Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: sob úno 04, 2023 1:08 pm


Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Bezpečné přepnutí ze sítě na ostrov a zpět, schémata, tipy, rady, návody
PředchozíDalší

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod luky » úte lis 15, 2022 9:59 am

Soban píše:A od toho nemůže se stát je tam právě ten jistič.

Několik uživatelů to má blokované pouze přes kontakty a komu se to potkalo?

Sobane, neberu ti tvůj soukromý názor. Ale tady je riziko, že to někdo vezme jako radu.

Jistič na výstupu měniče jej neochrání. Ke zničení měniče dojde řádově dříve, než jistič vypne. To je prostě fakt. Pokud nevěříš, zvu tě do naší laboratoře v centru Prahy. Můžeš si tu zkusit rychlost reakce doneseného jističe a nějaké výkonové tranzistory ke zničení se tady taky najdou. Nedávno jsme si pořídili zdroj 100V/100A a k tomu elektronickou zátěž. Jen nesmíme spustit požární poplach.

Blokování stykačů přes kontakty je funkční, ovšem jen do prvního spečení kontaktů. Je to jako předjíždět před horizontem kam nevidím - minule jsem tam předjížděl a nic se nestalo, tak proč bych tam nepředjížděl znova?
mobilní elektrárna: https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=13&t=4597, 290Wp mono, Winston 12V/130Ah, Victron MPPT 75/15, Victron inverter 12/250VA, Victron charger 20A
domácí elektrárna: https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?t=6898, FV 4010Wp (6x415+4x380), CATL 48V/120Ah, Axpert King 48/5000 + PCM60X + MakeSkyBlue
?
luky
 
Příspěvky: 724
Registrován: pon kvě 19, 2014 10:38 am


Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod Lubik » úte lis 15, 2022 10:14 am

Servisuji průmyslové stroje a mech blokování stykačů pro prepinani Y/D jsem viděl u strojů vyrobených před 30 lety. Výrobci usoudili že je to zbytečné a drahé. Dnes už nepoužívají ani speciální časáky a vše řídí PLC.
Kontakty sa za normálního provozu nemají důvod svařit. K tomu může dojít jedine při přetížení/ zkratu na výstupu. A potom musí zafungovat pojistky.
Pokud má přepínání sití fungovat opravdu spolehlivě je potřeba použít kvalitní profi přepínač na to určený nebo počítat v jistým rizikem že dojde k poruše při použití stykačů.
Panely 4x 280W , 4x330W Isolar 5kVA,48V 230 Ah
Uživatelský avatar
Lubik
 
Příspěvky: 317
Registrován: pon úno 15, 2021 10:04 pm
Bydliště: Praha

Lokalita: Praha

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod Neo » úte lis 15, 2022 10:44 am

kodl69 píše:Nucené vedení kontaktů stykačů - to je asi neznámý pojem že? tj pokud se daný kontakt nerozpojí, třeba díky spečení, tak ostatní zůstanou sepnuté pořád ještě přes přítlačné pružiny. A signál pro přepnutí beru z 230V výstupu měniče, tj přepíná se ve chvíli, kdy vypnu měnič, ostatně proč bych jinak přepínal? tj tvoje úvaha je zcela chybná a myšlenková kontrukce hodná peroxidové blondýny :)
Když je vypnutý měnič a nedojde k přepnutí na DS, je po baráku tma, tak to asi někdo bude řešit...
A setkání elektriky z měniče s elektrikou z DS díky zapojení stykače bez blokování už mám za sebou, destrukce měniče až do stavu zuhelnatělýho plošňáku, vyhozený pojistky až venku v pilířku před domem, se stěstím, že ne na celou ulici...Tohle mi stačilo, abych přestal dělat nějaký pokusy a udělal to jak to má být.

Stykače máte teoreticky zmáknuté, mě ale praxe naučila že se přechodový odpor zvýší i když pružiny tlačí na zbyvající kontakty. Je to měřitelné i obyčejným ohmetrem- doporučuji ověřit, než něco napíšete.
Reagoval jsem na mechanické blokování stykačů, o elektrickém blokování není napsána ani čárka, které je nutností.
Myšlenkové konstrukce hodné peroxidové blondýny máte již za sebou, když se snažíte vyhodit celou ulici. :)
++
?
Neo
 
Příspěvky: 158
Registrován: pát kvě 27, 2022 7:40 pm
Bydliště: doma


Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod cipis » úte lis 15, 2022 11:15 am

Blondýnky si nechte od cesty oba!
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
SinusPro 2000 S, Epever 8420, 6420, 2x 4210, 5x 4415
3x CARSPA 2kW, 1x CARSPA 4kW (dva bojlery a žebříky, světla, chladničky, "lehké" zásuvky)
15 912 Wh staré olovo
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
?
cipis
Moderátor
 
Příspěvky: 2280
Registrován: pon srp 16, 2021 8:31 pm
Bydliště: blízko Brna

Lokalita: blízko Brna
Chci prodávat energii a využít dotace: NE

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod Soban » úte lis 15, 2022 11:55 am

luky píše:Sobane, neberu ti tvůj soukromý názor. Ale tady je riziko, že to někdo vezme jako radu.

Jistič na výstupu měniče jej neochrání. Ke zničení měniče dojde řádově dříve, než jistič vypne. To je prostě fakt.


Tak samozřejmě že jistič má nějaké spoždění, ale i měnič by měl mít v sobě ochranu proti přetížení a zkratu.

Jinak už jsem měnič přetížil a v pohodě to přežil vypadl jistič na výstupu a spálily se pojistky uvnitř, myslel jsem že bude po něm, ale výměna pojistek a běhá dál.

Akorát výměna pojistek byl opruz byly tam pájené, musel jsem si dovést páječku s 400W výkonem abych to prohřál.

luky píše:
Blokování stykačů přes kontakty je funkční, ovšem jen do prvního spečení kontaktů.


Proč? Přece když se to speče několikrát a bude to držet tak ta kotva neodpadne a nespojí ten rozpínací kontakt?
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) -> na mppt v mustu + 2kWp (4x 500Wp 4S) -> victron 250/60 | MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 11kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
?
Soban
podporuje fórum
 
Příspěvky: 1630
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Bydliště: Zlaté Hory


Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod luky » úte lis 15, 2022 12:19 pm

Soban píše:
luky píše:Sobane, neberu ti tvůj soukromý názor. Ale tady je riziko, že to někdo vezme jako radu.

Jistič na výstupu měniče jej neochrání. Ke zničení měniče dojde řádově dříve, než jistič vypne. To je prostě fakt.


Tak samozřejmě že jistič má nějaké spoždění, ale i měnič by měl mít v sobě ochranu proti přetížení a zkratu.

Jinak už jsem měnič přetížil a v pohodě to přežil vypadl jistič na výstupu a spálily se pojistky uvnitř, myslel jsem že bude po něm, ale výměna pojistek a běhá dál.

Akorát výměna pojistek byl opruz byly tam pájené, musel jsem si dovést páječku s 400W výkonem abych to prohřál.

Ano, má ochrany proti přetížení a zkratu. Ale ne proti cizímu napětí na výstupu. To je ten rozdíl.
Soban píše:
luky píše:
Blokování stykačů přes kontakty je funkční, ovšem jen do prvního spečení kontaktů.


Proč? Přece když se to speče několikrát a bude to držet tak ta kotva neodpadne a nespojí ten rozpínací kontakt?

Záleží na konkrétním kusu stykače. Ale ty kontakty jsou na pružinkách a krok kotvy je krátký. Tedy reálně není problém, aby byly sepnuté spínací i rozpínací kontakty zároveň.
mobilní elektrárna: https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=13&t=4597, 290Wp mono, Winston 12V/130Ah, Victron MPPT 75/15, Victron inverter 12/250VA, Victron charger 20A
domácí elektrárna: https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?t=6898, FV 4010Wp (6x415+4x380), CATL 48V/120Ah, Axpert King 48/5000 + PCM60X + MakeSkyBlue
?
luky
 
Příspěvky: 724
Registrován: pon kvě 19, 2014 10:38 am


Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod Soban » úte lis 15, 2022 12:33 pm

luky píše:Ano, má ochrany proti přetížení a zkratu. Ale ne proti cizímu napětí na výstupu. To je ten rozdíl.


Kruci, toto mě nedošlo že tam vlastně bych cpal proud obráceně.... :wall:

luky píše:Záleží na konkrétním kusu stykače. Ale ty kontakty jsou na pružinkách a krok kotvy je krátký. Tedy reálně není problém, aby byly sepnuté spínací i rozpínací kontakty zároveň.


Jasně, ale u stykače bych předpokládal že se to stát nemůže, že by tam ty vzdálenosti měly být větší jak u relátek.

Takže jedině rozebrat a skontrolovat jaké jsou vzdálenosti a zda k tomu nemůže dojít.

PS. I to mechanické blokování může prasknout, poškodit se a přestat fungovat. Prostě nic není na 100% spolehlivé......
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) -> na mppt v mustu + 2kWp (4x 500Wp 4S) -> victron 250/60 | MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 11kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
?
Soban
podporuje fórum
 
Příspěvky: 1630
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Bydliště: Zlaté Hory


Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod cipis » úte lis 15, 2022 12:39 pm

Vzdálenosti kontaktů jsou napsané v PDFku.
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
SinusPro 2000 S, Epever 8420, 6420, 2x 4210, 5x 4415
3x CARSPA 2kW, 1x CARSPA 4kW (dva bojlery a žebříky, světla, chladničky, "lehké" zásuvky)
15 912 Wh staré olovo
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
?
cipis
Moderátor
 
Příspěvky: 2280
Registrován: pon srp 16, 2021 8:31 pm
Bydliště: blízko Brna

Lokalita: blízko Brna
Chci prodávat energii a využít dotace: NE

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod PetrDubi » úte lis 15, 2022 1:32 pm

Záleží jak který stykač, ale třeba v těch mých je vzdálenost mezi rozepnutím spínacím a sepnutím rozpínacího několik milimetrů (myslíš že to bylo kolem 5 mm). Nejdřív se rozpojí spínací, potom se několik mm pohybuje kotva a potom se sepne rozpínací. Při sepnutí obráceně - rozepne rozpínací, pohybuje se kotva a pak teprve sepnou ty spínací.
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68, 3x MPP modul, vše řízené přes arduino
doma 3280 Wp JV, 2460 Wp JZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 6,1kWh 16s LiFePO4
?
PetrDubi
podporuje fórum
 
Příspěvky: 673
Registrován: úte říj 12, 2021 9:43 am
Bydliště: Blízko Ústí nad Labem


Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod luky » úte lis 15, 2022 1:33 pm

cipis píše:Vzdálenosti kontaktů jsou napsané v PDFku.

To ano, ale nás nezajímá vzdálenost kontaktů. Nás zajímá "vzdálenost spínacích kontaktů v okamžiku sepnutí rozpínacích kontaktů".
mobilní elektrárna: https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=13&t=4597, 290Wp mono, Winston 12V/130Ah, Victron MPPT 75/15, Victron inverter 12/250VA, Victron charger 20A
domácí elektrárna: https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?t=6898, FV 4010Wp (6x415+4x380), CATL 48V/120Ah, Axpert King 48/5000 + PCM60X + MakeSkyBlue
?
luky
 
Příspěvky: 724
Registrován: pon kvě 19, 2014 10:38 am


Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod Mart » úte lis 15, 2022 6:06 pm

měnič GW3648D-ES, baterie 4x Pylontech US3000C (celkově 14,4 kWh)
panely mono 1920 Wp východ (sklon 20°) + 1920 Wp západ (sklon 16°)
?
Mart
 
Příspěvky: 129
Registrován: ned kvě 01, 2022 1:02 pm
Bydliště: Prostejov


Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod jova » stř lis 16, 2022 9:25 am

Hledal jsem nějaké stykače a přišel asi na ideální náhradu za čínské 1fázové přepínače - Finder 22.64.0.230.4610 je na 63A, podle katalogu by měly mít, jak spínací, tak rozpínací kontakty na uvedený proud a rozpínací vzdálenost 2x ≥ 3 mm, viz: https://www.jork.shop/priloha.php?ak=154047
Co vy na to?
?
jova
 
Příspěvky: 79
Registrován: ned črc 10, 2016 9:39 pm


Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod Neo » stř lis 16, 2022 12:23 pm

Stykače vypadají dobře a za rozumnou cenu.
Z mého pohledu bych ale obě napětí ( DS a FVE) do jednoho zařízení nepřipojoval. Může nastat situace že při přepnutí musí zhasnout oblouk mezi kontakty dříve než se spojí další pár kontaktů. Jelikož tento stykač bude přepínat sítě hodně rychle tak je velké nebezpečí že obě napětí potkají. Určitě bude záležet na velikosti procházejícího proudu a druhu zátěže.
Raději bych použil dva stykače 2P a blokoval jejich cívky z pomocných kontaktů druhého stykače.
Výhodou těchto stykačů je, že mohou mít hlavní kontakty v klidu sepnuté, stačí jen zvolit správný typ.
++
?
Neo
 
Příspěvky: 158
Registrován: pát kvě 27, 2022 7:40 pm
Bydliště: doma


Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod jova » stř lis 16, 2022 1:24 pm

Neo píše:... Může nastat situace že při přepnutí musí zhasnout oblouk mezi kontakty dříve než se spojí další pár kontaktů. Jelikož tento stykač bude přepínat sítě hodně rychle tak je velké nebezpečí že obě napětí potkají...

Čistě teoreticky by mě zajímalo, jak by to dopadlo v mém případě, když přepínám pouze v okamžiku, kdy jsou ty dvě napětí společně zfázované? :roll:
?
jova
 
Příspěvky: 79
Registrován: ned črc 10, 2016 9:39 pm


Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod Soban » stř lis 16, 2022 4:58 pm

Tak by záleželo na rozdílu napětí, odkud kam by tekl proud.
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) -> na mppt v mustu + 2kWp (4x 500Wp 4S) -> victron 250/60 | MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 11kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
?
Soban
podporuje fórum
 
Příspěvky: 1630
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Bydliště: Zlaté Hory


Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod rva » stř lis 16, 2022 5:09 pm

Pokud nejsou sfázované stále, tak se měnič co nevidět přetíží a odpojí pro nadproud. Pokud jsou sfázované, tak záleží na tom, jaké mají vůči sobě napětí. U mě měnič dává 230V, zatímco v síti je cca 240V. Na to bude měnič reagovat poklesem výroby (asi až na nulu).
Aspoň tak u mě probíhal pokus, kdy jsem na výstup měniče přifázoval gridfree a spotřeba byla nižší, než dodávka z gridfree. https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=44&t=3067#p54254
_______________________________________________________________________
33 kWp, LiFePO4 32 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A)
?
rva
 
Příspěvky: 2736
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am


Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod jova » čtv lis 17, 2022 8:13 pm

Po cca ¾ roce a několika stech přepnutí, mi přestal fungovat jeden přepínač TOMZN. Do pozice generátor se přepnul, ale zpět už bohužel ne. Po rozebrání jsem zjistil, že závada je v mikrospínači na hlavní hřídeli, který po přepnutí odpojí cívku od napájení. Na jeho kontaktech byla nějaká "opálená pecka" a spínač nevedl. Po vyčištění je přepínač opět plně funkční. Pomohl by na to "opalování" nějaký RC filtr?

Hlavní kontakty jsou prakticky jako nové.

3.jpg

2.jpg

1.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
?
jova
 
Příspěvky: 79
Registrován: ned črc 10, 2016 9:39 pm


Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod PetrDubi » čtv lis 17, 2022 9:59 pm

Možná by pomohlo vyměnit ten mikrospínač za nějaký kvalitní značkový a ten by vydržel víc.
Jinak ten problém bude asi i v tom, že ty cívky při přepnutí žerou několik ampér, dokonce se mi stalo (při rychlém přepnutí tam a zase zpátky), že ty cívky vyrazily 6A jistič, takže to asi bude na ty kontakty docela záhul...
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68, 3x MPP modul, vše řízené přes arduino
doma 3280 Wp JV, 2460 Wp JZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 6,1kWh 16s LiFePO4
?
PetrDubi
podporuje fórum
 
Příspěvky: 673
Registrován: úte říj 12, 2021 9:43 am
Bydliště: Blízko Ústí nad Labem


Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod jova » čtv lis 17, 2022 10:07 pm

Taky jsem začal s pojistkami v řádech mA a už jsou tam ampérové :D
Je to závada prvního ze tří, namontovaných. Náhradu hledám, viz výše, ale zatím jsem s nimi vcelku spokojený. Uvidím, co se vysype dalšího :?
?
jova
 
Příspěvky: 79
Registrován: ned črc 10, 2016 9:39 pm


Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod tRp » pát led 27, 2023 11:25 am

Ahoj, take trochu prispeji s resenim prepinani siti. Vyuzivam dva stykace, ktere jsou mechanicky + elektricky blokovane. Prepinani stykacu je resene za pomoci PLC, kde se definuje, jak rychle ma k prepnuti dojit a dalsi podminky. Do PLC je dale pripojen otocny prepinac, kde lze navolit rezim provozu CEZ, AUTO, FVE. Rezim (vstup do PLC) AUTO ovlada BMV-700 na zaklade nastaveneho SOC. Cele prepinani je napajeno z CEZu (pri vypadku odpadnou stykace a odpoji vystup 230V z FVE) s moznosti prepnuti napajeni z FVE (napr. porucha vedeni). Pro dalsi ochranu by slo dale monitorovat napeti za stykacem a nedovolit prepnuti (specene kontakty) atd.
?
tRp
 
Příspěvky: 18
Registrován: čtv kvě 05, 2022 5:32 pm


PředchozíDalší

Zpět na Přepínání sítě a FVE

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'