Pravidelná revize FV elektrárny

Alternativní zdroje energie a právní úprava, revize, nařízení ...
rva
Příspěvky: 3525
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Pravidelná revize FV elektrárny

Příspěvek od rva »

Jako pro vše kolem nás, i pro FV elektrárny existují nějaké předpisy, které by měl majitel daného zařízení naplňovat. U FV elektrárny to jsou požadavky na pravidelnou revizi - snad ve lhůtách max. 4 roky, doporučují se roky 2.
Setkal se někdo s případem, kdy byla revize vyžadována? Možná je rozdíl mezi tím, když si FV elektrárnu postavím jako (polo)ostrov bez přetoků a bez úředničiny a tím, když žádám např. o dotaci, nebo chci dodávat přebytky do sítě. Pak by mohl úředník, nebo distributor něco takového požadovat. Popřípadě pojišťovák, poskytovatel hypotéky? Orientační cenu jsem někde viděl kolem 2000,-Kč.

Požadavek na revize dle http://www.odbornecasopisy.cz/elektro/c ... axe--10469:
Revizní lhůta malé fotovoltaické elek­trárny není určena ani v ČSN 33 2000-7--712:2006 (Elektrické instalace budov – Část 7-712: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech – Solární fotovoltaické (PV) napá­jecí systémy), ani není jednoznačně stanove­na v ČSN 33 2000-6:2007 (Elektrické insta­lace nízkého napětí – Část 6: Revize), která platí pro revize elektrických instalací.

V ČSN 33 2000-6:2007 je stanoveno, že lhůty pravidelných revizí instalace se musí určit podle druhu instalace a zařízení, jejího použití a způsobu provozu, četnosti a kvality údržby a s ohledem na vnější vlivy, kterým je instalace vystavena. To jsou tedy okolnosti, které by při stanovení revizní lhůty měly být určeny již v rámci projektové přípravy dané­ho zařízení nebo instalace.

Jako určité vodítko při stanovení lhůt mo­hou sloužit konkrétní lhůty stanovené v ČSN 33 1500:1991 (Elektrotechnické předpisy. Re­vize elektrických zařízení). V tab. 1 a v tab. uvedené v příloze 2 této normy je stanovena pro elektrická zařízení provozovaná v pro­středí venkovním (nověji vně budovy) čtyř­letá lhůta pro vykonávání pravidelných re­vizí. To je tedy lhůta, která by podle našeho názoru neměla být překročena ani pro pravi­delné revize malých fotovoltaických elektrá­ren. Pro začátek ovšem doporučujeme lhůtu první revize zkrátit např. na dva roky, aby se zjistilo, jak je zařízení opotřebované. Podle konkrétního stavu zařízení se pak rozhodne, zda postačí lhůta následujících pravidelných revizí čtyři roky nebo zda je třeba ji zkrátit. Zkrácení revizní lhůty si ovšem může vyžádat na základě uvážení revizního technika i stav (opotřebování) zařízení (elektrárny) v průbě­hu jeho užívání.

Povinnost vykonávat pravidelné revize fo­tovoltaické elektrárny na soukromém objek­tu (pro který se pravidelné revize nepřede­pisují) vyplývá z toho, že elektrická energie je tomu, kdo ji vykupuje, dodávána v rámci smluvních vztahů opírajících se o energetic­ký zákon a navazující předpisy, které vyža­dující, aby elektrické zařízení bylo udržová­no ve stavu odpovídajícím právním předpi­sům a technickým normám.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
jahodovák
Příspěvky: 1927
Registrován: ned dub 02, 2017 3:45 pm
Lokalita: podhůří Orlických hor
Výkon panelů [Wp]: 7500
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Pravidelná revize FV elektrárny

Příspěvek od jahodovák »

Pokud mohu trochu přispět,kamarád má na dotaci elektrárnu a dodává i do sítě,loni na podzim mu odešel měnič po 6 letech,dal ho opravit,a pokud vím měl akorát výchozí revizi a od té doby žádnou...
7,5kWp-
aexpert max 8 kw,power jack 10 kw a cca 45kW LIFE A LION

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek