Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pon kvě 16, 2022 1:19 pm


Solax X3 hybrid G4

Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.
Předchozí

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod rob.brno » sob dub 23, 2022 7:02 am

Lucano88 píše:S tím přepínačem počítám, kdyby náhodou došlo k chybě na AC straně střídače a byl by třeba udělat bypass.

Na druhou stranu by měl umět 32A, tak předpokládám, že to je na to dimenzované.

Každopádně podelite se s nějakým ATS, který máte vyzkoušený?

Jde o to, že ke stridaci mám už natažený kabel na AC vstup z domovního rozvaděče a zároveň druhý kus na AC výstup zpět do domovního rozvaděče a předpokládám, že střídač bude mezi ELM a spotřebou celého domu.


Dá se použít ruční přepínač sítí Hager SFT440. Nejde v pravém slova smyslu o bypass, ale o přepnutí zálohovaných domovních rozvodů bud na back-up výstup střídače nebo přímo na DS.

Ano bypass ve střídači je dimenzován na 32A přes střídač.
?
rob.brno
 
Příspěvky: 922
Registrován: sob čer 09, 2012 8:14 am

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod kuli » sob dub 23, 2022 11:47 am

Mám tento

https://www.aliexpress.com/item/1005001 ... 25cdfbO9Ki

nemám ho ešte zapojený automaticky, nakoľko mám veľké úložisko nebolo mi to treba.

Je to veľká firma, plast vyzerá kvalitný, dokonca sa mi ho raz podarilo prepnúť keď som nemal zosynchronizované siete,
zahučalo v ňom, ale prežil to. Treba kúpiť najsilnejší 125 A pre istotu.
Viem, že ho tu niekto kritizoval, ale zatiaľ som s ním spokojný.

Ističe na AC nemajú kvalitné, pri doťahovaní sa trochu rozchádzajú, ale u nás vyrábané sú lacné a certifikované.

dvojpólový- odpínač valcových poistiek a poistký mám tiež od nich - lacné a dobré.

Dvojité DC na odpájanie stringov sú na tom lepšie majú aj zhášaciu komoru na oblúk. Pozor na polaritu.

Na batériu mám DC 125 A na každý menič. Viem, že niekto dáva nožové poistky, asi sú lepšie, ale nakoľko menič ma aj v sebe rôzne ochrany, zdalo sa mi to zbytočné.

Majú sklad v Maďarsku príde to rychlo a bez iných poplatkov.

Kodl ma asi za tento príspevok nepochváli.
8,64 kWp JJZ 12 % sklon, 24 x 360 Wp Longi Full Black , 3 x PIP 5048 MK na 1 f, Batéria Li-ion Tesla 12s - 40 kWh/ pracovný rozsah batérii 42 - 49 V
?
kuli
podporuje fórum
 
Příspěvky: 261
Registrován: pon bře 01, 2021 10:27 am

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod Lucano88 » úte kvě 03, 2022 1:39 pm

Ahoj,
podělíte se prosím s reálnou standby spotřebou Solaxu G4? Dle datasheetu to vypadá velmi dobře, ale rád bych viděl reálná data.
Uvádí Hot-Standby a Cold-Standby.

Díky moc
?
Lucano88
 
Příspěvky: 190
Registrován: pon srp 22, 2016 1:36 pm

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod bozma » sob kvě 07, 2022 5:11 pm

Začínám uvažovat o tomto střídači a zajímá mě právě zálohovaný výstup při výpadku dodávky.

Bylo mi doporučeno použít tento rozvaděč https://www.aztraders.cz/rozvadec-eaton ... 9835305-52 ale zdá se mi to jako kanón na vrabce a také jsem si všiml, že je spíše konstruován pro GoodWe. Je opravdu nezbytný, pokud chci mít zálohovaný celý dům nebo se to dá vyřešit lépe?
Uživatelský avatar
bozma
 
Příspěvky: 29
Registrován: stř srp 08, 2012 10:08 am

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod Lucano88 » sob kvě 07, 2022 6:40 pm

Automatický záskok je v G4 už integrovaný
?
Lucano88
 
Příspěvky: 190
Registrován: pon srp 22, 2016 1:36 pm

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod rob.brno » sob kvě 07, 2022 6:45 pm

Použil bych certifikovaný rozvaděč od nich DC2 I+II před střidač. Zbytek na AC už se dá vydrátovat, ale i tak je potřeba na back up fíčko a 3x16A jistič, plus třeba přepínání sítí. Na AC ke gridu stykač pro splnění podmínek EGD a dle potřeb jištění
?
rob.brno
 
Příspěvky: 922
Registrován: sob čer 09, 2012 8:14 am

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod bozma » sob kvě 07, 2022 7:17 pm

Bohužel netuším, co je záskok. A na výstupu EPS není nějaké omezení? Pokud ne, proč by se vůbec využíval výstup OnGrid?
Uživatelský avatar
bozma
 
Příspěvky: 29
Registrován: stř srp 08, 2012 10:08 am

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod Lucano88 » sob kvě 07, 2022 7:18 pm

Automatický záskok byl dřív v tom EPS boxu, u G3. V případě, že není k dispozici DS, dojde v soustavě stykačů přepnutí zátěže na backup.

Další možností je nechat Backup trvale pod napětím, ten střídač si to pak řeší vše sám. Výstup na backup je 32A - viz. Výše.
?
Lucano88
 
Příspěvky: 190
Registrován: pon srp 22, 2016 1:36 pm

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod bozma » sob kvě 07, 2022 7:22 pm

Jak rychle to přepnutí vůbec trvá?

A má to nějaké nevýhody, mít komplet celý dům na backupu? Těch 32A je myšleno na každé fázi, tedy 3x 32A?

A poslední otázka, jaký byste tedy na mém místě použili rozvaděč? Jsou mi sympatické ty od AZ, ale pokud to není nutné, tak ten s relátky pro backup brát nebudu.
Uživatelský avatar
bozma
 
Příspěvky: 29
Registrován: stř srp 08, 2012 10:08 am

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod Lucano88 » sob kvě 07, 2022 7:27 pm

Jedná se o 3f rozvod, takže předpokládám že to je 32A@3f.
Má to výhody, v případu výpadku DS vám funguje vše a nejenom zálohovaný okruh.
Já používám jednotlivé komponenty do rozvaděče přesně dle typu instalace.
Přepnutí dle dokumentace cca 10ms
?
Lucano88
 
Příspěvky: 190
Registrován: pon srp 22, 2016 1:36 pm

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod bozma » ned kvě 08, 2022 4:45 pm

Já bych právě připojení všeho chtěl (samozřejmě s omezením toho, že se musí hlídat třeba indukce v turbo režimu). Teď jde jenom o tom, jaký AC rozvaděč zvolit (respektive jeho obsah).
Uživatelský avatar
bozma
 
Příspěvky: 29
Registrován: stř srp 08, 2012 10:08 am

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod mati » úte kvě 10, 2022 2:15 pm

bozma píše:Já bych právě připojení všeho chtěl (samozřejmě s omezením toho, že se musí hlídat třeba indukce v turbo režimu). Teď jde jenom o tom, jaký AC rozvaděč zvolit (respektive jeho obsah).


Dotaz : a jak chceš " hlídat třeba indukce v turbo režimu" když vlastně ani nevíš , že Čezák má poruchu?

Jedině přednostní relé anebo jak?

32A na 400V je 22kW - a to jako nakrmí co? Řekl bych , že v době ostrovu ( výpadek sítě ) je maximální výkon jen co dá střídač ( 10kW ) ? 32A na fázi dá jedině spolupráce střídače se sítí.
Takto je to u Victrona - tak se třeba moc nepletu.

Jen aby řeč nestála a bylo jasněji.
2x 230Wp Schutten ,6x 240Wp Schutten, 10x NexPower 145Wp ,2x Solyndra 200Wp, ETracer TR-2215 BN, Victron SmartSolar MPPT 150/35 , Victron BlueSolar MPPT 100/50 , Axpert MKS2400WPlus , 2x200Ah 24V Winston LiFePo4 , Victron Multiplus II 24/3000/32
Uživatelský avatar
mati
 
Příspěvky: 331
Registrován: ned bře 03, 2013 12:11 pm
Bydliště: Paka - city

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod Miloš 69 » úte kvě 10, 2022 3:04 pm

Janek píše:
Miloš 69 píše:Zdravím. Je tu niekto v okolí Nitry, kto by mi vedel rozchodiť komunikáciu medzi smart metrom EASTON SDM 630V2 a meničom Solax X3 nefunguje mi komunikácia medzi nimi. Poprípade prezradiť prístup do advenced settingu ,lebo tipujem že problém bude tam. Za prácu, pláca, to je samozrejmé.


Dobrý den, já mám stejný problém jak to u Vás dopadlo ? Jinak instalační heslo je 2014.

Ja som nakoniec použil toto https://www.alma-solarshop.com/supervis ... id-x3.html prišlo to za týždeň a šľape to 100%
?
Miloš 69
 
Příspěvky: 3
Registrován: ned říj 31, 2021 9:29 am

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod bozma » stř kvě 11, 2022 5:24 pm

mati: notifikace na mobil, rozsvícení určitého světla v určité barvě, možností je více. No a v nejhorším případně se restartuje měnič.

Řeším to z toho důvodu, že je asi jednodušší koupit hotový rozvaděč a ten jenom vřadit mezi stávající elektroměrový a hlavní rozvaděč, než se snažit vymýšlet individuální přepojení konkrétních okruhů. Ale rád se nechám vyvézt z omylu.
Uživatelský avatar
bozma
 
Příspěvky: 29
Registrován: stř srp 08, 2012 10:08 am

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod Lucano88 » pát kvě 13, 2022 8:06 pm

jeste - vite jak to má ta G4ka s Nulou? Může být propojená GRID a OFF-GRID nulák? Většina střídačů to má oddělené. Aby nedošlo k poškození měniče (nebo by se kromě fází musela přepínat přes stykač i nula)
Poslali jste
Tam jde o to aby nepadaly pak chrániče, tak jak je to nakreslený v manuálu, tak je chránič na vstupu do baráku a pak na off- grid části.

a jinak, na AC vystup je jenom 16A, takze neni mozne na to povesit cely barak, ale musi se koupit bud Matebox, ktery neplni ceske normy a nebo nejaky ATS a nebo to udelat soustavou stykacu...
?
Lucano88
 
Příspěvky: 190
Registrován: pon srp 22, 2016 1:36 pm

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod bozma » sob kvě 14, 2022 9:20 am

https://www.aztraders.cz/rozvadec-eaton ... 9835305-52

Díval jsem se na tento rozvaděč a ten by měl již snad vše splňovat. Jako nespornou výhodu vidím v tom, že je vystrojen a certifikován jako celek, tedy neměl by s ním být problém v rámci PD ani následné revize.
Uživatelský avatar
bozma
 
Příspěvky: 29
Registrován: stř srp 08, 2012 10:08 am

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod Lucano88 » sob kvě 14, 2022 7:17 pm

Ahoj, Je propojena N svorka z AC IN a EPS ? Musím při přepínání zátěže mezi Grid a EPS použít 3pólový stykač pro L1-L3 (N se nepřepíná) nebo 4pólový stykač pro L1-L3+N (N se přepíná).
?
Lucano88
 
Příspěvky: 190
Registrován: pon srp 22, 2016 1:36 pm

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod rob.brno » ned kvě 15, 2022 5:58 am

Lucano88 píše:Ahoj, Je propojena N svorka z AC IN a EPS ? Musím při přepínání zátěže mezi Grid a EPS použít 3pólový stykač pro L1-L3 (N se nepřepíná) nebo 4pólový stykač pro L1-L3+N (N se přepíná).


Čeští dodavatelé Growattu i Solaxu tvrdí, že se nesmí pracovní nulák gridu a backUP výstupu spojovat. Nicméně to tak mají zakresleno i v manuálu pro Austrálii.

Dle mého ani nelze tyto nuláky galvanicky oddělit aniž by došlo ke snížení ochrany před úrazy el.proudem nebo ohrožení spotřebičů v domě.
?
rob.brno
 
Příspěvky: 922
Registrován: sob čer 09, 2012 8:14 am

Re: Solax X3 hybrid G4 - jak počítá?

Příspěvekod crafter » pon kvě 16, 2022 5:58 am

Ahoj. Mám Solax X3 G4 + baterie. Celkovou spotřebu domu mám okolo 45 kW. Na měniči vidím denní výrobu třeba okolo 20 kw za den,ale na elektroměru je spotřeba okolo 2-3 kW.
Nevíte někdo,jak Solax počítá denní výrobu? Kde uvidím,kolik skutečně vyrobil z panelů? Či někde přepnout v nastavení?
?
crafter
 
Příspěvky: 1
Registrován: pon kvě 16, 2022 5:50 am

Re: Solax X3 hybrid G4

Příspěvekod 27Jose » pon kvě 16, 2022 10:36 am

Tu ti asi najlepšie odpovie Tomáš. Inak aj ja som zvedavý.
?
27Jose
 
Příspěvky: 1
Registrován: pon kvě 16, 2022 10:32 am

Předchozí

Zpět na Hybridní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Wotan a 2 návštevníků

Reputation System ©'