Zdravím,
možná trochu nováčkovský dotaz.
mám hybridní FVE, 5.8 kWp a baterii 10kWh. V pěkné dny vyrobím o 20kWh víc než potřebuji a řeším co s tím.
Mám napojený Solar Assiatant a data z něj přenáším na HomeAssistant. Z něj jsem schopen spínat několik zdrojů:
- wall box EV auta - bere si 2000 - 4000 W a má 18kWh baterii
- nabíječky velkých baterek pro sekačku apod. (bere si 200W, má kapacitu)
- minery na kryptoměny (1500 W každej)
- v blízké budoucnosti spirálu pro teplou vodu (bohužel mysím měnit bojler)
- ....
Obecně tedy X zdrojů s různým výkonem a prioritou.
Problém je jak tohle zprioritizovat. Pochopitelně chci aby se každý den dobila baterie, ale to mohu udělat tak že si bere pár hodin plný výkon (1500W) a nebo trojnásobně dlouhou dobu 500W a vedle ní jede něco jiného. Taktéž nemám úplné informace - třeba u auta nemám data o stavu baterie. Takže můžu akorát pustit wallbox a přečíst si po nějaké době, zda si bere výkon nebo nebere. Atd.
Můj dotaz zní - neřešil jste někdo něco podobného? Není na to nějaký modul do HomeAssiatnta, který tohle zkouší dělat?
V optimální světě něco co si ještě dotáhne třeba předpoěď počasí a dokáže se rohodovat podle toho zda má být odpoledne jasno nebo pršet.
Zatím jsem našel toto - https://emhass.readthedocs.io/en/latest/intro.html
Nicméně to vypadá, že nepracuje s reálnými daty o odběru, ale s forecastem. Tedy to nezvládne složitější situace typu:
Hodně svítí, spustil jsem wallbox, ale neodebírá, takže je auto asi nabité (nebo venku). Vypadá, že bude svítit do večera, takže mohu baterku nabíjet pomaleji a spustit těžby krypta.