Způsoby propojení FVE s DS

Alternativní zdroje energie a právní úprava, revize, nařízení ...
Uživatelský avatar
NOPARasito
Příspěvky: 2530
Registrován: čtv črc 19, 2018 12:14 am
Bydliště: Vidiek, Trhanova Lhota

Re: Způsoby propojení FVE s DS

Příspěvek od NOPARasito »

xmasin píše:
abrams píše:Zdravím ,
co takhle svářecí invertor ? 3,6kVA bývá běžný u obyč hobby svářeček . To bych měl taky hlásit , takový příležitostný spotřebič ?
Elektronům zdar *cloud*
Teoreticky ano:
svarecky.png
Otázka je, zda hlásit svářečku když jednou za rok s ní něco dělám, případně když si objednám řemeslníka a ten si přinese svoji svářečku. Něco jíného je, když mám doma zámečnickou dílnu a svařuji denně. Osobně zastávám názor, že pevně připojené spotřebiče by hlášeny být měly a zbytek se vejde do kolonky ostatní spotřebiče do 3,5 kW.
Případně explicitně nahlásit spotřebiče, které jsou pravidelně používány a mohou nějakým způsobem ovlivnit síť.
Tohle je hovadina. Mas jasne dano napr. 3x25A (a za tento rezervovanej vykon se taky plati!!!!) a tim je to dane, to, ze DS nema kazdopadne rezervu a ma to zprumerovane je jen jejich vychcanost a to, ze neinvestuji zpet do DS jak maji. Proto maji take miliardove zisky.
Klidne si bonzuj svemu distributorovi co vse jsi si za spotrebice poridil, ale nas "ryby" nechte napokoji.
Uživatelský avatar
abrams
Příspěvky: 2774
Registrován: ned črc 17, 2011 12:19 pm
Lokalita: Brno
Bydliště: Brno

Re: Způsoby propojení FVE s DS

Příspěvek od abrams »

Zdravím ,

svářecí invertor se hodil pro jeho nemalý příkon a konstrukcí "napájecího zdroje" .
Nicméně nevidím opodstatněný důvod hlásit komukoli soupis spotřebičů . To tak , aby si jednoho dne distributor určoval co kdy můžu nebo nemůžu používat :uh: .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
chatař
Příspěvky: 861
Registrován: stř bře 20, 2019 4:05 pm

Re: Způsoby propojení FVE s DS

Příspěvek od chatař »

Soupis spotřebičů hlášený distributorovi, to bych si dovedl představit leda tak v KLDR. Kuo-co-mingu, zapomněl jste na holicí strojek. Dva měsíce nucených prací.
11S (8 REC 295Wp POLY + 3 Canadian Solar 300Wp) Axpert VM II 24V/3000W, 2P Canadian Solar + MPPT Victron Smart Solar 100/20 + Carspa 24/230, 600W Pure sine + 4x Varta 6V/232Ah.
josse
Příspěvky: 1146
Registrován: úte úno 14, 2017 9:35 pm

Re: Způsoby propojení FVE s DS

Příspěvek od josse »

jahodovák píše:Uniká mi proč hlásit spotřebiče,když platím rezervovaný výkon 25 ampér,smysl by to mělo,pokud bych ho chtěl překročit.Pravda,když jsem kdysi dávno žádal změnu,napsal jsem tam skoro všechny spotřebiče a ještě něco navíc,takže to asi 3 krát překračovalo tech 25 ampér,pokud bych zapnul najednou.Dostal jsem tuto radu od revizáka a využil jsem ji..
Protože jsme si je zvolili a oni nám nastavili nějaká pravidla. Když si zvolíme někoho jiného, můžeme mít jiná pravidla...

Kouzelné slovíčko souběh... Norma říká jak ze spotřebičů spočítat potřebný rezervovaný příkon.

Já protože mám měření za nějakou dobu zpětně, mohu se na normu vykašlat a udělat si to z historie. Způsobů je několik, projektant by měl jít cestou normy pokud to někde lépe.
15x GWL Poly 300Wp 72 cells, 1-2x Axpert MKS 48V 4000W, 3x80P14S 18650 (~640Ah/34kWh), https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3, https://solarforum.cz/
Dagus
Příspěvky: 1943
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm
Lokalita: Liberec
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7820
Kapacita baterie [kWh]: 32
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Způsoby propojení FVE s DS

Příspěvek od Dagus »

Když tak dobře radíš, tak ještě napiš kterého sluhu volit, aby se nechoval jak se chovají ty co zvolení jsou. Když řešení je zvolit jiné, ale které?
7820Wp, SV 12° 1710Wp Poly, J 90° 1820Wp Mono, JZ 12° 1680Wp Poly, JZ2 12° 1800Wp Mono, J 40° 810Wp Hyundai
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 16.8kWh 17S 310Ah AKU1, 15.2kWh 17S 280Ah AKU 2, 2xJK-BMS
Pawel
Příspěvky: 812
Registrován: stř říj 02, 2013 8:57 am

Re: Způsoby propojení FVE s DS

Příspěvek od Pawel »

Vždy si zvolí taková pravidla co dopadnou na nás jako hůl. Politika se bude vždy tak dělat a kdo ji tak dělat nechce jde z kola ven. Musí toho hodně stihnou za volební období. Fuj to sem nepaří, nebudeme si špinit fórum.
Yiri
Příspěvky: 5
Registrován: pát čer 16, 2023 2:06 pm
Lokalita: Chomutov
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 570
Kapacita baterie [kWh]: 2

Re: Způsoby propojení FVE s DS

Příspěvek od Yiri »

Ad FVE s přisosáváním z DS

mám takové odvážné tvrzení.
Hybridní invertery spolupráci s DS nedělají žádným převratným zázračným způsobem. Funguje to tak, že měří připojenou zátěž v reálném čase a když je vyšší než dostupný výkon ze solárka, tak normálně připojí DS do okruhu. To znamená, že v tuto chvíli je to v podstatě v módu Grid-tie inverter.
No co se stane, když se připojený spotřebič vypne... než elektronika zareaguje a DS odpojí, stihne tam něco málo ze solárka přetéct. Čím rychlejší, tím lepší. A nejlépe tak rychle, že to nezměří ani ČEZ.
Axpert King měří online připojený výkon, jiné invertery používají zase CT coil na přívodním vodiči z DS (např. SunSynk).
Termín "přisosávání" mi evokuje nějaké velice sofistikované zařízení, ale v reálu je to trochu jednodušší :lol:
PetrDubi
Příspěvky: 1341
Registrován: úte říj 12, 2021 10:43 am
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Způsoby propojení FVE s DS

Příspěvek od PetrDubi »

Axpert King má v sobě normální výkonnou nabíječku, přes kterou si bere chybějící výkon ze sítě..

Ps: ke každému složitému problému existuje jednoduché, nesprávné řešení ;)
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68, 3x MPP modul, vše řízené přes arduino
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
skybor
Příspěvky: 682
Registrován: pon dub 24, 2023 8:47 am
Lokalita: Lašská brána Beskyd
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5050
Kapacita baterie [kWh]: 4,8

Re: Způsoby propojení FVE s DS

Příspěvek od skybor »

Měl bych takový jeden doplňující dotaz. Je nějak možné, aby řešení ala Axpert King nějak ovlivnilo DS, respektive vytvořilo přetok? Podle mne ne, ale raději se zeptám zkušenějších.
Uvažuji totiž u naší poloostrovní FVE o nahrazení přepínání DS/FVE právě výkonnou nabíječkou. Případné ztráty při dvoji konverzi teď neřeším.
SkyFVE 5 kWp (ve výstavbě) na výzkumné "chytré" chatě. 2x MPPT EASun 6048 60A, AC charger 60A (4s HP-HSTNS-PL18), NiCd 32s KPM 120P (5,2 kWh/48V), APC Smart-UPS 5000VA, Liebert PowerSure PSI 1440VA, SkyPowerBox LF 4810 1000VA + Siemens Logo! + RPi (Node-RED, Remote-RED, InfluxDB, Grafana)
unicast
Příspěvky: 1211
Registrován: sob bře 30, 2019 10:27 am
Lokalita: JV od pekla :)
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Způsoby propojení FVE s DS

Příspěvek od unicast »

Pokud je v režimu bypass a dojde k rychlému poklesu výkonu třeba na nějakém točivém stroji se značnou setrvačností, tak může (úplně stejně, jako kdyby tam ten střídač vůbec nebyl).

Jinak na konkurenčním fóru to probírali a došli tam k názoru, že u King I to nehrozí vůbec, u King II za jistých okolností ano:
https://solarforum.cz/viewtopic.php?p=2 ... tok#p23238
skybor
Příspěvky: 682
Registrován: pon dub 24, 2023 8:47 am
Lokalita: Lašská brána Beskyd
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5050
Kapacita baterie [kWh]: 4,8

Re: Způsoby propojení FVE s DS

Příspěvek od skybor »

No, nejde mi ani tak o toho Kinga, ale o tohle zapojení, kdy baterie jsou nabíjeny buď MPPT nebo síťovou nabíječkou z DS.
A možnost eventuélního problému s DS (přetoky, ovvlivnění). Prostě jestli nemůže vziknout nějaký problém. Jak jsem již psal, já si myslím, že ne.
Přílohy
FVE_DS.jpg
SkyFVE 5 kWp (ve výstavbě) na výzkumné "chytré" chatě. 2x MPPT EASun 6048 60A, AC charger 60A (4s HP-HSTNS-PL18), NiCd 32s KPM 120P (5,2 kWh/48V), APC Smart-UPS 5000VA, Liebert PowerSure PSI 1440VA, SkyPowerBox LF 4810 1000VA + Siemens Logo! + RPi (Node-RED, Remote-RED, InfluxDB, Grafana)
glottis
Příspěvky: 1990
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Re: Způsoby propojení FVE s DS

Příspěvek od glottis »

nemuze, pres nabijeckou zpatky nema co projit obracene.
unicast
Příspěvky: 1211
Registrován: sob bře 30, 2019 10:27 am
Lokalita: JV od pekla :)
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Způsoby propojení FVE s DS

Příspěvek od unicast »

Ono to schéma není úplně přesné :)

Tohle je IMHO lepší popis: https://www.youtube.com/watch?v=0k6zC6ZeMo0
PetrDubi
Příspěvky: 1341
Registrován: úte říj 12, 2021 10:43 am
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Způsoby propojení FVE s DS

Příspěvek od PetrDubi »

Jako nabíječka baterie se u těch HV hybridních měničů (teď nemluvím o Kingovi) používá reverzní funkce střídače, kdy se střídač připojí na síť (AC in) a v reverzním režimu dodává energii na HV sběrnici (kde je těch 410V+) a z té sběrnice se baterie dobíjí tím DC-DC měničem, který nabíjí baterie ze sluníčka. Takže celý měnič do sítě buď energii dodává nebo ze sítě odebírá (při nabíjení baterek), ale neumí oboje současně (a proto tam má King tu dodatečnou nabíječku). Je to celý takhle udělaný v rámci úspory všeho (ceny, součástek, místa, hmotnosti) a stejně když jsou baterky vybitý, tak nabíjím a nedodávám do sítě.
To připojení střídače na AC in je zapnuté i při režimu ongrid nebo hybrid a proto tam vznikají ty přetoky.
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68, 3x MPP modul, vše řízené přes arduino
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
ACDC
Příspěvky: 495
Registrován: pon kvě 09, 2022 8:31 am
Lokalita: Litomyšlsko
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 4000
Kapacita baterie [kWh]: 14,4

Re: Způsoby propojení FVE s DS

Příspěvek od ACDC »

Dobrá. Ale zakázat přetoky lze přece softwarově a fakt nejsou, aspoň u mého měniče. A přitom umí všechny ty fičury-přisosávání, provoz bez aku, sítě, panelů....
4,0kW teoreticky, RESACS, Pb-C 14,4kW
Teorie=vše víme ale nic nefunguje
Praxe=vše funguje a nevíme proč
Teorie spojena s praxí=nic nefunguje a nikdo neví proč

Neměl jsem dotaci na vůbec nic.
Jsem pitomec, ale mám čisté svědomí.
ACDC
Příspěvky: 495
Registrován: pon kvě 09, 2022 8:31 am
Lokalita: Litomyšlsko
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 4000
Kapacita baterie [kWh]: 14,4

Re: Způsoby propojení FVE s DS

Příspěvek od ACDC »

RESACS.jpg
A zobrazuje všechny hodnoty naráz.
4,0kW teoreticky, RESACS, Pb-C 14,4kW
Teorie=vše víme ale nic nefunguje
Praxe=vše funguje a nevíme proč
Teorie spojena s praxí=nic nefunguje a nikdo neví proč

Neměl jsem dotaci na vůbec nic.
Jsem pitomec, ale mám čisté svědomí.
thomas.007
Příspěvky: 346
Registrován: pát říj 28, 2016 2:30 pm

Re: Způsoby propojení FVE s DS

Příspěvek od thomas.007 »

Kolegové, napadla mě jedna věc, jestli přetoky Axpertů (a podobných, ne King) nejsou způsobený tím, že je povolen malý nabíjecí proud z DS? Typicky to valná většina zde valí na minimum, což jsou 2A :!:
Jde o to, že když mám zapnutý třeba bojler a teď mi termostat vypne, tak než zareaguje při SUB regulace, tak mi část výkonu na chvilku přeteče do DS. Když to bude dejme tomu regulace za 2 vteřiny, tak při jenom vypnutí a 2kW zátěži to bude cca. 1Wh a než se to stihne přelít zpátky do baterek z DS (omezení jen 2A), tak to elektroměr chytne jako přetok a zapíše do registru a prostě po cuckách to naskáče. Jenže (teď budu počítat podle sebe, tedy Axpert Max 24V) kdyby byl proud ze sítě nastaven na 80A, tak by se ten výkon přelil za 2 vteřiny zpátky a elektroměr by registroval čistou 0 :?:
Tedy funkce jakou má Wattrouter (bez přetoků), akorát na tenhle fakt výrobce neupozornil (nebo jej to ani nenapadlo), že když se razantně omezí nabíjecí proud z DS, tak to má i vliv na regulaci přetoků, které pak bohužel vzniknou.
Sám jedu čistý ostrov (AC-IN neviděl nikdy napětí ;-) ), tak to nemám jak odzkoušet :mrgreen:
Soban
Příspěvky: 3433
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Způsoby propojení FVE s DS

Příspěvek od Soban »

Takhle to nefunguje, prostě ten CPU neumí tak rychle reagovat a za druhé nabíječka je vypnutá.

No a v nepříznivých poměrech můžeš mít klidně 8kW měnič a může běžet naplno a 8kW při odpojení prostě ta baterka během pár ms nepobere....

Proto je u ongridů pořád nějaký odběr aby měl CPU čas reagovat pokud jsou zakázané přetoky.

Jinak samozřejmě pokud bude v krabici normální nabíječka tak přes tu samozřejmě přetok nemůže projít spět, ale pokud baterku nabíjí měnič který je obousměrný může při přepínání něco utéct.

Tak stejně pokud je měnič v bypassu a najednou doma vypneš velký motor tak ta špička přes bypass relé proleze prostě ven. (Ten CPU prostě i kdyby bypass relé vypnul tak než odpadne to chvíli trvá.)

Takže pokud máš kombinovanou krabici tak vždy hrozí že k nějakému přetoku může dojít, a jak ampérák zdůraznil záleží také na SW v té krabici.
Se správným SW by k tomu nemělo dojít jedině při poruše! Jenže okopíroval číňan správně i SW pokud koupíš pochybnou krabici?

Takže pokud na měniči nebudeš používat bypass a nebudeš používat jeho nabíječku tak proč potom připojovat vůbec AC IN?

Takže když baterky budeš nabíjet externí nabíječkou tak přes tu neprojde nic do sítě a měnič nebude připojen na síť AC IN - proč když bypass nepoužíváš protože může být přetok a nabíječku taky tak je to na 200% jisté že přetok nemůže vzniknout.

Pokud ale máš AC IN zapojen pro bypass tak je zbytečné nepoužívat nabíječku co tam je protože při správném SW to přetok neudělá jak bude nastaven správný režim.
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
cipis
Příspěvky: 4307
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: Způsoby propojení FVE s DS

Příspěvek od cipis »

Myslím, že to kolegové chtějí připojovat na AC in z toho důvodu, že nechtějí řešit externě ten bypass ...
Nicméně spoléhat se na relátko v krabici ...
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 2 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
CARSPA aktuálně odpojené
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Soban
Příspěvky: 3433
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Způsoby propojení FVE s DS

Příspěvek od Soban »

Tak ať to připojí co jim brání......

Opíši stav přetoků z elektroměru a budu sledovat......

Dělá mi to přetoky - no tak ten blbý měnič musíš odpojit od DS a řešit to jinak.
Nebo musím oficiálně ten měnič připojit a mít povolené přetoky.

Nedělá mi přetoky - no tak to tak může běžet......

Když budou buzerovat proč na elektroměru jsou přetoky, no tak nevím.....případně jsem tu měl něco s motorem tak možná proto.....

No dají ti jiný elektroměr kde to budou sledovat no a tam už nesmíš pak mít žádný přetok a odjedou s prázdnou......
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek