Zdravím, dnes jsem Matějův desulfátor konečně připojila, a zde jsou mé první dojmy: použila jsem 40A krokosvorky, protože mám v úmyslu ten desulfátor postupně stěhovat po všech paralelně připojených bateriích. Manipulace se šrouby na bateriích je to poslední, co bych vyhledávala, tak jsem sáhla po těch krokosvorkách.
Desulfátor se hodně zahřál - tak, že na chladiči prst neudržíte. Je to v pořádku? Řekla bych, že v létě, by to ten chladič snad ani neuchladil.
Shodou okolností první baterie, na jejíž svorky byl připojen, nese i teplotní čidlo Tristaru. Svorka baterie se během dne zahřála o 6 stupňů. A vypadá to, že se trochu prohřála během dne celá baterie, protože ve sklepě jsou 4 stupně, a čidlo teď večer ukazuje pořád 6.
Desulfátor jsem připojovala už v absorpci při napětí na bateriích cca 14,6, takže jsem mohla zaznamenat i zvýšený příkon baterií s desulfátorem asi o 18W. Zdálo se mi, že baterie s desulfátorem trochu víc plynuje než ostatní.
Přístroj byl úplně potichu - nepískal. Resp. písknul si trochu jen v okamžiku, kdy jsem připojovala krokosvorky, měla jsem pocit, že ten zvuk vycházel spíš z toho kontaktu než z přístroje. Je to ok?
Podařilo se mi sehnat taková hodně kravská feritová jádra na 35mm kabel, které jsem nacvakla před regulátor a měnič. Ani regulátor ani měnič si desulfátoru vůbec nevšímal.
Odpoledne, kdy napětí pokleslo, se desulfátor poslušně vypnul a vychladl.
Desulfátor pracoval asi 5 hodin. Tak za měsíc se ozvu, jestli zaznamenám nějaké změny v kapacitě baterie