Měření proudu - diskuze

Home Assistant, Arduino, SDS, Raspberry, Linux, vzdálený dohled, automatizace, měření, opensource, closedsource, hotová řešení, DIY, stavebnice, komponenty, software, postupy, návody, schémata, rady, zkušenosti ...
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Měření proudu - diskuze

Příspěvek od mypower.cz »

Napada nekoho kde by bylo nejvhodnejsi umistit merici body? Mam 4 kanaly .. -30A az +30A.

Zvazuju tohle:

Obrázek

a) merim kolik proudu jde do / z baterii

b) muzu zjistit jestli jedu ciste na panely a nebo ciste na baterky, nebo kolik jede z ceho

c) mereni na baterkach smerem ven z baterek = BAT
mereni na panelech za regulatorem smerem z panelu do baterek nebo spotreby = FV
spotreba = SP
SP = FV + BAT (v amperech)

:idea: :arrow: :?: :shock: :ugeek:

Napada nekoho neco?
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Měření proudu - diskuze

Příspěvek od mypower.cz »

FV + BAT = 0 => dobijeni bez spotreby

priklad:
FV = 1A z panelu
BAT = -1A z baterek = 1A do baterek
1 + (-1) = 0 = dobijeni bez spotreby

FV + BAT > 0 => spotreba soucasne z baterek a/nebo z panelu

priklad:
provoz z panelu i baterií
FV = 1A z panelu
BAT = 1A z baterek = -1A do baterek
1 + 1 = 2A = spotreba 2A = 1A z panelu a 1A z baterek

Provoz z baterií
FV = 0A z panelu
BAT = 2A z baterek = -2A do baterek
0 + 2 = 2A = spotreba 2A = 0A z panelu a 2A z baterek

Plně dobito
FV = 2A z panelu
BAT = 0A z baterek = 0A do baterek
2 + 0 = 2A = spotreba 2A = 2A z panelu a 0A z baterek

FV + BAT < 0 => dobijeni odjinud nez z panelu, napriklad z centraly skrz dobijec

priklad:
ciste dobijeni
FV = 0A z panelu
BAT = -30A z baterek = 30A do baterek
0 + (-30) = -30A = 30A do baterek

(pokud se nepletu)

jeste me nenapada jak detekovat dobijeni z dobijece pri soucasne spotrebe. Na to by uz bylo potreba merit bud proud dobijece a spotrebu dopocitat, nebo proud spotreby a timpadem by sel dopocitat aktualni dobijeci proud.

Dobijec v tom schematu nahore neni zakreslen. Je natvrdo pripojen na BAT2.

:idea: :?:
JiříK
Příspěvky: 1023
Registrován: pon bře 21, 2011 6:29 pm
Bydliště: 345m n.m. v Chřibech

Re: Měření proudu - diskuze

Příspěvek od JiříK »

Jedny za regulátor od panelů směrem k baterkám, druhé taktéž a mezi nimi vývod spotřebičů. Takže první měří nabíjení z panelů, druhé (pokud to bude umět i odečítat) de facto spotřebu přímou i pouze z baterií.
Pokud mě uvidíte tančit a nehraje hudba, vypněte, prosím, hlavní jistič...
JiříK
Příspěvky: 1023
Registrován: pon bře 21, 2011 6:29 pm
Bydliště: 345m n.m. v Chřibech

Re: Měření proudu - diskuze

Příspěvek od JiříK »

Hm. Proč to píšu! Kdybych si prohlédl šémátko.... :-(
Pokud mě uvidíte tančit a nehraje hudba, vypněte, prosím, hlavní jistič...
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Měření proudu - diskuze

Příspěvek od mypower.cz »

:) jeste sem tam pridal dobijec tedka predchvilkou a napadlo me jak dvema cidlama detekovat i dobijeni .. :) zachvilku sem flaknu druhou verzi .. :)
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Měření proudu - diskuze

Příspěvek od mypower.cz »

Obrázek

hm, sice to neni co sem predchvili zamyslel pac to by nefakcilo.. Takhle by se to dalo poznat podle napeti na FV2 ze napeti na BAT2 je vyssi nez na FV2 a timpadem by se dalo dovodit ze ten mereny proud neni z panelu ale z dobijece. Situace kdy jde proud zaroven z panelu a zaroven z dobijece je nesmysl, pac kdyz jde proud z panelu, tak je dost elektriky a neni potreba dobijet. Omezene to nicim neni (treba prepnuti mezi dobijenim z panelu a z dobijece neni) oba dobijece (regulator i dobijec) funguji soucasne, neodpojuji je ani jisticem a dobijeni se zda OK.

Premyslel jsem prave nejak zuzitkovat tu obousmernost prudovych cidel, jedno z cidel na kazde vetvi je totiz takto vyuzivano pouze v jednom smeru a ten druhy je nevyuzit. Premyslel jsem ten dobijec pripojit ke spotrebe a timpadem kdyz by se proud jakoby "vracel ze spotrebice" tak se jedna o dobijeni z dobijece, a pokud jde naopak, tak je jen spotreba bez dobijeni, ale nevim nevim, to uz se trochu s vypoctama komplikuje a nevim jestli by slo dopocitat uplne vse (na to jdem ted uz docela unaveny :D ) ..
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Měření proudu - diskuze

Příspěvek od mypower.cz »

jen dodám pro uplnost - použity budou tyto čidla (4x):

http://shop.snailinstruments.com/index. ... cts_id=547

Obrázek
JiříK
Příspěvky: 1023
Registrován: pon bře 21, 2011 6:29 pm
Bydliště: 345m n.m. v Chřibech

Re: Měření proudu - diskuze

Příspěvek od JiříK »

Asi bych to dal na ty spotřebiče. Co jde ze soláru je registrováno a co jde z dobíječe, se odečte od spotřeby z baterek. Čili pokud se odečte spotřeba od dobíjení, měly by se na počitadle objevit ztráty dobíjením, protože do baterek je nutno jaksi dodat víc, aby byly plně nabity. Úplně stejně by to mělo odečítat spotřebu z baterek od dobíjení ze soláru. Takže na měřiči od panelů by byla energie dodaná slunkem, na druhém ztráty dobíjením (při 100 procentní účinnosti by na druhém měřiči měla být nula).
Ale asi by to chtělo ještě měření spotřebičů....
Pokud mě uvidíte tančit a nehraje hudba, vypněte, prosím, hlavní jistič...
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Měření proudu - diskuze

Příspěvek od mypower.cz »

JiriK: takto?

Obrázek
JiříK
Příspěvky: 1023
Registrován: pon bře 21, 2011 6:29 pm
Bydliště: 345m n.m. v Chřibech

Re: Měření proudu - diskuze

Příspěvek od JiříK »

Ne. Tak, jak to bylo předtím, jen dobíječ mezi měřiče. První měří z regulátoru, druhé z/do baterek.
Pokud mě uvidíte tančit a nehraje hudba, vypněte, prosím, hlavní jistič...
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Měření proudu - diskuze

Příspěvek od mypower.cz »

A toš v tom případě teda ještě jedna varianta .. a vyřeším 2 muchy jednou ranou .. respektive měření proudu, a když už jsme u toho šachování, tak asi při té příležitosti i přepínání napájení střídače řešené současně jako volba větve baterií k dobíjení, což by se mohlo hodit a mohlo by to být docela praktické na zimu... Tohle jsem chtěl řešit už dávno, ale nějak to onehda dělalo problémy při dobíjení.

Obrázek

Vidí v tom někdo nějaký možný problém?
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Měření proudu - diskuze

Příspěvek od mypower.cz »

no a jelikoz to vypada jak integrovany obvod pomalu, tak to zjednodusme, hodme minus komplet pryc at je to prehlednejsi, minus je beztak vsude spojene kvuli mereni na vellemanovi (ma spolecne minus).

takze tedy to same co predtim, jen bez zakresleneho minusu

Obrázek
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Měření proudu - diskuze

Příspěvek od mypower.cz »

hele ja vim ze uz spamuju, ale beztak ... ono i toto by melo sve vyhody v pripade ze se pripoji dobijec tam kde je tedka zakresleny.. A to je prave o tom jak sem prvne psal o tom vyuziti obousmernosti proudovych cidel. Tak v tomto pripade je vyuzito obou smeru u vsech cidel. Ne jen u dvou..

Hele nechodte jeste vsichni spat, podte to nekdo probrat :)
No ja vim ze dete vsichni v pondeli rano do prace :)
Tak jo .. tak az zitra :D

Obrázek
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Měření proudu - diskuze

Příspěvek od mypower.cz »

spam .. :D tak prej mi dorazi jen 3 pac jsou 3 skladem, ten ctvrty bude pozdeji a jeste musim objednat dalsiho vellemana.
Brumla
Příspěvky: 114
Registrován: ned kvě 22, 2011 6:05 pm
Lokalita: Beroun
Výkon panelů [Wp]: 12 kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12 kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Beroun

Re: Měření proudu - diskuze

Příspěvek od Brumla »

bych se vyprd naměření, hlavně že to funguje, a nejsi závislej na atomkách vepříků, jak se nám už čez snaží vnutit:-))
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Měření proudu - diskuze

Příspěvek od mypower.cz »

:D
Uživatelský avatar
dave100
Příspěvky: 40
Registrován: pát dub 22, 2011 11:50 am

Re: Měření proudu - diskuze

Příspěvek od dave100 »

Chci se zeptat, než budu vše zařizovat, tenhle plošňák na měření proudu +/-30A se zapojí jak?
Potřeboval bych poradit, abych měl jednoduchý zařízení na sledování aktuálního stavu baterky.
Díky
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2578
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Měření proudu - diskuze

Příspěvek od tomas »

Firma LEM vyrábí snímače DC proudu, např. tento má měřící rozsah ± 600A: http://cz.rs-online.com/web/search/sear ... &R=5329249
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2578
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Měření proudu - diskuze

Příspěvek od tomas »

Příklad zapojení snímačů proudu v konstrukci DC ampérmetru:
http://pandatron.cz/?3038&panelovy_ampermetr_s_acs712
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
Uživatelský avatar
lwq
Příspěvky: 465
Registrován: úte dub 10, 2012 10:42 pm
Lokalita: Mělník
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8550
Kapacita baterie [kWh]: 32
Bydliště: MistyMountain

Re: Měření proudu - diskuze

Příspěvek od lwq »

Resil jste nekdo pouziti split-core trafa pro mereni AC proudu ? Chci ho ppouzit s Ardiunem na monitoring pripojky od PRE co zatim mam ... :yes:

http://www.ebay.com/itm/SCT-013-000-100 ... 2ec3eaef36

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek