rad sa pridám aj ja svojou (novovytvorenou) troškou:
Panely: 2x 230Wp zn. RET, ukotvené na plochej streche, orientácia JUH, sklon 35°
Batérie: olovené, 2x 12V/150Ah zn. Hagen
Regulátor: PWM zn. Juta
Menič: 1000W plný sínus, zn. Mean Well
Panely sú s regulátorom spojené až 16mm2 káblami, vzhľadom na ich dĺžku cca 17 metrov.
Z meniča je spravený nový zásuvkový okruh po celom dome (v každej izbe pár zásuviek).
Pri slabých batériách (22.5V pri aktuálnej záťaži) sa už ozýva menič a vtedy prepínam ručným prepínačom do okruhu prúd zo Západoslovenskej energetiky, až kým sa batérie opäť nenabijú doplna (teraz na zimu to bude trvať aj pár dní).
Slabinou panelov vraj môže byť, že dávajú o niečo nižšie maximálne napätie ako niektoré iné. Vzhľadom na to, že mám len PWM menič, aj tak by som vyššie napätie nemal ako využiť.
Jeden menič som hneď po zapojení reklamoval - nechladil - šlo o menič zn. Carspa.
Môžete si pozrieť fotodokumentáciu montáže elektrárne - popisky k fotkám sú písané pre laické publikum, berte ich, prosím, s rezervou.

https://picasaweb.google.com/hevesi/Sol ... ipyE6sPXVw
Systém prevádzkujem cca 2 týždne, prišli však už prvé jesenné oblačnosti a s nimi aj prvé odstávky systému.

Aktuálne riešim záhadu s batériami. Podľa dokumentácie by mali mať v plne nabitom stave hustotu elektrolu 1.24, majú však len 1.19, čo ma dosť znepokojuje. Je možné, že po spojazdnení (naliatí elektrolytu) neboli spočiatku dobíjané doplna. Taktiež je možné, že pri mesačnej odstávke systému (reklamácia meniča, prerábky v dome) neboli batérie odložené ako plne nabité. Obávam sa, že sa mohli aj čiastočne zosulfatizovať.