Dnes jsem se zabýval experimentováním s notebookem, který jsem použil pro monitoring stavu. Samotný zdroj má vlastní spotřebu 7-9W. Společně s NTB to bylo 23-25W. Nicméně, napájecí napětí zdroje podle výrobce je 18,5V, přitom baterie NTB má typických 10,8V. Při nabíjení se ale napětí na baterii vyšplhalo až na 12,5V. Sice jsem na internetu nikde nenašel zapojení motherboardu použitého NTB, ale risknul jsem to a zkusil zapojit konektor zdroje přímo na napětí 12V. A světe div se, ono to funguje.

.
Pokud je notebook, nastartovaný, spuštěn program MSView, SW sníženo napájení procesoru, zavřený displej a vložena baterie, pak má odběr 9,9711W. Když je vyjmuta baterie, pak je celkový odběr NTB dokonce na úrovni
8,9863W i při fungujícím ventilátoru.
To je myslím úplně super hodnota. Pro zajímavost, se spuštěným WiFi je odběr jen nepartně vyšší, 10,0942W, zato s displejem je to znát - 16,4954W. A této hodnotě odpovídá cca. i původně naměřených 23W včetně vlastní spotřeby zdroje.
Ještě budu chvíli pátrat po internetu, jestli takto napájený NTB nebude někde trpět. Ale DC/DC převodníky se většinou dělají ve velice širokém spektru napájecích napětí, takže mi tenhle způsob napájení a řešení přijde aktuálně jako ideální. Aplikace ve Woknech, standardní HW řešení, editace dat i možnost spojení na Internet. Jediné "dlouhodobé riziko" mě přijde ventilátor v NTB, možná i HDD, jako mechanická záležitost, která se může časem opotřebovat a začít zlobit. Ale ono to asi takhle navždy nezůstane...

Jinými slovy- pokud se to osvědčí, pak má smysl experimentovat s SSD diskem a případně si i pohrat s pasivním chlazením.
Doplňuji:1. Notebook jsem připojil na internet přes USB modem Huawei E1750. Celková spotřeba bez HDD, bez baterie vzrostla na 11,8W-12,6W. Nicméně se nejedná o stabilní provoz, to musím ještě prověřit. Ale model výpočtu ukazuje, že to takhle výkonově může fungovat. Otázkou je zimní provoz.
2. Notebook má přece jen trochu s tímto typem provozu problém, respektive je zřejmé, že se nejedná o pro něj standardní provoz. Po pár desítkách minut začne poblikávat zářivka v displeji a časem zhasne úplně. Nevadí, protože displej nepoužívám. NTB má nastaven režim, že při provozu z baterií vypíná síťovou kartu. Nízké napětí napáječe/zdroje způsobuje, že se NTB přepíná z režimu "baterie" do režimu "zdroj" a zpět opakovaně. Takže provoz "bez baterie" znamená, že se vypíná displej, provoz "včetně baterie" znamená, že se neustále zapíná a vypíná síťová karta. Uvidíme, jestli je dlouhodobě stabilní režim "bez baterie"...
3. Je konstatováním, že napájecí napětí 12,3 V je tou hranou, za kterou přestává NTB fungovat spolehlivě. Pro účely napájení 12V spotřebičů mám v systému
DC24/DC12 měnič, který dává na výstupu 12,7V nezatížený, zatížený 12,43V. Při tomto napětí v napájecím konektoru NTB zatím funguje bez jakýchkoliv závad. Uvidíme, jestli tomu tak bude při dlouhodobém provozu.
Naposledy upravil Ivo12s dne ned říj 21, 2012 7:14 am, celkově upraveno 3