Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: úte říj 04, 2022 1:24 am


Ideální topologie sítě pro SmartHome?

Arduino, SDS, Raspberry, Linux, vzdálený dohled, automatizace, měření, opensource, closedsource, hotová řešení, DIY, stavebnice, komponenty, software, postupy, návody, schémata, rady, zkušenosti ...

Ideální topologie sítě pro SmartHome?

Příspěvekod SvetZitrka » stř srp 24, 2022 3:06 pm

I když topologii pro SmartHome konkrétně teď řeším, tuhle otázku bych chtěl položit spíše hodně obecně (snad až filozoficky) a hlavně v kontextu soběstačnosti a FVE. Pro každého bude "ideální" asi trochu něco jiného, ale mohlo by to vést k zajímavé a plodné diskuzi.

Jaká je podle vás ideální topologie sítě, silové (230 V) i datové, pro chytré domy?

Sám pro sebe jsem topologii rozdělil na dvě části, tu silovou a datovou. Asi jsou systémy, které umí datově komunikovat po silové složce, ale za mě je to spíše zbytečnost. Ideální představa, jak by to mohlo fungovat? Zatím jsem ještě nenašel optimální řešení, tak jen popíšu myšlenkové pochody.

Za mě v ideálním případě:
  • každý prvek chytrého domu(světla, zásuvky, spotřebiče, ...) měl mít možnost nezávislé adresace a ovládání
  • spotřeba celé sítě, řešení by mělo být co nejmenší, nebo alespoň s ohledem na výrobu FVE
  • koncept by měl umožňovat změny zapojení v budoucnu
Klasické a jednoduché zapojení, kdy něco zapnu (sepnu kontakty) a ono to na druhém konci kabelu svítí, je vlastně geniální a nejméně poruchové. Má i nulovou "stand by" spotřebu a ve většině případech není potřeba, aby například světlo mělo nějaké trafo, které z velkou pravděpodobností po nějaké době začne pískat, nebo vrčet. Bohužel tento systém i jeho ovládání, je napevno dán předem a nedá se moc měnit. A už vůbec nemůže být řeč o nějaké nezávislé adresaci a ovládání v rámci celku. Navíc většina dnešních "moderních chytrých zařízení" potřebuje na síti viset. Například pokud si necháte světla ovládat podle "cirkadiánních rytmů" (toho v jaké fázi je slunce), je potřeba i do zrovna nesvítícího světla posílat onu informaci, aby vědělo jak po rozsvícení svítit (intenzita, spektrum atd.) Pokud by světlo bylo odpojené od el. napájení a mělo by tohle umět, po sepnutí spínače, by mu chvíli trvalo informace vykomunikovat, takže by tam byla prodleva.

Jak máte topologii vašeho domu (el. a data) zapojenou vy? *cloud*
?
SvetZitrka
 
Příspěvky: 112
Registrován: pát dub 23, 2021 9:47 pm

Re: Ideální topologie sítě pro SmartHome?

Příspěvekod glottis » stř srp 24, 2022 3:37 pm

taky jsme to resil a nakonec jsem se snazil vse udelat co nejhloupjeji ale s nejakym potencialem do budoucna. Sbernice a nejakeho adresovani a chytre komunikace jsem se bal. Neco planuju k termostatum na can busu ale nemam na to cas. Vse se pokousim delat atk aby nepotrebovalo nejaky centralni mozek ale fungovalo samo za sebe. Pokud neco uz ridi centralni home assistant tak je to jen bonus k normalnim funkcim. Kdy zto vypadne, nic se nedeje.

Spinani zasuvek neresim. Pokud nekde no tak takovou tou smart plug od blitzwolf na zigbee. Svetla jsou silove stazena vsechna do rozvadece a spinane pres rele. Stejne tak nejake ventylatory, zaluzie a tak. Ke vsem vypinacum pak vede utp. Kazdy kabel pak jsou 4 spinane okruhy. dva pary ovladani, jeden par napajeni neceho co by bylo potreba a jeden par rezerva. vypinace jsou jen tlacitka, bez aretace, zmacknu, rozsvitim, zmacknu zhasnu. Vyhodnoceni tlacitek a spinani rele mi ridi vlastni hw. Planuju pak casem dodelat nejake dalsi akce na dlouhy stisk, dvojstisk a tak. Zaroven mam jeste v rzovadeci prepinace, pro pripad problemu s rizenim, abych si mohl rozsvitit. Kdyz by doslo na nejhorsi, vymenim vypinace na ty prepinaci a budu tim spinat rovnou rele ale zatim to uz rok jede bez chybicky. Ve strope jsme si natahal i nejake kabely pro sbernice pro rizeni svetel ale zatim na to nedoslo. Nejake chytre svetla resim pres philips hue. Spinani obehovych cerpadel zatim taky bezdratove na zigbee. Po baraku samozrejme spousta ethernet zasuvek. Ethernet a wifi na ubnt unifi. Bez nejmensiho problemu.
?
glottis
 
Příspěvky: 385
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am

Re: Ideální topologie sítě pro SmartHome?

Příspěvekod SvetZitrka » stř srp 24, 2022 4:12 pm

Díky za zkušenosti. píšeš, že se sběrnice a chytrého adresování bál. Prozradíš proč?

S tím decentrálním řízením, je to rozhodně fajn přístup, ale obtížněji dosažitelný, Jak jsi to řešil ty?
?
SvetZitrka
 
Příspěvky: 112
Registrován: pát dub 23, 2021 9:47 pm

Re: Ideální topologie sítě pro SmartHome?

Příspěvekod glottis » stř srp 24, 2022 5:52 pm

SvetZitrka píše:Díky za zkušenosti. píšeš, že se sběrnice a chytrého adresování bál. Prozradíš proč?

S tím decentrálním řízením, je to rozhodně fajn přístup, ale obtížněji dosažitelný, Jak jsi to řešil ty?


V zasade proti datove sbernici nic nemam. Ale co jsme videl ruzna reseni, vetsinou to byla jeden kabel, kterym obehli cely barak a umim si zive predstavit kdyz v pulce nastane porucha. Dal jsem nechtel byl zamknuty v nejakem reseni (loxon, knx, kdovi co) a pak trpet az se neco podela a zrovna to co potrebuju nebude dostupne nebo uz se nebude delat. Takze si hodne veci delam sam co nejrobustneji a jednoduse a sem schopny si to opravit. Ale samozrejme tohle neni pro kazdeho :) Kamarad pred lety poptal pro byt 3+1 knx a namalovali mu to asi za milion :)

Decentralizace treba u tech svetel moc nejde. Mam jeden centralni bod ale nezavisi pak na dalsim systemem, treba home assistantem. Takze ikdyz vypnu server, porad si muzu rozsvitit ale prijdu treba o nejake vychytavky, jako ze jednim tlacitkem zhasnu cely barak. Nebo planuju termostaty, kde bude centralni kus, co bude ridit hlavice a mozna tepelko ale termostaty ve zdi, ikdyz budou komunikovat po canbusu budou spinat i drat a kdyz se neco podela, muzu to prepnout na ovladani tim dratem. Cele chci aby to mluvilo s home assistantem ale zase pokdu HA nepojede, musi to cele samo zit.

U fve mam taky treba mppt, smartshunt, menice a bms vycitane pres esp s eth do home assistanta. Muzu pak podle SOC nebo pretoku treba odpoit menice treba. Ale logika je napsana do toho esp a nedelal jsem ji v HA a treba node red. Pres HA muzu ovlivnit parametry, muzu to taky vypnout ale kdyz mi chcipne server, zase to musi vsechno jet samo.

Ve zkratce, nechtel jsme byt zamcenej v necem, do ceho nemuzu sahnout a treba ani nedostanu dokuemntaci k protokolum a chtel jsem to tak, ze kdyz me prejede autobus a neco se posere tak aby prvni elektrikar co to prijde opravit nemusel bourat celej barak (nebo si technik od knx nerekl 5000 hodinu) ale treba jen vymenil vypinace :) S tim pak souvisi i dokumentace ale na to si musim jeste vyrobit naladu :) nejsem dokumentacni typ ale je to potreba.
?
glottis
 
Příspěvky: 385
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am

Re: Ideální topologie sítě pro SmartHome?

Příspěvekod MichalSix » úte srp 30, 2022 11:08 pm

Používám Homey (https://homey.app/) + Z-Wave/Zigbee produkty.

Základ je, že všechno je hloupé, tz. rolety, bojler, zásuvky, všechno je obyčejné. Nicméně, vše lze připojit přes nějaký prvek a udělat z něj chytrý bojler, chytrou zásuvku, chytrou roletu, atd.

Tz.:
- i když se chytrý systém pokazí, vše lze ovládat klasicky
- chytrý systém není závislý na jednom výrobci
- existuje mnoho tisíc produktů, které lze připojit
- investice není nárazová (lze koupit základ a pomalu rozšiřovat)
- chytrý systém je bezdrátový, lze umístit kamkoliv a není závislý na kabelech
- "každý" může vytvořit aplikaci pro chybějící produkty

Postupně automatizuji vše, co dává smysl (podle finanční možností i priorit).

Video o Homey v češtině:
https://www.youtube.com/watch?v=PiUfJMSf50U&t=64s&ab_channel=GeekBoy
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
FV pole - 10kWp (22ks Longi 450 Wp)
Měnič - SOLAX X3-Hybrid-10.0T (G3)
Baterie - 11.6kW (Triple Power LFP 5.8)
Řízení přebytků: Homey (https://homey.app)
Online dohled: Homey (mobilní aplikace & web) + Solax Cloud
?
MichalSix
 
Příspěvky: 35
Registrován: pon pro 27, 2021 11:27 pm

Re: Ideální topologie sítě pro SmartHome?

Příspěvekod SvetZitrka » stř srp 31, 2022 4:47 pm

Díky za reakci, taky docházím k závěru, že drátové řešení je v této nehomogenní době z pohledu smarthome dost velká komplikace. Takže asi taky zvolím cestu nejmenšího odporu a pojedu na Zigbee + nějaká automatizace. U mě to bude asi Home Assistant :)
?
SvetZitrka
 
Příspěvky: 112
Registrován: pát dub 23, 2021 9:47 pm

Re: Ideální topologie sítě pro SmartHome?

Příspěvekod Majkl » stř srp 31, 2022 5:09 pm

u Zigbee bacha na vzdálenost a překážky! Pár jich doma mám a dosahem jsem byl HODNĚ zklamaný.
FV pole - 15,75kWp mono panelů (24ks AUO+24ks GWL)
Nabíjení a invertory - 2x PIP5048MK paralelně + 2x 60A MrPower
Baterie - 34kWh LiIon (10P15S 60Ah )
Řízení vytěžování a vzdálené ovládání (MQTT) - LK3 + Home Assistant
Online dohled - na RPi běžící SolarAssistant
https://mqtt.ats.pl/viewpanel/public/graph/9258/,
Uživatelský avatar
Majkl
 
Příspěvky: 343
Registrován: úte led 07, 2020 1:39 pm

Re: Ideální topologie sítě pro SmartHome?

Příspěvekod glottis » stř srp 31, 2022 5:51 pm

par zigbee veci taky mam. u home assistanta doporucuju deConz a klicenku od dresden elektronics nebo jak se to jmenuje. Zkusil jsme levnejsi cestu pres zigbee bridge od sonoff preflashnutej na tasmotu nebo co to bylo a to bylo na prd. Tohle je jina liga ikdyz za vic penez.

S dosahem to neni tak zle, ale musi byt po baraku par veci, ktere jsou porad online a ty vybuduji sit, ktera ma dosah vsude. Kdyz ma clovek jen treba cidla, co porad spi, je to nepouzitelne. Staci pak zigbee zasuvek nebo svetel od philipse nebo tak a je to o necem jinem
?
glottis
 
Příspěvky: 385
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am

Re: Ideální topologie sítě pro SmartHome?

Příspěvekod MichalSix » stř srp 31, 2022 8:34 pm

Přesně tak, Zigbee i Z-Wave tvoří MESH síť. Takže posilování signálu se řeší buď opakovačem nebo ještě lépe aktivním prvkem (je trvale napájený, takže zásuvka, roleta, atd.) - ten se pak chová jako router.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
FV pole - 10kWp (22ks Longi 450 Wp)
Měnič - SOLAX X3-Hybrid-10.0T (G3)
Baterie - 11.6kW (Triple Power LFP 5.8)
Řízení přebytků: Homey (https://homey.app)
Online dohled: Homey (mobilní aplikace & web) + Solax Cloud
?
MichalSix
 
Příspěvky: 35
Registrován: pon pro 27, 2021 11:27 pm

Re: Ideální topologie sítě pro SmartHome?

Příspěvekod mika » stř srp 31, 2022 10:16 pm

Za mě to je jednoduché, použít všechny body sestupně ... nic jiného to nezbyde

1) K čemu jde udělat drát udělej drát a koncentruj v aktivním zařízení
2) Co jde propoj kabelovým ethernetem
3) Co nejde propojit kabelem, připoj na wifi, kterou máš udělanou tak aby měla dobré pokrytí a byla oddělená od běžných věcí (počítače, telefony). Internetové věci jsou levnější než IoT
4) Co nejde propojit kabelem, připoj na Zigbee, Z-Wave, .... . Předem vybuduj síť opakovačů s dobrým signálem, které nebude nikdo vypínat. Topologie se neumí měnit dynamicky.
3kWp 5kW 24kWh - ve výstavbě 3kWp Moje malá kumbálová: https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=23&t=7587
?
mika
 
Příspěvky: 99
Registrován: stř říj 06, 2021 8:03 pm

Re: Ideální topologie sítě pro SmartHome?

Příspěvekod Dagus » čtv zář 01, 2022 6:17 am

Mika to napsal přesně. Po dlouhé době blbnutí se všelijakými Zigbee a Zwave zařízeními jsem skončil na wifi, kde mám na 80m2 dvou pater 3AP Aruba, aby bylo všude víc než dobrý signál jak na 5G, tak na 2.4G pro tohle harampádí. Co jde kabelem, to je ideál, ale centrální prvek moc ideál není. Jedna porucha a vše mrtvé.
7010Wp, SV 1710Wp Poly, J 1820Wp Mono, JZ 1680Wp Poly, JZ2 1800Wp Mono.
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 6.4kWh AKU1, 15kWh AKU 2
?
Dagus
podporuje fórum
 
Příspěvky: 1435
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm

Re: Ideální topologie sítě pro SmartHome?

Příspěvekod SvetZitrka » pát zář 02, 2022 10:49 am

U ZigBee v podstatě platí, že čím větší síť je tím i stabilnější a dostupnější. Jelikož je tam spoustu ZigBee router prvků, jak už tady zaznělo.

Za mě vše na wifi určitě ne, jelikož i když bude meshová, je zde násobně větší elm. vyzařování a to chci spíše eliminovat.
mika to napsal hezky a skoro se shodněme.

U mě to oproti mika vypadá přístup takto:
  1. co jde do kabelu, dej do kabelu
  2. co nejde do kabelu, udělej bezdrátově, ale s co nejmenší elm. vyzařováním
  3. pokud můžeš použít decentralizovanou strukturu, jako mesh atd., použij ji
  4. pokud nejde mesh, použij centralizovanou strukturu
  5. nenech se uzavírat do specializovaných systému, sběrnic, řešení. Jsou dost drahé, malý výběr prvků a z pohledu inovací těžkopádné
  6. vždy se dívej, kolik celý systém bude stát, od instalace, přes nakoupení a nastavení komponent až po údržbu
  7. vždy mysli na to, že vše chytré se může jednou pokazit, základní funkce by tedy měly jít ovládat i "hloupě"
  8. systém by měla umět ovládat i tvoje babička a ideálně opravit i Franta Vomáčka elektrikář z blízké vesnice, jinak vše budeš muset dělat ty a to fakt nechceš :)
  9. (a u nových baráků, nebo rekonstrukcí platí) ale hlavně všude si natáhni dost chrániček/propojů/husích krků, protože bourat, řezat a vrtat už se ti pak nebude chtít až zjistíš že ti chybí kabel :)
?
SvetZitrka
 
Příspěvky: 112
Registrován: pát dub 23, 2021 9:47 pm

Re: Ideální topologie sítě pro SmartHome?

Příspěvekod dusanmsk » pát zář 02, 2022 2:26 pm

Mam loxone, tahal som skoro vsetko do hviezdy (aj zasuvky) do rozvadzaca. Tam mam obrovske pole relatok na din listach, ktore spinam bud priamo cez rele loxone, alebo pomocou mnou vyvinutych driverov (arduino a esp32). Ked som sa rozhodoval o smart home, nebolo na trhu skoro nic, co by slo rozumne "programovat" a mne sa logicke diagramy v loxone dost pacili, takze cesta bola jasna. Zigbee ani nic bezdratove som nechcel (bal som sa moznosti napadnutia a rusenia) a zbernicove som nechcel (bal som sa ze ked bude porucha na zbernici tak sa poserem to najst, plus cena zariadeni).

Dnes si uz nie som uplne isty, ci by som sa touto cestou vydal. Viac menej som si uplne zablokoval moznost rozsirenia o zigbee (loxone priamo nepodporuje a aj ked mam vlastne riesenie gateway-e medzi zigbee a loxone, nie je to zdaleka tak privetive na administraciu), pricom vacsina spotrebicov/zariadeni pre automatizovanu domacnost dnes podporuju prave zigbee. Zadruhe kablovacka - co som nespravil pocas stavby domu (nezapojil v rozvadzaci), to dodnes nemam. A tak mi v detskych izbach svietia na strope 2 panely zo 4 (staci to), nemam dozapojenych x tlacitok, ktore neplnia nejaku zasadnu funkciu (kto by to kurva na tych krone paskach hladal a dratoval) a tak podobne.

Skusal som rozne alternativy (home assistant a podobne), ale nic z toho mi svojou konfiguraciou nevyhovovalo. Velmi ale pokukujem po niecom a-la spominany Homey, akurat nemam na laborovanie cas a musel by som to prepojit s loxone (alebo loxone vyradit uplne a prepojit to aspon s mojimi rele drivermi). Je mozne, ze casom dokonvergujem k rieseniu ze loxone bude hrat druhe husle, pripadne pojde z rozvadzaca, a jeho miesto prevezme nejaky mozog a-la homey. Uvidime.
?
dusanmsk
 
Příspěvky: 125
Registrován: pát říj 15, 2021 9:41 am

Re: Ideální topologie sítě pro SmartHome?

Příspěvekod SvetZitrka » pát zář 02, 2022 7:02 pm

Díky za cenné zkušenosti. Dokážeš +- říct kolik stála kabeláž pro dům? Protože když jsem to počítal já a vše v CYKY, tak jen kabely do hvězdy vyšly cca na 70 tis (barák cca 140 m).
?
SvetZitrka
 
Příspěvky: 112
Registrován: pát dub 23, 2021 9:47 pm

Re: Ideální topologie sítě pro SmartHome?

Příspěvekod dusanmsk » pát zář 02, 2022 10:51 pm

Nedokazem a hlavne je to 6 rokov. Najviac padlo utp-ciek, to bolo niekde medzi 1 a 2 km. Cykyn som nasiel v kablovej knihe 60ks, dlzky od 12 do 25 m, tak si to nejak spriemeruj. Ale natahal som hromadu kokotin co realne nikdy nezapojim (pod postele na led pasky, za skrinky v kupelni na osvetlenie, atd...). Myslim ze dnes by som natahal tak polovicu siloviny a tretinu utp a hromadu veci riesil cez zigbee.
?
dusanmsk
 
Příspěvky: 125
Registrován: pát říj 15, 2021 9:41 am

Re: Ideální topologie sítě pro SmartHome?

Příspěvekod glottis » sob zář 03, 2022 11:33 am

ja treba skoro zadne cyky navic netahal. Jen k termostatum pro sychr. Silove jsme zase usetril na vypinacich, kam jsem tahal stp. Zasuvky klasicky na okruhy a jen svetla stazene kazdy okruh zvlast na rele. Jeste zvlast odtah z koupelen a zachodu a priprava na venkovni zaluzije. Kdyz bych chtel spinat zasuvky zvlast, koupim zigbee zasuvku a ziskam tak i mereni spotreby. Priority jsme mel vlastne uplne stejne jak uz bylo napsano. drat, eth, zigbee, wifi. Chranicek a cat7 eth padlo asi 1km na asi 150m2 barak. Rozvadec asi metr na metr :) narvanej na posledni povoleny watt ztratoveho tepla .. nepodcenit misto pro rozvadec :) Jen tam dostat kabely a chranicky je masakr. Ja si radsi udelal dva pod sebou a jeden nechal prazdny na svoje veci a uz je na pul plny.

Pokud clovek jeste v prubehu tahani nevi kde co presne bude, jako treba jidelni stul, je dobre na to myslet a natahnout si tam kabel :D me to pak uz vypadlo ale mam dvojity strop a vzal jsme si pro to stavu z digestore.

A hlavne si vse zaznamenat, fotky, plany :)

Dalsi dulezita vec a elektrikari na to dost pecou a m eto taky nedoslo. Dodrzovat vzdalenosti mezi silovym a datovym kabelem. Nedelat dlouhy soubeh. Aspon metr vedle kdyz to nejde jinak. Ethernet je odolny ale treba jsme si natahal po technicke mistnosti kabely pro teplotni cidla od bojleru a aku nadrze a nekde sem asi blizko a kdyz jsme zapojil invertory a jeste sepne tepelko a jeho frekvencni menic, vypadavalo cteni teplot po 1wire sbernici. Natahnul jsme novy kabel kolem trubek a je klid
?
glottis
 
Příspěvky: 385
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am

Re: Ideální topologie sítě pro SmartHome?

Příspěvekod ringo » pon zář 05, 2022 6:12 pm

Dagus píše:Mika to napsal přesně. Po dlouhé době blbnutí se všelijakými Zigbee a Zwave zařízeními jsem skončil na wifi, kde mám na 80m2 dvou pater 3AP Aruba, aby bylo všude víc než dobrý signál jak na 5G, tak na 2.4G pro tohle harampádí. Co jde kabelem, to je ideál, ale centrální prvek moc ideál není. Jedna porucha a vše mrtvé.

Dagusi (samozřejmě i ostatní) mohu požádat o konzultaci?
A. Mám mnoho desítek wifi zařízení a narazil jsem na problém že router TP-link Archer C6 to zřejmě nezvládal (pravidelně vytuhával) a vrátil jsem starého Asuse Rt-N18U kde už to běží bez problémů (ale jen na jednom pásmu 2.4 GHz). Co zvolit jako nový router aby se člověk nedostal do problémů.
B. Nastavit statickou adresu přímo na zařízeních nebo stačí vyhradit ji v nastavení na routeru?
C. Když starší/nepotřebné routery použiji jako AP (doufám že to je správná terminologie když je na router připojím kabelem a použiji jen pro šíření wifi v odlehlejších místech) tak jim nastavit stejné SSID nebo rozdílné? Funguje obojí ale nepřišel jsem na to co je vhodnější :(
D. Jakým způsobem oddělujete sítě? Mám síť host pro návštěvy, ale zařízení v síti přeci musí komunikovat navzájem - s Home Asistentem a pak se na ně případně připojit i napřímo v síti.
4,4kWp, GoodWe 10K-ET, Pylontech Force H2 10.65kWh
TČ Fujitsu + vlastní řízení pomocí PWM + RS232 na SDS micro
SmartHome na Domoticz/Synology + SDS + ESPEasy/ ESP8266 (bazén, žaluzie,...)
postupný přechod na Home Assistant/Rpi4 -> NUC
?
ringo
 
Příspěvky: 58
Registrován: ned zář 27, 2020 6:38 am

Re: Ideální topologie sítě pro SmartHome?

Příspěvekod glottis » pon zář 05, 2022 7:46 pm

ringo píše:
Dagus píše:Mika to napsal přesně. Po dlouhé době blbnutí se všelijakými Zigbee a Zwave zařízeními jsem skončil na wifi, kde mám na 80m2 dvou pater 3AP Aruba, aby bylo všude víc než dobrý signál jak na 5G, tak na 2.4G pro tohle harampádí. Co jde kabelem, to je ideál, ale centrální prvek moc ideál není. Jedna porucha a vše mrtvé.

Dagusi (samozřejmě i ostatní) mohu požádat o konzultaci?
A. Mám mnoho desítek wifi zařízení a narazil jsem na problém že router TP-link Archer C6 to zřejmě nezvládal (pravidelně vytuhával) a vrátil jsem starého Asuse Rt-N18U kde už to běží bez problémů (ale jen na jednom pásmu 2.4 GHz). Co zvolit jako nový router aby se člověk nedostal do problémů.
B. Nastavit statickou adresu přímo na zařízeních nebo stačí vyhradit ji v nastavení na routeru?
C. Když starší/nepotřebné routery použiji jako AP (doufám že to je správná terminologie když je na router připojím kabelem a použiji jen pro šíření wifi v odlehlejších místech) tak jim nastavit stejné SSID nebo rozdílné? Funguje obojí ale nepřišel jsem na to co je vhodnější :(
D. Jakým způsobem oddělujete sítě? Mám síť host pro návštěvy, ale zařízení v síti přeci musí komunikovat navzájem - s Home Asistentem a pak se na ně případně připojit i napřímo v síti.


A. pouzivam ubiquity unify. Jak doma tak i par firemne jsme delali a nebyva s tim problem. Jestli ti da jedno AP desitky nodu nevim. Ale asi jo.
B. adresovat staticky mala wifi zarizeni, jako esphome veci byva dobry napad. Dost to vse zrychli a neni potreba resit mdns a pripadne preposilani multicastu mezi L3 sitema
C. to ti nikdo nerekne ale nebude to podle me dobry napad. Lepsi bude udelat ruzne SSID a ty nody na ne napojt podle sily signalu. Kdyz bys mel vse na jedne technologii ... unifi, fortinet, meru :) tak se dela jedno SSID
D. oddeluju ... jedna vlana hosti, jedna klasicka sit kde je HA, pocitace a tak, jedna vetsinou managment a jednu pak mam na tyhle wifi kramy, aby mi tam nikdo nelezl. Komunikaci navzajem pak ridim na firewallu. Se statickou adresaci to byva v pohode, s dynamickou a mdns se s tim taky da poprat. Firewall mam teda od fortinetu fortigate :) Novej si asi nekoupis ale daj se sehnat ojete.
?
glottis
 
Příspěvky: 385
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am

Re: Ideální topologie sítě pro SmartHome?

Příspěvekod MichalSix » pon zář 12, 2022 10:32 pm

Domácí spotřebiče cizích značek se mezi sebou konečně domluví. Navíc vám ušetří peníze
https://www.zive.cz/clanky/home-connectivity-alliance-chytra-a-propojena-domacnost/sc-3-a-218298/default.aspx#part=1

Domácí internet věcí je chaos plný nekompatibilních produktů
Největší výrobci se ale domluvili, že teď už potáhnou za jeden provaz
Home Connectivity Alliance je velká věc a může zastavit diktát Googlu, Applu a Amazonu
FV pole - 10kWp (22ks Longi 450 Wp)
Měnič - SOLAX X3-Hybrid-10.0T (G3)
Baterie - 11.6kW (Triple Power LFP 5.8)
Řízení přebytků: Homey (https://homey.app)
Online dohled: Homey (mobilní aplikace & web) + Solax Cloud
?
MichalSix
 
Příspěvky: 35
Registrován: pon pro 27, 2021 11:27 pm

Re: Ideální topologie sítě pro SmartHome?

Příspěvekod dusanmsk » úte zář 13, 2022 10:51 am

Cloud to cloud. Pre mna absolutne nezaujimave, moja domacnost nesmie byt zavisla na cudzej infrastrukture.
?
dusanmsk
 
Příspěvky: 125
Registrován: pát říj 15, 2021 9:41 am


Zpět na Automatizace, měření, statistiky

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'