Zapojení voltronic KING 5kW do rozvádeče

Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
Joe
Příspěvky: 10
Registrován: pon srp 08, 2022 9:38 am

Zapojení voltronic KING 5kW do rozvádeče

Příspěvek od Joe »

Ahojte,

Prosím o radu zkušených techniku-elektrikářů . Snažil jsem prohledat cely fórum ale jednoznačnou odpověď jsem nenalezl.
Chystám se na zapojení střídače KING 5kW do domovního rozváděče.
Jedná se o novostavbu v rozváděči mám na vstupu v pořadí: hlavní jistič - přepěťová ochrana - Fí relátko.
V ideálnem stavu bych chtěl pohánět jednu celu fázu přes KINGa. Do budoucna možná vezmu dalšího KINGa na druhou fazi.
Reším teda kam mám správně zapojit L, N a zemnění.
- Fázu bych ideálně bral z výstupu Fička a přivedl bych je do KINGa, výstupní L z KINGa zpátky do rozváděče směrem k podružným jističům
- Zemnění vstup i výstup bych jenom paralelně připojil na zemnící svorku (má smysl vstup i výstup vést odděleně?)
- u Neutrálu jsem nejvíce zmaten. Odkud ho vzít a kam ho správně vracet? Můžu vzít vstupní N paralelně ze Neutrálové svorkovnici (za Fíčkem)? Kam vracím výstupní N-ko z Kinga? (údajně mají mýt okruhy napájené přes KINGa samostatnou N svorkovnici).Nemám problém najít N vodiče ze spotřebičů napájených vše mám očíslované netuším ale jak to mám nechat "oddelené" vuči zbývajícím N-ám. Jelikož současně v rozváděči jsou všechny N-a spojné přes Fí relátko do zemnící svorky.

Omlouvám se za možná banální otázky ale elektrikář nejsem a ostrov je pro mne zatím novinka, Dekují :yes:
cipis
Příspěvky: 4756
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: Zapojení voltronic KING 5kW do rozvádeče

Příspěvek od cipis »

Tak si toho nějakého elektrikáře sežeň :)
Rozhodně bych to nedával za proudový chránič a určitě bych to nedával na jednu fázi.
Naprostou klasiku, přepínač sítí, buď pojedeš 3f z DS anebo na tom přepínači proklemované všechny tři do jedné z měniče.
3f točivé stroje, pokud máš, tak vytáhnout před tím přepínačem.
Anebo, jak tu kolega trefně pojmenoval, natahat čtvrtou fázi z toho měniče a pak mít u každého žravého spotřebiče přepínač, buď síť nebo ta "4. fáze".
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 2 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
CARSPA aktuálně odpojené
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Uživatelský avatar
bublich
Příspěvky: 407
Registrován: sob črc 11, 2020 12:42 am

Re: Zapojení voltronic KING 5kW do rozvádeče

Příspěvek od bublich »

Pokud chcete skutečně 1F samostatně napájet Kingem tak -

Odpojte N a L příslušných okruhů té konkrétní fáze,PE ponechte tak jak jsou
Z výstupu Kinga vytvořte TNS síť s přizemněným PE
Můžete ale nemusíte použít přepínač sítí pro případ poruchy/údržby (obchvat toho Kinga)
Použijte vlastní 2P chránič (nebo více chráničů - světla,zásuvky) pro tyto okruhy za přepínačem sítí
Z chrániče(ů) budou napájeny jističe okruhů odpojených v bodě 1 (N okruhů zapojit na příslušný chránič(e).
Bylo by dobré a správné kdyby tato část byla v rozvaděči na samostatné DIN,ne různě napřeskáčku okruhy napájené z DS a Kinga.A patřičně označené jako zálohované.

Pokud jste jakémukoliv bodu nerozumněl,hledejte toho elektrikáře.
Joe
Příspěvky: 10
Registrován: pon srp 08, 2022 9:38 am

Re: Zapojení voltronic KING 5kW do rozvádeče

Příspěvek od Joe »

Pokud to teda chápu správně - KING má být umístnění před novým 2P chráničem se samostatným N :
- zpřed původní 4P chrániče se teda odpojí fáze která se zapojí do Lin Kinga (pro krmení bypassu)
- L out putuje přes 2P chránič do stávajících jističů
- Nout se napojí přes 2P chránič N lištu.
- Nin, PEin a PEout se napojí na PEN lištu
- případní přepínač sítí dle potřeby udělá natvrdo bypass mezi Lin+Lout a Nin+Nout

Je to OK dle obrázku?
Jinak ten nápad na spojení všech fáz znie zajímavě, místo podpory druhé fázi a za předpokladů spojení 2 KINGu paralelně. V dome totiž nemám žádné 3 fázové spotřebiče, jenom se bojím co udelá indukční deska - údajně to umí delat dost neplech...
Přílohy
IMG_3607[1].JPG
cipis
Příspěvky: 4756
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: Zapojení voltronic KING 5kW do rozvádeče

Příspěvek od cipis »

Kazda lepsi indukcni deska umi nastavit prikon, tj. zvladne jet i z jedne faze. Navic ty faze tam nejsou potreba posunute, ale pak je potreba zase dimenzovat privodni N.

Zapomen na to, ze odpojis jednu fazi a tu nahradis FV. Jestli to zapojil nekdo normalni, tak je vse pekne rozhazene, aby byly vytezovane vsechny tri faze. Tj. treba cast svetel mas na 1. fazi, cast na 2. fazi a treba treti cast na 3. fazi. Zasuvky podobne a zrave spotrebice urcite take.

Musis si spocitat/zmerit,co ti jak zere, co chces, aby jelo ze slunka, a pak to v tom rozvadeci prehazet podle toho, jaky budes mit vykon atd. Neco treba nechas nonstop, protoze to utahnou pres noc baterky, neco chces pripojit jen ve dne a neco jen, kdyz jsou prebytky.
Pokud zajistis, ze soubeh nebude nad tech 5/10 kW, tak ty faze vsechny proklemuj, tak jak se psalo. Bojler na vodu vytahni extra, at muzes vytezovat. Pokud mas doma nepoucitelbou obsluhu, co je schopna pect v troube, varit na desce, pustit pracku a mycku, tak hodne stesti :-D
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 2 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
CARSPA aktuálně odpojené
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Joe
Příspěvky: 10
Registrován: pon srp 08, 2022 9:38 am

Re: Zapojení voltronic KING 5kW do rozvádeče

Příspěvek od Joe »

cipis píše:Kazda lepsi indukcni deska umi nastavit prikon, tj. zvladne jet i z jedne faze. Navic ty faze tam nejsou potreba posunute, ale pak je potreba zase dimenzovat privodni N.

Zapomen na to, ze odpojis jednu fazi a tu nahradis FV. Jestli to zapojil nekdo normalni, tak je vse pekne rozhazene, aby byly vytezovane vsechny tri faze. Tj. treba cast svetel mas na 1. fazi, cast na 2. fazi a treba treti cast na 3. fazi. Zasuvky podobne a zrave spotrebice urcite take.

Musis si spocitat/zmerit,co ti jak zere, co chces, aby jelo ze slunka, a pak to v tom rozvadeci prehazet podle toho, jaky budes mit vykon atd. Neco treba nechas nonstop, protoze to utahnou pres noc baterky, neco chces pripojit jen ve dne a neco jen, kdyz jsou prebytky.
Pokud zajistis, ze soubeh nebude nad tech 5/10 kW, tak ty faze vsechny proklemuj, tak jak se psalo. Bojler na vodu vytahni extra, at muzes vytezovat. Pokud mas doma nepoucitelbou obsluhu, co je schopna pect v troube, varit na desce, pustit pracku a mycku, tak hodne stesti :-D
Spotrebiče (trvalé žrouty) mám už ted vice méne rozložene mezi 2 fázami totiž v současnosti běžím s prifázovanýma meničema SUN GWL2000. Akurát jelikož chci baterky je postupne předělávám a nechci kupovat zvlášt mppt. Nejvíc mi snad žere mikrovlnka /trouba /myčka. Vytápěni a TUV jede na 1F TČ (tam mám spotrebu nejvíc kolem 1800W). TČ beži jenom přes den a hlavne když svítí (ošetren pres Home assitant automatizaci a svetelne čídlo). Menší bazén taky přes automatizaci nahrívám když je dostačení osvit.

Co to zapojení dle obrázku? Muže to tak být?

Dikec
Uživatelský avatar
bublich
Příspěvky: 407
Registrován: sob črc 11, 2020 12:42 am

Re: Zapojení voltronic KING 5kW do rozvádeče

Příspěvek od bublich »

Nemáte to dobře.Na výstupu z kinga musíte propojit to co máte označené jako PE + N.Pokud to již king nedělá nějakým vnitřním relé.Jinak Vám nebude korektně fungovat chránič za kingem.Můžete to ověřit tak,že při běhu střídače musí být mezi výstupem ze střídače L a PEN na ŽZ můstku cca 230V.Před propojením zkusit žárovkou zda nepoteče proud.
Joe
Příspěvky: 10
Registrován: pon srp 08, 2022 9:38 am

Re: Zapojení voltronic KING 5kW do rozvádeče

Příspěvek od Joe »

bublich píše:Nemáte to dobře.Na výstupu z kinga musíte propojit to co máte označené jako PE + N.Pokud to již king nedělá nějakým vnitřním relé.Jinak Vám nebude korektně fungovat chránič za kingem.Můžete to ověřit tak,že při běhu střídače musí být mezi výstupem ze střídače L a PEN na ŽZ můstku cca 230V.Před propojením zkusit žárovkou zda nepoteče proud.
Dekuji
Již to skoro máme! Mám teda za běhu (bypass i běh z baterek) zkusit propojit pres žárovku Nout se PEN? Viz náčrt. A pokud nesvítí napojit natvrdo?
Níže citují z jiního vlákna:

Príspevek od youda
1)
Pokud jede v bypassu, tak propojí Lin-Lout a Nin-Nout. K zajištění správné funkce proudového chrániče se používá domovní propojení PE+N, které je někde před Axpertem, u elektroměru nebo v hlavním rozvaděči. Chrániče fungují.

2)
Pokud jede v battery mode, tak uvnitř měniče dojde (relátkem?) k vzájemnému propojení Nout a PE. Spoj PE+N je tak realizován uvnitř měniče, což je vlastně správně, neboť měnič je v tu chvíli generátor. Chrániče fungují.
Přílohy
FC9343AA-DDDF-408C-B5A1-D2EF98CA1BFA.jpeg
Uživatelský avatar
bublich
Příspěvky: 407
Registrován: sob črc 11, 2020 12:42 am

Re: Zapojení voltronic KING 5kW do rozvádeče

Příspěvek od bublich »

Ano.Žárovkou 12-24V nesmí žhnout.Ale pořád je ve hře,že to king propojuje kontaktem vnitřního relé.To je to měření co jsem psal.Neznám Kinga,ale vzhledem k dvojí konverzi bych si tipnul,že ne.Každopádně tím nic nezkazíte.
Bez toho spoje Vám vzniká na výstupu od země izolovaná síť ve které nefungují chrániče a platí zvláštní pravidla.

edit - nepřečetl jsem ty citace,pokud platí že tam ten releový propoj je nemusíte ho dělat,ale ověřte to tím měřením.Výstup L proti žlutozelenému můstku rozvaděče musí mít 230V.Pokud tam ten vnitřní propoj není nebude tam nic nebo nějaký nesmysl.Při chodu střídače.Ale pan Jouda bude mít pravdu.
Uživatelský avatar
Camel
Příspěvky: 153
Registrován: čtv čer 11, 2020 6:40 am
Bydliště: Kousek od Šumperka

Re: Zapojení voltronic KING 5kW do rozvádeče

Příspěvek od Camel »

Teď jsem během 14 dní zrpovozňoval dvě fve jedna s king II 5kW (vysokonapětový vstup 500V), a druhá s king 5kW (nízkonapětový vstup 145V). U obou je realizován propoj Nin Nout PEin PEout na jednu svorkovnici. A vše funguje jak má. Nabíječka ze sítě funguje a přepínaní na Bypass taky.
4020Wp: 1470Wp JV, 1560Wp JZ, 990Wp SZ
EPsolar 150VDC/40A 4415N XTRA + EPsolar 150VDC/50A 5415AN
EPever IPower Plus 5000W 48V
Axpert King (145V) 5000W 48V
7200Wh starší olovo + 4800Wh Li-ion
Uživatelský avatar
Majkl
Příspěvky: 432
Registrován: úte led 07, 2020 1:39 pm
Lokalita: SZ od Mělníka
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 20000
Kapacita baterie [kWh]: 44

Re: Zapojení voltronic KING 5kW do rozvádeče

Příspěvek od Majkl »

Já to mám zapojený stejně jak uvádí Camel a funguje to od začátku bez problému (ťuk, ťuk).
Jen mám dojem, že tohle zapojení způsobuje větší flicker při spínání zátěže, než když je to zapojený "tak jak má".
FV pole - 20kWp mono panelů (24ks AUO+42ks GWL)
MPPT a invertory - 3x PIP5048MK paralelně + EPever IPower Plus 5kW, 2x 60A MrPower
Baterie - 44kWh LiIon (10P15S 60Ah+1P15S 200Ah)
Řízení, vytěžování a vzdálené ovládání - LK3, na RPi běžící SolarAssistant, Home Assistant
https://mqtt.ats.pl/viewpanel/public/graph/9257/,
Pawel
Příspěvky: 831
Registrován: stř říj 02, 2013 8:57 am

Re: Zapojení voltronic KING 5kW do rozvádeče

Příspěvek od Pawel »

Zapojoval jsem vysokonapěťového a ten má tři svorky i na výstupu. Také jsem testoval ten WIFI modul co je uvnitř měniče, docela mě to zklamalo tou rychlostí a stálým načítáním a všeobecně dost nepřesné to platí i o samotném zobrazení na měniči z panelů to ukazuje takřka dvojnásobný proud než naměřím klešťovým měřákem. Kdyby někdo poradil nějakou kalibraci tak budu rád.
teonas
Příspěvky: 51
Registrován: stř led 15, 2020 10:34 am
Lokalita: okolí Třebíče
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5500
Kapacita baterie [kWh]: 10
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Zapojení voltronic KING 5kW do rozvádeče

Příspěvek od teonas »

K tomu bych měl ještě dotaz, jak řešíte přívod fáze do Kinga z hlediska chráničů? Pokud platí:
Camel píše: U obou je realizován propoj Nin Nout PEin PEout na jednu svorkovnici. A vše funguje jak má.
Tak pak nejde použít chránič na napájení Lin, protože tam vznikne opět v podstatě TN-C, a bude to muset být vývod z domovního rozvaděče, který je před chráničem (nebo z části bez chráničů). Jelikož je z hlediska možné poruchy u většiny zařízení dobré vždy použít proudové chrániče (rychlejší vypnutí a tedy menší tepelné účinky v případě nějakého propálení součástek na "zem"), tak bych jej chtěl mít také za chráničem. Je nějaké doporučené zapojení Axperta s chrániči na obou stranách (Lin i Lout)?
Děkuji
Fabca
Příspěvky: 26
Registrován: sob úno 12, 2022 9:42 am

Re: Zapojení voltronic KING 5kW do rozvádeče

Příspěvek od Fabca »

cipis píše:Tak si toho nějakého elektrikáře sežeň :)
Rozhodně bych to nedával za proudový chránič a určitě bych to nedával na jednu fázi.
Naprostou klasiku, přepínač sítí, buď pojedeš 3f z DS anebo na tom přepínači proklemované všechny tři do jedné z měniče.
3f točivé stroje, pokud máš, tak vytáhnout před tím přepínačem.
Anebo, jak tu kolega trefně pojmenoval, natahat čtvrtou fázi z toho měniče a pak mít u každého žravého spotřebiče přepínač, buď síť nebo ta "4. fáze".
Proč bys to nedával na jednu fázi? Právě proto jsem si i já vybral toho kinga, že prostě pojede ta fáze z FVE, případně si docucne z baterek nebo ze sítě a když bude ještě větší odběr tak to přepne na bypass. Taky chci mít připojený 3P, kdy jedna fáze bude "trvale" připojena přes Kinga
Uživatelský avatar
Camel
Příspěvky: 153
Registrován: čtv čer 11, 2020 6:40 am
Bydliště: Kousek od Šumperka

Re: Zapojení voltronic KING 5kW do rozvádeče

Příspěvek od Camel »

teonas píše:K tomu bych měl ještě dotaz, jak řešíte přívod fáze do Kinga z hlediska chráničů? Pokud platí:
Camel píše: U obou je realizován propoj Nin Nout PEin PEout na jednu svorkovnici. A vše funguje jak má.
Tak pak nejde použít chránič na napájení Lin, protože tam vznikne opět v podstatě TN-C, a bude to muset být vývod z domovního rozvaděče, který je před chráničem (nebo z části bez chráničů). Jelikož je z hlediska možné poruchy u většiny zařízení dobré vždy použít proudové chrániče (rychlejší vypnutí a tedy menší tepelné účinky v případě nějakého propálení součástek na "zem"), tak bych jej chtěl mít také za chráničem. Je nějaké doporučené zapojení Axperta s chrániči na obou stranách (Lin i Lout)?
Děkuji

Osobně jsem zapojoval kinga v soustavě TNC staré rozvody bez chráničů. Ale druhou fve s kingem jsem instaloval už do nových rozvodů s chrániči. U staré je to jasné chraniče tam prostě nejsou. U nových rozvodů jsou chrániče realizovány až za měničem do jednotlivých okruhů. Před měničem chránič není. Nejsem si jistý, ale někde se to tu řešilo že chránič před měničem znamenají jen problémy navíc. Myslím, že pak docházelo k nějákému vypadávání chraniče při přepínaní z na bypass nebo tak něco.. :)
4020Wp: 1470Wp JV, 1560Wp JZ, 990Wp SZ
EPsolar 150VDC/40A 4415N XTRA + EPsolar 150VDC/50A 5415AN
EPever IPower Plus 5000W 48V
Axpert King (145V) 5000W 48V
7200Wh starší olovo + 4800Wh Li-ion
cipis
Příspěvky: 4756
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: Zapojení voltronic KING 5kW do rozvádeče

Příspěvek od cipis »

Proudový chránič se dává před to, u čeho má fungovat ochrana, tj. u uživatelsky připojitelných/odpojitelných zařízení atd. Na měnič, který se pevně zadrátuje, není třeba dávat. Stejně tak (nevím ale, jak je to aktuálně dle momentálně platných norem) se nedával na zařízení, u které by jeho výpadek mohl způsobit problém. Tj. třeba chladnička.

Co se týče té jedné fáze, no psal jsem to tam, pokud nemáš na té konkrétní fázi vše, co chceš živit z FV, tak je to k prdu. Bude svítit, baterky nabité, no a spotřebič na jiné fázi pojede ze sítě, byť by bylo energie vlastní habaděj.
A když už si to nastrkáš vše na jednu fázi, tak postrádá, krom točících se strojů, smysl mít 3f vůbec.

Proto se řeší přepínače, protože když bude zima a tma, tak pojedeš s pračkou na jedné fázi, s myčkou na druhé fázi a bojlerem na třetí fázi, mikrovlnka, trouba, indukce, prostě vše máš rovnoměrně rozházené.

Holt to bude jak ve scifi filmu, jak tam jsou hlášky "přesměrovávám energii do zadních štítů", tak budeš přetahovat prodlužku od jednoho zařízení k druhému :D

Proto by měla být před tím rozvaha, co vlastně z toho chceš krmit, mít zjištěno, co žere nejvíc konstantně, co se zapíná jen občas a není potřeba to zapínat hned atd.
Dojde nakonec na odložené starty spotřebičů a hlavně, a to je zásadní, totální změna v fungování domácnosti. Žádná myčka přes noc, žádná pračka až odpoledne, ale hezky už od toho poledne, aby doprala na příchod někoho, kdo to pověsí, ale aby to bylo ještě za světla. Stejně tak je potřeba vypnout dohřívání bojleru ze sítě v noci, tj. ráno nemusí být zrovna moc teplé vody apodobně.

Vrazit FV jen na jednu fázi bez optimalizace spotřeby je jen ekonomický nesmysl a ani žádná soběstačnost.
Fabca píše:
cipis píše:Tak si toho nějakého elektrikáře sežeň :)
Rozhodně bych to nedával za proudový chránič a určitě bych to nedával na jednu fázi.
Naprostou klasiku, přepínač sítí, buď pojedeš 3f z DS anebo na tom přepínači proklemované všechny tři do jedné z měniče.
3f točivé stroje, pokud máš, tak vytáhnout před tím přepínačem.
Anebo, jak tu kolega trefně pojmenoval, natahat čtvrtou fázi z toho měniče a pak mít u každého žravého spotřebiče přepínač, buď síť nebo ta "4. fáze".
Proč bys to nedával na jednu fázi? Právě proto jsem si i já vybral toho kinga, že prostě pojede ta fáze z FVE, případně si docucne z baterek nebo ze sítě a když bude ještě větší odběr tak to přepne na bypass. Taky chci mít připojený 3P, kdy jedna fáze bude "trvale" připojena přes Kinga
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 2 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
CARSPA aktuálně odpojené
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Uživatelský avatar
bublich
Příspěvky: 407
Registrován: sob črc 11, 2020 12:42 am

Re: Zapojení voltronic KING 5kW do rozvádeče

Příspěvek od bublich »

Zapojte ho před chránič,který máte v rozvaděči.Jinak při odběru a patrně již při startu měniče by Vám ten chránič vybavoval.Zapojte ho na samostatně jištěný vývod napevno prostřednictvím krabice.
Na tu fázi co bude napájet si dejte spotřebiče co Vám nejvíce ušetří (vyhovují i z hlediska zálohování - FV má kupodivu i tuto funkci) a jedou stále (u mne např. poč.síť,kamerový system,lednice,bojler apod.).Podle bodu 1 co jsem Vám psal výše,nemusíte (navíc je to nebezpečné)zachovávat rozložení jističů jak to teď máte v rozvaděči.Nejlépe dát vše zálohované na samostatnou DIN.
cipis
Příspěvky: 4756
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: Zapojení voltronic KING 5kW do rozvádeče

Příspěvek od cipis »

Jinými slovy "čtvrtá" fáze :)
Proto to chce to měření, protože je celkem možné, že mu to vyjde, že mu bude 5 kW stačit na všechno, co běžně zaráz používá, samozřejmě bojler přes proudové relé (se vypne, když bude odběr víc jak třeba 3 kW), případně další spotřebiče. Místo toho manuálního přepínání.
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 2 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
CARSPA aktuálně odpojené
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
ACDC
Příspěvky: 500
Registrován: pon kvě 09, 2022 8:31 am
Lokalita: Litomyšlsko
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 4000
Kapacita baterie [kWh]: 14,4

Re: Zapojení voltronic KING 5kW do rozvádeče

Příspěvek od ACDC »

Nevím, co pořád máte s těmi chrániči, obzvlášť s nějakým centrálním, což koneckonců odporuje dnešním předpisům. Každý obvod musí mít svůj chránič, hlavně na světla třeba neexistuje jeden chránič. Na druhou stranu žili jsme bez chráničů desítky let s podivnými konstrukcemi. A chránič vás dokáže taky zpráskat:-)
4,0kW teoreticky, RESACS, Pb-C 14,4kW
Teorie=vše víme ale nic nefunguje
Praxe=vše funguje a nevíme proč
Teorie spojena s praxí=nic nefunguje a nikdo neví proč

Neměl jsem dotaci na vůbec nic.
Jsem pitomec, ale mám čisté svědomí.
Neo
Příspěvky: 264
Registrován: pát kvě 27, 2022 8:40 pm
Bydliště: naplavenina u OL.

Re: Zapojení voltronic KING 5kW do rozvádeče

Příspěvek od Neo »

ACDC píše:Nevím, co pořád máte s těmi chrániči, obzvlášť s nějakým centrálním, což koneckonců odporuje dnešním předpisům. Každý obvod musí mít svůj chránič, hlavně na světla třeba neexistuje jeden chránič. Na druhou stranu žili jsme bez chráničů desítky let s podivnými konstrukcemi. A chránič vás dokáže taky zpráskat:-)
Proudový hránič je jen doplňková ochrana :) Norma doporučuje, nenařizuje :)
++

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek