od solárník » pon led 20, 2014 6:27 pm
Nemyslím si, že by Tristar odešel při nezapojené baterii. Takovou chybu by snad při návrhu soudruzi v Morningstaru neudělali. Spíš by se, jak píšete, možná nezapnul, pokud tam není nějaký přepouštěcí obvod od panelů na výstup, a to by bylo asi všechno.
Viz úryvek z manuálu:
Very Low Battery Voltage
If battery discharges below ~7 Volts the controller will go into brownout and shut down. When
the battery voltage rises above the 8 Volt minimum operating voltage, the controller will restart.
Napětí detekuje externí napěťová sonda (pokud jí má uživatel zapojenou), tedy ta dokonce zajistí, že i při zapojení přes diodu (diody) bude na bateriích správné nabíjecí napětí (tedy minimálně na jedné).
Netestoval jsem to raději a při pokusech jsem dal několik přepouštěcích diod v sérii obrácených zpětně, které propouští asi 9V, což Tristaru stačí, že běží i v noci, ovšem při tom nižším napětí, takže při prvním slunci ráno funguje normálně. Ostatní zapojení diod toto přemostění neovlivní, vzhledem k jejich vysokému Uf.
Chci vyzkoušet, jak se bude chovat několik nestejných baterií, když je diodami zcela oddělíme a spotřeba i nabíjení půjde do každé zvlášť. Tedy nebudou se vzájemně vybíjet ani ovlivňovat. Na oddělení jsem použil Schottky diody s malým voltage dropem (asi 0,2-0,4V) podle proudu a dostatečnou proudovou rezervou (500A špička a 60A trvalý každá).
Naposledy upravil solárník dne pon led 20, 2014 6:39 pm, celkově upraveno 3
-