Návrh FVE Olomoucko

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
tmacoun

Návrh FVE Olomoucko

Nový příspěvek od tmacoun »

Dobrý den, druhým rokem řeším možnost instalace FVE na náš RD s využitím dotace a jako laik jsem posbíral dostatek nabídek od standardních poskytovatelů a musím se rozhodnout. Mám i nějaký přehled/souhrn nabídek a chtěl bych Vás požádat o radu.

Parametry domu:
- střecha RD s orientací na JZ, jedna velká a dostatečná plocha, cca až 160 m2 (pod ní ovšem vlnitý eternit - řeším výměnu krytiny pod panely), sklon cca 40 st.
- tarif D45d (přímotop), aktuálně vytápíme celý dům dřevem/dřev. briketami + je hotová příprava na plyn. kotel k temperování (zatím neinstalován)
- roční spotřeba cca 5,3 MWh, aktuálně od 01/2021 u Bohemia Energy, dříve eON, distribuční oblast ČEZ
- 1x obojživelný bojler 150L Dražice na TUV již v domě (v zimě ohříván z topení, v létě elektřinou)

Mé požadavky:
- FVE s ukládáním přebytků do baterií - pak do TUV (2. bojler 3f 160L - je nás 5 a děti rostou) - pak ..?
- hybridní systém + 3fázový 10 kW střídač s co největším využitím na 1 fázi
- nízké provozní náklady střídače (co nejnižší spotřeba ve standby)
- wattrouter pro přebytky do TUV
- funkce záložního zdroje (přepnutí do...) v případě výpadku elektřiny alespoň na několika zásuvkách (hybridní systém)
- rozšiřitelnost do budoucna (o baterie i panely) + příprava zásuvky k nabíjení elektromobilu (zatím nemám)
- prodej přebytků mě moc nezajímá jako priorita

Nabídky mám od standardních poskytovatelů - ČEZ, S-POWER, SOLIDSUN, SUNFIN, RWT, SOLARINVEST ATP. - různé střídače, různé panely, baterie.. apod. Mám to i v tabulce vč. cen apod. případně.

Ale nedokážu se jednoduše rozhodnout.

Poradíte? DOPORUČÍTE?? VAŠE ZKUŠENOSTI?

Děkuji moc za rychlost, odpovím obratem.
vlkazajac
R.I.P.

Re: Návrh FVE Olomoucko

Nový příspěvek od vlkazajac »

Obvykle sa na fóre odpovedá skutočne promptne a nie po 12 hodinách. Ale som si istý, že mnohí Vám chcú dať jedno veľké odporúčanie, len sú zdržanliví. Prečítajte znovu a znovu pozorne podmienky účasti na fóre.
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
rva
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od rva »

Když chcete s dotací, tak vám na fóru, kde jsou amatéři se systémy bez dotací (což je podmínka členství), nebudou schopni poradit tak kvalitně jako odborná firma, která dotační systémy realizuje a nechává si za to zaplatit.
Lokalita: Liberec
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7820
Kapacita baterie [kWh]: 32
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od Dagus »

Snadno řečeno co je na dotaci, to bude omezeno na namontuj a užívej, nic neměn. To moc lidí z fóra neuspokojí. Na dotaci to bude vždy drahé. Krytinu pod panely bych rozhodně měnil před montáží. Po montáži to bude za další peníze. Celkem jsis vypsal co chceš, tak nevím co se chceš rozhodovat. Podíval bych se na značky měnič, aku, panel a podle kvality bych se rozhodl, sekundárně podle toho jestli vyhoví max 10kW na 1 fázi, což asi nebude odpovídat dotaci. Další parametr jsou jakou má firma budoucnost a hodnocení. Ale to je prostě tvoje rozhodnutí.
7820Wp, SV 12° 1710Wp Poly, J 90° 1820Wp Mono, JZ 12° 1680Wp Poly, JZ2 12° 1800Wp Mono, J 40° 810Wp Hyundai
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 16.8kWh 17S 310Ah AKU1, 15.2kWh 17S 280Ah AKU 2, 2xJK-BMS

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek