Přepínací stanice pro měniče IVT US-12N, 230 V/AC, 12 A

Bezpečné přepnutí ze sítě na ostrov a zpět, schémata, tipy, rady, návody
JiříK
Příspěvky: 1023
Registrován: pon bře 21, 2011 6:29 pm
Bydliště: 345m n.m. v Chřibech

Přepínací stanice pro měniče IVT US-12N, 230 V/AC, 12 A

Příspěvek od JiříK »

...k čemupak je toto asi dobré? Že by to řešilo bezpečné přepínání síť-měnič? :idea:
Pokud mě uvidíte tančit a nehraje hudba, vypněte, prosím, hlavní jistič...
luge
Příspěvky: 765
Registrován: ned lis 13, 2011 5:52 pm
Bydliště: SK

Re: Přepínací stanice pro měniče IVT US-12N, 230 V/AC, 12 A

Příspěvek od luge »

Podla produkt info to vyzerá tak.Použitie tiež v ostrovných systémoch,voľba prioritného okruhu.Super.Zaujímavá cena s poštovným http://www.conrad.cz/prepinaci-stanice- ... -a.k513123 :yes:
Uživatelský avatar
vata
Příspěvky: 1403
Registrován: pon zář 12, 2011 11:32 am

Re: Přepínací stanice pro měniče IVT US-12N, 230 V/AC, 12 A

Příspěvek od vata »

Zajímavý objev. Přečetla jsem manuál, a ano, je to přepínač sítí s priorizací.
Bohužel:

- dlouhý přepínací čas (1-2 sec) - na ručním přepínači jsem rychlejší :)
- podle těch pojistek F12 to vypadá spíš na releové řešení (ne stykač)
- nepraktický formát (další krabička vedle rozvaděče)
- není k tomu schema, takže se nic nedovíme jak je řešeno blokování

Ale za tu cenu je to asi pro lidi, kteří to chtějí mít automatizované a nechtějí bastlit a důvěřují továrnímu řešení, ideál.
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
SJM
Příspěvky: 586
Registrován: pon dub 23, 2012 2:51 pm

Re: Přepínací stanice pro měniče IVT US-12N, 230 V/AC, 12 A

Příspěvek od SJM »

V uvedeném odkazu jsou nabízeny komplety FV ostrovních nebo hybridních elektráren, mezi MS Tristar, baterií a střídačem je použit "trennschalter", vypadá to jednoduše. Samostatně jsem ho zatím nenašel. Nesetkal se s tím už někdo?
Odkaz: http://www.smart-powershop.com/Inselanl ... :2_24.html

Zdraví SJM
JiříK
Příspěvky: 1023
Registrován: pon bře 21, 2011 6:29 pm
Bydliště: 345m n.m. v Chřibech

Re: Přepínací stanice pro měniče IVT US-12N, 230 V/AC, 12 A

Příspěvek od JiříK »

http://www.dalix.cz/eshop/467-prioritni-obvod-230v.html Toto jsem našel... Co je asi uvnitř?
Pokud mě uvidíte tančit a nehraje hudba, vypněte, prosím, hlavní jistič...
Uživatelský avatar
abrams
Příspěvky: 2774
Registrován: ned črc 17, 2011 12:19 pm
Lokalita: Brno
Bydliště: Brno

Re: Přepínací stanice pro měniče IVT US-12N, 230 V/AC, 12 A

Příspěvek od abrams »

Zdravim ,

tipuji že 2x přepínací relátko 10A napájené ze zásuvky vstup síť :uh: .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
JiříK
Příspěvky: 1023
Registrován: pon bře 21, 2011 6:29 pm
Bydliště: 345m n.m. v Chřibech

Re: Přepínací stanice pro měniče IVT US-12N, 230 V/AC, 12 A

Příspěvek od JiříK »

No za ty prachy....nekup to! ::phocos-cx::
Pokud mě uvidíte tančit a nehraje hudba, vypněte, prosím, hlavní jistič...
jhladik
Příspěvky: 99
Registrován: pon čer 27, 2011 6:02 pm

Re: Přepínací stanice pro měniče IVT US-12N, 230 V/AC, 12 A

Příspěvek od jhladik »

nezkoumal někdo toto? já teď nemám čas to detailně pročíst:
http://www.studer-inno.com/?cat=sine_wa ... =432&tab=2
application notes/AN005
Uživatelský avatar
tkadlcik
Příspěvky: 12
Registrován: pát lis 05, 2021 7:13 pm

Re: Přepínací stanice pro měniče IVT US-12N, 230 V/AC, 12 A

Příspěvek od tkadlcik »

Máte prosím s tímto zařízením někdo reálnou zkušenost? na fóru je téma od r.2012...Cílem by mělo být toto zařízení (12+16A) umístit vedle stávající zásuvky z DS se zapojením s prioritou ze střídače. Moje představa je panel FVE, základní lowcost měnič DC/230V AC s připojením do této přepínací stanice, baterii neuvažují, tj. fungovalo by to pouze za optimálních podmínek při dostatečném osvitu panelu, jinak sekundárně energie ze sítě. JE REÁLNÉ, ŽE TOTO ZAŘÍZENÍ ELIMINUJE RIZIKO PŘETOKU? - toho chci řešením docílit. Je to trochu asi krkolomné ale nemám možnost řešit regulérní FVE s napojením do DS ani ostrovní nebo s běžným hybridním střídačem, takže jsem si vymyslel toto schema... děkuji za názor
schema.jpg
schema.jpg (52.56 KiB) Zobrazeno 538 x
prepinaci-stanice-12a.jpg
Přílohy
dokument-navod.pdf
(116.15 KiB) Staženo 105 x
Soban
Příspěvky: 3554
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Přepínací stanice pro měniče IVT US-12N, 230 V/AC, 12 A

Příspěvek od Soban »

K čemu taková blbost? Většina krabic umí bypas bez problémů.
Pokud to chceš k bojleru stačí připojit za termostat a přetoky nehrozí.
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
Kostěj
Příspěvky: 602
Registrován: úte úno 25, 2014 9:33 pm
Lokalita: Dobrovicko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Přepínací stanice pro měniče IVT US-12N, 230 V/AC, 12 A

Příspěvek od Kostěj »

tkadlcik píše:Moje představa je panel FVE, základní lowcost měnič DC/230V AC s připojením do této přepínací stanice, baterii neuvažují...
Prosím o sdělení přesného označení měniče, který chcete takto použít.
Uživatelský avatar
tkadlcik
Příspěvky: 12
Registrován: pát lis 05, 2021 7:13 pm

Re: Přepínací stanice pro měniče IVT US-12N, 230 V/AC, 12 A

Příspěvek od tkadlcik »

měnič zatím nemám, ale chtěl jsem cca buďto Victron Energy Phoenix VE.Direct nebo něco takového... instalace je do bytu s velkou terasou kam bych dal max.2x400-550kW ale spíše ze začátku méně asi ve 12 nebo 24V (na 48V už to celé cenově jde mimo to tím sleduji), za rok mám 3MWh takže nepotřebuji super výkon ale pokud bych stáhl spotřebu o cca 10-20% ( 0,3-0,6 MWh/r) pomocí FVE s rozumným nákladem ... a pomocí těchto přepínačů, hledám způsob jak eliminovat přetoky, toto na mne působí, že by mohlo vyjít, na měnič s limiterem či smlouvu s DS nemám morál a píchnout FVE panely do zásuvky na terase v očekávání, že se mne to "rozleje a spotřebuje" po rozvodech pouze v bytě nemám odvahu, možná u 200W panelu by to asi šlo...takže to je důvod proč mne ty přepínací stanice oslovily...
Uživatelský avatar
tkadlcik
Příspěvky: 12
Registrován: pát lis 05, 2021 7:13 pm

Re: Přepínací stanice pro měniče IVT US-12N, 230 V/AC, 12 A

Příspěvek od tkadlcik »

Kostěj píše:
tkadlcik píše:Moje představa je panel FVE, základní lowcost měnič DC/230V AC s připojením do této přepínací stanice, baterii neuvažují...
Prosím o sdělení přesného označení měniče, který chcete takto použít.
možná něco takového ale bez baterek ze střídače do 1-2ks těch přepínacích stanic umístěných v bytě
https://ecoprodukt.cz/p/87062-plug-play ... 00ah-33093
schema_fve.JPG
Kostěj
Příspěvky: 602
Registrován: úte úno 25, 2014 9:33 pm
Lokalita: Dobrovicko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Přepínací stanice pro měniče IVT US-12N, 230 V/AC, 12 A

Příspěvek od Kostěj »

tkadlcik píše:možná něco takového ale bez baterek ze střídače do 1-2ks těch přepínacích stanic umístěných v bytě
https://ecoprodukt.cz/p/87062-plug-play ... 00ah-33093
Tuto sestavu nelze provozovat bez baterek. Obávám se, že měnič, který by fungoval podle popsaných podmínek provozu, vůbec neexistuje.
Uživatelský avatar
tkadlcik
Příspěvky: 12
Registrován: pát lis 05, 2021 7:13 pm

Re: Přepínací stanice pro měniče IVT US-12N, 230 V/AC, 12 A

Příspěvek od tkadlcik »

Kostěj píše:
tkadlcik píše:možná něco takového ale bez baterek ze střídače do 1-2ks těch přepínacích stanic umístěných v bytě
https://ecoprodukt.cz/p/87062-plug-play ... 00ah-33093
Tuto sestavu nelze provozovat bez baterek. Obávám se, že měnič, který by fungoval podle popsaných podmínek provozu, vůbec neexistuje.
děkuji, trochu jsem se obával té odpovědi, budu pátrat dál...
PetrDubi
Příspěvky: 1413
Registrován: úte říj 12, 2021 10:43 am
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Přepínací stanice pro měniče IVT US-12N, 230 V/AC, 12 A

Příspěvek od PetrDubi »

Chlapi, chtěl bych poradit jakou rasu prasete si mám koupit, když chci aby tloustnulo na porážku, ale nemusel jsem ho krmit? :D

A teď vážně. Měnič, který bude dodávat trvale 230V do spotřebiče bez ohledu na výkon z panelů a bez baterek je prostě kámen mudrců fotovoltaiky - plno lidí (bez dostatečných znalosti fyziky a elektřiny) ho hledá, všichni jsou zoufalí, ale nikdo z nich ho ještě nenašel..
Takže pokud jde o odporovou zátěž (bojler, topení a podobně), tak to umí měniče typu Bel, ale je to proto, protože se mění napětí i proud, dodávaný do spotřebiče. Kdyby tam místo topení byla zapojená velká žárovka, tam se bude měnit její svit podle výkonu z panelů - tohle pro normální spotřebiče prostě použít nelze.
A pro všechny ostatní spotřebiče je potřeba použít buď kombinaci panely, baterky, měnič nebo pokud nechci použít baterky, tak panely a gridtie měnič (ongrid typu "modrásek"). První verze nemá absolutně žádné přetoky a druhá zase nemá baterie (ale nějaké minimální přetoky většinou ano). Nic jiného pro běžné spotřebiče neexistuje a ani z principu existovat nemůže..
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
vanilka
Příspěvky: 278
Registrován: stř kvě 05, 2021 2:57 pm
Lokalita: Beroun, Příbram

Re: Přepínací stanice pro měniče IVT US-12N, 230 V/AC, 12 A

Příspěvek od vanilka »

Jaky bude sklon a azimut panelu? Jaka je ocekavana vyroba dle pvgis? Pro takhle male instalovane vykony v panelech ma smysl uvazovat snad jen o gridtied mikromenici do 800W a doufat, ze se pripadne pretoky podari obhajit a nebo o usporne navrzenem poloostrovu.
4512kg VRLA GEL / 20kWp+
Soban
Příspěvky: 3554
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Přepínací stanice pro měniče IVT US-12N, 230 V/AC, 12 A

Příspěvek od Soban »

Pokud máš elektrický bojler a chceš ho krmit s panelů tak je možnost koupit gridtied měnič a dát ho (zapojit) až za termostat v bojleru, pak žádné přetoky nehrozí a výroba poputuje do bojleru, pak to chce akorát časový spínač a připojit bojler přes něj aby bojler se zapínal pouze přes den jak svítí a né v noci.

A nebo si udělat ostrovní FVE s baterkou.....

Na 12V systém zapomeň o tom ani neuvažuj, a samozřejmě 2 panely toho moc nedají tak je 48V systém asi zbytečný, takže co pořídit 24V třeba tento měnič: https://shop.mypower.cz/menic-kombinova ... 000w-11537
k tomu baterku: https://shop.mypower.cz/akuset-lifepo4- ... 6kwh-11445
A pokud na balkon dáš 2000wp (4x500wp) tak by to bylo super.
Pokud ne tak pak na to zapojíš prostě jenom něco.......

Tento měnič přetoky nedělá, buď běží z baterky nebo je připojen k DS a jenom nabíjí baterku a do skříně dáš jednoduchý mechanický přepínač.
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
Uživatelský avatar
tkadlcik
Příspěvky: 12
Registrován: pát lis 05, 2021 7:13 pm

Re: Přepínací stanice pro měniče IVT US-12N, 230 V/AC, 12 A

Příspěvek od tkadlcik »

PetrDubi píše:Chlapi, chtěl bych poradit jakou rasu prasete si mám koupit, když chci aby tloustnulo na porážku, ale nemusel jsem ho krmit? :D

A teď vážně. Měnič, který bude dodávat trvale 230V do spotřebiče bez ohledu na výkon z panelů a bez baterek je prostě kámen mudrců fotovoltaiky - plno lidí (bez dostatečných znalosti fyziky a elektřiny) ho hledá, všichni jsou zoufalí, ale nikdo z nich ho ještě nenašel..
Takže pokud jde o odporovou zátěž (bojler, topení a podobně), tak to umí měniče typu Bel, ale je to proto, protože se mění napětí i proud, dodávaný do spotřebiče. Kdyby tam místo topení byla zapojená velká žárovka, tam se bude měnit její svit podle výkonu z panelů - tohle pro normální spotřebiče prostě použít nelze.
A pro všechny ostatní spotřebiče je potřeba použít buď kombinaci panely, baterky, měnič nebo pokud nechci použít baterky, tak panely a gridtie měnič (ongrid typu "modrásek"). První verze nemá absolutně žádné přetoky a druhá zase nemá baterie (ale nějaké minimální přetoky většinou ano). Nic jiného pro běžné spotřebiče neexistuje a ani z principu existovat nemůže..
díky, už přestanu vyfukovat cigaretový kouř do vody :D , jinak nejlepší je koupit již porcované půlky prasete, ty se už pouze zpracují ale člověk přijde o pokec s řezníkem a proces zabíjačky...děkuji za narovnání myšlenek, jsem bohužel ještě pořád ellama :roll:
Uživatelský avatar
tkadlcik
Příspěvky: 12
Registrován: pát lis 05, 2021 7:13 pm

Re: Přepínací stanice pro měniče IVT US-12N, 230 V/AC, 12 A

Příspěvek od tkadlcik »

Soban píše:Pokud máš elektrický bojler a chceš ho krmit s panelů tak je možnost koupit gridtied měnič a dát ho (zapojit) až za termostat v bojleru, pak žádné přetoky nehrozí a výroba poputuje do bojleru, pak to chce akorát časový spínač a připojit bojler přes něj aby bojler se zapínal pouze přes den jak svítí a né v noci.

A nebo si udělat ostrovní FVE s baterkou.....

Na 12V systém zapomeň o tom ani neuvažuj, a samozřejmě 2 panely toho moc nedají tak je 48V systém asi zbytečný, takže co pořídit 24V třeba tento měnič: https://shop.mypower.cz/menic-kombinova ... 000w-11537
k tomu baterku: https://shop.mypower.cz/akuset-lifepo4- ... 6kwh-11445
A pokud na balkon dáš 2000wp (4x500wp) tak by to bylo super.
Pokud ne tak pak na to zapojíš prostě jenom něco.......

Tento měnič přetoky nedělá, buď běží z baterky nebo je připojen k DS a jenom nabíjí baterku a do skříně dáš jednoduchý mechanický přepínač.
děkuji, bojler nemám mám výměník meibes což je bohužel pro FVE pasé, udělal jsem si tedy závěr, že základem pro souběh zdrojů z FVE a DS (bez smlouvy, přetoků a připojování měniče do hl.rozvaděče) je nutnost baterky a střídač ze kterého případně napojím ty přepínací stanice nebo mít střídač s funkcí UPS (který tedy umí totéž co ta přepínací stanice), kterému dám prioritu napojení spotřebičů z FVE a z DS jen jako zálohu ...takže jsem o kousek dál ale asi spíše na začátku - celé je to komplikované zapojením do rozvodů v bytě kde je podstatně větší omezení než v RD kde bych to tolik nemusel řešit...

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek