BMS s balancerom

Home Assistant, Arduino, SDS, Raspberry, Linux, vzdálený dohled, automatizace, měření, opensource, closedsource, hotová řešení, DIY, stavebnice, komponenty, software, postupy, návody, schémata, rady, zkušenosti ...
Uživatelský avatar
Lui
Příspěvky: 1225
Registrován: pon srp 08, 2011 3:14 pm
Lokalita: Senec
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: cca 35kwp
Kapacita baterie [kWh]: malá
Bydliště: Slovensko

Re: BMS s balancerom

Příspěvek od Lui »

Tomanjan píše:Nemáte prosím někdo tušení jestli může zapnutí stridace udělat nějakou napeťovou špičku která by mohla BMS poškodit?
či zapnutie dokáže poškodiť BMS-ko síce neviem.Ale podarilo sa mi poškodiť BMS-ko po pripojení meniča bez žiarovky v sérií.
Konkrétne som pripájal baterku Lion 12S 2P 110Ah k studer XTH 8000 k slabému BMS 12S 10A nabíjací 20A vybíjací prúd.
málo kwp ::pv:: , 60V 1,2kAh , 15S 600P Lion *batt* + 60V 198Ah Lifepo4 *batt* , 10 x MPPT VT-80 , 4xStuder XTH 8000 vo výstavbe ,
Záloha:180Wp ::pv:: ,12V LiFePO4 60Ah *batt* , epsolar 10 ,victron 350w sinus
kodl69
Příspěvky: 7394
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: BMS s balancerom

Příspěvek od kodl69 »

Tak tomu se teda nedivím. Zkus se do měniče podívat, kolik je tam kondenzátorů. To je po připojení prakticky zkrat. Já si na to udělal speciální nožovku, ve které je kus odporovýho drátu, v origo písku, co v pojistce byl.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
ARPAD
Příspěvky: 47
Registrován: úte bře 26, 2019 6:57 pm

Re: BMS s balancerom

Příspěvek od ARPAD »

dakujem za typ na aplikaciu. v jajblizsej dobe vyskusam. balancer zatial nemam pripojeny, potrebujem predlzit niektore vodice, kedze niektore su kratke nato aby som to mohol pripojit tak ako si predstavujem ze chcem mat balancer umiestneny. ale ako citam dalej, tak som nemilo prekvapeny tym co tu citam, a teda poskodenie BMS v pripade priameho zapojenia menica k baterii. ja mam v podstate 3 menice, a kazdy je len cez 2 polovy istic 125A priamo pripojeny k baterii. nejaku inu moznost pripajania na principe nejakeho sofstartu tam nemam. ale tak menice som mal odpojene max tak 5x, vzdy len za ucelom nejakej udrzby a tak. zatial bez problemov. predpokladal som ze ak by mal menic nejaky problem z priamym pripojenim. tak nieco na principe softstartu by tam implementoval uz vyrobca, tak ako to maju napriklad frekvencne menice.
3F FVE: panely 36x sunergy 335W, menice 3x easun sml-5k + paralel kit, zapejene do 3 fazovej prevadzky. bateria trakcna, olovo, tekuty elektrolyt 48v/420AH. ohrev vody: panely 6x amerisoar 285W, regulator vlastna vyroba, pulzny, pevne vystupne napetie podla mppt udaju stitku panelov, zmena spinacej frekvencie frekvencie v zavislosti na mnozstve prudu dodavaneho panelmy.
kodl69
Příspěvky: 7394
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: BMS s balancerom

Příspěvek od kodl69 »

Neimplementoval, ale tuším studer to má v návodu...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
ARPAD
Příspěvky: 47
Registrován: úte bře 26, 2019 6:57 pm

Re: BMS s balancerom

Příspěvek od ARPAD »

pozeral som teraz nahradny plosny spoj na aliexprese, a 5kva model ma na vstupe 2x3300µF. potom nejaka tlmivka a dalsie dva kondezatory z rovnakou hodnotou. ako je to zapojene neviem, ale predpokladam ze je to tak ako som to opisal. ale nie to som chcel. ak menic nema problem z napojenim na tvrdo na bateriu, ale je to riziko pre balancer, tak ma napadla taka vec. mnozno je to blbost, ale nech to posudi niekto kto sa problematike rozumie viac ako ja. kedze som tu cital v diskusii ze problemom moze byt to ze pri priamom pripojeni sa vybite kondenzatory v nenici chovaju ako skrat, cize velky odber zo zdroja. nepomohlo by pripojit paralelne k baterii kondenzator o velkej kapacite? ako je napriklad v autach pri zosilnovacoch. takto osetrena bateria by bola natolko tvrda ze by nemal byt problem z balancerom v pripade priameho pripojenia menica. ak problem spociva v poklese napetia, alebo nejakom zakmitani, a to sposobi poskodenie balancera. ale to je len moj nazor, taka teoretickla myslienka. takze otazka znie, je to dobra uvaha ako ochranit balancer? alebo je to uplna blbost?
3F FVE: panely 36x sunergy 335W, menice 3x easun sml-5k + paralel kit, zapejene do 3 fazovej prevadzky. bateria trakcna, olovo, tekuty elektrolyt 48v/420AH. ohrev vody: panely 6x amerisoar 285W, regulator vlastna vyroba, pulzny, pevne vystupne napetie podla mppt udaju stitku panelov, zmena spinacej frekvencie frekvencie v zavislosti na mnozstve prudu dodavaneho panelmy.
Mikel
Schválený prodejce
Příspěvky: 969
Registrován: pát lis 01, 2013 11:41 pm

Re: BMS s balancerom

Příspěvek od Mikel »

BMSka by mela jit odpojit a pripojit pomoci aplikace v mobilu. To by melo byt dostacujici.
Pohodlný nákup značkových baterií a příslušenství na https://mivvy.mypower.cz/
kodl69
Příspěvky: 7394
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: BMS s balancerom

Příspěvek od kodl69 »

Otázka je, čeho chceš dosáhnout. Pokud je to tak, že se měnič odpojuje od napájení jenom při údržbě 1-2 za rok, je jednodušší ten start přes žárovku/ odpor, dobrý je napsat k pojistce upozornění na tuhle skutečnost.
Kapacita paralelně k baterii ti jenom zvýší proud při připojení - a i bez toho je to obvykle celkem pecka.
Spíš mi hlava nebere, kdo zapojí 20A BMS na 5kVA měnič.
Ostatně problém by možná nastal i při odpojení BMS , aspoň pro některý MPPT regulátory nastává obvykle destrukce na přepětí.
řešení je ještě jedno, ale chce to u práce přemýšlet - proč přes BMS odpojovat přímonabíjení/vybíjení? to je dobrý tak u elektrokola.
Lepší je baterky zapojit jen přes pojistku, a výstupem BMS ovládat 1.) hlavní jistič od stringů 2.) vypínač měniče. Potom stačí i ta 20A varianta BMS, jediný, co nebude fungovat, je měření SOC přes BMS.
Odpínání a zapínání přes app v mobilu - Tohle jsem zkoušel u elektromotorky, a při pokusu o zapnutí se to vypínalo, vypisovalo to chybu "overcurrent" a to je 80A BMS a v regulátoru motoru moc kondenzátorů není - tudy taky cesta nevede
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Uživatelský avatar
Lui
Příspěvky: 1225
Registrován: pon srp 08, 2011 3:14 pm
Lokalita: Senec
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: cca 35kwp
Kapacita baterie [kWh]: malá
Bydliště: Slovensko

Re: BMS s balancerom

Příspěvek od Lui »

kodl69 píše: Spíš mi hlava nebere, kdo zapojí 20A BMS na 5kVA měnič.
toto patrilo asi mne ;)
odpoved je jednoduchá,bola to len náhoda počas testovania parlalného chodu viacerých BMS....ináč budú ich desiatky paralelne (možno,ba asi skor aj stovky,ktovie v mojom prípade :mrgreen: )
málo kwp ::pv:: , 60V 1,2kAh , 15S 600P Lion *batt* + 60V 198Ah Lifepo4 *batt* , 10 x MPPT VT-80 , 4xStuder XTH 8000 vo výstavbe ,
Záloha:180Wp ::pv:: ,12V LiFePO4 60Ah *batt* , epsolar 10 ,victron 350w sinus
ARPAD
Příspěvky: 47
Registrován: úte bře 26, 2019 6:57 pm

Re: BMS s balancerom

Příspěvek od ARPAD »

takto,je to tu trosku pomiesane vsetko spolu asi. ja som len reagoval nato ze tu bol taky problem ze po tvrdom pripojeni menica k baterke odisiel balancer. sice neviem aky balancer to bol, ale rad by som sa tomu vyhol. v podstate som usudil ze bateria zrejme nieje dost tvrdy zdroj pri pripojeni k menicu napriamo a zakolise, alebo tak daco. a ak bolo toto pricinou poskodenia balancera, tak pridanie kondenzatora k baterii by vytvorilo tvrdsi zrdroj. teda snad by tam nebol taky zakmit ktory by odrovnal balancer. teda tak som to pochopil. ak je to blbost tak ok, beriem. moj balancer je iba 2A. je to ten co je tu niekde na zaciatku vlakna . ten z rozhranim rs 485. ma len vyvody na balancovanie, nema silove vystupy, a vstupy. a ani ziadne ine vystupy. len rozhranie rs 485, a vodice k clankom. je to iba balancer. chcem ho zapojit na olovenu bateriu 48v. cinan pisal ze to nebude problem. a balanmcer bude pracovat ako ma.no tak som ho kupil, pretoze moje menice nemaju funkciu equalizacie baterie, a maximalne napetie ake tam viem nastavit je 58,4 V. viac to nejde. no a to neviem ci staci na equalizaciu clankov. tak som kupil ten balancer, nech ich vyrovnava priebezne. ale nerad by som onho prisiel pre taku blbost ako je priame pripojenie menicov az ho pripojim k baterii, ak toto bol skutocne ten problem .
3F FVE: panely 36x sunergy 335W, menice 3x easun sml-5k + paralel kit, zapejene do 3 fazovej prevadzky. bateria trakcna, olovo, tekuty elektrolyt 48v/420AH. ohrev vody: panely 6x amerisoar 285W, regulator vlastna vyroba, pulzny, pevne vystupne napetie podla mppt udaju stitku panelov, zmena spinacej frekvencie frekvencie v zavislosti na mnozstve prudu dodavaneho panelmy.
ARPAD
Příspěvky: 47
Registrován: úte bře 26, 2019 6:57 pm

Re: BMS s balancerom

Příspěvek od ARPAD »

20210207_191626[1].jpg
3F FVE: panely 36x sunergy 335W, menice 3x easun sml-5k + paralel kit, zapejene do 3 fazovej prevadzky. bateria trakcna, olovo, tekuty elektrolyt 48v/420AH. ohrev vody: panely 6x amerisoar 285W, regulator vlastna vyroba, pulzny, pevne vystupne napetie podla mppt udaju stitku panelov, zmena spinacej frekvencie frekvencie v zavislosti na mnozstve prudu dodavaneho panelmy.
luge
Příspěvky: 751
Registrován: ned lis 13, 2011 5:52 pm
Bydliště: SK

Re: BMS s balancerom

Příspěvek od luge »

Konecne funkcna BMS a prelievacka v jednom.Zapojene na li-ion pytliky .
Přílohy
Screenshot_20210219-215123_Gallery.jpg
Screenshot_20210219-214324_Gallery.jpg
pavelsiman
Příspěvky: 200
Registrován: čtv lis 01, 2018 9:36 am

Re: BMS s balancerom

Příspěvek od pavelsiman »

Nejaký odkaz kde si to kupoval. Ďakujem
luge
Příspěvky: 751
Registrován: ned lis 13, 2011 5:52 pm
Bydliště: SK

Re: BMS s balancerom

Příspěvek od luge »

kodl69
Příspěvky: 7394
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: BMS s balancerom

Příspěvek od kodl69 »

Tak to už teda není levná záležitost. Ale jestli to funguje a nějakej rok fungovat bude, tak proč ne. Je to nastavitelný i na lifepo4 rozsah napětí?
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
mopadzi
Příspěvky: 989
Registrován: úte led 24, 2012 8:55 am
Lokalita: Okolí Uherského Brodu
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: BMS s balancerom

Příspěvek od mopadzi »

je tam nábojová pumpa s elytem....to nebude fungovat dlouho
kdo si hraje nezlobí
9xRenesola 240Wp+9x Benq 265Wp, 6xTrina 410Wp, 14x Leapton 450Wp, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%. BMW i3 BEV
luge
Příspěvky: 751
Registrován: ned lis 13, 2011 5:52 pm
Bydliště: SK

Re: BMS s balancerom

Příspěvek od luge »

kodl69 píše:Tak to už teda není levná záležitost. Ale jestli to funguje a nějakej rok fungovat bude, tak proč ne. Je to nastavitelný i na lifepo4 rozsah napětí?
Je aj na lifepo4
Přílohy
Screenshot_20210220-104905.jpg
luge
Příspěvky: 751
Registrován: ned lis 13, 2011 5:52 pm
Bydliště: SK

Re: BMS s balancerom

Příspěvek od luge »

mopadzi píše:je tam nábojová pumpa s elytem....to nebude fungovat dlouho
No uvidime,jeden co vieme z tohto vlakna bezi 10 mesiacov.Budem podavat hlasenia.
kodl69
Příspěvky: 7394
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: BMS s balancerom

Příspěvek od kodl69 »

a ta nábojová pumpa je jenom jedna, takže bída... Co když budou chtít balancovat dva články zároveň? Pravděpodobně se proud rozdělí, tj bude odebírána energie z jednoho a pak z druhýho. A co když tři? a co když 4? potom už balanční proud skoro nestojí za řeč. To už je lepší spojit desku s ETA3000 s obyčejnou smart BMS, bude to levnější a možná i víc funkční, ale bude to hrozná zbastlenina...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
luge
Příspěvky: 751
Registrován: ned lis 13, 2011 5:52 pm
Bydliště: SK

Re: BMS s balancerom

Příspěvek od luge »

kodl69 píše:a ta nábojová pumpa je jenom jedna, takže bída... Co když budou chtít balancovat dva články zároveň? Pravděpodobně se proud rozdělí, tj bude odebírána energie z jednoho a pak z druhýho. A co když tři? a co když 4? potom už balanční proud skoro nestojí za řeč. To už je lepší spojit desku s ETA3000 s obyčejnou smart BMS, bude to levnější a možná i víc funkční, ale bude to hrozná zbastlenina...
Mam asi vsetky typy prelievaciek co ponuka cinan od mandy,tu cez tvoj odkaz,v hlinikovom obale,dalšia s displejom,doska s kopov kondikov....tak spolu asi 5 typov takze som porovnaval,jedina táto robi co potrebujem.
Pytliky od Ota 33P nejake lenovo 4Ah jeden clanok sa teraz maju fajn.
Nikoho na to nenutim len davam report.
Uživatelský avatar
beethowen
Příspěvky: 873
Registrován: pát čer 23, 2017 7:46 pm
Bydliště: Brno-venkov

Re: BMS s balancerom

Příspěvek od beethowen »

Připojím můj dotaz možná k tomuto tématu. Hledám něco přesně opačného, tj. čistě přelévací systém pro 14S Li-ion bez BMS. Pokud by to mělo nějakou komunikaci po bluetooth nebo tak něco, tak by to bylo příjemné, ale není to nutně potřeba.
Máte někdo něco reálně ozkoušené, co by mohlo fungovat? Balancovat by se měly bloky Li-ion cca 300Ah.
Přemýšlel jsem buď nad něčím takovým: https://www.aliexpress.com/item/4000241 ... 1313yavO0a
Nebo: https://www.aliexpress.com/item/3294556 ... 1313HmAft6
Ale nevím, jaký je tam rozdíl v balancování v praxi.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek