaz se týká toho, že mám panely 8 ks na jihozápad a 6 panelů na jihovýchod / všechny 450W / . Ale zapojení od firmy mám do dvou stringrů a to 7 + 7 ks panelů. Ale toto se mi zdá špatně , protože při východu slunce nebo pozdně odpoledne slunce svítí na jednu nebo druhou stranu a vždy zůstává jeden z panelů v stringrech ve stínu. Počítal jsem s tím, že 6 panelů je jeden string PV1 a zbylých 8 panelů na západní straně PV2 je druhý. Nebo je správné, že jeden z panelů je vždy u obou stringrů na jiné straně střechy. Myslím si, že ty panely se navzájem ovlivňují a omezují výkon do střídače.
Ale firma mě přesvědčuje , že je to v pořádku....Mě se to nezdá i výkon není teď ideální dopoledne při plném svitu okolo 1kw a odpoledním sluníčku max. 2.5 kw . Jak to tedy je ? Můžu to reklamovat. Děkuji za pomoc Honza
Ale firma mě přesvědčuje , že je to v pořádku....Mě se to nezdá i výkon není teď ideální dopoledne při plném svitu okolo 1kw a odpoledním sluníčku max. 2.5 kw . Jak to tedy je ? Můžu to reklamovat. Děkuji za pomoc Honza
- bokser01
- Reputace:148
- Lokalita: Okolí Pardubic
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 12120
- Kapacita baterie [kWh]: 32
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
- Lokalita:Okolí PardubicSystémové napětí:48VVýkon panelů [Wp]:12120 Kapacita baterie [kWh]:32
Re: dotaz na zapojení panelů reklamace - Goodwe
Pokud máš 8 panelů na jednu stranu a 6 na druhou a firma ti zapojila 6 panelů s 1 panelem na jinou světovou stranu do jednoho stringu tak to je samozřejmě špatně... Ten jeden panel ti ovlivňuje výkon celého stringu. Takže to reklamuj...
2x MUST PV1800 VHM 48V 5000W. Baterie EVE 314Ah Grade A 2x16s (32Kwh) lehce přes 12kwp v panelech
- jenda4
Děkuji moc za pomoc a zítra to půjdu řešit . Panely už jsou na střeše , ale ve schéma mají do střídače 7+7 panelůbokser01 píše:Pokud máš 8 panelů na jednu stranu a 6 na druhou a firma ti zapojila 6 panelů s 1 panelem na jinou světovou stranu do jednoho stringu tak to je samozřejmě špatně... Ten jeden panel ti ovlivňuje výkon celého stringu. Takže to reklamuj...
- bokser01
- Reputace:148
- Lokalita: Okolí Pardubic
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 12120
- Kapacita baterie [kWh]: 32
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
- Lokalita:Okolí PardubicSystémové napětí:48VVýkon panelů [Wp]:12120 Kapacita baterie [kWh]:32
Je otázka jestli také schéma odpovídá realitě
Ale asi ano když to nefunguje jak má... Nevidím důvod proč by jsi nemohl mít na 1 MPPT vstup 8 panelů a na druhý 6. Takto jestli je to prohozeno mezi s sebou ty stringy, tak je to značně neefektivní a špatně...
2x MUST PV1800 VHM 48V 5000W. Baterie EVE 314Ah Grade A 2x16s (32Kwh) lehce přes 12kwp v panelech
- jenda4
bokser01 píše:Je otázka jestli také schéma odpovídá realitěAle asi ano když to nefunguje jak má... Nevidím důvod proč by jsi nemohl mít na 1 MPPT vstup 8 panelů a na druhý 6. Takto jestli je to prohozeno mezi s sebou ty stringy, tak je to značně neefektivní a špatně...
Právě , proto budu chtít fyzicky kontrolu
- brin
- Reputace:87
Další otázkou je, jestli náhodou nemáte optimizéry. Pokud ano, nebude ta ztráta významná.
- jenda4
brin píše:Další otázkou je, jestli náhodou nemáte optimizéry. Pokud ano, nebude ta ztráta významná.
Ne nejsou , teď jsem si všiml, že dle schéma má být monitorovací hlídací relé fází 3fáz. a podpětí + spínač /stykač/ a fyzicky ho tam nemám