Solax X3-Hybrid-G4

Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
Pida
Příspěvky: 6
Registrován: čtv srp 25, 2022 7:53 am

Solax X3-Hybrid-G4

Příspěvek od Pida »

Zdravím,
Mám střídač nastaven na provozní režim "Self use"
Přesto odebírá téměř nepřetržitě ze sítě 40-70W i když je baterie nabitá a výkon FV dostatečný.
Navíc se téměř každou noc stává, že se na několik hodin zastaví dodávka z baterií a bere pouze ze sítě.
Nemá někdo prosím řešení?
Díky
https://www.chran.cz/uploads/obrazky/Solax.png
gb3313
Příspěvky: 11
Registrován: ned čer 14, 2020 1:16 pm

Re: Solax X3-Hybrid-G4

Příspěvek od gb3313 »

Zřejmě jde o problém firmwaru. Předchozí verze FW (ARM 1.09/DSP 1.10), kterou jsem měl do předminulého týdne, fungovala lépe, dokázala vyrovnat do nuly, nyní FW 1.23/1.24 sosá ze sítě kolem 50-100W z jedné fáze a mnohdy ji obratem na zbývajících fázích posílá do DS.
Že se v noci při odběru pod cca 150W přepne střídač do Standby, je normální a správné.
Snad brzy přijde nový FW.
Pida
Příspěvky: 6
Registrován: čtv srp 25, 2022 7:53 am

Re: Solax X3-Hybrid-G4

Příspěvek od Pida »

gb3313 píše:Zřejmě jde o problém firmwaru. Předchozí verze FW (ARM 1.09/DSP 1.10), kterou jsem měl do předminulého týdne, fungovala lépe, dokázala vyrovnat do nuly, nyní FW 1.23/1.24 sosá ze sítě kolem 50-100W z jedné fáze a mnohdy ji obratem na zbývajících fázích posílá do DS.
Že se v noci při odběru pod cca 150W přepne střídač do Standby, je normální a správné.
Snad brzy přijde nový FW.
To dává smysl. Snad to opraví nový FW. Díky za radu
Uživatelský avatar
hurvayz
Příspěvky: 951
Registrován: čtv bře 20, 2014 9:17 pm
Bydliště: Skoro u SK

Re: Solax X3-Hybrid-G4

Příspěvek od hurvayz »

Taky nechápu, že někdy udělají upgrade směrem k horšímu. Mám to podobně na Huaweju. Už jsem jim psal, proč něco 4 měsíce funguje a po upgrade ne. Jestli jim to příjde normální. Kdyby mě to nenutilo tam něco nahrávat tak bych to tak raději nechal. V Axpertz jsem nikdy nic neaktualizoval a jede bez problémů.
Okolo 11kWp, soustava několika měničů krmící soustavu několik bojlerů.
Zak
Příspěvky: 82
Registrován: pon říj 11, 2021 1:19 pm

Re: Solax X3-Hybrid-G4

Příspěvek od Zak »

Zdravím,

existuje někde nějaké místo, kde by si člověk mohl stáhnout novější firmware, projít changelog a nainstalovat ho? Nebo to musí nějak sám udělat vzdáleně výrobce?

Díky za odpověď
Pida
Příspěvky: 6
Registrován: čtv srp 25, 2022 7:53 am

Re: Solax X3-Hybrid-G4

Příspěvek od Pida »

Zak píše:Zdravím,

existuje někde nějaké místo, kde by si člověk mohl stáhnout novější firmware, projít changelog a nainstalovat ho? Nebo to musí nějak sám udělat vzdáleně výrobce?

Díky za odpověď
To by mě také zajímalo...
Zak
Příspěvky: 82
Registrován: pon říj 11, 2021 1:19 pm

Re: Solax X3-Hybrid-G4

Příspěvek od Zak »

Já už jsem se to nějak snažil googlovat, ale prostě nic. Našel jsem jen zmínky několika lidí, že to řešili přes firmu, která jim elektrárnu montovala, což je pěkně blbé. Jestli třeba není možné vyžádat update nějak u výrobce a podobně? Zároveň aby si mohl člověk ověřit, že nějaký update vůbec existuje. Podobně třeba k tripple power bateriím - mají nějaká firmware, jehož verze je uvedena i na bedně, ve které přijdou, ale zjistit, zda existuje něco novějšího, to prakticky nelze...
Pida
Příspěvky: 6
Registrován: čtv srp 25, 2022 7:53 am

Re: Solax X3-Hybrid-G4

Příspěvek od Pida »

gb3313 píše:Zřejmě jde o problém firmwaru. Předchozí verze FW (ARM 1.09/DSP 1.10), kterou jsem měl do předminulého týdne, fungovala lépe, dokázala vyrovnat do nuly, nyní FW 1.23/1.24 sosá ze sítě kolem 50-100W z jedné fáze a mnohdy ji obratem na zbývajících fázích posílá do DS.
Že se v noci při odběru pod cca 150W přepne střídač do Standby, je normální a správné.
Snad brzy přijde nový FW.
Tak já mám verzi FW (ARM 2.03/DSP 2.07). Takže to vypadá že tento problém výrobce prostě neřeší, nebo je jinde.
Dá se ten Standby mód vypnout v nastavení?
Uživatelský avatar
tomas123
Příspěvky: 1
Registrován: sob srp 27, 2022 7:39 am

Re: Solax X3-Hybrid-G4

Příspěvek od tomas123 »

Mám ten samý problém. Cca do 15.8.2022 probíhala kompenzace v pohodě a denně si to vzalo ze sítě 0,2-0,3 kWh. Po tomto datu je to 1,5-1,7 kWh denně. Kde najdu jakou mám verzi FW?
MichalSix
Příspěvky: 38
Registrován: pon pro 27, 2021 11:27 pm

Re: Solax X3-Hybrid-G4

Příspěvek od MichalSix »

tomas123 píše:Mám ten samý problém. Cca do 15.8.2022 probíhala kompenzace v pohodě a denně si to vzalo ze sítě 0,2-0,3 kWh. Po tomto datu je to 1,5-1,7 kWh denně. Kde najdu jakou mám verzi FW?
Přímo ze střídače, v menu je "About", pod ním je to "schované".

Pokud se nepletu, tak se firmware sám neaktualizuje, ale dělá to buď uživatel z flash disku nebo support na dálku.
FV pole - 10kWp (22ks Longi 450 Wp)
Měnič - SOLAX X3-Hybrid-10.0T (G3)
Baterie - 11.6kW (Triple Power LFP 5.8)
Řízení přebytků: Homey (https://homey.app)
Online dohled: Homey (mobilní aplikace & web) + Solax Cloud
gb3313
Příspěvky: 11
Registrován: ned čer 14, 2020 1:16 pm

Re: Solax X3-Hybrid-G4

Příspěvek od gb3313 »

Ač na DOT displeji střídače to všem ukáže verzi FW 2.03/2.07, realita je jiná. Přes appku nebo přes cloud se dostanete k jiným číslům :)
ad tomas123 - ta aktualizace byla spontánní ze strany výrobce nebo byla vyžádána tebou, resp. solatérem / obchodníkem ?
Pida
Příspěvky: 6
Registrován: čtv srp 25, 2022 7:53 am

Re: Solax X3-Hybrid-G4

Příspěvek od Pida »

gb3313 píše:Ač na DOT displeji střídače to všem ukáže verzi FW 2.03/2.07, realita je jiná. Přes appku nebo přes cloud se dostanete k jiným číslům :)
ad tomas123 - ta aktualizace byla spontánní ze strany výrobce nebo byla vyžádána tebou, resp. solatérem / obchodníkem ?
Kde tedy najdu verzi FW v app nebo na webu?
gb3313
Příspěvky: 11
Registrován: ned čer 14, 2020 1:16 pm

Re: Solax X3-Hybrid-G4

Příspěvek od gb3313 »

ad Pida - nejdřív se přihlaš smartphonem na inverter přes jeho wifi modul (nikoliv přes net), v appce SolaxCloud záložka account v dolní liště - local - zadej heslo admin - přihlaš se na inverter - dole vpravo data - about - tady uvidíš skutečné verze FW.
Mýlil jsem se, přes cloud a vzdálený přístup se na tyto informace nedostanu. Sorry.
Pida
Příspěvky: 6
Registrován: čtv srp 25, 2022 7:53 am

Re: Solax X3-Hybrid-G4

Příspěvek od Pida »

gb3313 píše:ad Pida - nejdřív se přihlaš smartphonem na inverter přes jeho wifi modul (nikoliv přes net), v appce SolaxCloud záložka account v dolní liště - local - zadej heslo admin - přihlaš se na inverter - dole vpravo data - about - tady uvidíš skutečné verze FW.
Mýlil jsem se, přes cloud a vzdálený přístup se na tyto informace nedostanu. Sorry.
Tak bohužel já nemám wifi modul. Připojeno mám kabelem napřímo.
gb3313
Příspěvky: 11
Registrován: ned čer 14, 2020 1:16 pm

Re: Solax X3-Hybrid-G4

Příspěvek od gb3313 »

Přesto by mělo být možné se přes LAN spojit s inverterem přes local connection. Ale to nemám odzkoušené. Good luck.
Uživatelský avatar
packy_gis
Příspěvky: 11
Registrován: sob bře 12, 2022 5:32 pm

Re: Solax X3-Hybrid-G4

Příspěvek od packy_gis »

Ahoj. Já mám po update od 16.8. problém s tím, že mi střídač posílá přebytky do sítě, i když není baterie nabitá. Za den to je ca 1.5 kWh. Není to mnoho, ale štve mě to. Psal jsem to instalační firmě - o problému se ví, čeká se na nový FW. Radili mi, abych vypnul přetoky - což asi udělám, protože je u nás permanentně zataženo, za den se mi ani nenabije baterka a ještě pošlu spoustu do sítě ...
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2578
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Solax X3-Hybrid-G4

Příspěvek od tomas »

Na jednom střídači 15kW mi začala vyskakovat chyba Earth Relay Fault
omylem jsem zde do zamknutého vlákna napsal že je to IE 28, grid relay fault, ale není, je to Earth Relay Fault a už to tam nemůžu opravit, protože je to zamknuté.
https://forum.mypower.cz/viewtopic.php? ... 6&#p178926
Skoro vše jsem utáhl a měsíc byl klid a je to tu zas. Občas náhodně některý den se stane že střídač na hodinu vypadne z výroby na tuto chybu, po cca hodině zase začne sám od sebe vyrábět a třeba měsíc vyrábí a pak třeba ve dvou dnech po sobě vypadne. Setkal se někdo s touto chybou?
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
Uživatelský avatar
gupa
Příspěvky: 2216
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Solax X3-Hybrid-G4

Příspěvek od gupa »

2022-09-21 22_42_08-MNL_SOLAX_X3_HYBRID_G4_5.0-15.0-CZ-1.pdf.png
Jednou mi takto spodek přívodních pojistek do baráku odrovnal zdroj, pokud je to ale zemnící relé, chyba by mohla být nejen na vedení síťě nebo FV panelů ale i v nějaké spotřebě.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
Uživatelský avatar
bazantm
Příspěvky: 1
Registrován: čtv zář 29, 2022 11:23 am

Re: Solax X3-Hybrid-G4

Příspěvek od bazantm »

Omlouvám se že ruším v tomto tématu, ale jiné, kde se trochu řešil shutdown Solax X3 G4, je jim uzamčené. Může mi prosím někdo pomoci jak to máte zapojené ideálně schválené od ČEZ? Moc děkuji.
PetrDubi
Příspěvky: 1412
Registrován: úte říj 12, 2021 10:43 am
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Solax X3-Hybrid-G4

Příspěvek od PetrDubi »

A víš proč je to téma zamčené? Protože porušuje podmínky tohoto fóra, které jsi odsouhlasil při registraci!
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68, 3x MPP modul, vše řízené přes arduino
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek