Axpert komunikacni protokol

Měniče Axpert
bahora
Příspěvky: 59
Registrován: úte kvě 10, 2022 11:32 pm

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvek od bahora »

jan.stepanek píše:Ahoj trochu se tady vetřu. Používáte někdo pipsolar na wemos D1 s pip 5048mk a krmíte ten wemos z 12v z RJ45 přes step down? Funguje to spolehlivě. Myslím jestli odběr toho wemosu není příliš velký.
ve špičkách cca 250mA. Za provozu s připojenou WiFi cca 80mA
Uživatelský avatar
sevcikvlast
Příspěvky: 1
Registrován: čtv úno 16, 2023 10:06 pm
Lokalita: Frýdek-Místek

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvek od sevcikvlast »

proasnet píše:
Na tento protokol mám hotový program na arduino Mega, není to Axpertino, je to třeba PIPino :D pro HA
Vážně, funguje to, ale není to hex soubor, ale ino, musíš si doinstalovat knihovny. Jestli o to máš zájem, napiš SZ.
Ahoj, už nějaký ten pátek tohle řeším, jen se neumím prokousat generováním CRC a zaslání správného dotazu s QIPIR. Vždy se mi vrátí neplatná odpověď. Máš to, jak jsi psal v citaci, hotovo pro arduino Mega? Potřebuji jen pomoct ve směru Arduino <-> Axpert. Jakmile dostanu data do proměnných v Arduinu, mám pro svou potřebu vyhráno. Potřebuji data přesypat do Loxone přes UDP.
Koumunikaci mám zapojenou dobře, zkoušel jsem přes ESPhome, ten data z měniče tahá do homeassistanta v pohodě. Rád bych to měl ale co nejjednodušší bez softwaru třetích stran, jen to Arduino mezi Lox a Axpert. Tvůj INO si troufám upravit, ale na vymýšlení jsem krátký :(
Uživatelský avatar
rottenkiwi
Příspěvky: 5451
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Lokalita: SO, SK
Bydliště: SO, SK

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvek od rottenkiwi »

DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.
proasnet
Příspěvky: 349
Registrován: čtv kvě 27, 2021 12:06 pm
Lokalita: Rajecké Teplice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5000
Kapacita baterie [kWh]: 14,5

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvek od proasnet »

Dobře, tak já se s vámi podělím.
Pokud chcete vyčítat data z měniče PIP nebo EASun s Infinity protokolem, tu je jedna z mých prvních verzí Infinitina, čte i z dvou měničů a data posílá přes integraci do HA
Už to funguje na desítkách měničích po světě
Je tam i kalkulace CRC
Přílohy
InfinitinoGW_lite_V0.04.rar
(10.39 KiB) Staženo 133 x
2x5kW paralel SML-5K jako ostrov se zálohou z DS, 5kWp, Lifepo4
skybor
Příspěvky: 858
Registrován: pon dub 24, 2023 8:47 am
Lokalita: Lašská brána Beskyd
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5050
Kapacita baterie [kWh]: 19

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvek od skybor »

Tak jsem se snažil přečíst celé tohle vlákno. To vážně ten Axpert neumí modbus nebo jsem tu informaci přehlídl? Mám komplet automatizaci na PLC a komunikuji s okolím právě přes modbus a uvažuji přejít na Axpert, takže by se mi ten modbus na axpertu fakt šiknul ;)
SkyFVE 5 kWp (ve výstavbě) na výzkumné "chytré" chatě. 1x MPPT EASun 8048 80A, 2x MPPT EASun 6048 60A, Li-Ion 2x 12s 156Ah (13,7kWh/44V), NiCd 38s KPM 120P (5,2 kWh/48V), APC Smart-UPS 5000VA, SkyPowerBox LF 4810 1000VA + Siemens Logo! + RPi (Node-RED, Remote-RED, InfluxDB, Grafana)
PetrDubi
Příspěvky: 1382
Registrován: úte říj 12, 2021 10:43 am
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvek od PetrDubi »

Axpert modbus nepodporuje, musel by jsi si udělat mezičlánek, který by komunikovat s Axpertem třeba přes sériový port a přes modbus se zbytkem systému.
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68, 3x MPP modul, vše řízené přes arduino
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
skybor
Příspěvky: 858
Registrován: pon dub 24, 2023 8:47 am
Lokalita: Lašská brána Beskyd
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5050
Kapacita baterie [kWh]: 19

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvek od skybor »

PetrDubi: Díky za info. Tak se zeptám jinak. Je nějaká již hotová brána - seriový port/network, přes kterou bych se na udaje z Axperta dostal? Teoreticky údaje v PLC ani nepotřebuju. Stačí když je dostanu nějak do Node-RED na RPi, které s Logem kooperuje.
SkyFVE 5 kWp (ve výstavbě) na výzkumné "chytré" chatě. 1x MPPT EASun 8048 80A, 2x MPPT EASun 6048 60A, Li-Ion 2x 12s 156Ah (13,7kWh/44V), NiCd 38s KPM 120P (5,2 kWh/48V), APC Smart-UPS 5000VA, SkyPowerBox LF 4810 1000VA + Siemens Logo! + RPi (Node-RED, Remote-RED, InfluxDB, Grafana)
PetrDubi
Příspěvky: 1382
Registrován: úte říj 12, 2021 10:43 am
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvek od PetrDubi »

Ten kdo má HomeAssistant, tak na takové věci používá většinou nějaké ESP, ve kterém běží nahraný program v ESPhome (ESPhome lze případně používat i bez HA a nainstalovat si ho třeba na počítač - je to vlastně něco jako vývojové prostředí) a tam už je třeba komunikace s měniči Axpert dávno vyřešená, použije se správná knihovna a vytáhneš si rovnou jednotlivé hodnoty, které tě zajímají. ESPhome umí komunikovat buď po klasickém modbus (na 485) nebo posílat data na MQTT server (a samozřejmě do HA).

Ps: Nebo měniče MUST používají komunikaci přes modbus (485) pokud by ti to vyhovovalo víc.
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68, 3x MPP modul, vše řízené přes arduino
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
Plazivec
Příspěvky: 458
Registrován: čtv kvě 07, 2020 2:35 am

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvek od Plazivec »

Já jsem na Axperta připíchnul malinu se SolarAssistantem a ten umí MQTT. Z něho pak dodávám data do HA. Taková jakoby redundance. Má to výhodu, pokud by se stalo něco s HA, nebo spadne wifi, pak mám pořád Axperty pod kontrolou pře SA, přes wifi, BT, nebo cloud. Vlastně HA moc ty Axperty ani neřídí, prozatím, spíš slouží jako prezentace na tabletu pro domorodce. Třetí možnost jsou samotné BT Axpertů.
Přes ESP čtu 3ks EPevry.
7,5 kWp
--východ == 2,25 kWp == Epever Tracer 5415AN
--Jih ===== 3,00 kWp == Epever Tracer 8420AN
--Západ == 2,25 kWp == Epever Tracer 5415AN
2x Axpert king1 Parallel
3x150ah Lion
Ensferi
Příspěvky: 62
Registrován: pon úno 13, 2023 4:21 pm
Lokalita: Praha

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvek od Ensferi »

Ahoj, zvládne mi tady někdo pomoct s integrací klona axperta max 10.2 KW ? mám esp32 a rs485 převodník, ale zaboha nikde nemůžu najít návod jak to dostat do HA
Děkuji
PetrDubi
Příspěvky: 1382
Registrován: úte říj 12, 2021 10:43 am
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvek od PetrDubi »

Integrace je stejná jako u MAXe 8 kW, už je to tady řešený v jednom vlákně. Je to připojený přes ESP nebo ESP32 s programem v ESPhome.
Jenom poznámka, na komunikaci s měničem je potřeba převodník TTL na RS232. RS485 měnič používá pouze pro komunikaci s baterkou.
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68, 3x MPP modul, vše řízené přes arduino
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
Ensferi
Příspěvky: 62
Registrován: pon úno 13, 2023 4:21 pm
Lokalita: Praha

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvek od Ensferi »

Takže takto mi je to k ničemu že ?
Obrázek
Dá se nějak upravit ten wifi adaptér ? stejně mi nekomunikuje s routrem, a v něm rs232 převodník určitě bude
PetrDubi
Příspěvky: 1382
Registrován: úte říj 12, 2021 10:43 am
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvek od PetrDubi »

Já jsem použil tenhle převodník
https://www.laskakit.cz/prevodnik-ttl-n ... 7EQAvD_BwE
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68, 3x MPP modul, vše řízené přes arduino
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
Ensferi
Příspěvky: 62
Registrován: pon úno 13, 2023 4:21 pm
Lokalita: Praha

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvek od Ensferi »

Zdravím, tak mám 232 převodník zapojený v esphome32 a snažím se to dát dohromady :D
je tu někdo kdo mi poradí se správným kodem? ani nevím jak jsem to spatlal a do toho esp32 ten pisolar dostal... :D

Kód: Vybrat vše

[18:16:56][D][pipsolar:756]: timeout command to poll: QPIGS
[18:16:56][D][uart_debug:158]: >>> "QPIRI\xF8T\r"
[18:16:56][D][pipsolar:839]: Sending polling command : QPIRI with length 5
[18:17:01][D][uart_debug:158]: >>> "QPI\r"
[18:17:02][D][pipsolar:756]: timeout command to poll: QPIRI
[18:17:02][D][uart_debug:158]: >>> "QPIGS\xB7\xA9\r"
[18:17:02][D][pipsolar:839]: Sending polling command : QPIGS with length 5
[18:17:03][D][uart_debug:158]: >>> "^P003PI\r"
[18:17:05][D][uart_debug:158]: >>> "^P005PIq\xC2\x8B\r"
[18:17:07][D][pipsolar:756]: timeout command to poll: QPIGS
[18:17:07][D][uart_debug:158]: >>> "QPIRI\xF8T\r"
[18:17:07][D][pipsolar:839]: Sending polling command : QPIRI with length 5
[18:17:07][D][uart_debug:158]: >>> "QPI\xC2\xBE\xC2\xAC\r"
[18:17:09][D][uart_debug:158]: >>> "QDIq\e\r"
[18:17:11][D][uart_debug:158]: >>> "QPIRI\xC3\xB8T\r"
[18:17:12][D][pipsolar:756]: timeout command to poll: QPIRI
[18:17:12][D][uart_debug:158]: >>> "QPIGS\xB7\xA9\r"
[18:17:12][D][pipsolar:839]: Sending polling command : QPIGS with length 5
[18:17:13][D][uart_debug:158]: >>> "QPIGS\xC2\xB7\xC2\xA9\r"
[18:17:15][D][uart_debug:158]: >>> "QMODI\xC3\x81\r"
[18:17:17][D][pipsolar:756]: timeout command to poll: QPIGS
[18:17:17][D][uart_debug:158]: >>> "QPIRI\xF8T\r"
[18:17:17][D][pipsolar:839]: Sending polling command : QPIRI with length 5
[18:17:17][D][uart_debug:158]: >>> "QFLAG\xC2\x98t\r"

Kód: Vybrat vše

substitutions:
  name: esphome-web-254a80
  friendly_name: ESPHome Web 254a80

esphome:
  name: ${name}
  friendly_name: ${friendly_name}
  name_add_mac_suffix: false
  project:
    name: esphome.web
    version: '1.0'

esp32:
  board: esp32dev
  framework:
    type: arduino

# Enable logging
logger:

# Enable Home Assistant API
api:

# Allow Over-The-Air updates
ota:

# Allow provisioning Wi-Fi via serial
improv_serial:

wifi:
  # Set up a wifi access point
  ap: {}

# In combination with the `ap` this allows the user
# to provision wifi credentials to the device via WiFi AP.
captive_portal:

dashboard_import:
  package_import_url: github://esphome/example-configs/esphome-web/esp32.yaml@main
  import_full_config: true

# Sets up Bluetooth LE (Only on ESP32) to allow the user
# to provision wifi credentials to the device.
esp32_improv:
  authorizer: none

# To have a "next url" for improv serial
web_server:

# Example configuration entry
uart:
    id: uart_pip
    #tx_pin: TX
    tx_pin: 17
    #rx_pin: RX
    rx_pin: 16
    # most devices use 2400 as baud_rate. (110,300,600,1200,2400,4800,9600,14400,19200,38400)
    baud_rate: 2400
    debug:
      direction: BOTH
      dummy_receiver: false
      after:
        delimiter: "\r"
      sequence:
        - lambda: UARTDebug::log_string(direction, bytes);

interval:
  - interval: 30s
    then:
      # PI16
      - uart.write: "QPI\r"
      - delay: 2s

      # PI17
      - uart.write: "^P003PI\r"
      - delay: 2s

      # PI18
      - uart.write: "^P005PIq\x8b\r"
      - delay: 2s

      # PI30/PI30MAX/PI30REVO
      - uart.write: "QPI\xbe\xac\r"
      - delay: 2s

      # PI41 "My Invertor responed to this: "QPIGS\xB7\xA9\r""
      - uart.write: "QDIq\x1b\r"
      - delay: 2s
      - uart.write: "QPIRI\xF8T\r"
      - delay: 2s
      - uart.write: "QPIGS\xB7\xA9\r"
      - delay: 2s
      - uart.write: "QMODI\xC1\r"
      - delay: 2s
      - uart.write: "QFLAG\x98t\r"

pipsolar:
  - uart_id: uart_pip
    id: inverter0

    # Example configuration entry
# Example configuration entry
sensor:
  - platform: pipsolar
    pipsolar_id: inverter0
    grid_rating_voltage:
      id: inverter0_grid_rating_voltage
      name: inverter0_grid_rating_voltage
    grid_rating_current:
      id: inverter0_grid_rating_current
      name: inverter0_grid_rating_current
    ac_output_apparent_power:
      id: inverter0_ac_output_apparent_power
      name: inverter0_ac_output_apparent_power
    ac_output_active_power:
      id: inverter0_ac_output_active_power
      name: inverter0_ac_output_active_power
Ensferi
Příspěvky: 62
Registrován: pon úno 13, 2023 4:21 pm
Lokalita: Praha

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvek od Ensferi »

Tak mi včera přišel usb na rs232 a nejake data to z mypower vyčítá, ale i tak mam stale problem to zprovoznit na home asistenta...

Obrázek
PetrDubi
Příspěvky: 1382
Registrován: úte říj 12, 2021 10:43 am
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvek od PetrDubi »

Koukám, že ani ve Watch power neukazuje dva MPPT (máš tam jenom jeden PV vstup), takže to asi bude opravdu odrbaný a dva funkční MPPT tam fyzicky nejsou.

Jak se dostat měnič do ESPhome je popsané přímo na jejich stránkách
https://esphome.io/components/pipsolar.html

Vylepšený doplněk je přímo na Gihubu
https://github.com/syssi/esphome-pipsolar

A kdo má opravdu MAXe, tak musí použít kód pro MAXe (dva MPPt a pár odlišností)
https://github.com/syssi/esphome-pipsolar/tree/pip8048
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68, 3x MPP modul, vše řízené přes arduino
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
Ensferi
Příspěvky: 62
Registrován: pon úno 13, 2023 4:21 pm
Lokalita: Praha

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvek od Ensferi »

No je to zajímavé, protože na displeji mi to ukazuje 2 pv vstupy i to výkonově souhlasí, napeti je i jine, ale i v aplikaci smart ess to ukazuje jen jeden vstup, myslel jsem ze je to třeba bude sčítat ale ani to ne
PetrDubi
Příspěvky: 1382
Registrován: úte říj 12, 2021 10:43 am
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Axpert komunikacni protokol

Příspěvek od PetrDubi »

Není to zajímavé, je to prostě normální podvod. Stejnej jako když prodávají levné SSD disky, ve kterých je zapojená obyčejná flashka a ta ještě ani nemá tu kapacitu, jenom se tak tváří. Nebo SD karta 16 GB, na kterou jde nahrát přes 14 GB dat, ukazuje, že tam ty data jsou, ale přečíst jde jenom prvních 6 GB, protože větší kapacitu nemá..
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68, 3x MPP modul, vše řízené přes arduino
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek