Nepřímé orientační měření kapacity baterie
Baterie, dobíjení, údržba, zapojení, diskuze i nad jinými způsoby uložení energie
-
- Reputace: 707
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Nepřímé orientační měření kapacity baterie
Pro každého šťastného majitele bateriového úložiště je zajímavé sledovat jeho kapacitu. Baterie časem a používáním stárnou a jejich kapacita klesá. No a jak takovou kapacitu alespoň orientačně určit? A navíc třeba i za provozu elektrárny? Stačí připojit k baterii paralelně baterii stejného typu o známé kapacitě, počkat až se jejich SOC vyrovná a pak měřit dle schématu. Výhodou může být, že mohu použít baterii o malé kapacitě, jejíž kapacitu si předem změřím.
Sám to používám k tomu, že mám paralelně 4 baterie - tak, jak jsem postupně elektrárnu rozšiřoval. A když jsem letos připojoval paralelně poslední baterii o kapacitě 100 Ah, tak jsem si orientačně ověřil, jaké jsou kapacity zbývajících baterií.
Sám to používám k tomu, že mám paralelně 4 baterie - tak, jak jsem postupně elektrárnu rozšiřoval. A když jsem letos připojoval paralelně poslední baterii o kapacitě 100 Ah, tak jsem si orientačně ověřil, jaké jsou kapacity zbývajících baterií.
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
-
- Reputace: 145
Re: Nepřímé orientační měření kapacity baterie
Chybí mi tu informace, že je to určené pro LiFe typy 
Lidi co mají LiIon a možná i olovo si mohou porovnávat výpočet kapacity z grafů klidně každý den, pokud mají grafy a nějaké měření proudu, vlastně ani to měření nemusí být zázračně přesné.
Jinak samozřejmě dobrý nápad.

Lidi co mají LiIon a možná i olovo si mohou porovnávat výpočet kapacity z grafů klidně každý den, pokud mají grafy a nějaké měření proudu, vlastně ani to měření nemusí být zázračně přesné.
Jinak samozřejmě dobrý nápad.
3,6kWp GWL Poly + 8,82kWp Canadian Mono, 3x PIP4048MS, 4x80P14S = 4480Cells 18650 (~840Ah/44kWh)
Elektrárna: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
TČ: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=21
Elektrárna: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
TČ: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=21
- ota
- Reputace: 514
Pro nás neznalé baterií je několik nejasných bodů:
- co znamená baterie stejného typu? LiFe k LiFe a nebo Winston pouze na Winston a CALB už nelze?
- ??? počkat až se SOC srovná??? Jak poznám srovnané SOC? Bude stačit srovnat svorkové napětí? Nebo musíme změřit SOC a pak je spojit a měřit?
- co znamená baterie stejného typu? LiFe k LiFe a nebo Winston pouze na Winston a CALB už nelze?
- ??? počkat až se SOC srovná??? Jak poznám srovnané SOC? Bude stačit srovnat svorkové napětí? Nebo musíme změřit SOC a pak je spojit a měřit?
70kWp + 10kW Infinity, 25kWh LiFe
-
- Reputace: 707
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Baterie musí mít stejnou chakteristiku, já mám kombinaci Winton a Calb a funguje to. Samozřejmě není to na přesné určení kapacity, ale na to, abych rychle odhadl, jestli mi třeba kapacita po 10 letech provozu neklesla na polovinu.
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
- kybos
- Reputace: 510
- Lokalita: Šternberk
- Výkon panelů [Wp]: 15000
Proudy se v uzlu rozdělí nikoliv podle kapacity baterií ale podle jejich vnitřního odporu. I když existuje jistá závislost kapacity na vnitřním odporu, může se významným způsobem projevit způsob používání baterie. Články zatěžované a nabíjené relativně velkými proudy mohou mít vnitřní odpor vyšší, než stejné typy článků provozované s nižšími proudy i když mají téměř shodnou kapacitu. Viz https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f ... =20#p74462
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
-
- Reputace: 307
Sice je článek zaměřen na nepřímé měření, ale já opravdu doporučuji měření jedné baterié přímo resp ( nepřímo přes klesták ) nebo přímo pře úbytek na bočníku.
Není nic přesnějšího dle mého přesvědčení...
stojí to jen čas.
Není nic přesnějšího dle mého přesvědčení...
stojí to jen čas.