Jak ovládat Studer XTM 4000 - 48

Měniče Studer
SAKO
Příspěvky: 190
Registrován: pon dub 15, 2013 7:33 pm

Jak ovládat Studer XTM 4000 - 48

Příspěvek od SAKO »

Dobrý den, mám regulátor Studer VT - 85 a k tomu RCC 02. Ted už je k tomu i měnič Studer XTM 4000 - 48. Můžu tou RCC 02 - kou nastavovat i parametry měniče? Když jo, jak to prosím propojit a čím? Děkuji moc.
DanoP
Příspěvky: 938
Registrován: stř črc 06, 2016 12:27 pm
Bydliště: Trnava, Slovensko

Re: Jak ovládat Studer XTM 4000 - 48

Příspěvek od DanoP »

Ano, hociakym "patch kablom" co sa pouziva v pocitacovych sietach, nesmie byt ale tzv. "krizeny".
Zapojenie je stylom sviecky na vianocnom stromceku t.j. akoby do serie. Ten prvok co ma dve prepojenia (prepojovacie kable) musi mat prepinac O-T v polohe O (open - bez ukoncenia), tie co do nich ide iba jeden prepojovaci kabel musia mat prepinac v polohe T (terminated -ukoncene).
prepojenie.PNG
1,77kWp monokryštál + Fangpusun MPPT 150/45, 1,6kWp +Victron MPPT 250/60, 2xStuder XTM4048 + 25kWh LiFePO4, vlastny monitoring na https://www.mms-softec.sk/pip/
SAKO
Příspěvky: 190
Registrován: pon dub 15, 2013 7:33 pm

Re: Jak ovládat Studer XTM 4000 - 48

Příspěvek od SAKO »

Děkuji. Takže, rozumím tomu tak, že nechám kabel od RCC k VT-85 tak, jak je a propojím kabelem VT-85 a XTM. Na VT bude přepínač O-T v poloze O a na XTM bude přepínač O-T v poloze T. Je to tak?
mopadzi
Příspěvky: 996
Registrován: úte led 24, 2012 8:55 am
Lokalita: Okolí Uherského Brodu
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Jak ovládat Studer XTM 4000 - 48

Příspěvek od mopadzi »

poslední v serii musí být zakončený. TJ přepínač na T na obou stranách
kdo si hraje nezlobí
9xRenesola 240Wp+9x Benq 265Wp, 6xTrina 410Wp, 14x Leapton 450Wp, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%. BMW i3 BEV
SAKO
Příspěvky: 190
Registrován: pon dub 15, 2013 7:33 pm

Re: Jak ovládat Studer XTM 4000 - 48

Příspěvek od SAKO »

Jasně, chápu, děkuji moc.
bol-St
Příspěvky: 305
Registrován: čtv bře 20, 2014 7:20 am
Lokalita: Opavsko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9375
Kapacita baterie [kWh]: 30
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Hlučínsko

Re: Jak ovládat Studer XTM 4000 - 48

Příspěvek od bol-St »

Na Studer portál mi chodí pořád tato zpráva:
21.jpg

Poradí někdo co s tím udělat ?
Mirek123
Příspěvky: 70
Registrován: pát čer 07, 2019 8:23 pm

Re: Jak ovládat Studer XTM 4000 - 48

Příspěvek od Mirek123 »

bol-St píše:Na Studer portál mi chodí pořád tato zpráva:
Příloha 21.jpg je dlouhodobě nedostupná.

Poradí někdo co s tím udělat ?
Hele, ja to mam taky, ale u VT80. Pokud jsem mel jednu, tak OK. Pak jsem dal druhou VT80 a error 66. Kazdy den pri svitani a zapadu ( prechod do Night Mode ?). Ptal jsem se i na Studeru, nechteji rict. Asi je to tajna informace.... Proste to neresim (i kdyz bych to rad vedel).
Přílohy
studer.jpg
bol-St
Příspěvky: 305
Registrován: čtv bře 20, 2014 7:20 am
Lokalita: Opavsko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9375
Kapacita baterie [kWh]: 30
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Hlučínsko

Re: Jak ovládat Studer XTM 4000 - 48

Příspěvek od bol-St »

Mě se to tam objevuje pravidelně co 3,5 min ?
Mirek123
Příspěvky: 70
Registrován: pát čer 07, 2019 8:23 pm

Re: Jak ovládat Studer XTM 4000 - 48

Příspěvek od Mirek123 »

Tak to fakt nevim. Podle me je to nejaky SW problem - ale treba se tady ozve nejaky zkuseny Studerak (instalator) a objasni to. Me uz to dela rok a ziju s tim fpohode :-))
matej
Příspěvky: 826
Registrován: čtv zář 01, 2011 6:30 pm

Re: Jak ovládat Studer XTM 4000 - 48

Příspěvek od matej »

