Deye hybridný menič

Měniče stejnosměrného proudu na střídavý proud, porovnání účinnosti, ztráty, optimalizace použití měničů, střídače v UPS - záložní zdroje.
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2567
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Deye hybridný menič

Příspěvek od tomas »

Máme DEYE s DRM porty https://solarforum.cz/viewtopic.php?p=33492#p33492
Vyzkouším, díky za info.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
JirkaT
Příspěvky: 12
Registrován: pon lis 27, 2023 12:44 pm
Lokalita: Praha

Re: Deye hybridný menič

Příspěvek od JirkaT »

Děkuji, těším se na výsledky a připojuji, co jsem k DRM dalšího zjistil. Snad to pomůže.
A také připojuji několik dalších námětů pro testování. Samozřejmě nemohu Tomase úkolovat :-)
Omlouvám se za dlouhý příspěvek.

1. Rozpor v Deye dokumentaci pin5 vs. pin6.
DRM norma 4777 definuje 9 signálů označených DRM0-DRM8. Přitom DRM0 je povel pro odpojení; 4 signály DRM1-4 jsou určeny pro řízení spotřeby a 4 signály DRM5-8 pro výrobu. Protože se zřejmě obvykle pro tyto signály používá 8 vodičů (RJ45), pak jde to, jak je zakódovat.
A dělá se to takto: piny 1-4 jsou použity jak pro spotřebu, tak pro výrobu a piny 5 a 6 jsou určeny pro rozlišení spotřeba (pin6) vs výroba (pin5).
Takže spotřeba: DRM1 odpovídá sepnutí pinu 1 s pinem 6, podobně DRM2 (pin2, pin6), DRM3 (pin3, pin6), DRM4 (pin4, pin6).
A (co nás teď hlavně zajímá) výroba: DRM5 odpovídá sepnutí pinu 1 s pinem 5, podobně DRM6 (pin2, pin5), DRM7 (pin3, pin5), DRM8 (pin4, pin5).
A zbývající DRM0 odpovídá sepnutí pinu 5 s pinem 6.
(Zbývající 2 piny pak mohou být využity pro napájení.)
Takže pro implementaci N0% (tedy DRM5) z toho plyne: sepnout pin 1 s pinem 5.
A ten rozpor v manuálu str 48? Je možné, že jen chyba při kreslení? Nebo piny 5 a 6 jsou stejně propojeny? (Střídač neimplementuje DRM0 a DRM1-4).

Osobní poznámka: Myslím, že ta AU/NZ norma 4777 je v tomto fakt dobrá: definuje signalizaci regulace jak pro spotřebu, tak i pro výrobu a současně i odpojení. Současně jak při spotřebě, tak při výrobě se může regulovat jalovina: DRM3/DRM7: "source/sink reactive power if capable". Zajímavé jsou i DRM4/8: "Increase power consumption/generation" (zatímco, pro nás je "jen" 100%).

2. K tomu testu a co mě zajímá
Test DRM: Střídač vyrábí a sepneme pin 1 s pinem 5. Střídač by měl omezit (výstupní) výkon na 0. Předpokládám, že ve všech 3 fázích.
Pokud toto nefunguje, pak viz další bod (3)

Pokud to funguje, pak rozpojit pin 1 a pin 5. Předpokládám, že to zase začne dodávat. Za jak dlouho?
Pokud je nějaká zátěž na Load, co se stane při DRM5?

Dále by bylo jistě zajímavé ověřit i další, tedy DRM6 (30%), DRM7 (60%), ev. i DRM8 (100%). Chtělo by to slunečný den :-)
Také by chtělo zjistit, z jakého základu se ta procenta počítají, předpokládám, že nikoli z nominálního výkonu, ale nastaveného výkonu pro dodávku?

3. Co když sepnutí pin 1 s pinem 5 nefunguje
Zkontrolovat, zda je správně nastaven Grid Mode, předpokládám, že to má být EN50549_CZ-PPDS(>16A)
Zkontrolovat, zda je zaškrtnuto DRM (Advanced Function)
Zkontrolovat verzi FW, ev. aktualizovat
Zkusit místo pinu 5 pin 6.

4. Další eventuální testy (viz str. 12 manuálu)
Signalizace přechodu do ostrovního stavu:
CN2: "G-valve (3,4): Dry contact output. When the inverter is in off-grid mode and the “signal island mode" is checked, the dry contact will switch on."
Shutdown střídače:
"RSD_input (B,B,+,-): when the terminal “B” & “B” is short-circuited with additional wire connection, or there’s 12Vdc input at the terminal “+ & - “, then the 12Vdc of RSD+ & RSD- will disappear immediately, and the inverter will shutdown immediately."
Předpokládám, že opětné rozepnutí B a B zase začne střídač startovat.
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2567
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Deye hybridný menič

Příspěvek od tomas »

V rychlosti jsem ty DRM zkoušel, normu jsem ale zatím neměnil na 4777.
Po povolení DRM v menu nastavení se střídač okamžitě vypnul a pištěl, ani akumulátor nedobíjel :(
Takže jsem si pomyslel asi musím spojit pin 6 a pin 4 aby bylo 100% a povolený chod, k čemu jinak by tam těch 100% bylo že?
Ale nic, střídač na displeji signalizoval že je sepnutý DI4, ale výrobu odmítal zahájit. Zkoušel jsem i DI1, DI2, DI3 a jen to zobrazoval na displeji a nevyráběl.
Takže zatím bez úspěchu.
Modbus registry čteme i zapasujeme, ale střídač na ty zápisy nereaguje, například na změnu výkonu. Podařilo se někomu nastavit například 0 výkon?
Takže to vypadá že je to zatím neovladatelné pro dispečerské řízení.
Nevíte kde najdu jakou to má verzi firmware a kde se dají stáhnout aktualizace?
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
JirkaT
Příspěvky: 12
Registrován: pon lis 27, 2023 12:44 pm
Lokalita: Praha

Re: Deye hybridný menič

Příspěvek od JirkaT »

1. Verze FW jsou v System Setup: Device Info.
2. Máte nastaven Grid Mode EN50549_CZ-PPDS(>16A)?
3. Používejte pin5 (ne pin 6, ten je pro spotřebu). Normálně mají být všechny piny nesepnuty. A střídač má normálně dodávat. První test je pak tedy sepnout pin1 s pinem5.
thomas37
Příspěvky: 3
Registrován: ned led 31, 2021 11:00 am

Re: Deye hybridný menič

Příspěvek od thomas37 »

PavelSvih píše: úte led 23, 2024 8:48 pm Na tom portu ale už nějaká komunikace běhá, tak nevím.
Zdravím, podařilo se vám tu modbus komunikaci vyřešit? Jsem na tom podobně, mám model 12kW kde je konektor RJ45 MODEBUS, kde jsem zapojil piny 7 a 8 ale pořád mi to nic nenačte, zkoušel jsem např. Battery SOC timto příkazem: MODBUSR(H, 0x03, Int16)/588
Nevim zda je to spravne.

tady jsou další hodnoty https://diysolarforum.com/threads/modbu ... ter.46197/
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2567
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Deye hybridný menič

Příspěvek od tomas »

JirkaT píše: pát úno 16, 2024 5:57 pm 1. Verze FW jsou v System Setup: Device Info.
2. Máte nastaven Grid Mode EN50549_CZ-PPDS(>16A)?
3. Používejte pin5 (ne pin 6, ten je pro spotřebu). Normálně mají být všechny piny nesepnuty. A střídač má normálně dodávat. První test je pak tedy sepnout pin1 s pinem5.
Odpovědi jsem dal zde:
https://solarforum.cz/viewtopic.php?p=34172#p34172
tady se zobrazují obrázky jen registrovaným :( a navíc toto se týká převážně on-gridu a to tady nemají rádi.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
Uživatelský avatar
RomanNovak94
Příspěvky: 1
Registrován: pon úno 26, 2024 9:28 am
Lokalita: Brno

Re: Deye hybridný menič

Příspěvek od RomanNovak94 »

Prosím, odkud jste kupovali, nebo jak jste skládali AC rozvaděč pro Deye ? jsou někde na netu nějaké hotové řešení AC rozvaděče ? jak se řeší HDO n0% ? děkuji za odpověď

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek