Nema nekdo zajem rozjet taky online mereni?

Home Assistant, Arduino, SDS, Raspberry, Linux, vzdálený dohled, automatizace, měření, opensource, closedsource, hotová řešení, DIY, stavebnice, komponenty, software, postupy, návody, schémata, rady, zkušenosti ...
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Nema nekdo zajem rozjet taky online mereni?

Příspěvek od mypower.cz »

Milí ostrovní fotovoltaiční kolegové, kteří se tu pohybujete na fóru :ugeek:, nemate nekdo zajem rozjet taky online mereni podobne jako na mypower.cz ? Bych s tim softwarove i hardwarove pomohl, a pokud neni dostupny net, dalo by se vymyslet v rychlosti i jednoucelove zarizeni na sber a odeslani dat jednou za cas pres GSM. Mohlo by to byt zajimave ty data z více systémů porovnat. Co vy na to?
JiříK
Příspěvky: 1023
Registrován: pon bře 21, 2011 6:29 pm
Bydliště: 345m n.m. v Chřibech

Re: Nema nekdo zajem rozjet taky online mereni?

Příspěvek od JiříK »

Můj hárdhevér je elektroměr z roku 1931 :-) Za měsíc březen přes něj proteklo 10,96 kW. Spotřeba 12V ss je nyní tak 5%, možná ani ne. Takže to pokládám za relativně přesné měření. Kdysi jsem zkoušel k regulátoru (CX10) připojit ono rozhraní stejné značky. Leč výrobce jaksi nepočítal s tím, že už existuje nějaký Vindouz Vista. Takže, poněvadž jsem na počítače nepříliš šikovný, putoval zpět k prodejci.
Pokud mě uvidíte tančit a nehraje hudba, vypněte, prosím, hlavní jistič...
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Nema nekdo zajem rozjet taky online mereni?

Příspěvek od mypower.cz »

No ja mel na mysli prubehy v case ..

Obrázek

Budu se nad tim jeste muset hodne zamyslet. Pro tohle kontinualni mereni potrebuju ted asi 10W - 15W trvale. To je dost :(. Musim to jeste srazit a resit to jinak. Tedka to merim vellemanem pcs10 + trvale zapnuty notebook, na kterem bezi scriptik, ktery ty data cte, uklada, kresli grafy, uploaduje na server. Tzn bezici PC. To neni uplne ono, to musim jeste poresit efektivneji.

Jako pokud by nekomu ze zdejsich ostrovniku nevadilo 10-15W trvale, tak tu techniku z duvodu mereni zajistim hned, to neni problem. Nedostupnost internetu z duvodu prenosu dat taky neni problem, nedostupnost GSM signalu a i wifi by problem uz byl, by ty data nebylo jak prenaset :) Na vas by bylo si pak vymyslet co se vlastne v ostrovnim systemu bude merit. Idealni stav na panelech a bateriich pred regulatorem a za regulatorem.

Pojdte do toho nekdo ;)
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Nema nekdo zajem rozjet taky online mereni?

Příspěvek od mypower.cz »

tak dostanu se i k 8W max s VIA picoITX. realne to bude o hodne min, protoze ta masinka bude vetsinu casu spat a cekat na dalsi mereni.
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Nema nekdo zajem rozjet taky online mereni?

Příspěvek od mypower.cz »

Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Nema nekdo zajem rozjet taky online mereni?

Příspěvek od mypower.cz »

hm.. k tomu teda pridat jeste vlastni 20Wp panýlek, 20Ah baterecku a ukrmi se to samo :D, takze jsme na 0W. Prida se tedy nekdo s merenim ? :D Si mezitim ve volnem case pohraju s komplet resenim pro mereni aby to byla vzdalene spravovatelna kompaktni krabicka s kontakty pro mereni 4x + -.. No to bude pravda chvilku trvat .. :D
Jiri
Příspěvky: 56
Registrován: ned bře 06, 2011 7:16 am

Re: Nema nekdo zajem rozjet taky online mereni?

Příspěvek od Jiri »

Pro takovou krabičku se můžou hodit Experimentální solární moduly, které si můžeš upravit podle potřeb
http://shop.conrad.cz/websale7/Experime ... 18_2420120
JiříK
Příspěvky: 1023
Registrován: pon bře 21, 2011 6:29 pm
Bydliště: 345m n.m. v Chřibech

Re: Nema nekdo zajem rozjet taky online mereni?

Příspěvek od JiříK »

S tím 20W panýlkem extra to podle mě je slepá ulička. 5W při 12V je 0,42A. Krát 24 hodin a máme 10Ah. Dva dny nezasvíti a je to v kytkách. 20W panel je schopen denně vyrobit jen cca. 7Ah, to jsem optimista. Usuzuju dle panelu Richsolar 20W, ten umí 1,14A při 17,5v. Možná ještě tak s MPPT regulátorem, ale s klasikou to prostě víc nedá. Takže nechal bych připojeno na ,,dospělý" systém, tam se pět wattů ztratí.
Pokud mě uvidíte tančit a nehraje hudba, vypněte, prosím, hlavní jistič...
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Nema nekdo zajem rozjet taky online mereni?

Příspěvek od mypower.cz »

žrádlo: http://www.asus.cd/komponenty-2/via-epi ... ene-rma-2/

Obrázek

a ta cena je taky v poho relativne.. Nebo vi nekdo jeste o necem levnejsim ? Asi to objednam a jdu si hrat...
JiříK
Příspěvky: 1023
Registrován: pon bře 21, 2011 6:29 pm
Bydliště: 345m n.m. v Chřibech

Re: Nema nekdo zajem rozjet taky online mereni?

Příspěvek od JiříK »

Jak tak koukám, vidím, že Filipovi už (zase) visí panely v ,,luftě". Dnes to prima futruje. A já to vesele tlačím do remosky, protože mám vyjímečně taky plno... :-)
Pokud mě uvidíte tančit a nehraje hudba, vypněte, prosím, hlavní jistič...
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Nema nekdo zajem rozjet taky online mereni?

Příspěvek od mypower.cz »

a toš dneskaj sou panely v luftě taky :) Aj s monitorem 13W v duálhedu aj skrzevá to zataženo. Pohoda :)
Uživatelský avatar
Toul
Příspěvky: 322
Registrován: čtv dub 21, 2011 2:46 pm

Re: Nema nekdo zajem rozjet taky online mereni?

Příspěvek od Toul »

Zdravím, zájem o on-line měření bych měl, ale nejsem až tak zdatnej v elektronice a zatím jsem nenašel zařízení které by umělo zaznamanávat napětí i proud z dvou větví panelů.
napětí max 15V a proud max. 15-20A.
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Nema nekdo zajem rozjet taky online mereni?

Příspěvek od mypower.cz »

proud zatim taky nemerim. Merim jen napeti.

Vpravo je velleman PCS10 - k sehnani nejen jako stavebnice ale i jako hotovy produkt

Obrázek
(proboha proc sem to ulozil jako gif ? no neva :D)

Jde taky o to dostat data od vas na server mypower.cz, to bychom poresili, to by nebyl problem, s tim komplet poradim. Jedine co to vyzaduje je trvale zaple PC - alespon notebook, nebo neco co by se nevypinalo a mohlo merit a taky data posilat. Zatim to nemam jeste vyreseno jako nejakou peknou krabicku s ultranizkou spotrebou, takze Velleman PCS10 + USB do NTB + malinky scriptik (softwarove to jsem schopen komplet zajistit), ktery se postara o pravidelne mereni i odeslani, popripade odeslani az bude k dispozici net. Otazka jak to mate s netem.

Ucelem tohoto mereni je dostat ty data na jedno misto a mit moznost je pote srovnat, udelat ruzne pohledy, zatim ani netusim jake figle se na zaklade srovnani muzou zjistit.
Uživatelský avatar
Toul
Příspěvky: 322
Registrován: čtv dub 21, 2011 2:46 pm

Re: Nema nekdo zajem rozjet taky online mereni?

Příspěvek od Toul »

Na toto jsem koukal, ale pořídit velleman + PC jen kůli měření napějí se mi moc nechce. Důvod je ten že mám obyčejný regulátor napájení CX40, tedy napětí na panelech je stejné jako na baterii. Jediné co by bylo vidět by byl stav nabití baterie. Mnohem zajímavější je však měření proudu. JAk jsem psal, ideálně dvě větve panelů do regulátoru a zajímavý by byl i výstup 12V a výstup na měnič. To je ale celkem 4x U a 4x I ve velkých proudech:-(
Pak by bylo měření opravdu zajímavé. a vypovídající o využití celé FVE.
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2573
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Nema nekdo zajem rozjet taky online mereni?

Příspěvek od tomas »

DC proud se měří bočníkem (ztráty na bočníku), případně Hallovou sondou http://cs.wikipedia.org/wiki/Hallova_sonda (beze ztrát). Proud do měniče lze orientačně měřit i na úbytku napětí na napájecím kabelu (nepřesné, velká teplotní závislost odporu mědi).
Příklad: Na bočníku o odporu R = 0,1 Ohm bude naměřeno napětí U = 1V, potom bočníkem protéká proud (I=U/R) I = 1/0,1 = 10A. Ztrátový výkon na bočníku bude P = U * I = 1 * 10 = 10W. 10W ztráta je dost, je nutné zvolit bočník o menším odporu a s tím souvisí i menší měřené napětí.
Pokud tedy Velleman PCS10 umí měřit i malá napětí (čím menší tím lepší - menší ztráta na bočníku) tak změříte i proud. Podle toho co jsem našel tak má 4 rozsahy na vstupu 3 / 6 / 15 / 30 V. Citlivost 10 mV. Přesnost +-3. Maximální vstupní napětí 30 V / DC.
Pokud budete chtít měřit proud měniče do 200A (12V - 230V, cca 2300W) tak na nejmenším rozsahu 3V budete potřebovat bočník (R=U/I) = 3/200 = 0,015 Ohm. Na tomto bočníku bude při plném zatížení měniče (200A) úbytek napětí 3V a tedy i ztrátový výkon 3*200=600W. Tedy spíše topení něž měřič proudu. Kdo chce ještě měřit proud při ztrátě 600W?
Řešení by bylo, snížit přesnost měření a měřit jen do např. 1V, případně měřené napětí zesílit operačním zesilovačem, nebo měření Hallovou sondu http://www.gme.cz/cz/hc-fluke-i-1010-p722-313.html.

Lze to řešit arduinem http://www.root.cz/clanky/arduino-merim ... -veliciny/ + Ethernet shieldem http://www.root.cz/clanky/arduino-webov ... t-do-ruky/ a nemusí běžet notebook ;)

Některé klešťové měřící přístroje mají i USB port http://www.gme.cz/cz/hc-ut231-p722-307.html, ale některé neumí měřit DC proud kleštěmi :(
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Nema nekdo zajem rozjet taky online mereni?

Příspěvek od mypower.cz »

ja nad tim merenim proudu uvazuju taky a uz dlouho, premyslel jsem o hallove sonde. To by byly hodne zajimave hodnoty. Snad se mi to podari casem taky nejak vyresit.
bSir
Příspěvky: 101
Registrován: sob bře 12, 2011 9:26 pm

Re: Nema nekdo zajem rozjet taky online mereni?

Příspěvek od bSir »

U toho velmana je potiz ze sice umi merit 4 napeti, ale vsechny proti spolecne zemi, takze mereni proudu bude dost slozite zapojit. budto merit proud "na ceste spatky" prerusenim zeme nebo nejakym prevodnimkem I/U s oddelenim vstupu a vystupu...
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Nema nekdo zajem rozjet taky online mereni?

Příspěvek od mypower.cz »

s tim spolecnym minus jj ... u vellemana to je pravda trosku skoda ze to neni oddeleno a nejradsi bych to taky nejak resil. Trochu mi to i vadi, pac to obcas dela problemy.
bSir
Příspěvky: 101
Registrován: sob bře 12, 2011 9:26 pm

Re: Nema nekdo zajem rozjet taky online mereni?

Příspěvek od bSir »

Trebas na Phocos rady CX to vlastne nelze zapojit ani na mereni napeti, protoze ten ma pro zmenu propojene vnitrkem vsechny plusy a minusy jsou oddelene (tudiz nema smysl zemnit - na panelu, musi se zemnit + se vsemi nevyhodami ktere to prinasi) , lze tedy pouzit s radou Phocos CXN...
Uživatelský avatar
Toul
Příspěvky: 322
Registrován: čtv dub 21, 2011 2:46 pm

Re: Nema nekdo zajem rozjet taky online mereni?

Příspěvek od Toul »

Mno jak to tak vidím, tak mé měření se bude muset uskromnit na dva ručičkové ampérmetry:-)

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek