Pylontech Force H2 - rozšíření kapacity, chyba

Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.
orionhd
Příspěvky: 3
Registrován: čtv úno 10, 2022 3:01 pm

Pylontech Force H2 - rozšíření kapacity, chyba

Příspěvek od orionhd »

Dobrý den,

jsem tu nový, FVE mám 3 dny a potřeboval bych poradit.
Firma mi nainstalovala FVE 9,56 kWp + Pylontech Force H2 14,2 KWh a právě s tou baterií mám problém.

Když to firma celé nainstalovala a spustila, tak v předávacím protokolu jsem si všiml chyby - nainstalovali jen 3 moduly baterie, tedy 10,5 kWh, stala se chyba, to je OK, nechali FVE běžet a zbylý modul přivezli druhý den, přidali ho tam, zapojili, spustili a odjeli. Já jsem z práce pozoroval, že se FVE chová nekorektně, tedy že výkon kopíroval domácí spotřebu a do baterie nic nešlo, nebo jen pár desítek W. Volal jsem tedy firmě, že se elektrárna nechová standardně, popsal jsem stav.
Oni zavolali na Pylontech a prý jim řekli, že je to tím, že původní 3 moduly se vybily na 10 % (pravda) a ten 4. byl nabitý z výroby na 40 %, takže teď má každý modul jiné napětí a BMS omezila nabíjecí proud a prý se to za pár dní samo srovná.

V návodu jsem četl, že když se připojuje další modul, měly by být všechny nabité na 100 %.
Zajímá mě, zda si s tím BMS opravdu poradí a zda to nemůže mít na baterie nějaký negativní vliv, co se týče dlouhodobé životnosti? Nedokázal jsem tento problém nikde dohledat a to ani v angličtině.
Koukal jsem se do aplikace PV Master, kde je v alarmech od toho zapojení 4. modulu už 63 chyb - vše s chybovým kódem 0 nebo 1, výstraha BMS, popis chyby Přepětí 1 nabíjení.


Pokud se s tím někdo setkal, tak budu rád, pokud bude svoji zkušenost sdílet.
Děkuji.
bereda20
Příspěvky: 130
Registrován: úte led 25, 2022 4:19 pm
Lokalita: Klatovy
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 6300
Kapacita baterie [kWh]: 15

Re: Pylontech Force H2 - rozšíření kapacity, chyba

Příspěvek od bereda20 »

Nemám Pylontech, ale pokud se to takhle chová a je pravda co tvrdí dodavatel, tak bych tu novou baterii odpojil od komunikace, případně i od silovky a nechal je nabít.
FRSO
Příspěvky: 2307
Registrován: ned srp 14, 2011 10:13 pm
Lokalita: poblíž Hodonína
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 7200
Kapacita baterie [kWh]: 9

Re: Pylontech Force H2 - rozšíření kapacity, chyba

Příspěvek od FRSO »

orionhd píše:Dobrý den,

jsem tu nový, FVE mám 3 dny a potřeboval bych poradit.
Firma mi nainstalovala FVE 9,56 kWp + Pylontech Force H2 14,2 KWh a právě s tou baterií mám problém.

Když to firma celé nainstalovala a spustila, tak v předávacím protokolu jsem si všiml chyby - nainstalovali jen 3 moduly baterie, tedy 10,5 kWh, stala se chyba, to je OK, nechali FVE běžet a zbylý modul přivezli druhý den, přidali ho tam, zapojili, spustili a odjeli. Já jsem z práce pozoroval, že se FVE chová nekorektně, tedy že výkon kopíroval domácí spotřebu a do baterie nic nešlo, nebo jen pár desítek W. Volal jsem tedy firmě, že se elektrárna nechová standardně, popsal jsem stav.
Oni zavolali na Pylontech a prý jim řekli, že je to tím, že původní 3 moduly se vybily na 10 % (pravda) a ten 4. byl nabitý z výroby na 40 %, takže teď má každý modul jiné napětí a BMS omezila nabíjecí proud a prý se to za pár dní samo srovná.

V návodu jsem četl, že když se připojuje další modul, měly by být všechny nabité na 100 %.
Zajímá mě, zda si s tím BMS opravdu poradí a zda to nemůže mít na baterie nějaký negativní vliv, co se týče dlouhodobé životnosti? Nedokázal jsem tento problém nikde dohledat a to ani v angličtině.
Koukal jsem se do aplikace PV Master, kde je v alarmech od toho zapojení 4. modulu už 63 chyb - vše s chybovým kódem 0 nebo 1, výstraha BMS, popis chyby Přepětí 1 nabíjení.


Pokud se s tím někdo setkal, tak budu rád, pokud bude svoji zkušenost sdílet.
Děkuji.
Pokud to máš na dotaci, tak si nečetl podmínky zdejšího fóra, rady požaduj od firmy co ti to dělala.
5,4 kWp JJZ 4deg,1,8kWp JV 24deg, do 13.8.2022 bylo 3,6 kWp, MPII 5k, Victron MPPT 250/85-TR, aku 9,45 kWh Lion 15S, BMS 200A, Smart Shunt 500A.
k 28.3.2024 8500kWh
Uživatelský avatar
Brbla
Příspěvky: 258
Registrován: čtv srp 08, 2019 3:44 pm

Re: Pylontech Force H2 - rozšíření kapacity, chyba

Příspěvek od Brbla »

BMS si s tím poradí, ale bude to trvat dlouho. Jestli byl rozdíl 30%, tak to je opravdu hodně. V tendle okamžik bych to tak nechal, baterkám to neublíží.
Uživatelský avatar
mgx
Příspěvky: 485
Registrován: stř dub 15, 2015 1:14 pm
Bydliště: Tatranska Lomnica

Re: Pylontech Force H2 - rozšíření kapacity, chyba

Příspěvek od mgx »

Toto je casta chyba pri pridavani blokov, musia mat na chlp rovnake SOC, aby sa zrovnali. Ak pridas do multibloku ktory ma SOC 20% blok ktory ma 80%, tak sa podla mojich testov s tym BMSka nezrovna.

Postup opravy je jednoduchy: vypnes MPPT, vypnes menic(e), zhodis baterku. Baterku rozpojis tak, ze budes mat pripojene silovo aj cez BMS len 3 bloky, posledny zostane nepripojeny (BMS,silovo).
Zapnes 3 bloky baterky, zapnes menic, zapnes MPPT. 3 bloky nabijes na nejaku uroven SOC (povedzme 90%) kludne cez grid, aby to netrvalo tyzden. Potom zastavis MPPT, zastavis menic, vypnes baterku. K menicu pripojis ten posledny nevybalancovany blok (BMS, silovo), 3 nabite na 90% nechas tak. Zapnes baterku, menic, MPPT, nabijes na 90%. Potom vypnes MPPT, menic, baterku

Prepojis vsetky 4 bloky len prepojovacimi kablami a BMS kablami (to mozno ani nie je nutne), zapnes baterku. Menic ani MPPT nezapinas a nechas bloky vnutorne zrovnat. Trva to par hodin, robim to cez noc. Poznas to tak, ze niektore bloky svietia a ine blikaju (konzument/producent).Koncis ked aspon hodinu vsetko svieti rovnako. Baterky musia byt pri tom v stave ON.

Procesom som presiel v januari, ked som k 4 starsim pylonom pridaval 4 dalsie bloky.
danidani
Příspěvky: 26
Registrován: úte bře 16, 2021 3:23 pm

Re: Pylontech Force H2 - rozšíření kapacity, chyba

Příspěvek od danidani »

Jen pozor, že tohle je Force H2, myslím, že k BMS nemůžeš připojit jen jeden blok.

Řešil jsem úplně stejnou situaci týden zpět. Dva bloky měly při přidání dalšího SOC 20 %, ten třetí nabitý od výrobce (tuším lehce přes 40 %). Celá sestava se nabila nějakým standardním proudem na 41 %, pak to začalo balancovat proudem 1 A. Po asi třech dnech dobíjení z gridu to dolezlo na SOC 89 % a víc už nic. Došla mi trpělivost, odpojil jsem nový blok, zbytek dobil do 100 %, pak připojil nový blok a celá sestava ukazovala 100 %. Od té doby to funguje bez problémů při vybíjení i nabíjení (tj. nabíjení 18 A do 90 %, pak snížení na 7 A a cca kolem 96-97 % postupně balancování 1 A). Celou dobu jsem to standardně nabíjel s připojenými silovými kabely i komunikačním kabelem.
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2578
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Pylontech Force H2 - rozšíření kapacity, chyba

Příspěvek od tomas »

Nové akumulační moduly se prodávají nabité, nelze je připojovat k vybitým. BMS si s tím poradí, ale bude to trvat hodně dlouho. Před přidáním dalších modulů je nutné ty stavící nabít. Doporučuji ten nový modul odpojit a ty původní nabít a potom tam zase zapojit ten odpojený.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
JirkaFM
Příspěvky: 44
Registrován: stř led 05, 2022 9:12 am

Re: Pylontech Force H2 - rozšíření kapacity, chyba

Příspěvek od JirkaFM »

tomas píše:Nové akumulační moduly se prodávají nabité, nelze je připojovat k vybitým. BMS si s tím poradí, ale bude to trvat hodně dlouho. Před přidáním dalších modulů je nutné ty stavící nabít. Doporučuji ten nový modul odpojit a ty původní nabít a potom tam zase zapojit ten odpojený.
Já měl počáteční stav baterií na 38%. I další udávají kolem 40%. Tak si myslím že optimum na srovnání nových a použitých bude to nabití kolem 40%.
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2578
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Pylontech Force H2 - rozšíření kapacity, chyba

Příspěvek od tomas »

Tak u těch Force H2 je to tedy asi asi jinak. Pylontech H48050 zatím byly vždy nabité do plna když jsem je doplňoval..
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
paja-fve
Příspěvky: 45
Registrován: úte říj 20, 2020 4:30 am

Re: Pylontech Force H2 - rozšíření kapacity, chyba

Příspěvek od paja-fve »

danidani píše:... Po asi třech dnech dobíjení z gridu to dolezlo na SOC 89 % a víc už nic. ...
Koukam, ze SoC=89% je nejaka Pylontech magicka hranice. Pred par dny jsem narazil na cloveka, kteremu nepreleze tuto hranici.i kdyz pry baterie porad nabijeji proudem 18A a nakonec to vypadne na Overvoltage BMS chybu.
GW8K-ET (FW.614), 4.4kWp CanadianSolar365 - 2S Vychod, Jih, PylonTech Force H2 7.2kW.
Uživatelský avatar
mgx
Příspěvky: 485
Registrován: stř dub 15, 2015 1:14 pm
Bydliště: Tatranska Lomnica

Re: Pylontech Force H2 - rozšíření kapacity, chyba

Příspěvek od mgx »

Do akej urovne SOC je vecou nastavenia. Mozes ist kludne do 99-100%. Ale baterke to dobre nerobi. Zo srandy som to tak nastavil, ci vytlacim viac ako 95% bez battery cell overload. Bez problemu.

Overvoltage BMS je problem nespravneho nastavenia, resp. ak nejaky cell uteka cez maximum (leaf overvoltage). Jedno aj druhe sa da vyriesit.

Rezim BMS je Activity Control :)
SOC_SET.jpg
SOC.jpg
paja-fve
Příspěvky: 45
Registrován: úte říj 20, 2020 4:30 am

Re: Pylontech Force H2 - rozšíření kapacity, chyba

Příspěvek od paja-fve »

Cim a pres co (RS232, CAN...) do te H1/H2 lezes?
GW8K-ET (FW.614), 4.4kWp CanadianSolar365 - 2S Vychod, Jih, PylonTech Force H2 7.2kW.
Uživatelský avatar
mgx
Příspěvky: 485
Registrován: stř dub 15, 2015 1:14 pm
Bydliště: Tatranska Lomnica

Re: Pylontech Force H2 - rozšíření kapacity, chyba

Příspěvek od mgx »

CANbus. Ale mam US3000(B/C). ale princip by mal fungovat rovnako. Studer 48V nepodporuje HV baterky (ak sa teda pri 96V da vraviet o HV).
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2578
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Pylontech Force H2 - rozšíření kapacity, chyba

Příspěvek od tomas »

paja-fve píše:
danidani píše:... Po asi třech dnech dobíjení z gridu to dolezlo na SOC 89 % a víc už nic. ...
Koukam, ze SoC=89% je nejaka Pylontech magicka hranice. Pred par dny jsem narazil na cloveka, kteremu nepreleze tuto hranici.i kdyz pry baterie porad nabijeji proudem 18A a nakonec to vypadne na Overvoltage BMS chybu.
Tady je podobný problém, ale úplně jiný akumulátor:
https://forum.tzb-info.cz/151441-prebij ... kumulatoru
Jako by to všechno vyráběla jedna Čínská firma a dávali to různých krabic s různými samolepkami. :yes:
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
kamils
Příspěvky: 81
Registrován: čtv črc 15, 2021 5:10 pm

Re: Pylontech Force H2 - rozšíření kapacity, chyba

Příspěvek od kamils »

paja-fve píše:
danidani píše:... Po asi třech dnech dobíjení z gridu to dolezlo na SOC 89 % a víc už nic. ...
Koukam, ze SoC=89% je nejaka Pylontech magicka hranice. Pred par dny jsem narazil na cloveka, kteremu nepreleze tuto hranici.i kdyz pry baterie porad nabijeji proudem 18A a nakonec to vypadne na Overvoltage BMS chybu.

Ukázka z praxe (3x US3000C, nabíječ XTM4000):
žlutá - informace z BMS o max. proudu
modrá - SOC baterie
zelená - skutečný nabíjecí proud
nabijeni_batt.PNG
nabijeni_batt.PNG (23.58 KiB) Zobrazeno 7889 x
Myslím si, že pokud byla sestava baterií hodně rozladěná, BMS sníží max. proud hluboko dolu a tím naroste čas balancování. Pokud nabíječ nedodrží max proud, BMS nestíhá balancovat a když nějaký článek se začne přebíjet, následuje Overvoltage alarm.
JirkaFM
Příspěvky: 44
Registrován: stř led 05, 2022 9:12 am

Re: Pylontech Force H2 - rozšíření kapacity, chyba

Příspěvek od JirkaFM »

Tak o víkendu jsem připojoval další modul baterie ke stávajícím. Původní baterie měli jako nové stav nabití cca 40%. Proto jsem předpokládá že i nový modul bude mít asi 40%. Proto jsem nechal baterie částečně vybít a myslel jsem si že se baterie lépe srovnají. Ale bylo to jinak. BMSka snížila proud nabíjení hned na začátku na 7A a po chvíli na 1A a pak nabíjení vypla, že by již bylo přepětí na baterii, ale SOC bylo jen 60% Tzn. nová baterie byla nabitá na maximum. Pokud je tedy správná komunikace BMSky se střídačem tak to leze udělat i tak jak já to udělal. Nechat stávající baterky vybité o něco více než novou baterku, novou baterku přidat a nabít ji s ostatním na 100% (dívat se kdy BMSka ukončí nabíjení) pak ji odebrat dobít i stávající na 100% a definitivně složit. Pak by mělo být vše vybalancované.
Dagus
Příspěvky: 1960
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm
Lokalita: Liberec
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7820
Kapacita baterie [kWh]: 32
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Pylontech Force H2 - rozšíření kapacity, chyba

Příspěvek od Dagus »

No myslím si že inteligentnější je to spojovat oboje na 100%, než blbnout s tím že si myslím kolik měla procent.
7820Wp, SV 12° 1710Wp Poly, J 90° 1820Wp Mono, JZ 12° 1680Wp Poly, JZ2 12° 1800Wp Mono, J 40° 810Wp Hyundai
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 16.8kWh 17S 310Ah AKU1, 15.2kWh 17S 280Ah AKU 2, 2xJK-BMS
danidani
Příspěvky: 26
Registrován: úte bře 16, 2021 3:23 pm

Re: Pylontech Force H2 - rozšíření kapacity, chyba

Příspěvek od danidani »

Problém Pylontech Force H2 je, že jeden samotný modul nedobiješ (myšleno uživatelsky standardní cestou).
JirkaFM
Příspěvky: 44
Registrován: stř led 05, 2022 9:12 am

Re: Pylontech Force H2 - rozšíření kapacity, chyba

Příspěvek od JirkaFM »

danidani píše:Problém Pylontech Force H2 je, že jeden samotný modul nedobiješ (myšleno uživatelsky standardní cestou).
Přesně tak jsem to myslel. Metoda jak dobít všechny moduly na 100% před uvedením do provozu jen se sériovou BMSkou.
Uživatelský avatar
BeryLink
Příspěvky: 11
Registrován: stř říj 12, 2022 7:11 am

Re: Pylontech Force H2 - rozšíření kapacity, chyba

Příspěvek od BeryLink »

Tak se přidám do toho co se tady psalo a potvrzuji ostatním pro případné přidání dalšího bloku Pylontech Force H2 stejný problém a řešení. Pylontech Force H2 měl jsem 3 bloky a rozhodl jsem se dokoupit 4 blok ať mám kapacitu 14,2KW. Jelikož to bylo ten samý den, kdy mi dovezli baterku a já odpoledne jel pro 4 blok tak jsem si myslel, že bude taky nabitý cca na 40% jako moje předešlé 3. Vybil jsem tedy tedy 3 původní bloky na 40% a nasadil 4. Kapacita se ukázala těch 40% a já nechal přes noc vybít na 20%.

Druhý den kdy začalo dobíjení se celá baterie nabila jen na 50% a konec. Zjistil jsem, že jsem se netrefil JAKO VŽDY a 4 blok byl nabitý od výroby na 90%. Takže původní bloky by se ještě klidně nabíjely dál, ale poslední 4 blok nový hlásil nabito a samozřejmě řídící jednotka tím pádem zastaví nabíjení.
graf kdy byly bloky rozladěné. Zelená SOC se zastavila na 50% a konec. Pak už to jen oscilovalo, zkoušelo dobíjení těch 3 původních, ale 4 nový blok to brzdil, protože byl nabitý. Prostě rozladěné SOC o 50% masakr.
Ve 3 odpoledne jsem to rozebral, 4 blok sundal, dal bokem a začal dobíjet ty 3 co to potřebovaly. Je to vidět v grafu.
Rozladěné SOC.jpg
Druhý den jsem vše sladil, sundal nový dobitý blok, dobil stávající 3 bloky do 100% a opět to složil.
baterie už v pohodě, sladěno, vše OK.
Sladěné SOC.jpg
Bohužel bylo střídavě zamračeno tak jsem to nestihnul nabít dokonce, ale už je vše Ok.
Jen kdyby někdo přidával další blok do Pylontechu i od výroby můžou být zcela jinak nabité.

No kdybych si přečetl návod tak píšou, že každý velkoodběratel může vyžadovat dle jeho podmínek jinou kapacitu nabití při dodání. Tady je návod v češtině kdyby někdo něco.....
PYLONTECH Force H2 návod.pdf
(3.85 MiB) Staženo 501 x
A tady kde uvádí nutnost 100% dobít moduly a je klid.
pylontech.jpg
Takže sice jsem neobjevil nic nového, ale ostatním případným zájemcům pouze potvrzuji s návodem, že nejlepší a nejrychlejší cesta je netypovat metodou pokus omyl SOC podle novoty, ale prostě vše dobít do plna a potom složit..
A je klid.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek