Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: stř srp 10, 2022 6:36 am


Gridfree menič novinka

Diskuze na téma zařízení určených pro převod a stabilizaci napětí, zejména DC/AC měniče a DC/DC měniče, zkušenosti, teorie, praxe ...
Předchozí

Re: Gridfree menič novinka

Příspěvekod Pawel » pon úno 21, 2022 10:14 am

Ani zlatý senzor vám nezabrání aby jste neudělal přetok.
?
Pawel
 
Příspěvky: 415
Registrován: stř říj 02, 2013 7:57 am

Re: Gridfree menič novinka

Příspěvekod Dagus » pon úno 21, 2022 10:42 am

A každá sběrnice (485) bude pomalejší než analog přímo do stroje.
6090Wp, SV 1710Wp Poly, J 900Wp Mono, JZ 1680Wp Poly, JZ2 1800Wp Mono.
MP2 5000VA, MPPT 150/60tr, MPPT 150/35, 6.4kWh AKU1, 15kWh AKU 2
?
Dagus
podporuje fórum
 
Příspěvky: 1367
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm

Re: Gridfree menič novinka

Příspěvekod solárník » pon úno 21, 2022 10:57 am

No jasný, no. Na přetoky je nejlepší asi fázový GreenBonO, to myslím kontroluje každou půlvlnu a kdyžtak ji to hodí na dump load. Když člověk nemá bonzovací elměr, tak je to v pohodě. S bonzovacím je to asi s těma GWLkama horší.
?
solárník
 
Příspěvky: 1514
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm

Re: Gridfree menič novinka

Příspěvekod BigSandy » pon srp 01, 2022 7:03 am

Zdravím Vás. U nás včera celý den chcalo, tak jsem to tu pročet a bylo by par dotazu.
Hned na první straně solárník zmiňuje externí limiter, který může být spojen s hlavní jednotkou až 30 metrovým kabelem.
Řešil to už někdo?

kyocera píše:V návodu není zaručen úplně nulový přetok.
A stále je zde také riziko, že se může i tento výrobek pokazit a do sítě
nateče hodně kWh než se na závadu přijde. A bránit se pokutě za přetok
asi nejde vysvětlením, že měnič má závadu, když je k DS jen svépomocí připojený.
Pouze jen z hlediska přetoků bych z toho měl obavy.
Lepší problémům předcházet než je potom řešit.

Jak je to s těma přetoky?
Posmolila se už někomu tato krabka a začala pouštět proud do sítě?
Dostal už někdo od čezu pokutu za přetoky?
Znamy mi řikal, že se mu podařilo pustit do sitě i par kW a prý to nikdo neřešil.
viewtopic.php?t=3642
Mám elektroměr ZE-314
https://www.cezdistribuce.cz/cs/pro-zak ... 6130-96130
Je tam T1.T2 a P, Takže to P jsou přetoky?

Jardat píše:Ten Gridfree měníč má zásadní nevýhodu, nemá žádný datový výstup. Takže skoro nepoužitelná novinka.

Je to toto?
https://www.aliexpress.com/item/33051167826.html
Číňan tam píše, že je nova verze s datovým výstupem.

PS: Pochopil jsem to spravně, že při montaži teto krabky potřebují povolení od ČEZU?
?
BigSandy
 
Příspěvky: 76
Registrován: sob kvě 11, 2013 5:49 am

Re: Gridfree menič novinka

Příspěvekod glottis » pon srp 01, 2022 7:47 am

BigSandy píše:Zdravím Vás. U nás včera celý den chcalo, tak jsem to tu pročet a bylo by par dotazu.
Hned na první straně solárník zmiňuje externí limiter, který může být spojen s hlavní jednotkou až 30 metrovým kabelem.
Řešil to už někdo?

kyocera píše:V návodu není zaručen úplně nulový přetok.
A stále je zde také riziko, že se může i tento výrobek pokazit a do sítě
nateče hodně kWh než se na závadu přijde. A bránit se pokutě za přetok
asi nejde vysvětlením, že měnič má závadu, když je k DS jen svépomocí připojený.
Pouze jen z hlediska přetoků bych z toho měl obavy.
Lepší problémům předcházet než je potom řešit.

Jak je to s těma přetoky?
Posmolila se už někomu tato krabka a začala pouštět proud do sítě?
Dostal už někdo od čezu pokutu za přetoky?
Znamy mi řikal, že se mu podařilo pustit do sitě i par kW a prý to nikdo neřešil.
viewtopic.php?t=3642
Mám elektroměr ZE-314
https://www.cezdistribuce.cz/cs/pro-zak ... 6130-96130
Je tam T1.T2 a P, Takže to P jsou přetoky?

Jardat píše:Ten Gridfree měníč má zásadní nevýhodu, nemá žádný datový výstup. Takže skoro nepoužitelná novinka.

Je to toto?
https://www.aliexpress.com/item/33051167826.html
Číňan tam píše, že je nova verze s datovým výstupem.

PS: Pochopil jsem to spravně, že při montaži teto krabky potřebují povolení od ČEZU?


- o 30m jsem nekde slysel, cetl, nezkousel a zkouset to nebudu, protoze to mam uz legalne ... viz niz :) bez prihlaseni bych to zkusil. zajimava alternativa je tenhle menic https://de.aliexpress.com/item/4001057099637.html kde je sonda pripojena datove
- nulovy pretok bys dokazal jen pokud bys mel odber rekneme 150W+ a konstantni. pripadne vyssi se zmennami a omezi l si na menici vykon. Treba na to zapojit bazenove cerpadlo podle me ideal :)
- jednou se mi povedlo hranim s CT sondou menic zaseknout ze dodaval. Byla to moje chyba. Ale podelat se to asi muze, treb ati mysi ukousou kabel nebo se zlomi. Pravdepodobne pak menic prestane vyrabet ale neni to jistota tak jak u me.
- kdyz to mas legalne pripojene tak ti to nauctujou jako me, ale da se spociatt kolik a nenbi to pak zadne wow. Kdyz to prihlasene nemas, neslysel jsme o nikom s par kwh, ze by neco resili
- P byvaj pretoky
- menic ma seriovy port na cteni dat. bud si koupis jejich wifi nebo dodelas kabel a ctes sam. Pokud mas mereni jinde je to zbytecna prace. moc dat to neda. celkove kwh, aktualni vykon v 5 minutach prumeru, napeti vstupu a napeti site. Napeti to nemeri moc dobre.
?
glottis
 
Příspěvky: 261
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am

Re: Gridfree menič novinka

Příspěvekod solárník » pon srp 01, 2022 8:13 am

BigSandy píše:solárník zmiňuje externí limiter, který může být spojen s hlavní jednotkou až 30 metrovým kabelem.
Řešil to už někdo?


Napíšu to jinak - dnes už jsou všechny prodávané na Ali nové verze, které mají pouze jeden výstup na čidlo, které se standardně dodává dvou nebo třímetrové. Lze ale na Ali samostatně koupit jako příslušenství 30metrové, někteří prodejci ho mají, nebo si koupíš tenhle kabel
https://konektor-kabel.cz/liycy-2x034-mm2-stineny-od-49-mm-pvc-sedy a s ním to prodloužíš sám. Mám vyzkoušeno osobně, že s tímhle kabelem o délce 25 metrů to fachá naprosto bez problémů a správně to měří. A to byl tažený souběžně s fází, takže je to skutečně bytelné stínění. Kdybys to chtěl dělat, nestačí lecjaký stíněný kabel, musí to mít dostatečný průřez! Ideálně koupit mnou linkovaný výš.

Ano, pokud má elektroměr T1, T2 a P, tak P jsou přetoky v kWh, tedy už to sleduje přetoky. Pokud ho máš venku na hranici pozemku, jak má být, tak už ti ty přetoky odečítají každý rok a sledují. Pokud ho máš ještě postaru uvnitř někde v domě, tak u nás běžná praxe je, že napíšeš jen za okno papírek s T1 aT2 a žádné přetoky nehlásíš. Někdo prý pokutu skutečně platil, ale je to jedna paní povídala, já nikoho takového neznám.

Správně podle ČEZu bys měl přihlásit mikrozdroj, ALE, to vyžaduje revizi. Mám silnou obavu, že součástí té revize je předělání rozvodné desky na poslední standart, tedy například ti s deskou ve starých domech uvnitř ji musí přendat na hranici pozemku, musí tam být už poslední verze - tedy pojistné odpojovače, musí být nulové můstky na vyšší zatížení a elektroměr zapojen bez procházející nuly myslím a prostě kdesi cosi, což v některých starých domech s rozvodnou deskou uprostřed domu představuje v dnešní době investici v řádu desítek tisíc.

Já to provozuju rok a nikdy jsem neviděl, že by se to zaseklo a dodávalo, mám vstup shlídaný senzorem a spotřebu/výrobu domu taky. Firmware vypadá stabilně, jen by to mohlo častěji sledovat Mppt. Škoda, že Číňan neudělal tu regulační smyčku rychlejší, aby to přetoky až tak negenerovalo, na druhou stranu, takovou buzeraci od distributora snad máme jen my v ČR, nikde jinde v zahraničí jsem o ničem podobném neslyšel.

Ovšem pozor na ten druhý přístroj, jak linkuje kolega výš, ten už prý tak bezproblémový není a občas se zasekává, nebo ráno nenabíhá.
?
solárník
 
Příspěvky: 1514
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm

Re: Gridfree menič novinka

Příspěvekod glottis » pon srp 01, 2022 8:55 am

revize pro mikrozdroj ve zjednodusenem rizeni neni potreba. Jen protokol impedance zkratove smycky a nastaveni ochran ale vymeni elektromer, takze jo, misto, kde ma byt elektromer by melo byt tak jak si predstavuji :)

nemas nejake odkazy, kde se ten druhy resi? Nic moc jsem o nem nenasel
?
glottis
 
Příspěvky: 261
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am

Re: Gridfree menič novinka

Příspěvekod BigSandy » pon srp 01, 2022 9:12 am

Tak ono by to chtělo hlidat ty přetoky, alespon kdyby se to nějak posmolilo a šlo ven hodně.
https://forum.hwkitchen.cz/viewtopic.ph ... rom%C4%9Br

Tady pišou obousměrný (4kvadrantový), ten by to take měl umět.
https://aququ.cz/product-cze-78634-Meri ... =101871103
?
BigSandy
 
Příspěvky: 76
Registrován: sob kvě 11, 2013 5:49 am

Re: Gridfree menič novinka

Příspěvekod glottis » pon srp 01, 2022 9:43 am

BigSandy píše:Tak ono by to chtělo hlidat ty přetoky, alespon kdyby se to nějak posmolilo a šlo ven hodně.
https://forum.hwkitchen.cz/viewtopic.ph ... rom%C4%9Br

Tady pišou obousměrný (4kvadrantový), ten by to take měl umět.
https://aququ.cz/product-cze-78634-Meri ... =101871103


ja mam na privodu shelly em3, tim si posilam po 2s mqtt zpravy a prijimam je v esp32, ktere ovlada rele menicu. Kdyz se dostanu vykonem pretoku mimo moji mez, vypnu menice. To je moje druha vrstva ochrany :) Stejne tak odpojim menice kdyz treba mqtt neprijde 30s a nebo jsou baterie pod hranici SOC
?
glottis
 
Příspěvky: 261
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am

Předchozí

Zpět na Střídače, měniče napětí, invertory

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'