Namontoval som desiatky komplet Studer systemov XTM+VT, ale s touto hlaskou z VT som sa nikdy nestretol ani ked su dva-tri. Ale, niekto tu pisal ze sa moze na prepajanie pouzit klasicky patch kabel.. nie je to celkom pravda, su v nom totiz krutene pary a Studer bezi na CAN zbernici, ktora je symetricka a ak sa spravne pamatam CAN+ a CAN- nejde po jednom krutenom pare. Hlavne ked je tieneny som sa stretol s problemami. Ale vtedy pravidelna hlaska znela "CAN stage startup". Nalepsie je pouzivat original ploche netienene kable, alebo si presne taky kabel vyrobit . Preto tu mam 100m klbo toho plocheho kabla.. ;) teda ak uz nie je co vyskusat, toto by som skusil.
Pravda a Láska zvítězí!.
kodl69
Příspěvky: 7419
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Jak ovládat Studer XTM 4000 - 48

Příspěvek od kodl69 »

CAN podle specifikace http://www.interfacebus.com/CAN-Bus-Des ... tocol.html má jít po krouceným páru, ale měl by to být pár a ne náhodný dráty z UTP kabelu...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
matej
Příspěvky: 826
Registrován: čtv zář 01, 2011 6:30 pm

Re: Jak ovládat Studer XTM 4000 - 48

Příspěvek od matej »

kodl69 píše:CAN podle specifikace http://www.interfacebus.com/CAN-Bus-Des ... tocol.html má jít po krouceným páru, ale měl by to být pár a ne náhodný dráty z UTP kabelu...
Presne to pisem, pinout Studerackej zbernice nedava CAN na jeden kruteny par pretoze pocita s plochym origo kablom.
Pravda a Láska zvítězí!.
Mirek123
Příspěvky: 70
Registrován: pát čer 07, 2019 8:23 pm

Re: Jak ovládat Studer XTM 4000 - 48

Příspěvek od Mirek123 »

Vse mam po origo plochych kabelech Studeru, nektere zkracene a zakrimpovane, at neplandaji. Hlaska (Err 66 pri svitani a zapadu kazdy den) se zacla objevovat po zapojeni druhe VT80 do systemu. Ve FV stringach to taky ASI nebude, protoze predtim jelo vse na jedne VT80 (prepanelovano) bez err66, po rozdeleni stringu na dve VT80 se objevuje ta chyba.
Dve VT80 jsou z ruznych zdroju (jedna nova od Studeru, druha pres ebay z Holandska - vicemene taky nova), vse samozrejme na stejnem upgradu SW.
Po dotazu na Studeru - zadne info neupustili :-))
Jinak vse jede OK, chyba nema viditelny vliv na cokoli. Ale presto bych rad vedel, co to znamena, protoze ta stejna chyba se objevila tady u Bol-st v souvislosti s RCC/Xcom.
bol-St
Příspěvky: 305
Registrován: čtv bře 20, 2014 7:20 am
Lokalita: Opavsko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9375
Kapacita baterie [kWh]: 30
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Hlučínsko

Re: Jak ovládat Studer XTM 4000 - 48

Příspěvek od bol-St »

Já mám všude klasické patch kabely, jak jsem se tady dočetl, že se dají použít. Systém se zdá že funguje normálně, ale na portálu je hláška pořád. Dnes jsem se díval, že se objevuje pravidelně od 30 sec. do 3,5 min.
SAKO
Příspěvky: 190
Registrován: pon dub 15, 2013 7:33 pm

Re: Jak ovládat Studer XTM 4000 - 48

Příspěvek od SAKO »

Dobrý den, tak jsem propojil RCC 02 s VT 85 a Studer XTM a funguje mi to. Nemám ale žádný manuál, v nastavení Basic jsem nastavil, co se dalo,tam toho moc není, po přepnutí RCC do expert se nemohu dostat do By menu, dostanu se jenom so nastavení By parameter number, když kliknu na By menu, skočí to do nastavení basic. Jak mám nastavit Standby level? Je tam 0 a pak po 10 ti procentech nahoru.....dále bych potřeboval bych čtyřmístné číslo pro nastavení nabíjecího napětí a vypnout equalizaci, mám Lion...SDI 60.....Nevíte kde najít na internetu manuál??? Děkuji moc.
milhaus
Příspěvky: 259
Registrován: úte úno 05, 2013 8:32 pm
Lokalita: Zábřeh 78901
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 10500
Kapacita baterie [kWh]: 24

Re: Jak ovládat Studer XTM 4000 - 48

Příspěvek od milhaus »

SAKO
Příspěvky: 190
Registrován: pon dub 15, 2013 7:33 pm

Re: Jak ovládat Studer XTM 4000 - 48

Příspěvek od SAKO »

Děkuji moc, už nastavuji.....
milhaus
Příspěvky: 259
Registrován: úte úno 05, 2013 8:32 pm
Lokalita: Zábřeh 78901
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 10500
Kapacita baterie [kWh]: 24

Re: Jak ovládat Studer XTM 4000 - 48

Příspěvek od milhaus »


  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek