od pipera » úte říj 23, 2012 7:43 pm
Ďakujem za info, tu je viac informácií.
Ja osobne mám na chate túto zostavu: panely AMORFNÉ spolu 20ks 1200W, regulátor PCM-40CX (40A/240V) a baterie 2x260Ah. Prebytkom energie napájam bojler a v zime podlahové kúrenie (960W).
Problém je v tom, že ten regulátor potrebujem pre kamaráta. Kúpili sme za veľmi výhodnú cenu dva panely 2x245W polykryštál a on má cca dva týždne novú batériu (klasickú kyselinovú) 220Ah. Chýba len regulétor nabíjania. Využitie zostavy je len pre výkendové využitie na svietenie , televízor atď. Batéria bohate stačí. Viem, že panely sú predimenzované a pre nabíjanie batérie by stačil len jeden panel. Ale zasa pri dlhšom špatnom počasí sa môže rezerva výkonu hodiť. Ja potrebujem len vedieť čo sa stane ak by som pripojil na vstup regulátora panely, ktorých celkový výkon je väčší ako je uvedené v katalógovom liste. Pre 20A nabíjacieho prúdu je to cca 300W. V každom katalógovom liste pre panely je uvedený max.výkon fotovoltaického poľa a ja netuším ako sa v takomto prípade chová MPPT regulátor. Ja by som to nijako neriešil, keby tu nebolo finančné hladisko. Prebytok energie z panelov budeme riešiť neskôr.
Čiže presne definovaná otázka je: Čo sa stane ak pripojím fotovoltaické pole o výkone cca 500W na regulátor MPPT s nabíjacím prúdom 20-25A pre 12V batériu. Zoberie si len potrebný výkon, alebo môže dôjsť k jeho zničeniu?
Možno neskôr budeme systém rozširovať, ale teraz je to len o peniazoch. Ďakujem
-