Jak ČEZ pozná přetoky energie

Měniče stejnosměrného proudu na střídavý proud, porovnání účinnosti, ztráty, optimalizace použití měničů, střídače v UPS - záložní zdroje.
Uživatelský avatar
Peroslav
Příspěvky: 50
Registrován: čtv kvě 12, 2016 9:38 am

Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvek od Peroslav »

Ahoj Kluci,
přemýšlím o tomto měniči s limiterem z i4wifi:
https://www.i4wifi.cz/Alternativni-napa ... 5-90V.html

Pokud občas limiter rychle nezafunguje a nastane přetok, jak to ČEZ změří a jak mi vystaví pokutu?

Víte prosím někdo jak toto funguje?
Děkuji Pepa
PapoS
Příspěvky: 172
Registrován: úte zář 01, 2015 9:56 pm

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvek od PapoS »

Neviem ako CEZ, ale SSE to riesi tak, ze ked das ziadost o pripojenie maleho zdroja a schvalia ti ju, tak ti namontuju 4Q elektromer, s dialkovym odpoctom cez net (je tam sim karta), takze vedia vsetko odcitat, pripadne aj na dialku ta odpojit od siete cez elektromer. Ale z mojej skusenosti SSE kasle na prietoky.
5kWp Solyndra + 3f Fronius Symo Hybrid 4kW https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=4&t=2638
rva
Příspěvky: 3708
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvek od rva »

U mého obyčejného digitálního elektroměru blikala nějaká červená LED a předpokládám, že si uloží, že nastal nějaký problém. Bylo to už před pár lety, proběhlo několik odečtů, tak předpokládám, že tento hřích je u ČEZ odpuštěn. Možná, že aktuálně se na to více zaměřují, no u mě se to už stát nemůže.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
Uživatelský avatar
Peroslav
Příspěvky: 50
Registrován: čtv kvě 12, 2016 9:38 am

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvek od Peroslav »

Aha, takže nikdo pořádně neví jak to ČEZ na elektroměru měří.
A je tu někdo, kdo měl s ČEZ nebo jiným distributorem problém s přetokem?
Zdá se mi že tu všichni vynakládají nemalé prostředky, aby přetoky nebyly, ale nikdo s distributorem neměl nikdy problémy.
Gook
Příspěvky: 39
Registrován: pon dub 24, 2017 12:08 pm
Bydliště: Plzeňský kraj

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvek od Gook »

Mám digitální elektroměr, na kterém se při přetoku zobrazí značka trojúhelníčku nad písmenem "R". Přetok je připočítáván jako spotřeba. Po skončení přetoku značka zmizí a tváří se vše normálně jako dřív. Nezáleží na délce ani velikosti přetoku. Zatím došlo k jednomu odečtu a žádné problémy. Nejsem si jist, zda někdo při odečtu přímo koukal na elektroměr aniž bych o tom věděl, nebo zda byl odečet proveden nějak dálkově. Elektroměr mám na plášti budovy na svém pozemku a nikoho jsem k elektroměru nepouštěl.
Znám člověka, který se starým kotoučovým elektroměrem, který se při přetoku točil obráceně a odčítal, běžně vyráběl a posílal do sítě několik let a nikdy žádný problém.
24V ostrov 760Wp, měnič REVO VP3000-24 (3kW/24V), Li-ion 78Ah 7s2p + Li-Pol 7s (cca 130Ah) + nějaké olovo (nouzovka).
Gridfree 879Wp, GreenBonO, bojler 3x600W (OKC 200, 2 termostaty).
Nicholas
Příspěvky: 253
Registrován: stř dub 06, 2016 8:00 pm
Bydliště: HK

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvek od Nicholas »

Peroslav píše:Aha, takže nikdo pořádně neví jak to ČEZ na elektroměru měří.
Je to dost jednoduché. Abyste neměl paralelně připojenou FVE připojenou na černo, musíte ji podle zákona mít nahlášenou u distributora, resp. podat žádost, mít ji schválenou a podepsat s distributorem smlouvu. Buď budete mít rezervovaný výkon nebo nulový rezervovaný výkon. Při první možnosti po dohodě s nějakým obchodníkem s elektřinou od vás ten přetoky odkoupí a převezeme za vás odpovědnost za přetoky. Při nulovém rez. výkonu se za přetoky platí pokuta. V obou případech dostanete čtyřkvadrantní elektroměr, který vše měří, zaznamenává a posílá každý měsíc na distribuci.

Pokud budete provozovat FVE na černo, vystavujete se postihu, jde o porušení zákona. Elektroměr započítá výrobu do spotřeby, takže si ji zaplatíte, novější elektroměry (ale ještě ne 4Q) nejspíš uloží i informaci, že došlo k nějakému přetoku, kterou si pracovník distribuce může při odečtu vyčíst. Pokud je zanedbatelná, o nic nejde, ale kW by mohl být problém. Každopádně zákon je jasný. A s legálním připojením obvykle není problém.
4,6 kWp s 30 kWh teplovodní baterií
Uživatelský avatar
Peroslav
Příspěvky: 50
Registrován: čtv kvě 12, 2016 9:38 am

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvek od Peroslav »

Děkuji za vyčerpávající odpověď.
Takže pokud chci mít na střeše cca 10 panelů. regulátor, baterie a Hybridní měnič, musím to nahlásit distributorovi?
To znamená revize, papírování apod.

To se mi vůbec nechce.
Můžete mi prosím napsat jaký zákon se tímto zabývá?
Nicholas
Příspěvky: 253
Registrován: stř dub 06, 2016 8:00 pm
Bydliště: HK

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvek od Nicholas »

Je otázka, zda neudělat jak mnoho lidí zde, místo hybridního měniče mít poloostrovní měnič, který buď jede v ostrovním režimu nebo se při přetížení přepne na síť. Ty špičky jsou obvykle jen 5% spotřeby, takže to bývá v pohodě, záleží na velikosti baterek. To je pak ostrovní provoz a distributor o něm v podstatě nemusí vědět.

Revize by měla mít vždy, pokud nejste od fochu a nejste si tím jistý. Pokud vám nedejbože shoří barák a příčinou bude FVE, tak by vám pojišťovna mohla dost zkrátit plnění. Těch několik tisíc Kč za to asi nestojí.

Papírování je nyní minimální, žádná licence, žádný živnostňák není potřeba. Žádost je vyplněná za chvíli, schéma a zprávu k tomu asi není problém někoho poprosit, aby ji za drobný peníz připravil, smlouva je jen o podpisu a odeslání zpět, pak žádost o první paralelní připojení, smlouva s obchodníkem. Je to o vyplnění pár papírů, pár desítek minut času.

Co se zákona týče, tak je to Energetický zákon a Pravidla provozování distribuční soustavy, konkrétně příloha č. 4.
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2000-458
http://www.cezdistribuce.cz/cs/energeti ... -2016.html
4,6 kWp s 30 kWh teplovodní baterií
xmasin
Příspěvky: 1767
Registrován: čtv čer 28, 2012 9:45 pm

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvek od xmasin »

Poloostrovní měnič je hezký, ale nevyužije všechny výhody nainstalované FVE. Sám hledám hybridní all-in-one měnič, ale zatím jsem moc neuspěl. Obzvlášť když potřebuji takový, který dokáže fungovat s uzemněnými panely. Ústupová varianta je buď Axpert VM II nebo Victron Multiplus + Victron Blue solar, ale tam se mně moc nelíbí cena řešení.
solárník
Příspěvky: 1586
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvek od solárník »

Peroslav píše:Ahoj Kluci,
Pokud občas limiter rychle nezafunguje a nastane přetok, jak to ČEZ změří a jak mi vystaví pokutu?
Víte prosím někdo jak toto funguje?
Děkuji Pepa
záleží na distributorovi:

Někteří distributoři montují už pár let v určitých lokalitách už elektroměry přímo bonzující ("s automatickým/vzdáleným odečtem"), které pomocí SIM karty odesílají data přímo na centrálu. Tam to hlásí v podstatě přetok okamžitě. S takovým elměrem bych to rozhodně neriskoval, zapojit tento střídač.

Starší elměry mají pouze LEDky, které svítí pouze při přetoku. Tedy pokud nepřijde odečítat někdo elměr zrovna v době přetoku a nebude to stará bába, která umí jen číst a psát, tak si toho všimne a je průser (ovšem to je jednou za rok, takže se na to dá připravit a střídače povypínat).

V opačném případě (kdy chodí odečítat stará bába) by přetoky musely být dlouhodobé a velké, aby to zaregistrovalo tzv. součtové měřidlo, které měří kontrolní odběr několika ulic, nebo celého bloku domů. Pak uvidí, že jim součet nesouhlasí a jdou najisto zaměřit k domu s panely na střeše ;) To ale musí být přetoky v řádech stovek kWh, aby to dokázali zjistit, protože uvědomme si, že stav elektroměrů se zjišťuje třeba v rozmezí několika dní, a proto součet nemůže přesně souhlasit nikdy.

Tedy to není tak horké, jak to vypadá, pokud člověk nemá ten automaticky odečitatelný elměr. Který přesně distributor a v jaké lokalitě je montuje (montoval), to už nevím. Ale jednou tu někdo psal, kde se vyskytují. Já ho díky bohu nemám :D

Dle mého je každý za přetoky potrestán dostatečně tím, že mu je elektroměr přičte ke spotřebě. Tedy být distributorem, to neřeším (to, co jim dodáte, zaplatíte vy a ještě i ten, co to spotřebuje, tedy to má pro ně (v malém množství) v podstatě jen výhody). Ovšem praxe je samořejmě jiná.
Pisi
Příspěvky: 29
Registrován: sob čer 23, 2012 4:46 pm

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvek od Pisi »

Zdravím,
ČEZ, EON, PRE, používá průběhová měření ve většině DTS (distribuční trafostanice)
nově i v RIS skříních (chytrá síť Vrchlabí) a měří se dost veličin.
https://www.cez.cz/edee/content/file-ot ... dso_cz.pdf
https://www.cez.cz/edee/content/file-ot ... rajsky.pdf
solárník
Příspěvky: 1586
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvek od solárník »

DTS jsou celkem v pohodě (málokdy se stane, že by nikdo ve větvi nic neodebíral a střídač přetlačil celý okruh do výroby, to je silně nepravděpodobné), na objektu jsou špatné (jak jsem psal), s tím je lepší přihlásit výrobnu
Pisi
Příspěvky: 29
Registrován: sob čer 23, 2012 4:46 pm

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvek od Pisi »

To měla být pouze informace, že bába už několik let DTS neobchází. A dále, že v blízké budoucnosti bude průběhové měření na každém objektu. Přece jenom el.energie se distributorovi blbě pytlíkuje (až na pár výjimek) a tak by byl rád kdyby měl diagramy spotřeby i z domácností.
Uživatelský avatar
abrams
Příspěvky: 2774
Registrován: ned črc 17, 2011 12:19 pm
Lokalita: Brno
Bydliště: Brno

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvek od abrams »

Pisi píše:A dále, že v blízké budoucnosti bude průběhové měření na každém objektu. Přece jenom el.energie se distributorovi blbě pytlíkuje (až na pár výjimek) a tak by byl rád kdyby měl diagramy spotřeby i z domácností.
Zdravím ,

... a pak bude klouzavá cena dle aktuální situace na trhu + ovlivněná aktuální spotřebou :yes: :eek2: :wall: a alenčin sen o kasírování ovčanů dle jejich aktuálních nároků na DS se stane skutečností :celebrate1: .

Furt opakuju , žádnej hybrid = žádný průs*ry s DS :twisted: . Protože i sebe chytřejší krabice může zahaprovat a nebo distributoři ještě víc vytuní elměry :hell: . Oficiálním přiznáním "výrobny" a připojením k DS si pověsíte na krk terč do kterýho se pak bude trefovat kdejaká krysa :uh: ... vím o tom své ::facepalm:: .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
solárník
Příspěvky: 1586
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvek od solárník »

Pro paranoidní jedince mají lepší zařízení (např.GreenBonO) možnost nastavení rovnováhy. Tedy třeba nastavit celou soustavu například na 100W do spotřeby. Pak se reguluje ne na 0, ale na tuto rovnováhu. Výsledek je ten, že při změně odběru má pak systém více času zareagovat a zabránit výrobě (tedy čas, než se dostane ze spotřeby 100W do nuly a až pak do výroby je určitě vyšší, než čas pouze z nuly do výroby, což je mžik). Toto ale funguje pouze při pomalé změně spotřeby.

Ovšem pokud vypnete doma naráz nějaký 2kW spotřebič (rychlovarka a spol) tak to zcela jistě překmitne do výroby. Pak je otázka, za jak dlouho to zařízení vyrovná. Ovšem fakt je ten, že na reakci je potřeba minimálně jedna sinusovka, to samé ale potřebuje elektroměr na detekci výroby, tedy to nelze dost dobře vůbec realizovat tak, aby to bylo nezjistitelné. Kardinální otázka tedy je, po kolika sinusovkách ve výrobě to elektroměr považuje opravdu za výrobu a nabonzuje to. To není vůbec jednoznačné, ač se to tak může zdát. Před pár lety jsem se bavil o tom přímo s výrobcem jednoho typu elměrů a ani oni už mi to nebyli schopni říct přesně, protože se jednalo o typ, který už nevyrábějí, jen se prodává ze skladových zásob.

Fakt 2 je, že existuje (tuším že stále platná) směrnice EU, která výrobcům elektroměrů přikazuje do měřícího algoritmu zaprogramovat integraci po určitou minimální dobu, kterou si z hlavy nepamatuji, ale byla v řádu sekund. Tedy by neměl existovat elektroměr, který by pouze na základě několika sinusovek hned ohlásil výrobu. Ovšem jen za předpokladu, že se výrobci směrnicemi EU řídí, což samozřejmě netuším...

Další věc u starších 3fázových elektroměrů - vyzkoušejte si: Vypněte přívod do objektu a pak odpojte dvě fáze za elektroměrem a nechte zapojenu pouze jednu fázi. Pak zapněte přívod proudu a spotřebu na oné fázi. Co se stane? I při čisté spotřebě vám bude elektroměr se dvěma (i jednou) nezapojenou fází ukazovat přetok (LED výroby bude svítit). Do momentu, než na zbylých 2 fázích nastane alespoň na okamžik spotřeba. Tedy se na to u starých elměrů dalo vymluvit i když kontrolka svítila. Nemám informaci jak reagují v tomto případě nové 3F elektroměry.
Uživatelský avatar
redcrown
Příspěvky: 1133
Registrován: pát říj 12, 2012 8:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvek od redcrown »

Ještě doplním, ze u GB jde nastavit P i I konstanta regulační smyčky . Některá nastavení jsou trochu skrytá, ale možnosti jsou velké.

Odesláno z mého LG-D802 pomocí Tapatalk
V provozu: poloostrov 19kWp, 4x XTM4000-48, 4xVT80, 18kWh LFP 14S10P + Batrium
Uživatelský avatar
Peroslav
Příspěvky: 50
Registrován: čtv kvě 12, 2016 9:38 am

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvek od Peroslav »

Díky za Vaše odpovědi, ale teď ještě více nevím jak na to.
Někdo píše, že bych to měl zoficializovat, Abrams zase že pak budu terč.
To je fakt prekérka. Panely budou směrem do dvora, takže z ulice nikdo nic neuvidí.

Zeptám se ještě takto:
Znáte někoho, kdo za přetoky už dostal pokutu? A pokud ano tak +- kolik?
Díky Pepa
solárník
Příspěvky: 1586
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvek od solárník »

Jaký máš elektroměr? (nebo foto)

K těm přetokům - někdo tu zvěřejnil scan dopisu, který mu přišel kvůli přetokům, je to tu na fóru, stačí zahledat

EDIT - je to zde
https://forum.mypower.cz/viewtopic.php? ... etok+dopis
rva
Příspěvky: 3708
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvek od rva »

Já bych se vrátil úplně na začátek. Vypadá to, že zvažuješ systém gridfree bez baterky. Baterie jsou drahé, tak chápu. Na druhou stranu bez baterek zase nemáš kam akumulovat a odkud brát, když přejde mrak, ráno, večer, v noci. Taky jsem z neznalosti začínal s gridfree, ale snížení dodávky z DS bylo nepatrné. Pokud jsem chtěl podstatně snížit dodávku z DS a navíc být i nezávislý, bez baterek to nešlo. Samozřejmě už za jiné peníze, které bych dlouho propíjel v hospodě.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
Uživatelský avatar
Peroslav
Příspěvky: 50
Registrován: čtv kvě 12, 2016 9:38 am

Re: Jak ČEZ pozná přetoky energie

Příspěvek od Peroslav »

rva píše:Já bych se vrátil úplně na začátek. Vypadá to, že zvažuješ systém gridfree bez baterky. Baterie jsou drahé, tak chápu. Na druhou stranu bez baterek zase nemáš kam akumulovat a odkud brát, když přejde mrak, ráno, večer, v noci. Taky jsem z neznalosti začínal s gridfree, ale snížení dodávky z DS bylo nepatrné. Pokud jsem chtěl podstatně snížit dodávku z DS a navíc být i nezávislý, bez baterek to nešlo. Samozřejmě už za jiné peníze, které bych dlouho propíjel v hospodě.
Ahoj můj elektroměr je tento:http://pro-net.cz/liga/elektromer.png
(omlouvám se neumím s obrázky)

Žádný trojúhelník tam nevidím. Takže ......?
Díky

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek