Monitoring BMS JBD přes Home Assistant

Automatizace, řízení, měření, logování a programování s využitím platformy Arduino.
Uživatelský avatar
TomHC
Příspěvky: 1277
Registrován: pát lis 11, 2022 8:14 am
Lokalita: Hlohovec, SR
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: 14
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Hlohovec, SR

Re: Monitoring BMS JBD přes Home Assistant

Příspěvek od TomHC »

Tak som dnes odskúšal plánovaný FVE-MON na ESP32. Meraním (plus foto vnútorností od Sobana) som zistil, že MUST PV1800 má izolovaný RS-485 (a zrejme aj CANBUS), takže som mohol prepojiť mínus póly z UART BMS a RS-485 z MUSTu. Všetko parádne funguje, len budem musieť poprepisovať všetky automatizácie, templaty a dashboardy v Home assistantovi :( Plus sa mi zmenia MQTT topicy, takže "prídem" aj o všetky dáta ktoré som za rok zhromaždil.
Přílohy
20231206_145145.jpg
20231206_145136.jpg
MUST PV1800 VHM 48V 5.5kW, 5.52kWp (12x TPL mono 460W, 2S2P východ, 2S4P juh), 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh) BMS JBD-AP21S001-L21S-200A-B, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome
kodl69
Příspěvky: 7403
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Monitoring BMS JBD přes Home Assistant

Příspěvek od kodl69 »

Řeším problém s připojením k JBD BMS - nějak mi vypadává BT komunikace, tak chci připojit UART, ale na konektoru nějak není zem, a nikde k tomu nemůžu nic najít, ani výrobce nic nepíše. viz foto:
IMG_20240324_095919.jpg
IMG_20240324_095911.jpg
osazenej konektor má označený piny RXD a TXD, neosazenej vedle A/H, B/L tj není tam ani RS485 ani CAN...
Je to ta verze s relátkem od mivvy energy.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Soban
Příspěvky: 3464
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Monitoring BMS JBD přes Home Assistant

Příspěvek od Soban »

Většinou se musí odpojit BT modul a použít konektor od BT.

Ty ostatní většinou nejsou zapojené.
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
Uživatelský avatar
TomHC
Příspěvky: 1277
Registrován: pát lis 11, 2022 8:14 am
Lokalita: Hlohovec, SR
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: 14
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Hlohovec, SR

Re: Monitoring BMS JBD přes Home Assistant

Příspěvek od TomHC »

Tiež to mám pripojené cez BT konektor.
MUST PV1800 VHM 48V 5.5kW, 5.52kWp (12x TPL mono 460W, 2S2P východ, 2S4P juh), 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh) BMS JBD-AP21S001-L21S-200A-B, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome
kodl69
Příspěvky: 7403
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Monitoring BMS JBD přes Home Assistant

Příspěvek od kodl69 »

to se mi moc nechce, protože přes Cerbo v té BMS nic nenastavím, když bych náhodou potřeboval. Takže tohle nikdo nepoužívá? výrobce to má označený jako UART2, jenom mi chybí GND, což předpokládám, že bude všechno, co je spojený s rozlitou mědí, třeba - pol prvního článku.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Uživatelský avatar
TomHC
Příspěvky: 1277
Registrován: pát lis 11, 2022 8:14 am
Lokalita: Hlohovec, SR
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: 14
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Hlohovec, SR

Re: Monitoring BMS JBD přes Home Assistant

Příspěvek od TomHC »

kodl69 píše: pon bře 25, 2024 8:20 am jenom mi chybí GND, což předpokládám, že bude všechno, co je spojený s rozlitou mědí, třeba - pol prvního článku.
Na 99.9% áno, stačí ak zmeriaš napätie medzi B- a RX/TX.
MUST PV1800 VHM 48V 5.5kW, 5.52kWp (12x TPL mono 460W, 2S2P východ, 2S4P juh), 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh) BMS JBD-AP21S001-L21S-200A-B, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome
glottis
Příspěvky: 2066
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Re: Monitoring BMS JBD přes Home Assistant

Příspěvek od glottis »

Ja to mival zapojene paralelne k BT modulu. Vetsinou to fungovalo. Obcas drhla pak BT komunikace a musel jsem na chvilku treba vypnout vycitani dat po kabelu
cipis
Příspěvky: 4357
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: Monitoring BMS JBD přes Home Assistant

Příspěvek od cipis »

Tu zem nepotrebujes.
Navic, pokud nemas galvanicky oddeleny prevodnik, tak to ani neni zadouci, protoze v pripade odpojeni bmsky tim drateckem potece vsechno.
Mam u obou BMS pouzite dve rozhranni, v jednom pripade 2x uart a ve druhem uart a rs485. Uarty mam pres serial/usb do rpi,na tom druhem interfacu jsou displeje (jeden 485, druhy uart).
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 2 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
CARSPA aktuálně odpojené
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek