Automatický přepínač

Bezpečné přepnutí ze sítě na ostrov a zpět, schémata, tipy, rady, návody
skybor
Příspěvky: 513
Registrován: pon dub 24, 2023 8:47 am
Lokalita: Lašská brána Beskyd
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 2700
Kapacita baterie [kWh]: 2,4

Re: Automatický přepínač

Příspěvek od skybor »

cipis píše: úte led 30, 2024 4:30 pm Bojler se da pripadne poresit druhou nebo dvojitou spiralou, vyjde to nasobne levneji nez stykacomat. A pokud je v nem druha jimka, pro dalsi teleso, tak uz vubec bych nad tim nepremyslel. Az nam zdechne nekdy na baraku bojler 125, tak ho pak za takovy vymenim, misto dvojite spiraly.
Bohužel neřešitelné u našeho "chytrého" dvojnádržového bojleru Ariston :( Stykačomat je již doma (dobrá koupě na bazoši). Jen ho zapojit.
SkyFVE 2,7 kWp (ve výstavbě) na výzkumné "chytré" chatě. 2x MPPT EASun 6048 60A, olovo 24V 100 Ah, SkyPowerBox HF 2430 (Axpert VM 3K), Green Cell INV17 500W + Siemens Logo! + RPi (Node-RED, Remote-RED, InfluxDB, Grafana)
eman
Příspěvky: 758
Registrován: pát srp 31, 2012 9:20 pm
Lokalita: Praha
Systémové napětí: 48V
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Automatický přepínač

Příspěvek od eman »

Přesně takto jsem to řešil já. Pro 5ti členou rodinu byla 125l málo, zvlášť když máte doma puberťáky. Koupil jsem OKC 300 NTR/HP. Dole je převinuté 3kW suché těleso pro FVE, uprostřed 4,5kW připojená na DS pro nouzový dohřev přes automatizaci. Paradox je, že ohřev těch 300 litrů nás vychází levněji, než ta malá 125. Ta musela být dohřívána neustále a hlavně mám dojem, že ty nástěnné bojlery mají děsivé ztráty.
fiha
Příspěvky: 18
Registrován: pon dub 03, 2023 2:51 pm

Re: Automatický přepínač

Příspěvek od fiha »

ATa.jpg
20240201_111731[1].jpg
20240201_105216[1].jpg
Tak mi to nedalo a tu čínu rozebral.Chtěl jsem vědět jestli jsou mikrospínače na straně DC nebo AC.Mám je na AC.Ale příjde mi,že tam mám moc elektroniky.Alespoň podle foto co jsem našel na internetu.
Alfonz
Příspěvky: 55
Registrován: čtv bře 17, 2022 1:14 pm
Lokalita: SK - Myjava, ČR -Sulice
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 1880
Kapacita baterie [kWh]: 7,1

Re: Automatický přepínač

Příspěvek od Alfonz »

Pôvodne som používal prepínač sietí ako tu má na foto fiha, spravil asi 100 prepnutí a do dnes funguje bez problémov. Nevošiel ale do klasického rozvadzača a preto som ho vymenil za tento: https://www.geya.net/product/g2r-63-ii- ... er-switch/
Vojde bez problémov do rozvadzača, prepínanie je neporovnateľne tichšie, čo je pre mňa dosť podstatné keďže prepína prakticky každý deň. Ale zase sa nedá ovládať externe, čo mne ale nevadí, vypne menič a prepínač spadne na DS.
1,88kWp, Victron 150/45, epsolar 3215BN, Lifepo4 8s 280Ah,JK BMS B2A8S20P, Victron smart shunt, victron phoenix smart 24/3000, rpi3b+ venus OS
Soban
Příspěvky: 3192
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Automatický přepínač

Příspěvek od Soban »

Vleze se do rozvaděče, ale musíš tu lištu dát na dno, nesmí být na sloupečkách, normálním jističům to nevadí netrčí pak tak moc ven.... :-)
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
kodl69
Příspěvky: 7344
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Automatický přepínač

Příspěvek od kodl69 »

ten přepínač geya ve 4p verzi jsem si zkusmo objednal, mám dělat nějakej FV ohřev se dvěma sitonama, tak uvidím, jak to pojede...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2565
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Automatický přepínač

Příspěvek od tomas »

Já ten GEYA G2R rozebral, zde jsou fotky střev:
https://solarforum.cz/viewtopic.php?p=29413#p29413
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
kodl69
Příspěvky: 7344
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Automatický přepínač

Příspěvek od kodl69 »

Tak tohle mě strach nedovolí použít. No co už, je to objednaný...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Franta2776
Příspěvky: 2168
Registrován: pon úno 01, 2021 4:00 pm

Re: Automatický přepínač

Příspěvek od Franta2776 »

Pánové mě se silový kontakt vyhřál při cca 20A a je na 63A.
Z 6ks mi po cca 2 letech fungují 3, zbytek šrot
Největší mrdka co jsem na Ali koupil.Ani bych to nemontovat.
18190Wp=13500Wp jihovýchod 27x500Wp, 4690Wpjihozápad Leapton 14x335Wp, cca 8000W 90ks vakuové trubice jihozápad, baterie štítkových 73kWh(Lifepo4 17Sx260Ah, trakční gel štítkových 1230Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Mppt Easun 6048
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
ElektroEzs
Příspěvky: 1008
Registrován: stř zář 21, 2022 10:03 am
Lokalita: okolí Teplic
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5460
Kapacita baterie [kWh]: 14,4
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Automatický přepínač

Příspěvek od ElektroEzs »

Ja mam od GEAY stykace na vytezovani spinaji dost casto asi je radsi otevru a kouknu jak jsou na tom.
1: JZ 5460 Wp Ja Solar, MPPT 250/100, Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + SmartShunt 500A

2: JZ 3600 Wp Canadian Solar, V 1800 Wp Canadian Solar, MPPT 150/70, MPPT 150/35, Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + BMV700
rva
Příspěvky: 3413
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Automatický přepínač

Příspěvek od rva »

I k takovým věcem se hodí termokamera. Když něco, tak narazím na špatně dotažený kontakt ve svorce.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
mpro
Příspěvky: 41
Registrován: úte kvě 31, 2016 2:11 pm
Lokalita: Jižní morava
Výkon panelů [Wp]: 1000/nové 4100
Kapacita baterie [kWh]: 3
Bydliště: Brno

Re: Automatický přepínač

Příspěvek od mpro »

Tak ty fotky GEYA G2R mě děsí, jak kratký vzdálenosti od sebe jsou DS a menič. Natáhnutí oblouku je pak otázkou náhody a jakmile se začne opalovat kontakt přěskočí do měniče ! Fuj! Má to ten TOMZx.... lepší, tj je tam daleko delší vzdálenost? Z tech fotek co tu jsou to nevidím. Nemá nekdo detail vzdálenosti kontatků od sebe ? Díky
Ostrov: EASUN IGrid VX IV 5.6kW @48V(zatím 2kWh) + 10 x 410Wp
předchozí MUST PV18-2K HM,3KVA/2.4KW, 24V, 40A MPPT; 4x255Wp Benq panely, olovo 24V 170Ah
skybor
Příspěvky: 513
Registrován: pon dub 24, 2023 8:47 am
Lokalita: Lašská brána Beskyd
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 2700
Kapacita baterie [kWh]: 2,4

Re: Automatický přepínač

Příspěvek od skybor »

Čím dál víc mne ujišťujete, že má volba, řešit vše manuálním přepínáním, byla správná ;)
SkyFVE 2,7 kWp (ve výstavbě) na výzkumné "chytré" chatě. 2x MPPT EASun 6048 60A, olovo 24V 100 Ah, SkyPowerBox HF 2430 (Axpert VM 3K), Green Cell INV17 500W + Siemens Logo! + RPi (Node-RED, Remote-RED, InfluxDB, Grafana)
jova
Příspěvky: 170
Registrován: ned črc 10, 2016 10:39 pm
Lokalita: Táborsko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: cca 15kWp
Kapacita baterie [kWh]: 24kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Automatický přepínač

Příspěvek od jova »

mpro píše: úte úno 06, 2024 9:35 am Tak ty fotky GEYA G2R mě děsí, jak kratký vzdálenosti od sebe jsou DS a menič. Natáhnutí oblouku je pak otázkou náhody a jakmile se začne opalovat kontakt přěskočí do měniče ! Fuj! Má to ten TOMZx.... lepší, tj je tam daleko delší vzdálenost? Z tech fotek co tu jsou to nevidím. Nemá nekdo detail vzdálenosti kontatků od sebe ? Díky
Neměřil jsem to, ale bude to určitě přes 2cm. Ostatně mrkni na video:
Uživatelský avatar
abrams
Příspěvky: 2772
Registrován: ned črc 17, 2011 12:19 pm
Lokalita: Brno
Bydliště: Brno

Re: Automatický přepínač

Příspěvek od abrams »

Zdravím ,
fiha píše: pát úno 02, 2024 4:42 pm ATa.jpg20240201_111731[1].jpg20240201_105216[1].jpgTak mi to nedalo a tu čínu rozebral.Chtěl jsem vědět jestli jsou mikrospínače na straně DC nebo AC.Mám je na AC.Ale příjde mi,že tam mám moc elektroniky.Alespoň podle foto co jsem našel na internetu.
Extra plošňák je cca 5sekund zpožďovák přepnutí na FVE stranu - to aby se měnič rozkoukal a stabilizoval než dostane plný záběr .
Větší poroblém u tohoto modelu je potřeba DS AC k přepnutí na FVE stranu -> bez DS AC nepřepne :roll: .
Problém silových kontaktů je jejich konstrukce - ploché měděné destičky . To není dobře .

Oba nedostatky jsem vyřešil a popsal zde : úprava ATS Tomzn

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek