Victron Multiplus II - zapojení vodiče N a PE

Měniče Victron
honza637
Příspěvky: 23
Registrován: sob úno 19, 2022 10:19 pm
Bydliště: Sezimovo Ustí

Victron Multiplus II - zapojení vodiče N a PE

Příspěvek od honza637 »

Zdravím, procházel jsem dokumentaci i net a nenašel jsem odpověď na jednu věc. A to, jestli Multiplusu II 48 V 3000VA nevadí spojení svorek N na vstupu a výstupech AC IN a výstupu AC OUT1 ?
Nerozebíral bych proč to řeším (řekněme že představa je aby vodič N nebyl "tažen" pouze přes měnič).
Navíc bude provozován v síti TNC a tak přes PEN se to stejně v objektu spojí přes další rozvaděč díky pospojení. Otázka spíš je, jestli to něčemu nevadí? Tak pro jistotu bych se na to optal. Vím že je v něm trafo a zřejmě odděluje měnič od svorek AC IN a od AC OUT1 a taky mění napětí na síťové.
Tedy mezi svorkami AC IN a AC OUT1 bude zřejmě jen přepínání (či odpínání AC IN L i N) relátkem. Když jsem jej měřil zkoušečkou, ve vypnutém stavu se zdá L i N mezi AC IN a AC OUT1 rozpojené.
ladik
Příspěvky: 113
Registrován: stř bře 25, 2015 4:13 pm

Re: Victron Multiplus II - zapojení vodiče N a PE

Příspěvek od ladik »

Je to v manualu jasne nakreslene:
https://www.victronenergy.com/media/pg/ ... 562ee.html
https://www.victronenergy.com/media/pg/ ... 9b9f3.html
Za mne teda ne, protoze, chci jet jako online UPS, takze komplet oddeleny od site, kdyz ji nepotrebuji.
Dagus
Příspěvky: 1918
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm
Lokalita: Liberec
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7820
Kapacita baterie [kWh]: 32
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Victron Multiplus II - zapojení vodiče N a PE

Příspěvek od Dagus »

Ládíku Victron přeci nikdy online UPS nemůže být. Je to každopádně maximálně pojmenovatelný jako line interactive UPS.

K Victronu jen dodám, že přesně tohle se zde rozebíralo ve vlákně nedávno. Mrkni na mé příspěvky, není to dlouho, ale hledat se mi to nechce. Jinak z diagramu Victronu je jasné, proč měříš, že to není spojeno.
7820Wp, SV 12° 1710Wp Poly, J 90° 1820Wp Mono, JZ 12° 1680Wp Poly, JZ2 12° 1800Wp Mono, J 40° 810Wp Hyundai
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 16.8kWh 17S 310Ah AKU1, 15.2kWh 17S 280Ah AKU 2, 2xJK-BMS
honza637
Příspěvky: 23
Registrován: sob úno 19, 2022 10:19 pm
Bydliště: Sezimovo Ustí

Re: Victron Multiplus II - zapojení vodiče N a PE

Příspěvek od honza637 »

ladik píše:Je to v manualu jasne nakreslene:
https://www.victronenergy.com/media/pg/ ... 562ee.html
https://www.victronenergy.com/media/pg/ ... 9b9f3.html
Za mne teda ne, protoze, chci jet jako online UPS, takze komplet oddeleny od site, kdyz ji nepotrebuji.
Třeba proto že v tom domě jsou podružné rozvaděče v TNC a spojené na stejný potenciál společně s hromosvodem? Mimochodem blokáče moc jako přesnou dokumentaci která to osvětlí neberu jelikož častokrát se týkají jen principiálního zapojení a nebývají přesné. Zkrátka oddělovat od sítě takhle udělaný rozvod mi přijde škoda ve smyslu PEN vodiče.
honza637
Příspěvky: 23
Registrován: sob úno 19, 2022 10:19 pm
Bydliště: Sezimovo Ustí

Re: Victron Multiplus II - zapojení vodiče N a PE

Příspěvek od honza637 »

K Victronu jen dodám, že přesně tohle se zde rozebíralo ve vlákně nedávno. Mrkni na mé příspěvky, není to dlouho, ale hledat se mi to nechce. Jinak z diagramu Victronu je jasné, proč měříš, že to není spojeno.[/quote]

Zdar, já četl poměrně obsáhlé vlákno kde se to něco takového řešilo a vylezlo z toho že někdo tomu věří že to jde, někdo zase tvrdil že ne. Tady se jedná o to že v domě kde se realizuje FVE je poměrně pěkně udělané pospojení TNC plus hromosvod a přijde mi škoda to nějak bourat. Navíc nesmyslně . Přes to pospojení se zkrátka spojuje PEN a teprve z podružných rozvaděčů se dělá TNC-S či TNS podle osazení. Jsem tedy u volby buď ten měnič provozovat jako TNC kdy se všechny PE a N spojí do jednoho uzlu a hotovo nebo to nějak předělávat.

To, co jsem našel bylo prostě nejednoznačné a týkalo se to testu měniče při rozběhu. Rád bych měl prostě jasno. Logicky vzato pokud pojede měnič jako ostrovní nebo i do sítě s přetoky tak by to mělo být jedno ne? Všechny tři měniče musí jet do hvězdy a vytvořit Nko které se propojí do PEN. Pak se následně rozdělí PEN na PE a N v podružných rozvaděčích.
Ještě s tím souvisí přepínání rozvodu kdy do určitých částí půjde proud z AC IN (hybrid) a do některých z AC OUT1 aby byly za zálohou napájení. To se bude dít mechanickou volbou přepínači.
honza637
Příspěvky: 23
Registrován: sob úno 19, 2022 10:19 pm
Bydliště: Sezimovo Ustí

Re: Victron Multiplus II - zapojení vodiče N a PE

Příspěvek od honza637 »

Tak je jasno. Musí to být oddělené a jet na TNS. Tím pádem je hotovo.
misa84
Příspěvky: 93
Registrován: úte říj 19, 2021 10:21 pm

Re: Victron Multiplus II - zapojení vodiče N a PE

Příspěvek od misa84 »

Řeším zapojení victronu v starší zástavbě půl domu TN-C pul TN-S .Nenašel jsem info o "AC distribution box" -viz obrázek- zda box snese TN-C.Nebo victron umí trvalé přetoky do AC-in? Kde už TN-C může být...
victron.png
victron.png (132.31 KiB) Zobrazeno 277 x
Díky za názory
Diablo1st
Příspěvky: 1520
Registrován: pon lis 01, 2021 7:41 pm
Bydliště: SR MY

Re: Victron Multiplus II - zapojení vodiče N a PE

Příspěvek od Diablo1st »

@Misa84: Môžeš troška preformulovať otázku? Ja som absolútne nepochopil, aký máš problém :roll:
Victron vie chodiť v TN-C úplne bez problémov. Pri systéme ESS treba síce použiť iný Grid Code než by mal byť, ale to je taký malý detail :D
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS
pibi
Příspěvky: 557
Registrován: ned led 01, 2023 6:17 pm
Lokalita: Východně od 3nce
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 14kWp
Kapacita baterie [kWh]: 28kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Victron Multiplus II - zapojení vodiče N a PE

Příspěvek od pibi »

misa84 píše: úte úno 06, 2024 8:23 pm Řeším zapojení victronu v starší zástavbě půl domu TN-C pul TN-S .Nenašel jsem info o "AC distribution box" -viz obrázek- zda box snese TN-C.Nebo victron umí trvalé přetoky do AC-in? Kde už TN-C může být...

Díky za názory
Pokud máš na mysli AC distribution block na obrázku, tak podle mě je to domovní rozvaděč, z něhož je část spotřeby napájena mimo střídač, typicky 3f zařízení při 1f střídači, nebo spotřebiče s vysokým odběrem, pokud máš slabý střídač. Zároveň je z něj napájen i střídač. Z výstupu AC out 1 jsou napájeny 1f spotřebiče, které chceš krmit z FVE a mít zálohované - u dostatečně dimenzované FVE typicky všechny 1f spotřebiče v domě.
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah LiFePO4 + 2xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
misa84
Příspěvky: 93
Registrován: úte říj 19, 2021 10:21 pm

Re: Victron Multiplus II - zapojení vodiče N a PE

Příspěvek od misa84 »

Jo ten obrázek je fakt nečitelnej, zkusim větší
Otázky:
Ad.1 Co je "AC distribution box" na obrázku?
Ad.2 Umí victron dělat trvale přetoky do svorkovnice označené AC-In?
Dík
victronII.png
pibi
Příspěvky: 557
Registrován: ned led 01, 2023 6:17 pm
Lokalita: Východně od 3nce
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 14kWp
Kapacita baterie [kWh]: 28kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Victron Multiplus II - zapojení vodiče N a PE

Příspěvek od pibi »

Střídači je úplně jedno, kam posílá výkon, jde jen o nastavení a zapnutí patřičných relé.
Snímek obrazovky 2024-02-07 054216.jpg
Snímek obrazovky 2024-02-07 054216.jpg (22.55 KiB) Zobrazeno 174 x
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah LiFePO4 + 2xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
ElektroEzs
Příspěvky: 1008
Registrován: stř zář 21, 2022 10:03 am
Lokalita: okolí Teplic
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5460
Kapacita baterie [kWh]: 14,4
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Victron Multiplus II - zapojení vodiče N a PE

Příspěvek od ElektroEzs »

Mam dva systemy s Multiplus 2, jeden v TN-S a druhy TN-C kde je N a PE spojeny a bez problemu.
1: JZ 5460 Wp Ja Solar, MPPT 250/100, Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + SmartShunt 500A

2: JZ 3600 Wp Canadian Solar, V 1800 Wp Canadian Solar, MPPT 150/70, MPPT 150/35, Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + BMV700
Diablo1st
Příspěvky: 1520
Registrován: pon lis 01, 2021 7:41 pm
Bydliště: SR MY

Re: Victron Multiplus II - zapojení vodiče N a PE

Příspěvek od Diablo1st »

misa84 píše: stř úno 07, 2024 5:36 am Otázky:
Ad.1 Co je "AC distribution box" na obrázku?
Ad.2 Umí victron dělat trvale přetoky do svorkovnice označené AC-In?
Dík
1. Domový rozvádzač
2. áno vie to aj v TN-C aj keď to nie je v súlade s Grid Code Europe, ale treba mať oficiálne pripojenie, lebo robí pretoky.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek