Solární podpalovák kamen =D • Fórum | MyPower.CZ

Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pát čer 09, 2023 11:32 am

Solární podpalovák kamen =D

Pračky, myčky, ledničky, mrazáky, mikrovlnné trouby, pece, vařiče, fény, rádia, televize, počítače, vysavače, osvětlení ... Jak je provozovat v (polo)ostrovním režimu?

Solární podpalovák kamen =D

Příspěvekod ResHacker » ned lis 20, 2011 10:45 am

Bohužel zatím nemám regulátor, atak není možné mých 6 nádherných panelů nějak efektivně využít....takže sem si hrál a zjistil jsem že těch cca 90V a 3,5A (víc z toho mlžnýho slunce nedostanu) udělá nádhernej oblouk mezi 2ma hřebikama, dá se vytáhout i přes 10mm a to má nejvyšší výkon - měřil jsem i napětí a čím delší oblouk, tím je vyšší při skoro stejném proudu..čili tím je i vyšší tepelný výkon oblouku.....Sice to po pár vteřinách utaví hlavičky ale zapálí to kamna spolehlivě :D:D

tak přemejšlim že kdyby ten plamen hořel v ochranný atmosféře a mezi hrotama z nějakýho odolnýho materiálu tak by bylo solidní světlo a eště by to slušně topilo :D:D taková malá oblouková lampička :D

p.s. bohužel to nejde pořádně vyfotit - nemám clonu, ale ten oblouk je taková nádherná svítivá kulička ;)
Přílohy
P1090954.JPG
P1090953.JPG
P1090952.JPG
(polo) ostrov 1160Wp monokrystal, Midnite Classic 150 + WB Jr, 8S3P (24V) ~540Ah LiFePO (14kWh), HF čína KS-6000p 6kW / 24V čistý sinus
P106 Electric, Samsung SDI 40s3p 148V/180Ah (27kWh) + 9kW fastcharger
ResHacker

Lokalita: Praha
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 1160
Kapacita baterie [kWh]: 12

Re: Solární podpalovák kamen =D

Příspěvekod tomas » ned lis 20, 2011 9:30 pm

ResHacker píše:tak přemejšlim že kdyby ten plamen hořel v ochranný atmosféře a mezi hrotama z nějakýho odolnýho materiálu tak by bylo solidní světlo a eště by to slušně topilo :D:D taková malá oblouková lampička :D

To UV záření z takové lampičky by nebylo dobré, doporučuji používat alespoň svářeckou kuklu.
Zajímalo by mne, jestli se ten oblouk podaří zapálit i pod vodou, někde jsem četl že se tak dá štěpit voda na H2 a O2 a teplo by šlo také využít. Možná by se ani ty elektrody tolik neopalovali, protože by je chladila voda.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
tomas

Příspěvekod avatar » ned lis 20, 2011 9:51 pm

Urcite kuklu nehlede na to ze se i spalis v obliceji. A budes mit zanet spojivek raz dva. Svaruji obcas tak vim co to je))). Delat to kazdej den 20 let tak nevidis. jinak v klasicke svarecce je taky DC napeti a to hlavne kvuli oblouku. je tam cca kolem 50- do cca 70voltu jde o to na co ta svarecka je pak jestli je tranzistorova nebo normal trafo . a pak tam je cca od 20 do 350amper. Normalne ti staci na male svarovani 50-70 A na traverzy asi 120-170A. Podle sily co varis.
Zapalit stim neco neni problem ))))
?

Příspěvekod ResHacker » ned lis 20, 2011 10:07 pm

Tohle zas tak drastický neni ale samozřejmě kuklu sem měl -....takovou tu samozatmavovací....a mimochodem taky svařuji takže vim očem mluvíš, ale tohle je fakt slaboučký.
No a pod vodou jsem zkoušel ale to by chtělo asi větší výkon nebo nevim protože to trošku zajiskří a hned se to k sobě speče a nedaří se mi ho nějak zapálit...takže zkusim kdyžtak se svářečkou....jinak nad vodou vpohodě a jak sem ho dal pod tak se uhasí....ono ten výkon fakt nebyl nijak drastickej, během pokusu to bylo asi 150 - 200W ale překvapilo mě jak se při tak malym proudu dá vytahovat nádhernej oblouček :)
(polo) ostrov 1160Wp monokrystal, Midnite Classic 150 + WB Jr, 8S3P (24V) ~540Ah LiFePO (14kWh), HF čína KS-6000p 6kW / 24V čistý sinus
P106 Electric, Samsung SDI 40s3p 148V/180Ah (27kWh) + 9kW fastcharger
ResHacker

Lokalita: Praha
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 1160
Kapacita baterie [kWh]: 12

Příspěvekod Ape21 » pon dub 13, 2020 12:09 pm

Box sporák je jednoduchý typ solárního sporáku. Je to asi 3 až 5 stop (1 až 1,5 metru) napříč, jedná se v podstatě o sluneční pec - uzavřený box, který se zahřívá a utěsňuje v tomto žáru. Ve své nejzákladnější podobě je vařič krabic tvořen otevřenou krabicí, která je uvnitř černá a kusem skla nebo průhledného plastu, který sedí nahoře. Často má také několik reflektorů (ploché, kovové nebo zrcadlené povrchy) umístěných mimo krabici, které shromažďují a nasměrují další sluneční světlo na sklo.

Chcete-li vařit, necháte tuto krabici na slunci s hrncem jídla uvnitř, hrnec sedí na vrcholu černého dna krabice. Když do pole přes skleněnou střechu vnikne sluneční světlo, světelné vlny dopadnou na dno, takže je horké. Tmavé barvy lépe absorbují teplo, proto je uvnitř černá. Molekuly, které tvoří krabici, jsou vzrušené a generují více tepla. Krabice zachycuje teplo a trouba se zahřeje a zahřeje. Účinek je stejný jako u standardní trouby: Jídlo se vaří.

Sporáky v krabicích mohou dosáhnout až 150 ° C (150 ° C).
?
Ape21

Zpět na Spotřebiče v (polo)ostrovních systémech