Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: stř srp 10, 2022 6:11 am


Multiplus II

Měniče Victron
Předchozí

Re: Multiplus II

Příspěvekod mihlit » úte srp 02, 2022 9:08 am

Ten cenový rozdíl jsem myslel MP vs Phoenix. Jinak v případě použití Cerba, tak MP jde nastavit přes VRM portál. Připojení je tedy přes klasický UTP kabel, netřeba ten jejich drahý Vebus mk3.

Hlavně si nech prostor pro rozšíření. Buď to zůstane u té pergoly, nebo jako všichni chytneš solaritidu a začneš řešit jak a kam nacpat další a další panely :D

No ano, u MP se zmiňuje přetok "z principu". On je to totiž hybridní měnič (ve významu, co dokáže) a hybridní měniče s přícucem (s vyjimkou Axpert King s dvojitou konverzí), přetoky dělají. Jen můžeš si koupit hybridní měnič a nepoužívat ho s přícucem, ale pouze jako offgrid s přepínaním (UPS) a pak přetok neudělá.
?
mihlit
 
Příspěvky: 223
Registrován: ned říj 17, 2021 6:43 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod Wulfgar » úte srp 02, 2022 9:13 am

Ještě bych se chtěl zeptat. Má cerbo gx nějakou výhodu oproti raspberry s Venus os?
?
Wulfgar
 
Příspěvky: 14
Registrován: úte črc 26, 2022 7:21 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod Wulfgar » úte srp 02, 2022 9:20 am

Díky. Už v tom ležím 14 dní možná déle. A pořád se k tomu multiplusu vracím.

Takže s cerbem není potřeba MK3 kabel? Někde sem četl že je pak o něco složitější nastavení měniče. A někde mě zase řekli: ne potřebujes ten kabel.

Pak sem se pořádně nikde nedočetl jaké kabely potřebuju. Teda dočetl. Ty ve.direct. ale nikde na eshopech nepíší zda jsou u mppt regulátoru popřípadě v balení u cerba. A nebo je musím koupit sólo.
?
Wulfgar
 
Příspěvky: 14
Registrován: úte črc 26, 2022 7:21 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod mihlit » úte srp 02, 2022 9:27 am

Obráceně, má RPi výhodu oproti cerbo gx? Je levnější, ale ne až o tolik. Když vezmeš nové RPi, kartu, krabičku, zdroj, čekací lhůtu na dodání a hlavně kabely. MP propojíš s Cerbo pomocí UTP kabelu, MPPT taky pomocí obyčejného "drátu". V případě RPi potřebuješ USB-VE.bus, USB-VE.direct,... kabely a ty nejsou až tak levné. Můžeš použít i neoriginál levné bez galvanického oddělení, ale až ti pod plnou parou pojistka/BMS rozpojí mínus a jediná cesta mínusu v celém systému bude přes ty datové kabely, zjistíš, proč to nebylo šetření na správném místě. Plus Cerbo bývá za dobrou cenu na německém amazonu. Když jsem si to sečetl, rozdíl cen oproti poskládání z RPi byl celkem malý. Fungovat to ale bude i s tím RPi, pokud se ti válí doma a těšíš se na hraní si a zprovozňování.

----

Nastavení je úplně v pohodě. Přihlásíš se do VRM portálu, klikneš na zařízení, remote config a stáhneš si konfigurační soubor. Ten otevřes v konfiguračním nástroji, nastavíš, co potřebuješ, ve stejném VRM portálu v remote config uploadneš nový konfigurační soubor a hotovo. Takže pro nastavení použiješ stejnou aplikaci (Victron Configure), jen jednou načíst a uložit konfiguraci do souboru, po druhé přímo připojené kabelem a načíst a uložit konfiguraci do zařízení.

VE.direct kabely si nejsem jistý, jestli jsou součástí balení MPPT či Cerba, ale mám pocit, že ne.
?
mihlit
 
Příspěvky: 223
Registrován: ned říj 17, 2021 6:43 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod Wulfgar » úte srp 02, 2022 9:41 am

Moc děkuji za odpovědi.
Doma se mě neválí nic. (Navíc s raspberry neumim. Musel bych se to celé naucit.) Takže asi vezmu to cerbo gx. A nejdřív to zkusím nastavit bez toho MK3 kabelu. Když se v tom budu moc plácat tak ho halt taky koupím.
?
Wulfgar
 
Příspěvky: 14
Registrován: úte črc 26, 2022 7:21 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod vk_1 » úte srp 02, 2022 10:01 am

1.8 kWp je dost málo. Velkou část toho výkonu ti požere režie toho systému, respektive spotřeba měniče naprázdno plus další komponenty okolo.
?
vk_1
 
Příspěvky: 178
Registrován: ned čer 28, 2015 6:31 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod Diablo1st » úte srp 02, 2022 10:03 am

Mihlit to celkom vystihol. Navyše Cerbo má 2x relé a teplotné senzory, takže vieš k tomu pripojiť viacero vecí.

Donedávna bolo Cerbo na Amazone za 300€, teraz je už za 350€, možno sa objaví nejaká akcia. Otázka je, za koľko sa dá zohnať RPi so všetkými potrebnými vecami, ale pochybujem že to bude pod 200€. Tiež nevidím zmysel tuto ušetriť 100-150€.
?
Diablo1st
 
Příspěvky: 373
Registrován: pon lis 01, 2021 7:41 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod Wulfgar » úte srp 02, 2022 10:10 am

vk_1 píše:1.8 kWp je dost málo. Velkou část toho výkonu ti požere režie toho systému, respektive spotřeba měniče naprázdno plus další komponenty okolo.



Bohužel to je maximum co se vejde na střechu pergoly. Střecha baráku je eternitová a na tu se mě nechce. ( Děsná vejška + mám strach že bych víš škodil.)

Ta vlastní spotřeba mě taky znervózňuje. Ale víc právě u toho Axperta který má při nízké zátěži prý 50-60w. Victron by měl mit právě cca půlku.
?
Wulfgar
 
Příspěvky: 14
Registrován: úte črc 26, 2022 7:21 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod mihlit » úte srp 02, 2022 10:18 am

Jo, nějaká vlastní spotřeba tam je, ale není to až tak hrozné. Já mám teď před rozšířením stále ještě jen 1.1 kWp a jsem dost bohatě v plusu. Reálně to dělá u mých 1.1kWp zhruba 18 % za měsíc (úsporné režimy mám v MP vypnuté). V létě to až tak nebolí, v zimě ztráty = vytápění, takže žádná reálná škoda.

jinak jo, teď jsem koukal a cerbo už na amazonu není za ty dobré ceny, jak bývalo... škoda
?
mihlit
 
Příspěvky: 223
Registrován: ned říj 17, 2021 6:43 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod Diablo1st » čtv srp 04, 2022 12:29 pm

Chlapi, viete niečo o tom, že Multi II je určený len pre tn-s rozvod? Čo sa môže stať ak sa menič pripojí do tn-c? Vie mi niekto vysvetliť kde je problém?
Ďakujem
?
Diablo1st
 
Příspěvky: 373
Registrován: pon lis 01, 2021 7:41 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod mati » čtv srp 04, 2022 2:04 pm

Diablo1st píše:Chlapi, viete niečo o tom, že Multi II je určený len pre tn-s rozvod? Čo sa môže stať ak sa menič pripojí do tn-c? Vie mi niekto vysvetliť kde je problém?
Ďakujem


Je to tak - dokonce připojení TN-S i testuje nějakým vnitřním způsobem ( píšu o zálohovaném výstupu ) .
Dokonce si myslím , že "N" vodič výstupu nesmí být spojen s ostatními "N" vodiči ( tzn. vlastně síť IT ).
Až v případě přechodu do "ostrovu" spojuje výstupní "N" vodič zemním relé s PE.
Co to může vyvést , když se toto nedodrží , nedokážu specifikovat.
Mám toto info přímo od p.Kolaříka - ten mě vlastně na to upozornil , že je třeba dodržet na zálohovaném výstupu TN-S a IT (jinak může dojít k destrukci měniče - si matně vzpomínám )..

Tzn. nejlépe vyzpovídat dodavatele MP II a zkontrolovat moji paměť.
M.
2x 230Wp Schutten ,6x 240Wp Schutten, 10x NexPower 145Wp ,2x Solyndra 200Wp, ETracer TR-2215 BN, Victron SmartSolar MPPT 150/35 , Victron BlueSolar MPPT 100/50 , Axpert MKS2400WPlus , 2x200Ah 24V Winston LiFePo4 , Victron Multiplus II 24/3000/32
Uživatelský avatar
mati
 
Příspěvky: 338
Registrován: ned bře 03, 2013 12:11 pm
Bydliště: Paka - city

Re: Multiplus II

Příspěvekod Diablo1st » čtv srp 04, 2022 9:20 pm

Tak toto je pekne v p*** :cry:

Tým pádom akokoľvek by som Multíka chcel, nemôžem ho použiť keďže mám TN-C rozvod. Toto zistiť po kúpe tak ma asi šlahne :hell:
?
Diablo1st
 
Příspěvky: 373
Registrován: pon lis 01, 2021 7:41 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod mati » čtv srp 04, 2022 10:58 pm

Diablo1st píše:Tak toto je pekne v p*** :cry:

Tým pádom akokoľvek by som Multíka chcel, nemôžem ho použiť keďže mám TN-C rozvod. Toto zistiť po kúpe tak ma asi šlahne :hell:


Já to mám udělané , jak jsem psal - a žádný problém zatím.
2x 230Wp Schutten ,6x 240Wp Schutten, 10x NexPower 145Wp ,2x Solyndra 200Wp, ETracer TR-2215 BN, Victron SmartSolar MPPT 150/35 , Victron BlueSolar MPPT 100/50 , Axpert MKS2400WPlus , 2x200Ah 24V Winston LiFePo4 , Victron Multiplus II 24/3000/32
Uživatelský avatar
mati
 
Příspěvky: 338
Registrován: ned bře 03, 2013 12:11 pm
Bydliště: Paka - city

Re: Multiplus II

Příspěvekod Wulfgar » pát srp 05, 2022 1:00 pm

Ahoj, taky nad tím právě přemýšlím. ale nějak mě není jasné co by Multiplusi v TNC mělo vadit.

když přivedu TNC na ACin. tak v režimu bypass mě ji proste posle dál.

A když je měnič v ostrovním režimu tak vytvoří fázi L a pracovní nulu N kterou pak přes vnitřní relé přizemní. Podle mého názoru ji vlastně spojí s PEN vodičem co máme přiveden na ACin. a Vyvede nám na svorky sít TNS. (jako když rozdělujeme PEN na PE a N v domovním rozvaděči) ale pokud nebudeme používat proudový chránič myslím že nebude vadit spojení vodiče PE a N. (myšleno když budete chtít využít nějaké starší rozvody v domě)
Pokud za ACout použijeme proudový chránič již nikde nesmíme vodič PE a N spojit.

TNC při bypassu.
Obrázek

TNC ostrov
Obrázek
TNS - zde si myslím že je možno oboje zapojení. (zase například když budu chtít dotáhnout ACout do stávajícího rozvaděče tak vodič PE bych připojil rovnou na hlavní PE svorkovnici. L na jistič a pro N samostatnou svorkovnici. nespojovat s DS.)
Obrázek

Lze to takto zapojit? nebo sem mimo?
?
Wulfgar
 
Příspěvky: 14
Registrován: úte črc 26, 2022 7:21 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod Diablo1st » pát srp 05, 2022 1:07 pm

Podľa informácii od Neosolar (ak som správne pochopil) na AC-in strane je to jedno, lebo prakticky vždy tam bude TN-C. Problém je AC-out strana, kde si Multík meria či je to sieť TN-C alebo TN-S. Ak zistí TN-C nezapne sa!
?
Diablo1st
 
Příspěvky: 373
Registrován: pon lis 01, 2021 7:41 pm

Re: Multiplus II

Příspěvekod Wulfgar » pát srp 05, 2022 1:20 pm

Já tam nějak pak nerozumím funkci tomu relé co připne N na ACout z měniče v ostrovu k PE. To z něj přece sám udělá zase PEN. A tedy TNC.

Leda že by to dělalo akorát problémy když by to přepíná na DS. A on si to testoval a pak zjistil že AC out TNC.
?
Wulfgar
 
Příspěvky: 14
Registrován: úte črc 26, 2022 7:21 pm

Předchozí

Zpět na Victron

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'