Autoradio na DC, Ledky rusi signal

Souhrn tématu

Rušení signálu autoradia způsobují levné čínské LED žárovky s integrovanými spínanými regulátory napětí, které vyzařují elektromagnetické rušení. Pro zlepšení příjmu signálu je doporučeno použít odrušovací tlumivky, předřadníky nebo kvalitnější LED osvětlení bez spínaných driverů. Použití jednoduché měděné antény bez předzesilovače je nedostatečné, proto může pomoci instalace předzesilovače nebo kvalitní antény.
Vladon
Reputace:3

Autoradio na DC, Ledky rusi signal

Nový příspěvek od Vladon »

Zdravim borci,

mozna se to tu uz resilo,ale nemel jsem silu to tu hledat.
Mam starer autoradio a pripojil jsem ho v ostrovnim systemu na baterie.
Mam tam pripojene i led osvetleni na 12V,takzez z tohoto akupacku (dve vetve).

V pripade ze svetla nesviti, radio ma lepsi prijem signalu. Pokud rozsvitim jednu a nebo druhou vetev s Led svetly, vetsina stanic prestane hrat, snad krome dvou radii. Jednu vetev led svetel mam tazenou na stejnem kabelu jako autoradio a rozvetvenou od svorkovnice na Ledky a autoradio.
Druhou vetev mam tazenou z baterii po uplne jinem kabelu a ledky jsou vzdalene od radia asi 3,5-4,5m vzdusnou carou,po kabelu je to cca 6metru.

At sviti jedna nebo druha a nebo vsechny vetve s ledkama, zaruseni je pokazde stejne.
Jako antenu pouzivam kus medene elektrokabelu strceneho jen tak dovnitr konektoru pro antenu.
Vim ze to neni idealni,ale nez jsem zacal pouzivat Ledky, nebyl v tom problem.

Dokazal by mi nekdo poradit nac se zamerit?
Asi predpokladam ze nejlepsi by bylo pouzit nejaky predzesilovac na antenu co je primo v aute, popripade i s prutem ?
kodl69
Reputace:1103
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8000
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Lokalita:severně od BrnaSystémové napětí:48VVýkon panelů [Wp]:8000 Kapacita baterie [kWh]:12

Re: Autoradio na DC, Ledky rusi signal

Nový příspěvek od kodl69 »

problém je předřadník k ledkám, odrušovací tlumivky, nebo celý odrušovací členy k ledkám a je klid. Zřejmě vysoce kvalitní china led žárovky....
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Vladon

JO, omlouvam se, zapomel jsem uvest ze to jsou opravdu levne china ledky :)
Muzes me nejak nasmerovat o cem jsi ted psal?
kodl69
Reputace:1103
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8000
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Lokalita:severně od BrnaSystémové napětí:48VVýkon panelů [Wp]:8000 Kapacita baterie [kWh]:12

Nový příspěvek od kodl69 »

ty led žárovky mají v sobě spínané regulátory, zcela bez odrušení. Takže co nejblíže k žárovkám dát odrušovací filtry,
jako se třeba nachází v některých atx zdrojích na vstupu http://www.dusoft.cz/PMR/Zdroj_13_5V/images/P111016.jpg . Něco teorie: http://www.radio.feec.vutbr.cz/emc/node21.html . Mělo by to pomoct, ale možná ty žárovky mají vedlejší funkci vysílačky, a rušení vyzařuje přímo elektronika žárovky, to pak jedině zahodit. Odrušovací filtr k rádiu by asi situaci neřešil, možná až zapneš nějakej HF měnič, tak rádio zmlkne úplně. Moje china LED žárovky například mění jas při zaklíčování PMR na 432 MHz v okolí 5m od žárovky, taky zajímavá funkce...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
burda
Reputace:5

Nový příspěvek od burda »

čínské levné ledshity vyházet, nebo předělat driver. Jednodušší než složitě odrušovat. POkud toho nejsi schopen na DX
http://www.dx.com/p/hzled-10w-1050lm-30 ... 14v-287967
pořídit takovéhle (nebo podobnép přímo bez driveru připojitelné LED na 12V hodit na pořádný chladič a máš na dost dlouho vystaráno a bez rušení;)
Vladon

Diky obema za odpoved.
Ty ledky bych menil nerad protoze krasne zvladaji provoz na napeti 9-14V.
Ten filtr z PC vypada zajimave, drive jsem toho vyhazel desitky kusu pri recyklaci zdroju pryc :)
Nejake blizsi info jak ten odrusovac zapojit ?
tomas
Reputace:243

Nový příspěvek od tomas »

kodl69 píše:
Moje china LED žárovky například mění jas při zaklíčování PMR na 432 MHz v okolí 5m od žárovky, taky zajímavá funkce...
No vidíš to máš skoro jak ty chytré LEDky z NASA, ale ty umí je jen obyčejné bluetooth ;)
http://www.ekobydleni.eu/spotrebice/inz ... ou-zarovku
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
tomas
Reputace:243

Nový příspěvek od tomas »

Vladon píše:
Ty ledky bych menil nerad protoze krasne zvladaji provoz na napeti 9-14V.
Co to jsou konkrétně za LEDky? Nějaký odkaz by nebyl?
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
Vladon