Kyocera, veď ja som to tak pochopil.
Navodil som pesimistickú náladu, ospravedlňujem sa. Abrams má isto pravdu, nebude to žiadny šok, to by bolo ešte prijateľné. Obával by som sa toho, že práve rýchly priebeh "záverečnej" nebude signalizovaný blikaním lustrov, ale bude to skôr rana do zátylku.
Som presvedčený, že naše vlády takú možnosť asi neriešia a problém je sakramentsky komplexný. Ona totiž zrazu nemusí chýbať len nafta, benzín, LPG atď, ale aj surovina na všetky plasty, na ktorých potrebe a spotrebe sme fatálne závislí. Len domýšľam, že pre žabomyšie politické vojny nikoho ani nenapadá, čo môže prísť o tri roky, v dobrom prípade.
Dosť pesimizmu, pozrime sa na svetlé ostrovčeky civilizácie, ktoré už dokážu ako-tak fungovať. V neďalekom Zermatte je dobrá stovka hotelov a penziónov, ktorých "dobrovoľná" povinnosť je vlastniť a prevádzkovať elektromobil špecifického druhu pre vlastné prevádzkové potreby ( prevoz tovaru a taxi, ale aj polícia, zdravotná služba, najrozmanitejšie nástavby vrátane pluhov ). Prevádzka spaľovacích motorov je vylúčená s nevyhnutnými výnimkami pre spojenie s ostatnou civilizáciou, vrtuľníky nevynímajúc. Ku koloritu lyžiarskeho a turistického centra patria nielen elektrikou poháňané vleky, lanové dráhy, lanovky, ale aj železnica. V obci je nenápadný Kraftwerk, vodná elektráreň, ktorej podiel na celkovej spotrebe by bolo zaujímavé poodhaliť.
Neviem, aký je podiel druhov energie na vykurovaní, ale je jasné, že práve mobilita je riešená elektrikou. Pripájam pár obrázkov, ktoré trocha navodia túto atmosféru. Je medzi nimi aj elektrobus, ktorý vozí lyžiarov k lanovkám, ktoré nie sú síce moc vzdialené, ale viete, ako zle sa pobehuje v lyžiarkach.
Nepýtajte sa ma prosím na detaily o batériach a režime ich nabíjania, na to nebol na Silvestra akosi čas......