SvetZitrka píše:Díky za zkušenosti. píšeš, že se sběrnice a chytrého adresování bál. Prozradíš proč?
S tím decentrálním řízením, je to rozhodně fajn přístup, ale obtížněji dosažitelný, Jak jsi to řešil ty?
V zasade proti datove sbernici nic nemam. Ale co jsme videl ruzna reseni, vetsinou to byla jeden kabel, kterym obehli cely barak a umim si zive predstavit kdyz v pulce nastane porucha. Dal jsem nechtel byl zamknuty v nejakem reseni (loxon, knx, kdovi co) a pak trpet az se neco podela a zrovna to co potrebuju nebude dostupne nebo uz se nebude delat. Takze si hodne veci delam sam co nejrobustneji a jednoduse a sem schopny si to opravit. Ale samozrejme tohle neni pro kazdeho

Kamarad pred lety poptal pro byt 3+1 knx a namalovali mu to asi za milion
Decentralizace treba u tech svetel moc nejde. Mam jeden centralni bod ale nezavisi pak na dalsim systemem, treba home assistantem. Takze ikdyz vypnu server, porad si muzu rozsvitit ale prijdu treba o nejake vychytavky, jako ze jednim tlacitkem zhasnu cely barak. Nebo planuju termostaty, kde bude centralni kus, co bude ridit hlavice a mozna tepelko ale termostaty ve zdi, ikdyz budou komunikovat po canbusu budou spinat i drat a kdyz se neco podela, muzu to prepnout na ovladani tim dratem. Cele chci aby to mluvilo s home assistantem ale zase pokdu HA nepojede, musi to cele samo zit.
U fve mam taky treba mppt, smartshunt, menice a bms vycitane pres esp s eth do home assistanta. Muzu pak podle SOC nebo pretoku treba odpoit menice treba. Ale logika je napsana do toho esp a nedelal jsem ji v HA a treba node red. Pres HA muzu ovlivnit parametry, muzu to taky vypnout ale kdyz mi chcipne server, zase to musi vsechno jet samo.
Ve zkratce, nechtel jsme byt zamcenej v necem, do ceho nemuzu sahnout a treba ani nedostanu dokuemntaci k protokolum a chtel jsem to tak, ze kdyz me prejede autobus a neco se posere tak aby prvni elektrikar co to prijde opravit nemusel bourat celej barak (nebo si technik od knx nerekl 5000 hodinu) ale treba jen vymenil vypinace

S tim pak souvisi i dokumentace ale na to si musim jeste vyrobit naladu

nejsem dokumentacni typ ale je to potreba.