SUNNY ISLAND 6.0H / 8.0H
Diskuze na téma zařízení určených pro převod a stabilizaci napětí, zejména DC/AC měniče a DC/DC měniče, zkušenosti, teorie, praxe ...
-
- Lokalita: pod Brnem
- Systémové napětí: 24V
SUNNY ISLAND 6.0H / 8.0H
Docela přívětivé ceny jsou u SMA Sunny Island. Má někdo zkušenosti? Viděl jsem na youtube, že nějaký firmware podporuje i NiCd a LiFePO z návodu. Tak se ptám ze zvědavosti jak funguje.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
-
- Lokalita: Cheb
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 10
- Kapacita baterie [kWh]: 11.7
Re: SUNNY ISLAND 6.0H / 8.0H
Dobrý den,
SMA doposud LiFePO články nepodporuje. Volba Li článků při nastavení měniče pouze vypne interní BMS a zpřístupní některé parametry specifické pro tento typ článků. Pro spojení LiFePO článků s SMA Sunny Island potřebujete proto externí BMS pro LiFePO4 podporující komunikaci s daným typem SMA měniče. Sám používám ke své spokojenosti EMUS BMS.
S pozdravem,
Petr
SMA doposud LiFePO články nepodporuje. Volba Li článků při nastavení měniče pouze vypne interní BMS a zpřístupní některé parametry specifické pro tento typ článků. Pro spojení LiFePO článků s SMA Sunny Island potřebujete proto externí BMS pro LiFePO4 podporující komunikaci s daným typem SMA měniče. Sám používám ke své spokojenosti EMUS BMS.
S pozdravem,
Petr
-
Takže dotázal jsem se přímo distributora. Odpověď - NiCd nová řada měničů SUNNY ISLAND 6.0H / 8.0H nepodporuje.
-
- Lokalita: Žabčice
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 29139
- Kapacita baterie [kWh]: 12
- Chci prodávat energii: ANO
- Chci/Mám dotaci: NE
Jaky v tom je hacek ze nepodporuje? rozsah napeti?
-
Beze jmen
Dobrý den,
nová generace bateriových střídačů SI6.0/8.0H již nepodporuje NiCd baterie. Interní systém "umí" pouze olověné, s externím BMS (Battery management system) lze použít i Li-Ion baterie schválených výrobců.
První nastavení střídače je z bezpečnostních důvodů možné pouze z místa pomocí ovládací jednotky SRC-20, poté lze již použít např. datalogger WebBox (přímé spojení s počítačem zatím není možné).
Přeji hezký den!
Technical Sales Support / Trainer
SMA Central & Eastern Europe s.r.o.
Branická 532/98
147 00 Prague 4
Dobrý den,
nová generace bateriových střídačů SI6.0/8.0H již nepodporuje NiCd baterie. Interní systém "umí" pouze olověné, s externím BMS (Battery management system) lze použít i Li-Ion baterie schválených výrobců.
První nastavení střídače je z bezpečnostních důvodů možné pouze z místa pomocí ovládací jednotky SRC-20, poté lze již použít např. datalogger WebBox (přímé spojení s počítačem zatím není možné).
Přeji hezký den!
Technical Sales Support / Trainer
SMA Central & Eastern Europe s.r.o.
Branická 532/98
147 00 Prague 4
-
Zdravím,
s uvedeným SI-6.0H měničem jedu na NiCd baterie již rok a opravdu žádné problémy necítím. Odpovědi z CZ zastoupení SMA v Praze mne loni při jeho uvádění do provozu vytočily natolik, že jsem komunikoval raději s německým výrobcem. Jak funguje vztah SI s NICd packem si můžete po domluvě u mne v Brně ověřit. Zatím naprostá spokojenost!!
s uvedeným SI-6.0H měničem jedu na NiCd baterie již rok a opravdu žádné problémy necítím. Odpovědi z CZ zastoupení SMA v Praze mne loni při jeho uvádění do provozu vytočily natolik, že jsem komunikoval raději s německým výrobcem. Jak funguje vztah SI s NICd packem si můžete po domluvě u mne v Brně ověřit. Zatím naprostá spokojenost!!
-
Zajímala by mne hlavně práce s konfigurací.
Kolik je článků, jestli přesně podle nominální hodnoty nebo méně.
Jestli je firmware, kde vyloženě se dá volit NiCd a jaká napětí vypínací zapínaci to má. Jestli zaten rok udělal někdy měnič z jakéhokoli důvodu blackout a musel se ručně znovu rozjet. Jak stabilní je přepínání na síť a pokud se třeba rožne lednice (proudový náhlý odběr), jestli to jde poznat na nějaké rozsvícené žárovce že jaksi povoluje napětí.(asi ne přímo blikání)
Díky
Kolik je článků, jestli přesně podle nominální hodnoty nebo méně.
Jestli je firmware, kde vyloženě se dá volit NiCd a jaká napětí vypínací zapínaci to má. Jestli zaten rok udělal někdy měnič z jakéhokoli důvodu blackout a musel se ručně znovu rozjet. Jak stabilní je přepínání na síť a pokud se třeba rožne lednice (proudový náhlý odběr), jestli to jde poznat na nějaké rozsvícené žárovce že jaksi povoluje napětí.(asi ne přímo blikání)
Díky
-
SMA Sunny Island je podle mne 100% hybrid a na síť nepřepíná a nemá bypass. Síťové napětí usměrní a smíchá s energií z FVE a akumulátorů a zase rozstřídá. Výstupní frekvenci může mít nastavenou jinou než je v síti a jinak by to tedy ani asi nešlo, protože umí AC vazbu a tam se reguluje výkon zdrojů na základě změny frekvence.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
-
Vy jste s tím dělal osobně a máte to ověřené?tomas píše: podle mne
Protože aby mohl usměrnit, vyhladit a rozstřídat na jiné frekvenci, musel by mít v sobě pěknou banku kondenzátorů na ~400V, pravděpodobně ještě větší než mívají třífázové frekvenční měniče (protože je jednofázový).
Změna frekvence s AC vazbou je např. u Studeru možná jenom pokud je síť odpojena. Nevadí to, protože většinou když potřebujeme řídit výkon on-gridů změnou frekvence máme plné baterky a nepotřebujeme tedy síť.
Pravda a Láska zvítězí!.
-
Osobně to nemám ověřené. Pochopil jsem to tak z manuálů a videí, ale je možné že špatně. Nejlépe kdyby se vyjádřil někdo kdo má SMA Sunny Island.
Fungovat by to mohlo také tak jak píšeš.
Fungovat by to mohlo také tak jak píšeš.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
-
-
Nezkoušel jsem to, ale pokud vím, měnič Victron může mít minimální napětí typuji 190V AC/45-65Hz, pokud má měnič nabíječ, tak se převede do nabíjení a výstup je takový, jak se nastaví, např. 230V 50Hz, do maxima výkonu měniče. Předpokládám, že tento měnič bude pracovat podobně. Jen mne zajímá podrobnější konfigurace a monitoring např přes PC nebo rs485.
-
Tak to také není pravda. Studer a Victron jede buď v režimu měniče anebo nabíječe, pokud v režimu nabíječe, sepne se bypass relé a na AC výstupu je to stejné co na AC vstupu.
Pravda a Láska zvítězí!.
-
U Victrona souhlas, buď nabíječ nebo měnič. Studer neznám. Ale dle webu SMA není bypass u Sunny Island k dispozici:
http://www.sma-czech.com/cs/produkty/st ... h-80h.html
http://www.sma-czech.com/cs/produkty/st ... h-80h.html
-
No a co třífázová konfigurace s jednou baterií, tam to také krom společné frekvence není možné aby se to podělilo o činnost měnič nabíječ dohromady?matej píše:Tak to také není pravda. Studer a Victron jede buď v režimu měniče anebo nabíječe, pokud v režimu nabíječe, sepne se bypass relé a na AC výstupu je to stejné co na AC vstupu.
-
3 fáze s jednou baterií.
-
Proto píšu že to nemám otestované na generátor o velmi odchylném vstupním napětí a frekvenci oproti tomu co leze z měničů ven, ale jelo mi to tak i u Victronu asi 2 dny s DS jen na zkoušku, jeden měnič nabíjel, jeden invertoval.. Fáze jely ve 120°. Takže lze to a pravdou by to mělo být, ne že ne. U SMA mne zajímá hlavně jak jsem psal ta konfigurace. Možná by stačil i komunikační protokol, ale není vněm vše potřebné.
-
gupa: Neříkám že nemůže jít ve dvou/třífazovém systému některý měnič v režimu nabíječe a ostatní v režimu měniče. Co říkám je že tyto hybridní měniče neumí na výstupu dávat jiné napětí, než je na vstupu toho-kterého měniče. Na jistotu to mohu říct pro Studer a Victron. SMA jsem v ruce neměl.
tomas: Tohle umí i Studer, ale je to krajně neefektivní řešení: Jeden měnič nabíjí baterii (účinnost asi 80%), baterie funguje jako vyhlazovací kondenzátor (s účinností cca 85% jedná-li se o olovo), takže ztrácíme 1 - 0.8 x 0.85 = 32%. Další dva měniče vytvářející zbylé 3 fáze mají také své ztráty.
Tohle zapojení má smysl jenom tam kde opravdu potřebujeme 3 fáze vytvořit z jedné fáze, což určitě běžné není. Jelikož máme v síti prakticky všude 3 fáze, je zbytečné to takhle dělat, ale zapojit na každý měnič na jeho vstup jednu fázi z DS a fungovat třífázově hybridně.
Pokud opravdu potřebujeme 3 fáze napájet z baterie, lepší a efektivnější řešení je to které provozuje LUI, tj. za silným ostrovním/hybridním měničem je frekvenční měnič, který je z ostr/hybr měniče napájen do DC meziobvodu přes usměrňovač zapojený ako zdvojovač. Použitý frekvenční měnič o výkonu přes 10kW lze pořídit do 400 EUR.
tomas: Tohle umí i Studer, ale je to krajně neefektivní řešení: Jeden měnič nabíjí baterii (účinnost asi 80%), baterie funguje jako vyhlazovací kondenzátor (s účinností cca 85% jedná-li se o olovo), takže ztrácíme 1 - 0.8 x 0.85 = 32%. Další dva měniče vytvářející zbylé 3 fáze mají také své ztráty.
Tohle zapojení má smysl jenom tam kde opravdu potřebujeme 3 fáze vytvořit z jedné fáze, což určitě běžné není. Jelikož máme v síti prakticky všude 3 fáze, je zbytečné to takhle dělat, ale zapojit na každý měnič na jeho vstup jednu fázi z DS a fungovat třífázově hybridně.
Pokud opravdu potřebujeme 3 fáze napájet z baterie, lepší a efektivnější řešení je to které provozuje LUI, tj. za silným ostrovním/hybridním měničem je frekvenční měnič, který je z ostr/hybr měniče napájen do DC meziobvodu přes usměrňovač zapojený ako zdvojovač. Použitý frekvenční měnič o výkonu přes 10kW lze pořídit do 400 EUR.
Pravda a Láska zvítězí!.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 0 Odpovědi
- 538 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od mahamotti
-