- verze firmware
- verze.JPG (1.79 KiB) Zobrazeno 1575 krát
S analýzou skutečného napětí to bude asi problematičtější, jelikož se tento jev nestává pravidelně a všimnul jsem si jej v podstatě poprvé. Je možné, že nastával již dříve ale jeho výskyt mi vždy tak nějak unikl mezi mráčky na obloze. Tentokrát bylo ovšem zcela jasno a chvilkový pokles výkonu byl do očí bijící. Na zjištění skutečného napětí bude zapotřebí asi kalibrovaný osciloskop s přesným špičkovým voltmetrem, jelikož Tristar mohl například vyhodnotit nějaké zákmity od střídače (6kW) při prudkých změnách zátěže jako trvalou hodnotu napětí pro účely regulace. Nevím, zda je možné, že pro zobrazení napětí používá firmware jiné naměřené vzorky než pro regulaci. Běžný panelový voltmetr, který používám pro indikaci napětí baterie, má přesnost 1% z rozsahu, což je na 80V rozsahu 800mV +- 1digit (100mV) a tak se případná odchylka napětí baterie v dané chybě měření pohodlně skryje. Navíc měří integrační metodou, tak se v měřícím cyklu případné zákmity zintegrují na průměrné hodnoty.
Pro jistotu jsem provlékl přívody napěťového senzoru malým feritovým toroidem a uvidíme, jak se bude Tristar chovat.
7,5 kWp poly JJZ + 3x Tristar MPPT60 + 5 kWp mono JJZ + Victron 150/100 (>70 MWh) + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 3F nabíječka 4,8kW (DELTA) Start: 2012